Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 09:48 23 005 8

Лесен трик как да приготвите кисело зеле в бидон без да се развали

  • кисело зеле-
  • трик-
  • правила-
  • бидон-
  • зимнина

Следвайки тези правила, дори начинаещи ще се справят перфектно

Лесен трик как да приготвите кисело зеле в бидон без да се развали - 1
Снимкa: Shutterstock

Дори и да сте много опитни в приготвянето на кисело зеле за зимата, най-вероятно ви се е случвало то да се развали. За щастие, има един дребен трик и няколко прости правила, с които дори начинаещи ще се справят перфектно.

Според класическата рецепта на 30 килограма зеле се слага един килограм сол. От зелките се отстраняват най-горните листенца, а в корена се правят разрези на кръст. Зелето се поставя на четвъртинки и половинки между целите глави в бидона, за да не мърдат, пише БЛИЦ.

Бидонът се пълни с вода, така че течността да покрие с два пръста зелките. Отгоре се поставя дървена или пластмасова преса. Някои слагат камък или по-голям буркан с вода върху пресата, но при всички положения водата трябва да достига до ръба на бидона. Ако не спазите тази инструкция, киселото зеле ще се развали поради навлизането на въздух.

За да избегнете всички рискове, напълнете голям найлонов плик с вода и го поставете върху зелките в бидона. Този малко известен трик гарантира на 100%, че киселото зеле ще стана чудно преди Коледа и няма да се развали.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелева чорба с праз

    9 3 Отговор
    Ако четете редовно публикациите на Дойче веле, няма да имате проблеми с това.
  • 2 Машала

    17 1 Отговор
    Когато една журналистка не разбира нищо от нещо е по добре да не се прави на най-умната. Гледай си секса скъпа!
  • 3 Еейй,

    9 7 Отговор
    Това кисело зеле, бе. Всеки ден във всеки сайт поне по три рецепти от два месеца насам само за киселото зеле. Само дето Стоичков все още не се е произнесъл от някой бидон.
    А, и няма кой да каже, че е много вредно. Най вече с този натрий. Че хипертониците не трябва да се докосват до него, а такива са почти всички над 40 години.
  • 4 Бай Ламби

    28 2 Отговор
    Мойто момиче,от мене ша знайш че солта се смята спрямо водата а не спрямо зелето.Ако искаш да имаш здраво зеле до ранна пролет на 100л. вода се слагат 4 кг. морска сол.Или друго яче казано прайш си 4% разтвор на морска сол във вода и заливаш.Със същата марината можеш да си залееш всяка една туршия която искаш да направиш чрез млечно кисела ферментация без да слагаш нищо друго освен подправки.Заливаш и оставяш на слънце да ферментира като разклащаш сутрин и вечер.С 1 кило сол на 30 кила зеле при една по топла зима и до коледа зелето ще ти е леж.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ламби":

    Не им обяснявай! И без друго не са били в час, когато се учило за "част, дял, процент", както и за "разтворяемост и дифузия".
    Това са много сложни понятия за съвременния ново-модерен, дето за всичко пита гугъла. И дето чака да му кажат по телевизора кога е гладен, и кога му се ходи до 00-та.

    Коментиран от #7

  • 7 Венелинчето аз съм

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Да ама е по-важно, че мога да въртя г@зинк@т@.Кой го интересува кисело селско зеле.Като ми се хапва в магазина има няма да си развалям гел лака с някви бидони тук в София.
  • 8 рмиииии

    5 0 Отговор
    Очаквах статия за ползата от секса върху бидона с кисело зеле. Разочарован съм!