Last news in Fakti

20 Май, 2023 17:37 1 818 13

Повече от половината големи езера по света пресъхват

  • езера-
  • пресъхване-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне-
  • човешка дейност

Ето и причините

Повече от половината големи езера по света пресъхват - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от половината големи езера по света пресъхват, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на научно изследване. Процесът се наблюдава от началото на 90-те години, а причините са климатичните промени, производството на електричество, консумацията на питейна вода.

Международен екип от учени е установил, че някои от най-значимите водни резервоари в света - от Каспийско море между Европа и Азия до езерото Титикака в Южна Америка, губят около 22 гигатона вода на година за последните три десетилетия. Това е 17 пъти повече вода, отколкото се съдържа в езерото Мийд в САЩ, най-големият воден резервоар в САЩ.

Фанфан Яо, хидролог от университета във Вирджиния и водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Сайънс", каза, че 56 процента от пресъхването на големите езера се дължи на глобалното затопляне и човешката дейност, като повишаването на температурите е по-значимият фактор.

Според Яо сухите региони ще станат още по-сухи заради климатичните промени, а влажните зони ще станат още по-влажни, но ще има значителни загуби на вода дори във влажните зони.

Състоянието на почти 2000 големи езера е проучено посредством сателити, климатични и хидрологични модели. Резултатите показват, че неразумната консумация, промените в количествата на дъждовете, утаяването, повишаването на температурите са понижили нивото на езерата.

53 процента от езерата са намалили обема си между 1993 и 2020 г., пише БТА.
Около 2 млрд. души, живеещи в района на пресъхващи езера, са пряко засегнати . Много други региони ще бъдат засегнати в следващите години.

Учените и активистите предупреждават за необходимостта глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, за да се избегнат катастрофални последици. Планетата вече е по-топла с 1,1 градус по Целзий.

Изследването подчертава, че неразумната човешка дейност е довела до пресъхването на Аралско море в Централна Азия и Мъртво море в Близкия Изток. Езера в Афганистан, Египет и Монголия са засегнати от повишението на температурите, водещо до високи нива на влажност в атмосферата.

Една четвърт от езерата са увеличили обема си. Често това е следствие от изграждането на язовири в отдалечени региони като Тибетското плато.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво да се прави

    23 2 Отговор
    Където стапи крава , всичко пресъхва .

    Коментиран от #6

  • 2 Лъжат

    19 2 Отговор
    Пак лъжат тия от Давос! С климатичните оръжия си шантажират целият свят! ХААРП
  • 3 Споко

    17 1 Отговор
    Че направиме ВЕЦ за Цветелина Бориславова.Нема ядове.
  • 4 Соваж бейби

    14 1 Отговор
    С езерата нямам предства какво става може и да на са били области с вода преди векове ?Но от миналата година почвата тука е като камък ,вече цял месец вали почти всеки ден и няма ефект суха,твърда все едно не е поливано с месеци аз такова явление за първи път виждам с очите си,дават уж обяснение ама няма логика за такава аномалия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варненец

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "какво да се прави":

    Да бе, Каспийско море, сигурно щатите го пресушиха, а не сесесере. Първо се научи да четеш, преди да се опитваш да пишеш.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наркос

    5 1 Отговор
    Чичо Путин има много вода в Байкал.
    Ако се помолите , може и да не стоите некъпани и гладни.
  • 9 Госあ

    1 8 Отговор
    В Китай вече може да се плаща по магазините с лицево разпознаване. Пора на положение и на средна възраст, казват че не са напускали страната през живота си и не са особено ентусиазирани да го правят, ако нямат някаква основателна причина. На европростолюдието трябва да му стягат колана, а не само да се разкарват на лево-надесно като мухи без глави. Социален рейтинг, лицево разпознаване и биометрия и планова икономика. Това е решението.
  • 10 Да даааа

    2 2 Отговор
    Ако жените не изневеряват всичко ще е наред.
  • 11 по важно е да се харчат

    9 0 Отговор
    милиарди за оръжия отколкото да се харчат за опазване на природата,целта е водните запаси да бъдат приватизирани и да се печели безумно от нея
  • 12 ганю

    3 1 Отговор
    В златни паници ке ядете
    ама вода нема да имате
    Ванга
    златото в дълбочина е жилата отива надолу в земята
    излезе ли на повърхноста ще патите
  • 13 Кую

    0 0 Отговор
    Почетния, помазания главен хидроУчен на България ще реши проблема.