Last news in Fakti

13 Юни, 2023 09:50 2 437 2

Лесни трикове за приготвяне на перфектния ориз

  • ориз-
  • трикове-
  • приготвяне

Като за начало, какъвто и вид ориз да изберете

Лесни трикове за приготвяне на перфектния ориз - 1
Снимкa: Shutterstock

Приготвянето на пухкав ориз може да изисква малко внимание и техника, но с правилния подход е възможно да постигнете желания резултат. Ето няколко съвета, които може да помогнат:

А ето и златните трикчета за приготвянето на съвършения ориз:

1. Като за начало, какъвто и вид ориз да изберете. Ако не планирате да правите ризото, важно е оризът да е лепкав.

Струва си да изплакнете оризовите зрънца с фино сито, докато водата стане напълно прозрачна - по този начин ще се отървете от нишестето, което „залепва“ оризът.

2. Що се отнася до съотношението на ориз и вода, общоприето е, че за една чаша ориз са необходими две чаши вода, но различните видове ориз изискват различно количество течност за готвене.

Например, по-добре е да готвите дългозърнест ориз в съотношение една чаша ориз към една и половина чаши вода, кръглозърнест ориз - една чаша ориз към две и половина или дори три чаши вода.

Но на пара - едно към две. Тук си струва да се отбележи, че производителят обикновено посочва тази информация върху опаковката.

3. Когато готвите ориз, изберете съд с дебело дъно - това ще позволи на температурата в него да се разпредели по-равномерно, което ще помогне да се избегне изгарянето на зърнената култура.

Поставете ориза в подсолена вряща вода. След това веднага разбъркайте и след като заври намалете котлона и покрийте с капак.

4. Останалото време на готвене дръжте капака и не бъркайте повече ориза - в противен случай оризът може да се начупи при бъркане и да отдели нишесте, което допринася за лепкавостта му. Времето за готвене на определен вид ориз винаги е посочено на опаковката.

5. Когато оризът е готов, свалете го от котлона и го оставете да престои с капак около 15 минути.

На този етап към готовата гарнитура може да се добави малко масло, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$$€€€€€€€€

    6 0 Отговор
    "Що се отнася до съотношението на ориз и вода, общоприето е, че за една чаша ориз са необходими две чаши вода". - само че не е така, необходими са Три чаши вода!
  • 2 Нескопосници

    5 0 Отговор
    Лепкав ориз?!? Каша ли ще правя или варен ориз?
    !оризът не само се изплаква, ами се оставя да се изкисне във вода, най-добре цяла нощ и после отново се слива.
    Само така може до някъде да се отстрани арсенът.
    По този начин водата при варене е при варене много малко, а и ако не сте спестили пари за качествен ориз, ще стане на хубави отделни зрънца.
    Може предварително да се запърже, като в запръжката преди ориза се слагат и подправки на зърна кориандър, кимион, канела несмляна…