Last news in Fakti

13 Юни, 2023 15:49 2 433 12

Котки или кучета? Какво издава предпочитанието ви за вас

  • котки-
  • кучета-
  • домашни любимци-
  • характер

Според изследванията предпочитанието издава нещо за личността ви

Котки или кучета? Какво издава предпочитанието ви за вас - 1
Снимка: Shutterstock

Питали ли сте се някога дали любовта ви към котките и съответно към кучетата говори нещо за характера ви? Оказва се, че да!

Коткари срещу кучкари: дебат, който никога няма да има край. Изглежда така, сякаш става дума за две воюващи фракции – въпреки че, разбира се, е възможно да обичате еднакво и двете животни. Но ако имате ясно изразени фаворити, според изследванията предпочитанието издава нещо за личността ви.

Резултатите показват, че притежателите на котки са по-доверчиви и чувствителни в сравнение с другите хора. В списание „Сайколъджи тудей“ се споменава също, че коткарите често притежават по-висока интелигентност и интелектуално любопитство. В експеримент, проведен със студенти, любителите на котки се справили значително по-добре на тестовете за интелигентност от кучкарите. Също така е доказано, че има връзка между афинитета към котки и интровертната и възприемчива личност. Котките често се възприемат като огледало за стремежа на човека към независимост, което по правило означава, че много стопани на котки клонят към нонконформизъм, тоест към отричане на общоприетите правила и норми. Според изследванията хората, които се смятат за либерални, предпочитат котки и обратно: консервативните обичат кучета.

Прочути любители на котки: Тайлър Суифт, Морган Фрийман, Ед Шийрън, Никол Кидман, Никълъс Кейдж, Хали Бери, Джони Деп. (Котките на Ед Шийрън дори имат собствен акаунт в Инстаграм!)

Освен възможната консервативна нагласа, предпочитанието към кучета издава и други черти на характера. Първо, тук намира потвърждение едно отдавна съществуващо културно клише, а именно, че в сравнение с коткарите кучкарите са по-скоро екстровертни. Като цяло е установено, че става дума за хора, които са по-социални, общителни, открити и шумни - за разлика от интровертните коткари. Резултатите от някои проучвания сочат, че хората с изявено предпочитание към кучета са по-малко склонни към невротични разстройства в сравнение с любителите на котки. Те са, така да се каже, „по-нормални“ от коткарите, често и по отношение на социалната компетентност, пише обекти.бг. Това се дължи на факта, че любителите на котки са по-малко конформистки настроени, докато кучкарите по-скоро се нагаждат към социалните структури. Смята се също, че кучкарите са привърженици на схващането за йерархия и предпочитат да си вземат кучета за домашни любимци, защото умеят да се подчиняват за разлика от котките, които почти не подлежат на контрол. Това издава и желание за доминиране.

Прочути любители на кучета: Лейди Гага, Барак Обама, Лукас Подолски, Бен Афлек, Том Холанд, Крис Евънс, Кайли Дженър.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обратното е

    7 15 Отговор
    Кучетата са по-интелигентни от котките. Същото се отнася и за любителите на кучетата.

    Коментиран от #12

  • 2 редник

    17 4 Отговор
    /... коткарите често притежават по-висока интелигентност и интелектуално любопитство./

    Факт - такива сме!... 👍

    Коментиран от #3

  • 3 факт

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    Вкички коткари, които познавам, са доста кухи. Някои са и с диагнози.
  • 4 00014

    11 6 Отговор
    Разбрах, че кучкарите са по-тъпи и ограничени в стремежа си за независимост и свободомислие (ковидари).

    Коментиран от #5

  • 5 хе хе

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "00014":

    Разбрах, че те комплексирам, което избива в стремеж да се показваш. 😎

    Коментиран от #8

  • 6 Мисля

    18 0 Отговор
    Няма нищо по-мило да те посрещне домашният ти любимец с доверие и обич,ако ще да е папагалче.И коткарите и кучетарите са добри хора щом обичат и се грижат за по-слабите същества.

    Коментиран от #11

  • 7 Не съвсем.

    8 1 Отговор
    Има голям спектър от кучета. Тия с големите кучета са си комплексари отвсякъде. С малките са по-нормални хора, те реално са като котки, които може да разхождаш.
  • 8 00014

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    Влез в тубата и виж колко клипчета има за игри и шеги на котки, както помежду им, така и с кучета. Колкото до предния ми коментар, написах го преди да съм прочел другите, но щом смяташ, че съм се комплексирал .... ами значи си кучкар .....

    Коментиран от #9

  • 9 555

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Хубаво е човек да обича всички животни
  • 10 7372727277227

    5 0 Отговор
    А ме виждал съм котки в цирка ,много добре се подчиняват.
  • 11 Добър човек ли съм?

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мисля":

    По цяла година се грижа за едно прасенце, накрая го изядам.
  • 12 коча без лисицата

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "обратното е":

    Ти сериозно ли?