Last news in Fakti

6 Юли, 2023 14:49 1 043 7

Изкуствен интелект ще преподава на студентите в Харвард

  • изкуствен интелект-
  • харвард-
  • преподаване-
  • студенти

Софтуерът, който стои зад новите роботи-мастъри на учениците, е не друг, а моделите GPT 3.5 и GPT4

Изкуствен интелект ще преподава на студентите в Харвард - 1
Снимка: Shutterstock

Макар че сме едва в началото на юли, новата учебна година е точно зад хоризонта. С изцяло нова група млади хора, които се готвят да заминат за четирите си години в университет, едно от най-добрите училища в САЩ обяви, че нещата ще се променят по драстичен начин. Според студентския вестник на училището „The Harvard Crimson“, Харвардският университет ще изпробва преподаване чрез изкуствен интелект, пише БГНЕС.

Студентите, които са се записали за началния курс по програмиране на престижния университет - CS50, може би ще бъдат шокирани да разберат, че няма да има човек, който да води занятията им, а вместо това ще им преподава инструктор… с изкуствен интелект.

Професорът по CS50 Дейвид Малан заяви, че крайната цел е да се постигне съотношение 1:1 преподавател/студент, така че студентите да разполагат с необходимата им помощ, когато се окажат в затруднение.

Софтуерът, който стои зад новите роботи-мастъри на учениците, е не друг, а моделите GPT 3.5 и GPT4, като университетът обещава да продължи да навлиза в областта на технологиите, за да предостави на своите участници най-новите технологични иновации, които изкуственият интелект може да предложи.

И въпреки че моделите на GPT не са безпогрешни, университетът е готов да рискува и да види как ще се справи заместването на човешки учител.
Макар че преди няколко години той може и да не присъстваше в ежедневните ни разговори, само през последната година изкуственият интелект се развива с бързи темпове, като бързо доминира в дебатите и новините по целия свят.

Във всякакви форми и размери - от кучета-роботи до паяци-роботи и твърде близки до домашните животински ботове - вълната на изкуствения интелект ежедневно се катапултира в заглавията на световните новини. Но мнозина започват да се питат дали вече не сме отишли твърде далеч и ако не, колко далеч можем да стигнем.

Пълното заместване на човешкия професор с машина може обаче да се окаже опасно за бъдещето на образователната система.
Само през последните няколко месеца излязоха куп новини за изкуствен интелект, който издържа изпити по право, и за учени, които използват технологията за клониране на хора. С всяка нова и вълнуваща стъпка напред, в главата ни се появява тревогата дали всичко това няма неизбежно да ни застигне по някакъв начин, подобен на "Бойна звезда Галактика", и да превърне света в много по-лошо място, отколкото можем да си представим.

Докато училищата се стремят да намалят бюджетите си по всякакъв възможен начин, не се знае какви дълготрайни последици може да има тази нова технология.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Тъпиpo

    8 0 Отговор
    На Кирчо нищо не може да му помогне там е свещана простота!
  • 2 Гост

    9 0 Отговор
    Сигурно са изследвали Киро и Коко при направата му!
  • 3 Соваж бейби

    9 0 Отговор
    Краварите яко изтърваха края на допустимо и нормално в този живот!Изобщо защо се налага да учим ,да работим в тези модерни времена?Всеки да си хареса по едно канапе телефон,лаптоп и никакво мърдане ,даже ако ни се доходи до тоалетна ще идва робокенеф ,никаква работа и учение докато се затрие и последният търтей.А храната измислиха ли я ,как да се храним с въздух или ще ни хранят онлайн по някакъв начин с мисъл?

    Коментиран от #6

  • 4 Някой

    8 0 Отговор
    Като гледам възпитаниците на Харвард у нас, си мисля че изкуственият интелект може да се справи много по-добре от досегашния....
  • 5 Милен

    3 0 Отговор
    Супер скоро разни скрита, юристи и други подобни вече няма да са ни нужни и всички ще работят "нискоквалифицирана" работа, най-накрая ще постигнем социализма в най-висшата му форма 😂
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.