Last news in Fakti

7 Юли, 2023 12:15 11 021 51

Къде се намира гробът на хан Аспарух?

  • хан аспарух-
  • история-
  • гроб-
  • запорожие

Приетата за най-достоверна хипотеза гласи, че това се е случило до днешното село Вознесенка, в Запорожка област

Къде се намира гробът на хан Аспарух? - 1
Снимка: Уикипедия

Хан Аспарух е първият владетел на Дунавска България. За неговата смърт не се знае достатъчно.

Официалната историография приема, че е загинал в битка срещу хазарите през 701 година в днешна Украйна. Други приемат тази години 703 или дори 700 според Именника на български ханове, пише poznanieto.bg.

Днес ще разгледаме различните хипотези за това къде се смята, че е погребан Аспарух.

Къде най-вероятно се намира гробът на Аспарух

Приетата за най-достоверна хипотеза гласи, че това се е случило до днешното село Вознесенка, в Запорожка област в близост до река Днепър. Откритието е в началото на 30-те години на миналия век. Тогава има определен терен за строеж на завод в близост до село Вознесенка.

При разкопките, се открива, че там са погребани около 30 души, като заедно с тях се намират златни и сребърни предмети, стремена, стрели на лъкове и други. Датирането им сочи, че са били изработени някъде в края на 8 век или началото на 9 век.

Част от тези артефакти имат по-особен характер. Намерените предмети ни насочват към прабългарите и по-конкретно към хан Аспарух. Ето защо:

Разчетен е надпис с името Испор/Еспор. Това е едно от имената, с които Аспарух се споменава във византийските хроники. Тъй като надписът не е добре запазен, някои учени го разчитат с друго име.

Намерен сребърен орел с надпис – това е изображение на скален орел, който е тотемния знак на прабългарите. Надписът е с гореспомената име на Аспарух във византийските източници. Към името му е добавена и титлата Докс – пак се смята, че това е византийската титла, която е била подарена на Аспарух, по-същият начин по който на Кубрат е подарена титлата патриций.

Хиралдически трилистник – символ на рода Дуло – това е един от запазените символи на рода Дуло. Той е намерен като знак на голяма част от предметите, които се съдържат в гроба.

Много български историци подкрепят тези тези и смятат, че там се намира гробът на първия владетел на Дунавска България.

Разбира се, има други, които са на различно мнение. Някои смятат, че Аспарух е погребан в Плиска, въпреки че категорични доказателства за това трудно можем да открием. В Плиска не са намерени гробове, но дори и това да е така, намирането на доказателство в тази посока е извънредно трудно.

Интересно е мнението на чуждите историци. Руските и украински учени смятат, че намереният гроб е на княз Светослав, който след дългото си пребиваване в България се връща в Киевска РУс. По пътя е пресрещнат от племето на печенегите и бива убит. Разбира се, поне до момента не мога да кажа, че съм намерил някакви убедителни доказателство в подкрепа на това твърдение.

Къде се намират останките на българските владетели

За съжаление няма как да сме сигурни дали там се намират останките на първият български владетел на Дунавска България. Нещо, което е малко известно сред повечето българи е , че има много малко запазени останки на български владетели. Тези, които можем да твърдим с по-голяма степен на вероятност, че знаме къде са погребани са:

Самуил, Гавраил Радомир и Иван Владислав – базиликата Свети Ахил – село Преспа(Гърци)

Борис III – Рилският манастир

За Борис III също не можем да сме напълно сигурни. Погребан е по негово желание в Рилския манастир, но след настъпилите промени в България има спорове доколко е запазена неговата воля. Но така или иначе се приема, че неговите останки се намират там.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 13 Отговор
    Любянка 2

    Коментиран от #2

  • 2 Нямаше начин

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Бях сигурен че македонския боклук ще бърза да сеосери първи! Иначе знаеш намайкати упуткатавъ тре!
  • 3 хммм

    20 19 Отговор
    Извинете, но това са пълни глупости!! Абсолютно никакви доказателства няма.. Орелът е символ на всички тюркски народи, гробът може да е на човек от многото тюркски племена в Украйна.
    Както казвате... единственият български владетел за когото знаем къде е гробът му е цар Самуил.. Другите (до голяма степен) са малко митологически образи.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Хаберий

    39 14 Отговор
    Божидарке, за съжаление сте. Нищо вярно и нищо съществено не сте написали. Помоли своя главен редактор Ганев да се свърже с автора на "Непознатата история на българите", който да ви посочи точното място с факти. Опитът ви да се докарате на вчерашния наглец и наркозависим зелен клоун е нескопосан. Той не заслужава капка уважение, не признава нищо българско както у нас, още повече в страната си. Неговото представяне в НИМ беше гавра с българската история. В българския национален исторически музей имаше само евреи и криптоевреи, жидомасони и ционисти, продажници на българщината. Един истински българин патриот нямаше в залата, такава долнопробна гавра ни докара това американско правителство. Вие ще ми говорите за история на българите??! Какво разбирате изобщо?

    Коментиран от #29

  • 5 Град Симитли

    2 16 Отговор
    В Скопje, у гащите на Стево Пендаровски!

    Коментиран от #10

  • 6 честен ционист

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    Самуил и братята му Давид, Моисей и Аарон са еврейски имена.

    Коментиран от #9

  • 7 Грешка си

    29 5 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    Иди на Свети Атон! Ако можеш да четеш, ще видиш какво са писали летописците от онова време! Няма митология! Особенно ако намериш гръцките книги в които се описват войните на Византия срещу България! И аз се съмнявах че има гнило в историята ни, но 95% от написаното от гърците, съвпада с историята която учехме (при Бай Тошо)!

    Коментиран от #25, #37

  • 8 Българин

    27 16 Отговор
    Титлата е "Канас" ("Княз"). Тази комунистическа измишльотина "Хан" целяща да запрати древните ни балкански (европейски) корени в далечна Азия трябва най-сетне да бъде премахната.

    Коментиран от #12, #13, #23, #35

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А цялото Скопие

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Град Симитли":

    Е в топките Скендербеу! Скоро ще приеме и името с което са го наричали ислямистите Татарпазар!
  • 11 Гена

    16 9 Отговор
    Лъжливата савецка "наука" е в састояние да пренесе и слее достижениата на култури одалечени една од друга с хилядолетиа помежду им! Нека първо намериме гробовете на Левски и Ботев, после и на ЦСКА!

    Коментиран от #16, #43

  • 12 И неизвестният автор

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Написал именникът ли е комунист?

    Коментиран от #14, #22, #24

  • 13 В Европа е имало неандерталци

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Съвременните хора са дошли в Европа от азия

    Коментиран от #17

  • 14 Гена

    12 7 Отговор

    До коментар #12 от "И неизвестният автор":

    Комонизама е състояние на ума, не е општествен строй! Некои мо казват простотиа.

    Коментиран от #15

  • 15 СигОрнУ е тЪка

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гена":

    Ма Що никой умен тогаз не се е сетил да напише именника, че е останало на простити

    Коментиран от #18

  • 16 Град Симитли

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гена":

    Гробовете на ЦСКА. и "Левски"
    са
    од
    другата страна на Ламанча!
  • 17 Гена

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "В Европа е имало неандерталци":

    Не само, некои са дошле од Африка. През балкана, през сицилянскио "мост", през Гибралтар. Те и сеги идват от там некои.
  • 18 Гена

    1 13 Отговор

    До коментар #15 от "СигОрнУ е тЪка":

    Не может да лъжет качествено деа, па савецките ментаражии от шеснайсети,седемнайсети век са почнале да я саченяват нихнята историа! Шо не измислиха именик на френските крале или германцките императоре? И виа чел ли сте именико на болгарските ханове? Това са апцелютни измислици, даже не са премислици!
  • 19 Офф

    24 5 Отговор
    Стига с тези ханове бе. Князе са били, документа се казва Именник на българските князе. Разбирам, че трябва да живеем в разбирателство с българските турци, но това не значи че трябва да фалшифицираме историята си.

    Коментиран от #21

  • 20 ТИА

    20 1 Отговор
    Батенберг е погребан в София , или той не е бил български владетел?
  • 21 Покажи ми един документ

    9 9 Отговор

    До коментар #19 от "Офф":

    Преди покръстването в който българските ханове са наречени князе

    Коментиран от #27

  • 22 Българин

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "И неизвестният автор":

    В намерените преписи на "Именникът на българските владетели" за българските владетели се използва титлата „княз“ (Канас). В него ясно се посочва, че преди Аспарух (Исперих) "Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега."
    На изсечените древни камъни титлата е "Канас". Дори връзката с нашите балкански предци е ясна. Регистрирано е от учените още преди 40 г. тракийско име Канас".
  • 23 БСП на Бунището

    24 9 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Руските комунисти, след Окупацията на царство България отмъкват целия Архив и пишат на новата Комунистическа България История,която им е изгодна на тях ...Половин век Окупация..Поколения са учили измислената им История...Непоправимо Зло...

    Коментиран от #38

  • 24 Отговор

    23 0 Отговор

    До коментар #12 от "И неизвестният автор":

    Именникът се казва Именник на българските князе и е руски препис. Нашите умници го превеждат като Именник на българските ханове, което не отговаря на истината. В последните години го промениха на Кан, което също не е много вярно. Канас, Княз, Кинг, Кониг, Кхан, Хан означават едно и също. Но ако трябва да сме исторически точни българската титла преди Цар е била Княз и за това има много свидетелства.
  • 25 ха, ха, ха

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "Грешка си":

    А кога ще се светнеш, че гърците са най големите и най ранните фалшификатори точно на чуждата история, а най вече на нашата. От както са стъпили на Балканите, приети като бежанци от Етиопия от прогонилите ги египтяни, непрекъснато се стараят заличат историята на пред гръцкото местно население и приписват всичките им културни и цивилизовани постижения на себе си. По късно с основаването на големите и силни европейски държави, те го копират и започват да повтарят гръцките методи. Така изчезват безследно траките, които според Херодот са най многобройния народ след индийците. (Херодот. история 5. 3.)

    Коментиран от #41, #51

  • 26 ШОПАР

    10 2 Отговор
    АЙДЕ ПО- БЪРЗО ДА ГО НАМИРАТ ЩОТ ПОРЕДНИЯ ЧАЛГАПАРЦЛ ТЪРСИ ДЕКОР ЗА ДЪЛБОКО ПАТРИОТИЧНА ПЕСЕН.
  • 27 Отговор

    20 0 Отговор

    До коментар #21 от "Покажи ми един документ":

    Манасиевата хроника, български препис. Над илюстрацията за Крум ясно си пише Кроум Князь. Канесу биги на каменния надпис на Маламир. Има и още но предполагам тези ще са ти достатъчни.

    Коментиран от #31

  • 28 Некой си

    11 0 Отговор
    Мадарският конник е ключа.

    Коментиран от #30

  • 29 Хаберий

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаберий":

    Цялата правдоподобна тема за живота и делата на Аспарух и къде е погребан Аспарух, е публикувана тук във "Факти"
    20 Ноември, 2021 09:07
    "Историята на българите преди Атила и след него /Част 10/".
  • 30 честен ционист

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Некой си":

    За Мадагаскар? Жени и сектата й 3 седмици го дялаха.

    Коментиран от #33

  • 31 Манасиевата хроника

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Отговор":

    Е написана след покръстването. Става дума за документ от преди това. А на надписът от село Василка, където се споменава хан маламир никъде не пише княз, освен това там е споменат кавханДавай Исбул.... Давай, дерзай...

    Коментиран от #40

  • 32 Володя

    4 1 Отговор
    И каква стана тя сега? И там било нашенско!!!
  • 33 Жени не знам

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "честен ционист":

    Ама тебе Юлка на Галата с един пръст те направи Александър Македонски!
  • 34 Никола Гешев

    6 2 Отговор
    В Рилският манастир е погребано сърцето на Цар Борис, след като комунистите взривяват гроба му в София. Както взривига и "Св. Неделя" на 16.04.1925 г. по заповед от Москва. Единствено сигурен е гроба на княз Ал. Батенберг.
  • 35 Бандера

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    До 1944 г. в историографията ни бг владетелите са титулувани с титлите цар и княз(канас)! След това писаната в Москва история ги прекръсти на ханове! И после защо в Скопие ни казват татари?!

    Коментиран от #36

  • 36 Скопие

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бандера":

    Щото Тито така каза! Историята на северните македонци е писана от сръбски учен на кило ракия, в едно от кафенетата на белградската чаршия на салфетки 2-3, то няма и за повече какво да се напише!
  • 37 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грешка си":

    Това е уникалното на историята ни, че не сме си я писали ние, да се бием в гърдите колко сме велики, а е по летописи от другите народи, които са писали за нас.

    Коментиран от #39

  • 38 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "БСП на Бунището":

    И ни променят езика, да звучи като техният, нали? ха ха ха ха ха Ставаш за народен артист.
  • 39 Защо бе

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Сърбите не са ли написали историята на РСМ?
  • 40 Отговор

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Манасиевата хроника":

    Канесу виги Маламиртзе какво е според теб хан или княз? Друг пример е надписът на Омуртаг. Канас виги Омуртаг. Това канас пак ли не е княз. И какво като Манасиевата хроника е написана след покръстването, титлата княз не произлиза от християнството.
  • 41 Такива са ,лъжци

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "ха, ха, ха":

    Така е !Повечето тракийски имена завършват на - ос или -ис,гърците присвояват окончанията към имената за да асимилират траките.Друг пример -остров Закинтос,основан от Закинтос ,тракиец от остров Самотраки.Но " грък".И острова е гръцки.А най отвратителното е,заграбването на тракийското изкуство, претендират да е елинско.А няма нищо общо.Елинското е различно,а в тракийското винаги има символика ,фигури на животни,хора което носят скрит смисъл и самата изработка е по груба.Присвояват си и цяла Византия,а повечето византийски императори не са гърци
  • 42 Вуйчо

    2 1 Отговор
    Испор там е победил в гражданска война Бат Баян и неговия съюзник хазарския каган Кабан. Така, че няма как да е погребан там.
  • 43 Курци

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гена":

    Особено на уефсхи, където некомунистите след освобождението оставят неговите палачи да си живее живота до старини,нещо повече правят го депутат.За Ботев се знае че неговите разбойници са му видяли сметката,да били са разбойници търсени от империята за различни престъпления и този "поход" който бил предварително обречен е бил идеалният вариант тези престъпници да се завърнат в родината
  • 44 Възмутена

    3 0 Отговор
    Абе, ФАКТИ! Как в статия за кан Аспарух пишете "някой учени"!!!! Срамота е да пишете така неграмотно! НякоИ учени - множествено число! Или някоЙ учен - единствено число! Научете се, кога се използва Й и кога И !!!
  • 45 Иван Йонков

    1 0 Отговор
    Добре би било по теми свързани с историята (особено пък и по-ранната) да пишат историци и/или археолози.
    Добре се е опитала да представи фактите журналистката, но използваната от нея терминология е неправилно използвана, а също подбора на сведенията е не точен.
    За археологическия комплекс при с. Вознесенка действително според повечето учени се свърза с прабългарите. Дали обаче може да се свърже с гроб на Аспарух се подкрепя от далече не всички специалисти.
    Две са научно добре обоснованите хипотези. Едната е, че наистина става въпрос за погребален или поменален комплекс свързан с Аспарух, за което единствено доказателство е разчитането на монограма на орлето (представляващо пленен в битка връх/щандарт на ромейско знаме) като Еспор, което е почти идентично с Испор, както е записано името на Аспарух в един български летопис от 11 век и много близо до използваното име Есперерих в един от преписите на Именника на българските владетели (паметник от 8 век).
    Другото възможно разчитане обаче е Петрос, а ромейски военачалници с такова име са губили битки срещу българите.
    Другата научна хипотеза, свързва комплекса при Вознесека със Съкровището от Малая Перешчепина, което се приема от повечето учени за гроба на Кубрат.
    Така проф. Злата Львова от Ермитажа, дългогодишен официален съхранител на Кубратовото съкровище смята, че Вознесенка е поменален храм на Кубрат, където официално са били извършвани церемонията по погребението, докато съкровището при Малая Переш

    Коментиран от #46

  • 46 Иван Й.

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Иван Йонков":

    Другата научна хипотеза, свързва комплекса при Вознесека със Съкровището от Малая Перешчепина, което се приема от повечето учени за гроба на Кубрат.
    Така проф. Злата Львова от Ермитажа, дългогодишен официален съхранител на Кубратовото съкровище смята, че Вознесенка е поменален храм на Кубрат, където официално са били извършвани церемонията по погребението, докато съкровището при Малая Перешчепина представлява вече тайното му погребване...
    За Малая Перешчепина официалното мнение на Ермитажа, публикувано в: Коллективная монография "Сокровища хана Кубрата. Перещепинский клад" В.Н.Залесская, З.А.Львова, Б.И.Маршак и др. Гос. Эрмитаж. - СПб., 1997.
    Мнението, че при Вознесека е бил погребан княз Светослав Киевски се разпространява в псевдоисторически публикации, а не се поддържа от сериозната наука.
    Също така няма "хералдически трилистник", който да се свързва с рода Дуло.
    Има тамга (или рунически знак) IYI ("ипсолон с две хасти"), който се инерпретира от някои, като родов знак на рода Дуло, но през ранното средновековие още не можем да говорим за хералдика в познатия и от по-късно вид.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хаберий

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Иван Й.":

    Г-н Иване, съветската версия на проф. Зл. Львова, следва да се интерпретира, като задкулисна юдео-ционистката посока за принизяване на всичко българско в земите на целия бивш СССР. Не случайно се казва Львова, еврейско-полския център на днешна Украйна. Тая антибългарка съвсем преднамерено и съобразено с талмудистката идеология, и Петата колона, отрича истинността на българските летописи и стари книги от Волжска България. Така, че всяко цитиране на Львова от българи, ако е възможно трябва да се избягва.
    Съкровището от Вознесенка е изключително богато. Столицата на Курбат в края на живота му е бил Балтавар (Полтава), а това село е в неговата област. Погребенията на българските императори и царе по стародавна традиция са извършвани в руслото на река, временно отбита и след погребението то се възстановява. Навярно за 13 века руслото на тази река се е преместило и накрая съкровището от погребението да е било "останало на сухо." Артефактите говорят за българско погребение, а разчитането на меча с името Кубрат, по всяка вероятност демострират, че това е неговото погребение.
    Колкото до заключителното ти изречение, че през ранното средновековие още не можем да говорим за хералдика в познатия и от по-късно вид, това ме подтикна да се впиша и аз. Древните българи са народът, въвел почти всички писмености в най-дълбоката древност, още в т.н. Стар Туран, и особено т.н. рунически знаци, които и днес се четат по хиляди билбали (каменни биргюни) в Алтайския, Монголския,

    Коментиран от #50

  • 50 Хаберий

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Хаберий":

    Монголския, Забайкалския край и т.н. ...
    Едно много забавно потвърждение на това са, сведенията на Херодот за "египетския" фараон Сесострис. Всъщност това е последният български император (баръйнхан, от тук се получава титула "фараон" в старогръцки) Маджи Суз Таргиз (> Сесострис в старогръцки) на династията на т.н. хиксоси, ХVІІІ династия на фараоните, началото на ХVІ в. пр.н.е., който е завоювал най-южните територии известни дотогава: около Червено море, което е наречено от него Къйзъйл Българ ("Красиво/Червено Българско море" на трьок-български, и днес в старобългарски, руски, чешки "червен" означава и "красив"), достига Индия и завоюва големия сотров Саръй алан ("Южният/Райският остров" на трьок-български, откъдето се получава днешното име на Цейлон и още по-вярно Шри ланка), Малдивите ("Българските дивни острови", където Бул>Мал), по Източна Африка до Коморските острови, о-в Мадагаскар, който носи неговото име Мада, основал Маджидизе (оттук името Могадишу), и навръщане след десетилетие загубил властта си в Египет. Та той при всяка победна битка по пътя си оставял каменни стълбове-паметници, на които отбелязвал своите победи и отношение към местните. Ако покореното племе се е било съпротивлявало истински, изсичали "стрела", ако не и се е предавало, изсичали подобие на женски полов орган.
    Поздрави
  • 51 Българинъ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ха, ха, ха":

    Гърци(Данайци)=Юдеи
    За изгонването им от Египет,след опит за преврат,пише в Библията (Изход)
    Не им вярвайте,дори ,когато носят дарове !