Дни наред обществото у нас обсъждаше и се чудеше може ли три пържоли да струват близо 500 лв, а сметката за целия обяд да бъде 650 лв. Отговорът е, че може. Защото не става въпрос за пържоли, а за изключително скъп рибай стек, блек ангъс говеждо месо.
В Нидерландия се намира Богомил Рангелов – участник в петия сезон на "Hell’s Kitchen". Той работи в ресторант в град Алсмер и всеки ден борави с рибай стек, предава NOVA .
Цената на един телешки рибай стек традиционно е на грамаж. Продава се на 150 или 200 грама съответно цената е 25 евро за 150 и 27,50 за 200 грама.
Темата стана повод за дискусии и сред кулинарната общност в България. Потвърждава и го шеф Янко Костадинов – готвач от 30 години, със сериозни послания за банкетната култура на българите.
"Поглеждайки от двете страни – първо не можеш да влезеш в скъп ресторант, да гледаш, че менюто е на 100 грама и да си поръчваш нещо, което не знаеш и не можеш да си го представиш какво е. Говорим за доста висок клас месо, което струва доста сериозни пари, за да стигне до ресторанта. Съответно ресторантът може да си слага цена, каквато реши. Това, че за 100 грама струва 30-40 или 50 лева – така е преценил ресторантът", заяви Костадинов.
"Сервитьорите по принцип трябва да са много добре подготвени – във всяко едно нещо, особено обяснявайки менюто на хора. На морето предимно идват туристи, което означава, че за да имаме качествено обслужване, сервитьорите ни трябва да са много добре подготвени, за да не стават точно такива грешки, каквато е станала в случая", каза Богомил.
И двамата готвачи са единодушни, че ресторантьорският бранш все още трудно се възстановява след удара, който пандемията му нанесе.
"Едно от нещата, които трябва да имаме под внимание е, че страшно много хора и кадри избягаха от нашия бранш по време на COVID-19. След това не искаха повече да се върнат, което доведе до изключителна липса на кадри", споделя още Богомил.
"Училищата изваждат само мениджъри – няма готвачи, няма сервитьори, няма бармани. Всичко е мениджър хранене. Той не знае как да влезе и да реже с ножчето. Банкетната култура на българина, според мен, е много слаба. По простата причина, че той като отиде на ресторант той си мисли не какво ще му предложи ресторантът, а какво той иска да яде. Той влиза с идеята, че ще яде това, което той си е решил. Примерно влиза в китайски ресторант и си поръчва шопска салата", каза Янко.
А на мъжа, платил почти 500 лева за рибай стек, Янко и Богомил биха казали следното:
"Правилният начин не е да записва видеа и да ги качва с цел популярност, а да говори на място с хората, с които е трябвало да говори преди това", посочи Богомил.
"Човешки мога да му кажа на улицата, че така не се случват нещата. Няма как да парадираш с нещо и после да се снимаш, че не си окей. Големият баровец, дето не може да си плати пържолите. Със същия успех можеше да си поръча 600 грама цаца и да се наяде", подчерта Янко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гуньо Простиа
13:06 24.07.2023
2 Аре бегай ве Алибегов
13:08 24.07.2023
3 Рибай шпек
Коментиран от #7, #11
13:09 24.07.2023
4 ахххааа
13:13 24.07.2023
5 Минаващ
Коментиран от #39
13:13 24.07.2023
6 Орел
13:16 24.07.2023
7 Ха-ха
До коментар #3 от "Рибай шпек":
Човече, това обяснява много за твоята обща култура и образование.13:17 24.07.2023
8 обективен
Коментиран от #52
13:20 24.07.2023
9 Гого
Коментиран от #26
13:20 24.07.2023
10 плевен
Коментиран от #40
13:22 24.07.2023
11 Гого
До коментар #3 от "Рибай шпек":
Защото е все едно на България да и казваш Пазарджик.13:22 24.07.2023
12 плюс минус
13:24 24.07.2023
13 ГЛЕДНА ТОЧКА
Всичко останало са капризи и изгъзици!
13:25 24.07.2023
14 Анонимен
13:29 24.07.2023
15 БСТ
13:30 24.07.2023
16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #54
13:47 24.07.2023
17 Тарикат
13:48 24.07.2023
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
13:54 24.07.2023
20 Хйкхфмнфогл
Коментиран от #24
13:55 24.07.2023
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 голям смях с тия мисирки
13:56 24.07.2023
23 А този суек
13:58 24.07.2023
24 малки
До коментар #20 от "Хйкхфмнфогл":
2-3 хиляди евро14:01 24.07.2023
25 Гост
14:05 24.07.2023
26 психиатъра
До коментар #9 от "Гого":
нищо не се е разпаднало освен фантасмагория14:12 24.07.2023
27 смях
14:13 24.07.2023
28 Айде бе...
14:28 24.07.2023
29 Тома
14:33 24.07.2023
30 Пешо Гошов
14:48 24.07.2023
31 Айде
14:51 24.07.2023
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 Този коментар е премахнат от модератор.
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Рада Глибоката
15:00 24.07.2023
36 инж. Ганчо Илков
15:07 24.07.2023
37 Мери
16:06 24.07.2023
38 Физиотерапевт
16:09 24.07.2023
39 ХоХоХо
До коментар #5 от "Минаващ":
Я кажи колко звезди има това заведение? Готвача къде е завършил,къде е практикувал,на каква заплата го осигуряват, сервитьора,на какво ниво е,колко стаж има? Не смяташ ли, че заведение предлагащо такива скъпи продукти, трябва да има и няколко звезди. Виждаме, че може вътре да шляпаш по джапанки от два лева,с цените като е луксозен ресторант.... Гсньовска работа17:13 24.07.2023
40 Стана
До коментар #10 от "плевен":
Обратното , сега всеки ще се юрне на ,, стековете ,, от масажирани крави .18:33 24.07.2023
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Идиота Тиква от Банкя
19:45 24.07.2023
43 Този коментар е премахнат от модератор.
44 Троян
20:17 24.07.2023
45 Ники
21:02 24.07.2023
46 Бобчев
22:01 24.07.2023
47 Този коментар е премахнат от модератор.
48 Този коментар е премахнат от модератор.
49 Този коментар е премахнат от модератор.
50 Този коментар е премахнат от модератор.
51 Право Куме
И те така!
06:15 25.07.2023
52 Го го
До коментар #8 от "обективен":
Значи отивам в ресторанта и цените са за порции имам 100 лв и си поръчвам пържола за 35 лв чаша вино за 35 лв и салата с безалкохолни за 30 лв общо плащам 100 лв колкото имам.На другия ден отивам в ресторант където цените са в гр.пак имам 100 лв.но не нося кантар как да сметна употребата на 100 лв значи тогава вадя калкулатор и смятам пържола 125 гр./32 лв = 40 лв вино 125гр./32лв.= 40 лв салата 115 гр/13 лв =15 лв и хляб 100 гр./5 лв=5 лв общо прави 100 лв колкото имам съмнението ми е дали ще се съгласят да ми сервират исканите грамажи08:44 25.07.2023
53 Мечока
10:29 25.07.2023
54 На снимката
До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
е телешко, но не и Ангъс.13:22 25.07.2023
55 Янко
21:31 25.07.2023
56 Ясен
14:22 26.07.2023
57 Вал
16:13 28.07.2023
58 Вал
16:14 28.07.2023
59 Този коментар е премахнат от модератор.
60 Този коментар е премахнат от модератор.
61 Слдващият
17:24 29.07.2023
62 знайко до незнайко
18:09 29.07.2023
63 Гост
19:42 29.07.2023
64 Този коментар е премахнат от модератор.