Last news in Fakti

24 Юли, 2023 12:58 10 062 64

Пържоли за 500 лв. у нас, а каква е цената им в Нидерландия?

  • пържоли-
  • цена-
  • българия-
  • нидерландия-
  • рибай-
  • рибай стек

Кулинарният бранш все още коментира случая с трите пържоли на морето, които струват 500 лв.

Пържоли за 500 лв. у нас, а каква е цената им в Нидерландия? - 1
Снимка: Shutterstock

Дни наред обществото у нас обсъждаше и се чудеше може ли три пържоли да струват близо 500 лв, а сметката за целия обяд да бъде 650 лв. Отговорът е, че може. Защото не става въпрос за пържоли, а за изключително скъп рибай стек, блек ангъс говеждо месо.

В Нидерландия се намира Богомил Рангелов – участник в петия сезон на "Hell’s Kitchen". Той работи в ресторант в град Алсмер и всеки ден борави с рибай стек, предава NOVA .

Цената на един телешки рибай стек традиционно е на грамаж. Продава се на 150 или 200 грама съответно цената е 25 евро за 150 и 27,50 за 200 грама.

Темата стана повод за дискусии и сред кулинарната общност в България. Потвърждава и го шеф Янко Костадинов – готвач от 30 години, със сериозни послания за банкетната култура на българите.

"Поглеждайки от двете страни – първо не можеш да влезеш в скъп ресторант, да гледаш, че менюто е на 100 грама и да си поръчваш нещо, което не знаеш и не можеш да си го представиш какво е. Говорим за доста висок клас месо, което струва доста сериозни пари, за да стигне до ресторанта. Съответно ресторантът може да си слага цена, каквато реши. Това, че за 100 грама струва 30-40 или 50 лева – така е преценил ресторантът", заяви Костадинов.

"Сервитьорите по принцип трябва да са много добре подготвени – във всяко едно нещо, особено обяснявайки менюто на хора. На морето предимно идват туристи, което означава, че за да имаме качествено обслужване, сервитьорите ни трябва да са много добре подготвени, за да не стават точно такива грешки, каквато е станала в случая", каза Богомил.

И двамата готвачи са единодушни, че ресторантьорският бранш все още трудно се възстановява след удара, който пандемията му нанесе.

"Едно от нещата, които трябва да имаме под внимание е, че страшно много хора и кадри избягаха от нашия бранш по време на COVID-19. След това не искаха повече да се върнат, което доведе до изключителна липса на кадри", споделя още Богомил.

"Училищата изваждат само мениджъри – няма готвачи, няма сервитьори, няма бармани. Всичко е мениджър хранене. Той не знае как да влезе и да реже с ножчето. Банкетната култура на българина, според мен, е много слаба. По простата причина, че той като отиде на ресторант той си мисли не какво ще му предложи ресторантът, а какво той иска да яде. Той влиза с идеята, че ще яде това, което той си е решил. Примерно влиза в китайски ресторант и си поръчва шопска салата", каза Янко.

А на мъжа, платил почти 500 лева за рибай стек, Янко и Богомил биха казали следното:

"Правилният начин не е да записва видеа и да ги качва с цел популярност, а да говори на място с хората, с които е трябвало да говори преди това", посочи Богомил.

"Човешки мога да му кажа на улицата, че така не се случват нещата. Няма как да парадираш с нещо и после да се снимаш, че не си окей. Големият баровец, дето не може да си плати пържолите. Със същия успех можеше да си поръча 600 грама цаца и да се наяде", подчерта Янко.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гуньо Простиа

    33 3 Отговор
    Не разбрах в Нидерландия 25 евро е цената за порцията или за 100 гр. ?
  • 2 Аре бегай ве Алибегов

    34 1 Отговор
    Важното е че средният български пенсионер може да си поръча коло рибайстек и да му стигне за цял месец!
  • 3 Рибай шпек

    25 10 Отговор
    Защо Холандия стана Нидерландия ?

    Коментиран от #7, #11

  • 4 ахххааа

    29 3 Отговор
    той Пламен от търговишко и той очаквал 25 евра , а не 250 . В Нидерландия-Холандия това ядат от 200 година. Правилно е Холандия. Където отглеждат Говеда не им е скъпо. Липсата кара печелбарите да носят и продават на колкото и на когото може. Тук персонала и собствениците и те са били гасарбайтери. Шеф незначи да съдиш министъра и прецедателя щото не ти харесало мнението им.
  • 5 Минаващ

    65 1 Отговор
    Целият шум е в погрешна посока. Цената заведението може да определя както си иска. Но е задължително клиентът да е уведомен колко ще струва порцията му или това, което си поръча предварително. В случая става дума за класическа криминална измама. Не се сочи цената на това, което се поднася, а някакви грамове и подобни. Редно е да посочат, ако искат цена на грамаж, но до нея колко е грамажът на порцията и крайната цена или да се поръчва яденето в в грамове, но тогава трябва да го теглят и приготвят пред клиента.

    Коментиран от #39

  • 6 Орел

    42 1 Отговор
    Предлагам в народното събрание да се обсъди въпроса за преимане на рибай стека за национално ястие.
  • 7 Ха-ха

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Рибай шпек":

    Човече, това обяснява много за твоята обща култура и образование.
  • 8 обективен

    60 0 Отговор
    Ама тук във всеки втори капан има готвач с пет Мишлена , и за това цените са до Луната !!Сельовците искат за един сезон да станат милионери !

    Коментиран от #52

  • 9 Гого

    58 1 Отговор
    След като се разпаднаха таксиметровите услуги поради липса на клиенти, идва ред да се разпаднат и кръчмите.

    Коментиран от #26

  • 10 плевен

    63 2 Отговор
    Този с пържолите нанесе колосален удар на ВИП- кръчмарите. В момента всякакви "капацитети" се мъчат да намалят щетите. Естествено безплатно. А по- добре да му бяхя казали, че заведението черпи, за да не се разчуе, че царят е гол.

    Коментиран от #40

  • 11 Гого

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рибай шпек":

    Защото е все едно на България да и казваш Пазарджик.
  • 12 плюс минус

    67 2 Отговор
    А какво е доказателството, че тези три пържоли са рибай стек, а не от кварталния магазин?
  • 13 ГЛЕДНА ТОЧКА

    34 0 Отговор
    По възможност само регионална и сезонна храна!
    Всичко останало са капризи и изгъзици!
  • 14 Анонимен

    39 2 Отговор
    Значи там може за 75 евро, а тук за 500 лева? В кварталното кръчме?
  • 15 БСТ

    44 2 Отговор
    Какви са тези цени в такава умряла от глад страна като нашата се чудя ? А и още нещо заради ей такива цени спрях да ходя по ресторанти да фалират дано !
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 6 Отговор
    Ганчооовци,докато вие сте си ........аз съм им чистил .....ната и съм ги ресал и то не навън,а в едно метално хале....Хранят се със сено от стара планина,В бг тази порода Ангъс ,а при вас е ептен Черен ангъс са едни говеда по 500-700 са кравите.Пак им трябва ветеринар нищо ,че са навън и навън раждат и живеят.Осеменява ги пак Ветеринар.Обясних ви и ,че за да направиш ЧИСТА Линия ви трябват години и сперма от един Бик!Поне на снимката сте уцелили Телешкото!Преди годии ги гледаха по ЕС -програми и държавата им даваше мисля 2/3 от парите по програми както и места за косене и други.Месото тогава струваше но не в бг,около 50-70лева на кило.Ако ме питате торта същата ли е,като на другите крави-Да!Тези ангъси не стават за мляко.Като кажете Блек ангъс и взе едно сте хванали.....Дедо Божи за дисагите.Живейте си живота и се пазете от чичо рак.....тук сме с повече кръгове от БХАГАВАД$ГИТА!Изберете си кръга.........дали ще сте на върха при ла..ян вятър или сред такива като мен ,Гои......Пари да ми дават да ям този стек,няма да го ям.Ще го дам най-много на ДООктор Роналдо!

    Коментиран от #54

  • 17 Тарикат

    2 2 Отговор
    Тарикат не писка.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 2 Отговор
    Сетих се НЕщо........Нали плачехте за КЪЩИ ЗА ГОСТИ..........Това са подобни ПРОГРАМИ...Кои се Нагушиха с КЪЩИ ЗА ГОСТИ бе ,Ганчооовци????Хора до Власт-имащи.КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ ТАМ,А????В тези Къщи катоти шибнат цена до ,луната и ти ще отидеш....Пука му на перача,той дава 1/3 от парата за да си построи вила и препира тез пари...2/3 ги чака после от държавата!Все сте експерти,все професори и каквито сте се родили такива ще си и отидете......
  • 20 Хйкхфмнфогл

    23 1 Отговор
    А КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ В НИДЕРЛАНДИЯ?!

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 голям смях с тия мисирки

    7 10 Отговор
    събино, това са стекове ма невежа мисирко, нмяао доходи за да опиташ вкуса на тия стекове само ще дращиш смехорий и ще се излагаш
  • 23 А този суек

    32 3 Отговор
    знае ли колко е заплатата в Холандия? Ами 30 евра за 200 грама са все едно - 20 лв. А в на Али Баба ресторантите 200 грама ти излизат 100 лв. Пак не ви излизат сметките! В богата Холандия 200 грама 60 лева, а при Али Баба 50 евро. Ето защо нямате туристи, а те отдавна са се опарили от вас, в най-бедната ЕС членка с най-бастословните цени, все едно са на Хаваи или Малдивите.
  • 24 малки

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хйкхфмнфогл":

    2-3 хиляди евро
  • 25 Гост

    17 1 Отговор
    Всички са виновни но не и ресторанта...
  • 26 психиатъра

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    нищо не се е разпаднало освен фантасмагория
  • 27 смях

    3 5 Отговор
    бедните да го духаттт
  • 28 Айде бе...

    32 0 Отговор
    Така наречените "ресторанти" на плажната ивица по българското Черноморие, с тия дървени лакирани маси и пейки са сядане вместо нормална мебел за тази цел, не отговаря дори и на категорията на най занемарената закусвалня в Нидерландия. Това, че си лепят звездите като коледна украса съвсем не означава, че отговарят на определена категория, за да имат висок таван на ценообразуване. В крайна сметка проблема си е техен, но да не ми реват, че видите ли сезона някой им го провалил.
  • 29 Тома

    21 0 Отговор
    Как да говори с персонала бе к.янко след като тук не е като в европа.При нас е пълна селения и могат да те набият мутрите веднага.Но правилно казваш за цените в Нидерландия точно толкова струва стека.Той и клиента каза че е толкова
  • 30 Пешо Гошов

    16 0 Отговор
    Нека моля някой ми уточни , какво точно имат в предвид тези хора? Рибай е мястото от което е отрязано месото в случай от ребрата на някакво говедо. Блек Ангъс е порода говеда за месо. В света има доста ферми , които развъждат породи говеда при определени условия зада получат много високо качество месо, но целта им не е само тази и документите за произход, който издават са доста специфични ( може да се проследи от раждането до масата на крайния клиент). Всичко друго е обикновенно телешко (да стековете на всякъде обикновенно са рибай). Ерго или имаш сертификат за произход на месото или просто кравата е била черна! Ако можеш да го докажеш просто пускаш снимка социялна мрежа и няма никаква драма, но както са казали мъдрите- КЛИЕНТА Е ГОСПОДАР И ВИНАГИ Е ПРАВ !!!!
  • 31 Айде

    19 0 Отговор
    Никаква аванта за сивата икономика! Този бранш в България е много, много назад!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рада Глибоката

    2 1 Отговор
    Аз вчерА платих за една вкусна,22 см.ромска наденица 200...миля че е нормално..
  • 36 инж. Ганчо Илков

    18 2 Отговор
    Много се писа по прочутото месо за скъпите пържоли, но от всичко се вижда, че всеки защитава позицията на която стои. Шеф готвачите защитават бранша си, но не казват в българските ресторанти спазват ли се факторите от които зависи качеството на пържолите предлагани на клиентите. Къде са Експертите защитаващи потребителя. След като българското животновъдство е в колапс, откъде се доставя качественото месо и какъв път изминава от пасището до чинията на клиента. Колкото по-скъпо е това което се предлага, токова по-малко ще са потребителите. Когато говорим за храна, трябва да говорим и за контрола. Отговаря ли предлаганото на Европейските Изисквания. По този въпрос Шеф готвачите мълчат. Явно България която предлагаше (преди национализираното селско стопанство) както месо, така и най-качествени зеленчуци и плодове, вече е силно зависима от външните фермери и непретенциозността на българските потребители. Някой следи ли качеството на Панагюрската Луканка, на Банския Старец на Българската Кървавица, на Българското краве и овчи сирени и кашкавал. Някой от шеф готвачите помнят ли истории за царя на колбасите - Христо Докузанов? Три пържоли по 100 грама за 500 лева. До там лия докарахме. българинът масово работи на заплата до 1000 лева на месец, докато привилигированите вземат по 10 до 20 пъти минималната заплата. Да българинът е необразован, защото търпи състоянието в което "Умните" и привилегированите са го поставили. Без Контрол, всеки прави това което му изн
  • 37 Мери

    19 0 Отговор
    Продължава некоректното обяснение на специалист. Обсъждат незнанието на клиента и грамажа на стека. Аз като профи готвач в Германия, не знам в ресторант стековете да се предлагат в сурово състояние. Обяснението е че е скъпо месо и за това. Господа професионалисти цената в менюто е за готов продукт.., за пържени картофи,омлет,печено пили,ребра и т.н. Няма как дори и аз да знам колко г.е суровото състояние. Щом пише 100г. 35 лв.означава изпечено състояние,в противен случай готвача излиза пред клиента с кантар тегли пържолаъа пред клиента и доказва колко тежи като го приготвя пред него. Всичко останало е спекула. И не правете сравнение с дрехите или къщата на клиентите.
  • 38 Физиотерапевт

    15 0 Отговор
    От свинската вратна пържола с пържени картофки и студена бира по-сладко няма.Да ви се и невидят рибай и ебай стековете.
  • 39 ХоХоХо

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Минаващ":

    Я кажи колко звезди има това заведение? Готвача къде е завършил,къде е практикувал,на каква заплата го осигуряват, сервитьора,на какво ниво е,колко стаж има? Не смяташ ли, че заведение предлагащо такива скъпи продукти, трябва да има и няколко звезди. Виждаме, че може вътре да шляпаш по джапанки от два лева,с цените като е луксозен ресторант.... Гсньовска работа
  • 40 Стана

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "плевен":

    Обратното , сега всеки ще се юрне на ,, стековете ,, от масажирани крави .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Идиота Тиква от Банкя

    5 0 Отговор
    Не ходете в за рано о Черноморие хора. Това е най доброто което можете да направите
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Троян

    3 6 Отговор
    Ромбоида поради пълна неграмотност не е успял да разчете менюто.
  • 45 Ники

    15 1 Отговор
    Стига с тези реклами на ресторанти. Това са елементарни методи за измама. Според правилата на Европейския съюз не може да продаваш на 100 грама в ресторант. Има регламент 11 69 от далечната 2011 година където такива практики са забранени. Ресторантът трябва да си прецени крайния продукт и да каже на клиента вашата порция ще струва 300 лв защото вътре има специално месо трябва да покажат сертификат и цената трябва да е известна предварително, клиентите не си носят в джоба калкулатори и електронни везни, това са методи за измама които са забранени в този регламент на Европейския парламент от 2011 година. Престанете да се държите като случайно попаднали в 21-ви век хора
  • 46 Бобчев

    1 13 Отговор
    Някой да му ги е сложил насила в устата?Ако е кьорав или неграмотен за да прочете менюто,да пита или да си готви сам!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Право Куме

    6 0 Отговор
    "Големият баровец" си е платил пържолите! И главния черпак да не се прави, че неразбира за какво става дума! Не, че са скъпи пържолите. На комуто е скъпо, няма да ги яде! Проблемът е, че начина на ценообразуване и поднасяне на продукта дава възможност за измама на клиента! Клиентът винаги е в правото си изначално да знае, колко ще му струва поръчаното! Да, написали са цената за 100 грама, но както се разбира, дават му готовите стекове и след като са ги изяли, чрез сметката му ТВЪРДЯТ, че те са тежали 14 пъти по 100 гр.! Не са искали, не са написали 15 пъти по 100 гр.! Клиентът от своя страна, също изглежда е карал на юнашко доверие и пред компанията не е искал да "издребнява", като предварително уточни, колко грама пържола желае или колко грама ще му дойде пържолата. Нали е "баровец", няма да се излага, я!
    И те така!
  • 52 Го го

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "обективен":

    Значи отивам в ресторанта и цените са за порции имам 100 лв и си поръчвам пържола за 35 лв чаша вино за 35 лв и салата с безалкохолни за 30 лв общо плащам 100 лв колкото имам.На другия ден отивам в ресторант където цените са в гр.пак имам 100 лв.но не нося кантар как да сметна употребата на 100 лв значи тогава вадя калкулатор и смятам пържола 125 гр./32 лв = 40 лв вино 125гр./32лв.= 40 лв салата 115 гр/13 лв =15 лв и хляб 100 гр./5 лв=5 лв общо прави 100 лв колкото имам съмнението ми е дали ще се съгласят да ми сервират исканите грамажи
  • 53 Мечока

    6 0 Отговор
    Излиза че в Нидерландия в скъп ресторант цената на пържолата е по евтина отколкото в капанче у нас.Там поне за повече грамаж правят намаление докато тук ти го смятат на на всеки сто грама еднакво.Та нашенеца се чудеше не толкова на цената колкото на това че са записани 14 броя пържоли а са яли само три.Доказано е че цената трябва да е на сто грама но в опечен вид не в суров
  • 54 На снимката

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    е телешко, но не и Ангъс.
  • 55 Янко

    3 0 Отговор
    Кой си
  • 56 Ясен

    4 0 Отговор
    Човека си е платил сметката, бе нещастник? Не е правил сензации, не е чупил. Единствено го упреквам, че не си е запазил част от тази пържола за да и се направи анализ. 99.9% съм сигурен че месото от въпросните пържоли няма нищо общо с това, за което тоя ми говори. Все пак се намираме в България, дето всичко е менте...включително и хората...
  • 57 Вал

    1 0 Отговор
    22--25 паунда е килограма.

  • 58 Вал

    2 0 Отговор
    22--25 паунда е килограма.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Слдващият

    0 2 Отговор
    Не са много 650лв.за обяд за трима.Ак не плащаш за пържоли стой си в къщи и яж картофени кюфтета,омръзнало ми е от бедни българи
  • 62 знайко до незнайко

    0 1 Отговор
    А иначе как щяхме да разберем,че ганьо,е ОБЯДВАЛ,РИБАЙ,АНГЪС и др.
  • 63 Гост

    0 0 Отговор
    В Нидерландия цената може да е същата, но дали и разходите на заведението са същите, като на тукашните? Цената се определя от разходите плюс печалбата. Какви са разходите и какви са печалбите от една и съша пържола тук и в Нидерландия? И под разходи се има предвид всякакви разходи на заведението, не само месото за пържолата.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.