Last news in Fakti

24 Юли, 2023 13:32 3 326 4

Българските владетели, които са свалени с Народен събор

  • народен събор-
  • владимир расате-
  • владетел-
  • история-
  • българска история

Какво представлява Народния събор и какви решения са се взимали на него?

Българските владетели, които са свалени с Народен събор - 1
Снимка: Shutterstock

Народният събор представлява най-върховният орган в Първата българска държава. Това е събитие, което се случва много рядко и е с много важна цел, пише Poznanieto.bg. На тези народни събори се е случвало и да бъде свален българския владетел.

Тук отговаряме на въпроса колко пъти това се случва в нашата история.

Савин – 764-766

Първият известен владетел, който е свален с народен събор, е хан Савин. Той управлява между 764 и 766 година – точно по време на най-голямата династична криза в Първата българска държава. Името му не е споменато в Именника на Българските ханове – според някои историци това е заради славянския му произход.

Той се опитва да води тайни мирни преговори с византийския император, които неочаквано излизат пред останалите боили. Това води до свикване на народен събор – косвено разбираме, че това може да се случи дори и не по искане на български владетел. На този народен събор Савин е обвинен от българите, че “чрез този мирен договор България ще бъде поробена от ромеите”.

Савин усеща, че губи подкрепа от останалите боили и успява да избяга преди да бъде убит. С решение на народния събор бива свален от власт. Бяга в Месемврия, а по-късно е приет и от неговия приятел византийския император в Цариград.

Интересен факт за него е , че дори по-късно присъства на мирни преговори като представител на византийците с българите. Това е доказателство, че обвиненията към него по време на народния събор са били основателни.

Владимир Расате – 893-894

Това се случва по време на Преславския народен събор в края на 893 и началото на 894 година. Дотам се стига заради неправилната политика, която води Владимир Расате, която е в противоречие на поставените от неговия баща Борис цели.

Това води до отстраняването му от власт и свикване на Преславския народен събор. На този събор са взети 4 ключови решения за бъдещето на България:

1. Свален е княз Владимир – поставен е Симеон на трона – Това е вторият случай на промяна на владетел чрез решение на народен събор. Друг изключително важен детайл е свързан с промяната на унаследяване на престола. Преди това решение е било само по права линия – от баща към син. След това решение се приема, че може да се случва и по съребрена линия – тоест от брат към брат, тъй като Симеон е вторият син на Борис

2. Преместване на столица от Плиска в Преслав – Това решение е свързано с важното решение на Борис да приеме християнството като религия.

Той разбира, че българите имат нужда от ново място, което да не е свързано със старите езически практики, а да бъде символ на християнството. Затова е започнато и изграждането на Преслав като новият християнски център в страната и бъдеща столица.

3. Българските духовници заменят византийските – Това е изключително важен ход на Борис, тъй като цялостната идея за покръстването на българите от страна на Византия е те да бъдат постепенно подчинени на империята и това да бъде средство за контрол. С този си ход, Борис поставя България на картата като самостоятелен център на християнството, който не зависи нито от Рим, нито от Константинопол.

4. Българският език заменя гръцкия в богослужението – На пръв поглед това изглежда най-маловажното решение, но това превръща България в една от държавите създателки на една от двете европейски цивилизации – тази на славяно/българо-византийската.

Превръщайки българския език в духовен, това помага на първо място в приобщаването на широките народни маси към новата християнска религия.

От друга страна, това помага на разпространението на християнската религия сред славянското население на старобългарски или известен като църковнославянски.

Доказателство за важността на това решение е фактът, че можем да видим почти навсякъде в Централна и Източна Европа храмове, в които има запазени църковни документи на старобългарски, а не на гръцки.

Останалите славянски народи приемат християнската религия на български език, тъй като е близък до техния местен и това е лост за налагане на българското влияние в цяла Европа – нещо, което Рим и Константинопол не успяват да постигнат.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карай да върви

    0 1 Отговор
    Аз ти казах че ще се случи!
  • 2 Фон дер Миндер

    6 3 Отговор
    Наред е денкофф българомразеца и цялата им глутница
  • 3 дядото

    2 0 Отговор
    за 34 години управляващи и политици у нас категорично отказват да чуят гласа на народа и по най-важни за страната проблеми.време е да организираме такъв народен събор.време е народа да заяви позиция,стига продажните ни политици са ни правили на идиоти.
  • 4 1253

    0 0 Отговор
    Българите в Северна България са съставени от три основни племена-Кутригури,Акатсири и Хазари.България става призната самостоятелна държава със Император а не Хан Требелус не в 681 , а в 705 година когато провинция Мизия му е подарена,и той е коронясан с титлата Цезар в константинопол, има камък подиум от което е произнесъл реч в Константинопол. Динстичния род Дуло е избит в една нощ от Българските боили, и на Трона на Българиа застава зъл и жесток човек с име Телец. Царския род на Цезар Крум в България завършва с подаряването на България от жената на Иван Владислав ,Мария на ИР Император Басил. При което тя става Патриция и Първа придворна дама, и висичките и трима синове получават титлите Магистър и земите на Армения , един от тях е Управител на областа Опсикон. Императора Басил е женен за една от дъщерите на Цезар Симеон.А Българското царско семейство на Босрис и Роман , е част от управляващите аристоктратични семейства е Константинопол. Както и по късно източно римското императорско семейство Асанин-Кантакузен произлиза от Асеновия род. Българите са живели от грабеж с меч и огън, със заплахите за постояннни набези и отвличане на населението в ИРИ в робство, за продаване и заложници, получават годишен подарък от злато за да не ходят да крадът на другите труда и богатството.