Last news in Fakti

25 Юли, 2023 21:22 1 619 11

Как се избират най-добрите градове за живеене?

  • най-добрия град-
  • виена-
  • класация

Класацията за 2023 г. дава представа за това къде е предпочитано да се живее тази година и включва градове от всички континенти

Как се избират най-добрите градове за живеене? - 1
Снимкa: Shutterstock

Виена отново е обявена за най-приятния за живеене град в света за 2023 г., докато други европейски градове изпаднаха от топ 10.

Според годишния индекс на Economist Виена запазва короната си на най-приятния за живеене град в света. Други европейски градове обаче не се представят добре.

Случвало ли ви се е да посетите някой град и да останете с толкова добро настроение от него, че веднага да започнете да проверявате обяви за имоти и работа, след като се върнете у дома?

Всеки, който е посетил някой от първите десет града в годишния глобален индекс на Economist за качество на живот, може да разкаже за това.

Класацията за 2023 г. дава представа за това къде е предпочитано да се живее тази година и включва градове от всички континенти. През последните години някои градове често влизат в топ 10, което ви кара да се замислите дали те са разгадали тайната на по-добрия живот.

Как се избират най-добрите градове?

Разбира се, при съставянето на Глобалния индекс за качество на живот не само доброто настроение отличава градовете за екипа на Economist.

Общата оценка - от 100 точки - се определя чрез проучване на множество фактори, включително качеството на здравеопазването, образованието, културната сцена, инфраструктурата и т.н.

Много от 173-те града, изследвани в рамките на доклада, отбелязаха повишаване на резултатите си след отпадането на последните ограничения на COVID-19 и възвръщането на нормалния живот преди пандемията.

Всъщност средната оценка на индекса за всички изследвани градове (без Киев) вече достигна 76,2 от 100, което е повече от 73,2 преди година - най-високата оценка от 15 години насам за първоначалния списък от 140 сравнявани града.

Намира ли се Европа в криза?

Въпреки промяната към по-добро за по-голямата част от градовете след пандемията, една от забележимите промени в тазгодишния доклад в сравнение с 2022 г. е броят на европейските градове, които слизат по-надолу в класацията.

Това отчасти се дължи на рязкото понижаване на оценките за нестабилност, като някои градове усещат последиците от войната в Украйна.

Франкфурт и Амстердам изпаднаха от топ 10, като преди това заемаха 7-мо и 9-то място през 2022 г.

Градовете в Обединеното кралство са сред европейските градове с най-значителен спад. Единбург, който миналата година за първи път влезе в топ 50 и зае 35-о място, през 2023 г. падна до 58-о място.

По подобен начин Лондон (34-то място през 2022 г.) и Манчестър (32-ро място миналата година) претърпяха слаби резултати тази година, като паднаха съответно с 12 и 16 места.

В глобален мащаб регионалните резултати във всички области се подобриха спрямо тези, постигнати през 2022 г. Въпреки че редица нейни градове се смъкват, Западна Европа запазва позицията си в анкетата, като подобрява резултата си от 91,4 през миналата година на 92,3 през тази.

Най-голямо подобрение бе отбелязано в Азиатско-тихоокеанския регион, който постигна резултат от 73,5 точки, отбелязвайки забележително подобрение спрямо миналогодишния резултат от 69,1 точки. Освен това осем от десетте най-големи изкачвания в класацията бяха от този регион; най-забележителният изкачващ се Уелингтън в Нова Зеландия скочи с 35 места и се озова на 23-та позиция.

И така, кои градове попаднаха в топ 10?

10. Окланд, Нова Зеландия

Окланд - най-големият град в Нова Зеландия - е вторият с най-голямо подобрение през изминалата година, който скочи с впечатляващите 25 места и достигна 10-та позиция в тазгодишния индекс.

10. Осака, Япония

Краят на ограниченията на COVID-19 даде значителен тласък на много градове в Азиатско-тихоокеанския регион. Осака, третият по население град в Япония и един от най-мултикултурните, е един от бенефициентите с повишени резултати в оценките за култура и околна среда благодарение на оттеглянето на мерките от ерата на COVID.

9. Торонто, Канада

Торонто, който е най-ниско разположеният канадски град в челната десетка, е още един постоянен участник в годишната класация. Въпреки че се е смъкнал с едно място от 8-о на 9-о през 2023 г., резултатът му за стабилност се е повишил тази година, след като протестите срещу ваксините миналата година бяха предизвикали спад.

8. Женева, Швейцария

Като продължение на тенденцията за спад на европейските градове в класацията, Женева и тази година запазва мястото си в топ 10. Въпреки че се смъкна от 6-о на 7-о място, тази година швейцарският град отбеляза повишение на резултатите си в областта на образованието. Като цяло Женева е оценявана като един от най-добрите градове за живеене, но също така е и един от най-скъпите градове за живеене, като консултантската фирма Mercer я класира на трето място в годишния си световен списък.

7. Калгари, Канада

Европа не е единственият континент, който бележи спад в класацията. Въпреки че в топ 10 няма градове от Съединените щати, канадските градове обикновено са добре представени. През 2023 г. обаче градове като Калгари също са се понижили. През 2022 г. той е бил на съвместно трето място, но тази година най-големият град в провинция Албърта се е смъкнал до съвместно седмо място тази година. Най-големият му недостатък е оценката за култура и околна среда, която дърпа надолу общия му индекс въпреки перфектните оценки в областта на стабилността, инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

6. Цюрих, Швейцария

Най-големият швейцарски град Цюрих е слязъл от трето на шесто място през изминалата година. Макар да е включен в топ 10 на Глобалния индекс на пригодността за живот, Цюрих - както и Женева - също е оценен като един от най-скъпите градове в света за живот и работа като емигрант, според проучването на Mercer за разходите за живот през 2022 г. В годишния доклад на консултантската фирма той е на второ място след Хонконг.

5. Ванкувър, Канада

Ванкувър не се е преместил на пето място, като резултатът му за стабилност се е повишил в сравнение с миналата година, след като протестите срещу ваксините го понижиха.

4. Сидни, Австралия

COVID-19 оказа значително въздействие върху австралийски градове като Сидни, но облекчаването на ограниченията ги накара да изместят европейските градове от челната десетка. Освен че здравната система получи отлична оценка, образованието и инфраструктурата на града също получиха оценки от 100,0.

3. Мелбърн, Австралия

Както и при Сидни, класирането на Мелбърн е влошено от значителния натиск върху много аспекти на градския живот, причинен от пандемията COVID-19. Няколко вълни на вируса заплашваха да претоварят здравната система на града, но тази година този конкретен фактор получи отлична оценка от 100,0 от Economist, което помогна на Мелбърн да се върне в топ 10.

2. Копенхаген, Дания

На второ място за поредна година е Копенхаген. Дания постоянно е посочвана като една от най-щастливите страни за живеене в света и това със сигурност е отразено в резултатите за всяка категория в доклада на Economist за условията на живот. Страната продължава да има високи резултати във всички области, включително перфектни оценки от 100,0 точки за образование, инфраструктура и стабилност.

1. Виена

Без промяна на върха - Виена запазва короната си на най-приятния за живеене град в света за поредна година. Австрийската столица доминира в класацията през последните 10 проучвания, като заема първо място в осем от тях. Тя бе изместена от върха единствено от пандемията COVID-19, когато много от музеите и ресторантите ѝ затвориха врати.

В доклада се отбелязва, че Виена продължава да предлага "ненадмината комбинация от стабилност, добра инфраструктура, силно образование и здравни услуги, както и много култура и развлечения". Единственият недостатък според доклада е липсата на големи спортни събития.

Заслужава да се спомене:

Макар че в миналогодишния списък рейтингът му рязко се понижи след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., Киев се завърна в класацията, макар и с ниски резултати. Бомбардировките и ракетните удари по украинската столица доведоха до рязък спад на оценките ѝ за инфраструктура и стабилност, но тя се завърна значително в общата класация, макар и само със слабото 165-о място от 173 града.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 плюс минус

    5 0 Отговор
    Когато съм била във Виена на хубавия син Дунав,
    имаше много дами с фереджета, обградени с много дечица
    и не говореха немски.
    И градът не беше много чист.