Last news in Fakti

27 Юли, 2023 10:58 995 1

Стотици присъстваха на изпращането в Китай на първата панда, родена във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • панда-
  • китай-
  • франция-
  • изпращане

Юен Мън беше изпратен от стотици посетители на зоопарка, които му пожелаха "На добър път" към Китай

Първата панда, родена във Франция, се сбогува с зоологическа градина, в която е израснала, и се отправи към новия си дом в Китай във вторник, предадоха АФП и Асошиейтед прес.

Юен Мън пое към азиатската страна в стъклена клетка, застлана с бамбукови стръкове, допълва БТА.

Мъжкият екземпляр, който тежи около 120 килограма, надничаше от клетката, докато служителите на зоопарка "Бовал" в Сен-Енян, южно от Париж, се сбогуваха емоционално с него. Името на пандата означава "сбъдване на желание" или "осъществяване на мечта".

Тълпа от хора махаше за довиждане, докато ремаркето с клетката напусна зоопарка, а отстрани беше изписано "На добър път, Юен Мън".

Той е роден през 2017 г., като родителите му пристигнат във Франиця на базата на 10-годишен договор за заем с Китай.

Първоначално планираното заминаване на Юен Мън беше отложено заради пандемията от COVID-19, припомня Асошиейтед прес.

Въпреки че отпътуването е подготвяно от доста време, директорът на зоопарка "Бовал" Родолф Делор определи денят като "сърцераздирателен".

Големите панди трудно се размножават и затова раждането им предизвиква голяма радост. Около 1800 екземпляра живеят в дивата природа в Китай и няколкостотин в плен по света.

В продължение на десетилетия Китай дарява на приятелски страни своя неофициален талисман като част от т.нар. "панда дипломация", сега обаче животните се предоставят на зоологически градини при търговски условия, отбелязва Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    0 0 Отговор
    Стотици посетители присъстваха на изпращането в Китай на първата панда,която е родена във Франция.