В днешно време рачешките рулца са незаменим продукт на всяка трапеза. Хората обичат да ги добавят към салати или да ги хапват просто така. Много хора знаят, че рулцата от раци всъщност не са направени от раци. Не всички обаче знаят какъв е истинският състав на този продукт.
История на рулцата от раци
Рулцата от раци са просто имитация на раци, която за първи път започва да се прави в Япония. Още преди хиляда години японските готвачи са оформяли различни ястия от смляна риба - сурими. Този продукт бързо става популярен не само в страната, но и в чужбина. Например в САЩ скъпият камчатски рак бил заменен със сурими в ястия, например в рулца "Калифорния". В СССР първите рачешки рулца започват да се произвеждат в завода в Мурманск през 1984 г.
От какво са направени
Основата на рачешките рулца е рибна кайма от сурими. Обикновено тя се прави от минтай, путасу, хек. За да придобие филето необходимата консистенция, то първо се смила, като се прекарва през центрофуга, и след това се добавят нишесте, сол и захар. Рибната маса се превръща в пръчици, когато се добавят допълнително нишесте, яйчен белтък, растително масло, сгъстители и консерванти. Всички тези съставки са необходими, за да може продуктът да издържи дълго време.
Какво е вредно и полезно
Рачешките рулца с голяма разтегливост могат да се смятат за полезен, а още повече за диетичен продукт. Изключително рядко в съвременните рачешки рулца действително се използва сурими.В евтините опаковки каймата от риба обикновено се заменя с растителен соев протеин. Освен това, дори и да съдържат сурими, количеството на белтъчините в тях обикновено варира от 3 до 15%, докато в същия минтай - основната съставка на суримите - от 15 до 17%.
Въпреки това многобройните изследвания показват, че в рулцата от раци не са открити опасни микроорганизми. Ето защо можете спокойно да приготвяте различни вкусни ястия с тях. Понякога не е толкова страшно да се поглезите с не най-полезната храна. Основното нещо е да проверите дали наистина съдържат сурими, както и дали са сочни, еластични и без много течност, пише vesti.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 от боклуците
13:46 31.07.2023
2 Тъй знам аз
13:50 31.07.2023
3 Шеф Шибалчев
13:51 31.07.2023
4 Щукар
13:57 31.07.2023
5 Пловдив
14:01 31.07.2023
6 очевидец
Коментиран от #13
14:05 31.07.2023
7 шири
14:15 31.07.2023
8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Знаете ли , че
Тримата мускетари са ....
ЧЕТИРИМА
🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
Коментиран от #14
14:23 31.07.2023
9 раз
14:31 31.07.2023
10 Пора
14:32 31.07.2023
11 Варна
- Уважаема "СУРИМИ" означава мляно месо или кайма! - Не е месо от сурими! Прави се от остатъците когато филетират рибата. После се мелят на кайма тези остатъци. по подобен начин се прави каймата от свинско у нас. - Вземат така наречените обрезки (остатъци) и ги мелят на паста.- Тази паста я наричат "Прат".- От прата правят обикновено кюфтета, кебапчета, наденици и други продукти премесени с химикали, оцветители и подправки.
14:39 31.07.2023
12 моето мнение
15:09 31.07.2023
13 някой си
До коментар #6 от "очевидец":
ама ти чак сега ли разбра как работи този сайт?15:11 31.07.2023
14 девил
До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Всъщност са петима мускетарите Атос ,Портос ,Арамис ,Дартанян и Албер е петия16:12 31.07.2023