Last news in Fakti

31 Юли, 2023 13:45 5 676 14

Знаете ли от какво се правят рулцата от раци?

  • рулца от раци-
  • състав-
  • история-
  • сурими

Рулцата от раци са просто имитация на раци, която за първи път започва да се прави в Япония

Знаете ли от какво се правят рулцата от раци? - 1
Снимка: Shutterstock

В днешно време рачешките рулца са незаменим продукт на всяка трапеза. Хората обичат да ги добавят към салати или да ги хапват просто така. Много хора знаят, че рулцата от раци всъщност не са направени от раци. Не всички обаче знаят какъв е истинският състав на този продукт.

История на рулцата от раци

Рулцата от раци са просто имитация на раци, която за първи път започва да се прави в Япония. Още преди хиляда години японските готвачи са оформяли различни ястия от смляна риба - сурими. Този продукт бързо става популярен не само в страната, но и в чужбина. Например в САЩ скъпият камчатски рак бил заменен със сурими в ястия, например в рулца "Калифорния". В СССР първите рачешки рулца започват да се произвеждат в завода в Мурманск през 1984 г.

От какво са направени

Основата на рачешките рулца е рибна кайма от сурими. Обикновено тя се прави от минтай, путасу, хек. За да придобие филето необходимата консистенция, то първо се смила, като се прекарва през центрофуга, и след това се добавят нишесте, сол и захар. Рибната маса се превръща в пръчици, когато се добавят допълнително нишесте, яйчен белтък, растително масло, сгъстители и консерванти. Всички тези съставки са необходими, за да може продуктът да издържи дълго време.

Какво е вредно и полезно

Рачешките рулца с голяма разтегливост могат да се смятат за полезен, а още повече за диетичен продукт. Изключително рядко в съвременните рачешки рулца действително се използва сурими.В евтините опаковки каймата от риба обикновено се заменя с растителен соев протеин. Освен това, дори и да съдържат сурими, количеството на белтъчините в тях обикновено варира от 3 до 15%, докато в същия минтай - основната съставка на суримите - от 15 до 17%.

Въпреки това многобройните изследвания показват, че в рулцата от раци не са открити опасни микроорганизми. Ето защо можете спокойно да приготвяте различни вкусни ястия с тях. Понякога не е толкова страшно да се поглезите с не най-полезната храна. Основното нещо е да проверите дали наистина съдържат сурими, както и дали са сочни, еластични и без много течност, пише vesti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от боклуците

    39 1 Отговор
    в рибната фабрика
  • 2 Тъй знам аз

    25 1 Отговор
    От варени кренвирши...с морков.
  • 3 Шеф Шибалчев

    38 3 Отговор
    Аве нещо, като кренвирш от "месо" 😂 Тя затова Урсула лапа само черен хайвер с шампанско, а за раята скакалци!
  • 4 Щукар

    24 1 Отговор
    Еластични са тия "рачешки рулца",можеш да си завържеш дори обувките с тях.
  • 5 Пловдив

    42 1 Отговор
    Абе,с две думи,ако искате да живеете дълго и щастливо,не яжте рулца от раци,кренвирши, македонска наденица(защото ке умреш от нея!)колбаси и други подобни бълвочи!
  • 6 очевидец

    20 0 Отговор
    Едно към едно преписано от други сайтове преди два дена заедно с правописните грешки.

    Коментиран от #13

  • 7 шири

    5 1 Отговор
    рулцата от раци се правят от макаци с мустаци
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    😀😀😀😀😀😀😀
    Знаете ли , че
    Тримата мускетари са ....
    ЧЕТИРИМА
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #14

  • 9 раз

    8 0 Отговор
    Рулцата от раци ги берат от храсталаци.Знаем,че мускетарите са четирима. Трима са преди да срещнат д Артанян. Атос,Портос и Арамис.
  • 10 Пора

    8 0 Отговор
    От лайна.
  • 11 Варна

    22 0 Отговор
    До автора на публикацията!
    - Уважаема "СУРИМИ" означава мляно месо или кайма! - Не е месо от сурими! Прави се от остатъците когато филетират рибата. После се мелят на кайма тези остатъци. по подобен начин се прави каймата от свинско у нас. - Вземат така наречените обрезки (остатъци) и ги мелят на паста.- Тази паста я наричат "Прат".- От прата правят обикновено кюфтета, кебапчета, наденици и други продукти премесени с химикали, оцветители и подправки.
  • 12 моето мнение

    6 0 Отговор
    незнам от какво ги правят няма и да го чета даже но съм сигурен че не е от раци… аз и без това не ги ям
  • 13 някой си

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "очевидец":

    ама ти чак сега ли разбра как работи този сайт?
  • 14 девил

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Всъщност са петима мускетарите Атос ,Портос ,Арамис ,Дартанян и Албер е петия