Last news in Fakti

15 Август, 2023 11:30 5 243 5

122 годишната французойка Жана Калман зарязва пушенето на 117 години

  • франция-
  • жана калман -
  • световен рекорд по дълголетие-
  • jeanne calment

Официалният световен рекорд по дълголетие принадлежи на французойката Жана Калман (Jeanne Calment). Тя живее 122 години и 164 дни (1875-1997) - единственият човек със съхранено официално удостоверение за раждане

122 годишната французойка Жана Калман зарязва пушенето на 117 години - 1
Снимка : Гapдиън

Официалният световен рекорд по дълголетие принадлежи на французойката Жана Калман (Jeanne Calment). Тя живее 122 години и 164 дни (1875-1997) - единственият човек със съхранено официално удостоверение за раждане.


В живота си Jeanne Louise Calment е видяла много. Когато завършват Айфеловата кула тя е на 14 години. През същата година се среща с Винсент Ван Гог, който идва в магазина на баща ѝ да купи плат. По-късно тя си спомня, че Ван Гог никак не ѝ харесал: "Той беше мръсен, зле облечен и мрачен."


На 21 г. Жана се омъжва за втория си братовчед Фернан Калман, богат собственик на магазин, което ѝ позволило да не работи и да практикува своите хобита: тенис на корт, колоездене, плуване, кънки, лов със съпруга си, пиано и да слуша опера. На същата възраст Жана блести. Казва, че животът ѝ е ограничен до две цигари Madame на ден. Фернан Calment умира през 1942 г., четири години преди златната годишнина от сватбата им.


Дъщеря ѝ Jeanne Yvonnе умира през 1934 г. от пневмония, остава ѝ само внукът, който също умира през 1960 г. в резултат на катастрофа с мотоциклет.


Жана присъства на погребението на Виктор Юго.


На 114 години тя участва в документален филм за Ван Гог и става най-възрастната актриса в света. Жана Калман е и най-старият пациент преживял операция на тазобедрена става - на 115 години! Пушенето Жана зарязва на 117 години, по това време почти е загубила зрението си.
Живее сама, без чужда помощ до 110 години и едва след това се премества в приют.


В живота на французойката Жана Калман (Jeanne Calment) има куп любопитни неща. Когато била на 90 години и наследници ѝ вече са си отишли, тя сключва договор за пожизнена пенсия с адвоката си, 47-годишният тогава Francois Raffri. Докато е жив плаща наема ѝ всеки месец (около $ 400) за да я наследи след смъртта ѝ. Пазарната стойност на апартамента вече е изплатена за първите 10 години! И невероятно... както може да се предположи, Raffri никога не получава заветния дом. Той плаща наема на Жана в продължение на 30 години, до смъртта му на 77-годишна възраст. След това, в съответствие със закона, продължава да плаща неговата вдовица - почти още три години. В крайна сметка надплатената от Raffri - сума за апартамента по цените на пазара - е повече от два пъти. Вдовицата на адвоката горещо хвали Жана: "Тя беше човек! Съпругът ми имаше чудесна връзка с мадам Calment ." В едно интервю репортер се сбогува с Жана: "Ще се видим! Може би следващата година..." Жана Калман подхвърля: " Защо не? Не изглеждате толкова зле! "


Жана смята, че тайната на дълголетието и сравнително младежкия ѝ вид е в маслиновото масло, което тя използва в храните и което "смазва" кожата й; обожава порто и яде почти един килограм шоколад на седмица.

Тя винаги добавяла чесън в месото и рибата.

Нейни са думите:

"Аз бях на средна възраст... преди сто години."

"Имам само една бръчка и съм седнала върху нея."

"Бог ме е забравил!"

Източник : "Гapдиън"


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    12 1 Отговор
    На 130 ще спре и пиенето. Така се прави.

    Коментиран от #2

  • 2 Още по аноноимен

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Ма тя го е спряла още на 122. Даже и яденето...
  • 3 Ами

    3 1 Отговор
    Ако не го беше спряла, още щеше да е сред нас.
  • 4 За пушенето разбрахме

    3 2 Отговор
    Секса практикува ли го още ?

    Коментиран от #5

  • 5 КОАКВО

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "За пушенето разбрахме":

    Е ТОВА.....