Last news in Fakti

21 Септември, 2023 15:45 1 360 1

Откриха храм на Афродита в потъналия античен египетски град Тонис-Хераклион

  • афродита-
  • храм-
  • египет-
  • тонис-хараклион-
  • античен град-
  • под водата

В храма са намерени бронзови и керамични артефакти, донесени от Гърция

Откриха храм на Афродита в потъналия античен египетски град Тонис-Хераклион - 1
Снимка: Министерство на туризма и на паметниците на културата на Египет

Египетско-френска експедиция под ръководството на Европейския институт за подводна археология откри храм на богинята Афродита от 5-и век пр.н.е. в потъналия град Тонис-Хераклион в Абукирския залив до Александрия, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, предава БТА.

В храма са намерени бронзови и керамични артефакти, донесени от Гърция, каза генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири. Учените са се натъкнали и на останки от сгради с дървени колони.

В разрушения храм на Амон пък екипът е достигнал до мястото, където са се съхранявали дарове и ценности, допълни председателят на Европейския институт за подводна археология Франк Годио. Сред тях са златни обеци с формата на лъвска глава, съдове от алабастър за съхраняване на парфюми и козметични масла, сребърни ритуални предмети.

Преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 година пр.н.е. Тонис-Хераклион е най-голямото средиземноморско пристанище на Египет векове наред. Предполага се, че се озовава на дъното на Средиземно море след поредица от земетресения, последвани от приливни вълни, които наводняват и подкопават ивица от делтата на Нил с площ 110 кв.км. и предизвикват пропадането ѝ.

Експедицията на Годио открива забравения древен град през 2000 година. Дотогава следи от него са останали само в някои древни текстове, пише в уебсайта си френският археолог. Гръцкият историк Херодот разказва за впечатляващ храм, построен на мястото, където Херакъл (Херкулес) е стъпил за първи път в Египет. Оттам идва и гръцкото име на града - Хераклион.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.