Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 07:00 1 253 2

10 съвета как да изберете домашен любимец

  • съвети-
  • домашен любимец

Как най-правилно да прецените какво животно да отглеждате в къщи

Имате ли си домашен любимец? Ако отговорът ви е „да“ значи имате представа колко приятно е да се прибереш у дома и малкото зверче да ви се зарадва още на вратата или ако не броди свободно из дома ви да отидете при него и вие да му се зарадвате. Ако пък все още не сте се сдобили с животинка ветеринарите от „Централна ветеринарна клиника“ представят 10 кратки, лесно запомнящи се насоки, които да ви помогнат при избора на вашето животинче.

Тъй като най-често хората си взимат куче или коте, следващите насоки са свързани основно с избора на тези две животни.

1. Когато си взимаме домашен любимец поемаме голяма отговорност. Трябва да сме сигурни, че ще се грижим за него правилно, че ще му осигурим качествен и дълъг живот, че ще сме до него и ако има здравословни проблеми. Помислете в перспектива добре, преди да купите/осиновите куче или коте.

2. Ако сте си избрали порода предварително направете задълбочено проучване – от къде можете да си намерите животинка (развъдници, зоомагазини, приятели). След това се огледайте и вижте колкото можете повече представители от породата – и като бебета и като вече пораснали животни. Така ще знаете дали малката пухкава топка ще се превърне в унищожител на мебели само след година или ще е кротко и послушно животинче.

3. Ако взимате куче или коте за първи път, преди да го купите намерете ветеринарен лекар който да ви вдъхва доверие. Посъветвайте се на място в кабинета или клиниката и си запишете всички съвети и изисквания за първите месеци от живота на бъдещия си любимец. Ако имате информация преди първите му нужди/проблеми ще сте много по-спокойни, а риска да се пропусне нещо важно – по-малък.

4. Много животни чакат да бъдат осиновени в приютите в София и страната. Ако не сте влюбени в някоя конкретна порода, а искате нов любимец, си заслужава да се разходите и да разгледате кой живее там. Огромен е броя на стопаните, които така са намерили най-подходящия за тях приятел. Заслужава си да опитате!

5. Съобразете избора на домашен любимец с възможностите си като условия на живот. Колкото и да харесвате гигантски породи като Мастиф, Дог, Ротвайлер и т.н. едва ли ще можете да им осигурите нужния комфорт ако живеете в малък апартамент. За всеки има подходящ любимец – куче или коте; Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне в избора.

6. Ако много харесвате котките, но вече имате една или две помислете добре преди да увеличите броят им още една. Котките не са социални животни, в природата повечето видове се събират само по време на размножителния период, а иначе са индивидуалисти. Повече от една котка в домакинство значи стрес и сложни йерархични взаимоотношения между тях, дори и да дават вид че много се обичат.

7. Въпреки, че нашите любимци живеят по-кратко от нас – между 10 и 20 години в зависимост от вида и породата, имайте предвид че купувайки куче или коте ще трябва да се съобразявате с него и да му осигурявате всичко необходимо за този период. Ако децата в къщи са тези, които днес се грижат за любимеца, то университета или училището много бързо могат да променят това и всички грижи да са за мама и татко само след някоя и друга година.

8. При взимането на нов любимец (особено ако е за първи път в семейството) е възможно да се отключат различни алергии – при вас или при децата ви. Това не значи автоматично да се отървете от кучето или котето. Алергиите противно на всеобщото схващане не са към козината на животните, а към частичките кожа, които всяко от тях нормално отделя. Много често добрата хигиена, редовно разресване, ограничаване на достъпа до спалнята и мебелите, върху които се лежи е достатъчно, за да се ограничи реакцията или напълно да изчезне.

9. При избора на нов любимец съобразете внимателно вида и породата му, ако в ежедневието си пътувате много. Не всички кучета и много малко котки са подходящи за хора с натоварен график свързан с пътуване с кола или самолет. Не е невъзможно, но често е свързано с доста допълнителни разходи заради комфорта на животното и международните регулации. Винаги се информирайте предварително за да няма неприятни изненади – като например задържане на котката в карантина на някоя митница!

10. Преди взимане на нов любимец обезопасете дома си така, че хем да не е опасен за него (заради риска от поглъщане на предмети, медикаменти, досег с кабели и т.н.) хем да не е стресиращ за вас – с унищожени мебели и скъпи спомени. Особено при малките животни естественото любопитство може да е много разрушително. Те не са виновни; наше задължение е средата, в която ги поставяме да е адекватна. Вашият ветеринарен лекар ще Ви помогне и за това със съвети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргарита Ангелова

    0 0 Отговор
    Имам две котки. Спасени са от улицата. Териториални са и се съобразяват с това. Периодът на сблъсъци отмина, но не беше лесно. Сега, всяка от котките си знае човека, човеците. Ние сме подредени в съзнанията и възприятията им по важност и съответно, помещенията, в които всеки стои най-много е територия на котката. И двете уважават притежанията на другата. Супер е! Обожавам си котките!на практика, ние сме техни притежания, а не обратното.
  • 2 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Ако спазя всички съвети, трябва да си взема лъв или тигър евентуално...А в краен случай може едно стадо от изгладняли питбули да си държа в задния двор за да посрещат неканени гости.