Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:32 2 611 8

Учен посочи годината, в която човечеството ще достигне до безсмъртието

  • изкуствен интелект-
  • продължителност на живота-
  • безсмъртие-
  • човечество

Ученият също така посочи и кога изкуственият интелект ще достигне до човешко ниво на познание и интелигентност

Учен посочи годината, в която човечеството ще достигне до безсмъртието - 1
Снимка: Shutterstock

Компютърният учен и футурист Рей Курцвейл определи някои много конкретни срокове, в които човечеството ще постигне безсмъртие, а изкуственият интелект (ИИ) ще достигне сингулярност. Добрата новина е, че ако прогнозите му се окажат точни, просто трябва да изчакате следващите седем години, за да имате шанс да живеете вечно.

Курцвейл има сериозен опит в изготвянето на прогнози за технологиите, като през 1990 г. правилно прогнозира, че компютърът ще победи човешките световни шампиони по шахмат до 2000 г., възхода на преносимите компютри и смартфоните, преминаването към по-безжични технологии и предвиждането на експлозията на интернет, преди това да стане очевидно за всички, пише vesti.bg, цитирайки iflscience.

През 2010 г. той дори преразглежда собствените си прогнози отпреди 20 години, за да провери как са се развили. В статията си той твърди, че от 147-те прогнози, които е направил през 1990 г. за годините, предшестващи 2010 г., 115 са се оказали "напълно верни", други 12 са били по същество верни и само 3 са били напълно погрешни.

Разбира се, той греши в някои неща, като например в прогнозата си, че самоуправляващите се автомобили ще се използват до 2009 г.

Така че, макар твърденията за безсмъртие да са смели и евентуално погрешни, те поне не бива да се отхвърлят с лека ръка. От известно време Курцвейл прави подобни смели прогнози, като се придържа забележително близо до първоначално определените от него дати.

"2029 г. е последователната дата, която съм предвидил за това кога изкуствен интелект ще премине валиден тест на Тюринг и следователно ще достигне човешко ниво на интелигентност", каза Курцвейл пред Futurism през 2017 г.

"Определих датата 2045 г. за "сингулярността", когато ще умножим ефективния си интелект милиард пъти, като се слеем с интелекта, който сме създали."

Що се отнася до безсмъртието, Курцвейл смята, че до 2030 г. ще можем да "удължим продължителността на човешкия живот" с "повече от година всяка година". Част от това - самият напредък към сингулярността 15 години по-късно - ще включва наноботи, които ще текат в кръвта ни, ще извършват ремонти и ще свързват мозъка ни с облака. Когато това се случи, ще можем да изпращаме видеоклипове (или имейли, ако искате да се замислите за по-скучните аспекти на това да бъдеш чудовищен киборг) директно от мозъка си, както и да архивираме спомените си.

За Курцвейл сингулярността не е нещо, от което трябва да се страхуваме, а нещо, което ще подобри хората и в крайна сметка ще ни направи "богоподобни".

"Ще бъдем по-забавни. Ще бъдем по-секси. Ще бъдем по-добри в изразяването на любовни чувства", каза той през 2015 г. "Ако искам да имам достъп до 10 000 компютъра за две секунди, мога да го направя безжично - обясни той, - а моята изчислителна мощност се умножава в облака десет хиляди пъти". Ето какво ще направим с нашия неокортекс."

"И така, вървя си аз и виждам, че Лари Пейдж идва, и по-добре да измисля нещо умно, което да кажа, но 300 милиона модула в моя неокортекс няма да ми стигнат. Трябва ми един милиард за две секунди. Ще имам достъп до това в облака, както днес мога да умножа интелигентността на смартфона си хиляди пъти."

Наноботите са били използвани за доставяне на лекарствени товари в мозъчни тумори, но без значителен напредък през следващите няколко години е трудно да се види как бихме могли да достигнем този момент в рамките на седем години. Мозъчно-компютърните интерфейси напреднаха значително, като парализирани пациенти могат да изговарят изречения с помощта на ума си, а маймуни могат (най-накрая) да играят на Понг.

Въпреки това сме далеч от бъдещето, описано от Курцвейл, в което взаимодействието между човека и изкуствения интелект до голяма степен се осъществява по старомодния начин. Само времето ще покаже дали той е прав. За щастие, според неговите прогнози, времето е нещо, с което ще разполагаме в изобилие.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Помощ 112

    16 0 Отговор
    Те на село в кръчмата колко хора стигат безсмъртие...
  • 3 един от стадото

    11 2 Отговор
    тоя се прави на Бог. Не е първия. Интересно как изглежда в Неговите очи
  • 4 Запознат

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Единственото нещо по-страшно от изкуствения интелект е естествената простотия защото с развиването на искуствения интелект естествената простотия ще се увеличава даже по-бързо и от него.

    Изкуствения интелект няма да помогне на тъпите като галоши.
  • 5 Идън

    9 1 Отговор
    И къде ще се поберат тези хора да живеят- какво ще работят. А какво ще стане с пенсионната възраст... Това за любовта пък съвсем ме изуми как ще става... Що не направят кръв и безвредни лекарства и цигари... та човек спокойно да дочака мига на безсмъртието...
  • 6 Абе

    5 0 Отговор
    Ха ха ха, уникални глупотевини!!
  • 7 Да бе

    6 1 Отговор
    до 2030 г. ще можем да "удължим продължителността на човешкия живот" с "повече от година всяка година
    🤔 чудно как ли ще стане тази магия
  • 8 ИВАН

    5 0 Отговор
    Не виждам нищо божествено и добро в технологиите ... и доказателство е сегашното състояние на човечеството - войни, бедствия, болести, смърт и омраза шефствуват по Земята ... замърсяването, обезлесяването и унищожаване на видовете изобщо не ги броя ..... хайде, честито безсмъртие и да сме живи и здрави на гърба на останалите обитатели на тази планета