Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 13:15 2 012 6

Вижте какво може да се случи с телефона ви по време на полет (СНИМКА)

  • телефон-
  • самолет-
  • батерия-
  • прегряване-
  • полет

За инцидент с мобилен телефон в самолета съобщи българският пилот Марио Бакалов

Вижте какво може да се случи с телефона ви по време на полет (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Ето какво може да се случи с телефона ви по време на полет.

За инцидент с мобилен телефон в самолета съобщи българският пилот Марио Бакалов, който публикува следния пост във Facebook, предава vesti.bg.

"Така изглежда смартфон, когато литиево-йонната му батерия прегрее. Тази снимка е от вчера и показва деформирания телефон на пътник."

"Един от най-големите рискове в съвременната авиация представляват именно тези батерии в множеството от електрически уреди, които всеки един от нас носи със себе си в самолета.

В случай на запалване на литиево-йонна батерия, първоначално една клетка прегрява. Литият реагира, като генерира много топлина и възниква пожар. Високите температури прегряват други клетки, които след това също могат да се запалят.
На борда трябва в такава ситуация да се действа много бързо и решително като първо се използва пожарогасител, а след това обаче е нужно да се охлади прегрялата батерия с големи количества течност", пише още пилотът.

"Впоследствие се потапя в съд с вода и се слага на безопасно място, например в мивка, печка или тоалетна. В противен случай прегрялата клетка продължава да развива сериозна топлина.

Ако забележите подобно прегряване на вашия телефон или лаптоп, мигновено информирайте кабинния екипаж, който ще предприеме описаните действия", завърши Бакалов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 3 Отговор
    Да бе, ако ми сложат айфона за 2 хиляди лева във вода, не му се признава гаранцията и ще ги убия бе

    Коментиран от #6

  • 2 хихи®

    3 2 Отговор
    Глупости на търкалета...
  • 3 СЗО

    6 0 Отговор
    Само да информираме пилота че има специални пожарогасители за батерии. Наричат се Lithex пожарогасители....но и кофа с вода става...
  • 4 Сечко

    3 0 Отговор
    Развива ‘сериозна топлина’, а колко е несериозната?
    Ако този пилот така сериозно си е научил урока да кара самолета ще се кръстя сериозно всеки път като се кача при него от излитане до кацане.

    Коментиран от #5

  • 5 религия вместо познание

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сечко":

    Кръстѝ се. За повече трябва да ходиш на училище. На пилота и екипажа им е достатъчно да знаят няколко основни и проверени правила за безопасност.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.