Last news in Fakti

5 Декември, 2023 14:28 3 777 7

Психолог изброи начините, по които да познаете дали сте във връзка с мъж-тиранин

  • манипулатор-
  • тиранин-
  • насилие-
  • домашно насилие-
  • психология-
  • психолог

Тези признаци издават мъжа, който иска да ви контролира и манипулира

Психолог изброи начините, по които да познаете дали сте във връзка с мъж-тиранин - 1
Снимка: Shutterstock

Тиранинът е човек, обсебен от жаждата за контрол и власт. За да не попаднете във връзка с такъв човек, е важно да разпознаете манипулатора навреме, в противен случай животът ви може да се превърне в кошмар. За това разказва пред Газета.ру психологът Екатерина Батаева.

"Външно за една жена е трудно да разпознае тиранина. Той може да бъде успешен и привлекателен мъж. Във връзка с тиранин момичето се оказва в безнадеждна ситуация, в капан за мишки. Той постоянно я контролира, критикува, принуждава я да се отчита. Жената се чувства виновна, в нея се настаняват чувство за несигурност и тревога. Манипулацията е любим начин за постигане на желаното, незабелязано от другите. Тиранинът често въздейства върху слабостите, "играе" си с чувството за вина и срам" - обяснява експертът.

Разпознаването на тиранина може да бъде извършено по няколко признака.

"Мъжът иска да завладее изцяло графика ви. Той най-добре знае какво трябва да облечете, къде и с кого да отидете или да не отидете. Той следи в колко часа жената си тръгва от работа и кога се прибира. Той се обажда, пише съобщения, "тревожи се" за това как е стигнала дотам. Той се отнася към жената като контролиращ родител. Постепенно тези "грижи" прерастват в ограничения, забрани и наказания", казва психологът.

За тираните са характерни и неконтролируеми изблици на ярост, ревност, обидни забележки към партньорката, заплахи за раздяла.

"Тиранинът обвинява жената и околните за неуспехите си. Той често лъже и ако това му бъде изтъкнато, в отговор ще има агресия. Той е и против работата на жената - тя трябва да е зависима от него", допълва психологът.

Според Батаева има и неочевидни признаци, по които можете да разпознаете властен и манипулиращ мъж.

"В началото на връзката изглежда, че той се държи перфектно, но в същото време е груб към сервитьорите, таксиметровите шофьори, куриерите, майка си. След общуване с такъв мъж се чувствате некомфортно: чувствате се виновни и нещастни. Понякога му се изплъзва някоя фраза: "Ти сама ме провокираш". Така той прехвърля отговорността за поведението си върху вас. Освен това често ви наказва със своята студенина и мълчание. Тиранинът постепенно се опитва да ограничи кръга на общуване на жената: забранява ѝ да се среща с приятели, така че никой да не ѝ отвори очите за това, което се случва" - казва експертът.

Най-податливи на мъжете тирани са жените с ниско самочувствие, които не са получавали любов и внимание в детството, както и жените, които не могат да си поставят лични граници и тези, които не умеят да казват "не".

"Те са лесни за управление - не умеят да поставят граници, търпят унизително поведение и се поддават на различни провокации. Съгласявайки се с неща, с които не сте съгласни, вие се превръщате в много удобно момиче. Мъжете не ценят и не уважават такива жени. Ако умеете да казвате "не", тогава щастливите моменти в живота ще бъдат повече. Научете се да избирате онзи мъж, онази връзка, онзи живот, който ви харесва", съветва психологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви

    11 6 Отговор
    Мъже бе ! Тази взе , че описа 79% от българките ! Само дето , за изпълнение на целите , не са посетили десетина курса за гълтане на цял банан до мандарините , като всяка рускиня !
  • 2 Хихихи

    16 0 Отговор
    Като чуя "психолог " и си мисля, че са най-добри в даването на клиширани съвети. В същото време личният живот на 2 познати и една публично известна психоложка е пълен провал.

    Коментиран от #3

  • 3 Вярно

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи":

    Е ! И аз познавам описаните от вас типажи !
  • 4 информативно

    12 1 Отговор
    Чакаме като си поеме въздух пишман - психолога да напише увода на женски манипулации, основната причина за алкохолизма в семейството и защо продължителността на живота на мъжете е с 10г. по-малка от тази на жените.
  • 5 разпознаваме ги перфектно

    3 1 Отговор
    99% от пациентите във форума са тирани.
  • 6 ....

    1 0 Отговор
    Познсвам психоложка, която си лягаше младото с кой ли не, на запад и в България. Майка и дъщеря с стар ерген в едно легло.
  • 7 Идън

    8 2 Отговор
    Тази психоложка по някаква причина е насочила стрелите си срещу мъжете... А манипулаторки и тиранки има и между жените- те са още по- изобретателни и още по- жестоки.. И това е един от признаците на психопатия и манипулация също. Да- всеки трябва да мисли какъв човек стои пред него- но не и сляпо да вижда във всеки такъв.В края на краищата ако позволиш да те манипулират- те ще те. МАЛКО ПО- ТРУДНО- НО НЕ И НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ДОМОГНЕТЕ ДО ПРИЧИНИТЕ ЗАЩО ТОЗИ ЧОВЕК Е ТИРАНИН ИЛИ МАНИПУЛАТОР И ДА МУ ОТВОРИТЕ ОЧИТЕ. вВ повечето случаи психопатите се смятат за съвсем нормални и отричат проблемите си- те не изпитват чувства- лъжат- добри артисти са. Но ако не можете е най- добре да се отдалечите от тях и да не се закачвате на тяхната въдица= вие сте отделен и различен човек от тях. И не го забравяйте.