Last news in Fakti

4 Януари, 2024 14:15 2 926 0

Как да почистите пералнята лесно и без препарати

  • пералня-
  • почистване-
  • домакинство-
  • оцет

За целта ще ви бъдат необходими само 2 чаши оцет

Пералнята се използва за почистване на дрехи от мръсотия, но самата тя също се нуждае от почистване. За целта не е необходимо просто да използвате четка и гъба - можете да добавите 2 чаши от една достъпна и евтина съставка - оцет. Пазарът на домакински химикали предлага доста почистващи продукти. Но всяка опитна домакиня знае, че основното лекарство е в кухненския шкаф.

Как да премахнете мръсотията от пералнята с оцет?

По време на пране вътре в пералната машина може да се образуват мръсотия, мухъл и други неприятни отлагания. Но за да почистите мръсотията, просто трябва да пуснете най-дългия режим на най-висока температура с две чаши оцет вместо прах.

След това смесете четвърт чаша оцет и 900 ml вода - избършете барабана със състава с помощта на гъба. След приключване на тази процедура стартирайте същия режим на пране без прах и оцет.

Гуменият маншет (или по-просто казано, гумата) е истинско място за размножаване на микроби, гъбички и мухъл, така че грижата за него влияе върху експлоатационния живот на самия барабан. Най-добре е да избършете влагата от маншета след всяко пране, което ще улесни грижата за уреда в бъдеще.

За да измиете маншета, нанесете върху него разтвор от почистващ препарат и го изтъркайте старателно с гъба, като избягвате труднодостъпните места, след което избършете напълно. В случай на наистина сериозно замърсяване, гуменото уплътнение може да бъде премахнато, но направете това само ако сте уверени, че можете да го направите правилно. Обикновено маншетът е прикрепен отвън с телена скоба, която може да се отдели с отвертка, като се движи в кръг. Вътрешната част на маншета обикновено е прикрепена към резервоара с помощта на пружина, при демонтиране може да се отстрани заедно с него. Можете да измиете маншета в леген във вода с добавка на белина, пише actualno.com. Важно е да имате предвид, че премахването му е малко по-лесно от поставянето му обратно на място, така че не експериментирайте, ако не сте уверени в способностите си.

Почистване на барабана трябва да се извършва поне веднъж на всеки няколко месеца. Проблемът е, че при високи температури се образува котлен камък (особено при висока степен на твърдост на водата), а при ниски температури виреят бактерии и гъбички. Следователно, без значение какви режими на пране използвате, барабанът на пералнята изисква грижа и внимание от вас.

Освен с оцет можете да го почистите и с лимонена киселина. Тази съставка е в състояние да разтвори котления камък и да премахне мазнините и мухъла. Разредете 200 гр лимонена киселина в топла вода и добавете в барабана, след което задайте цикъл на пране без дрехи с температура над 60 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА