Last news in Fakti

7 Януари, 2024 19:28 2 358 3

5-минутни навици, които могат да променят живота ни

  • навици-
  • 5 минути-
  • физическо здраве-
  • емоционално здраве

Не е необходимо винаги да правим големи стъпки, за да имаме сериозна промяна в живота

5-минутни навици, които могат да променят живота ни - 1
Снимка: Shutterstock

В началото на всяка нова година правим равносметка старата година и планираме какво ново ще направим, за да подобрим ежедневието си. Ако и вие мислите в тази посока, ще ви е полезно да знаете, че някои краткотрайни, но редовни действия могат значително да повлияят на живота ни, и то в позитивен план. Не е необходимо винаги да правим големи стъпки, за да имаме сериозна промяна в живота. Понякога е достатъчно да са няколко съвсем кратки действия, но ако ги правим редовно, те ще подобрят физическото ни и емоционално здраве.

Ето няколко простички навика, които отнемат само по няколко минути на ден, но ще имат голям ефект.

Затворете очите за 5 минути, когато сте под напрежение

Само пет минути, а могат да спасят деня ви. Ако през деня се случа да усетите голямо напрежение и силен стрес, прекъснете дейността си за няколко минути и просто затворете очи. Опитайте се да отхвърлите всякакви мисли, а да се концентрирате само върху себе си, дишането си и овладяването на ума. Работата няма да избяга за 5 минути, но успокояването на ума ще ви помогне да продължите деня си по-спокойни, по-уравновесени и най-вече - по-здрави. Защото всяка минута стрес е пагубна за здравето ни, а то е най-голямото ни богатство. Нека не го пилеем.

Дишайте дълбоко за 5 минути на ден

Писали сме многократно за ползите от дълбокото дишане, затова ще споменем само няколко сега - успокоява ума, тялото, подобрява настроението, релаксира, отпуска нервната система, потиска апетита. Може да упражнявате дълбоко дишане в моменти, когато сте под стрес, но и когато се чувствате спокойни също е прекрасно да го правите, пише az-jenata.bg. Така ще допринесете още повече към доброто настроение, превръщайки го в прекрасно.

Планирайте деня си за 5 минути

Това е навик, който можете да настроите лесно. Може да го правите вечер, преди да заспите или пък сутрин, докато още се разсънвате в леглото. Организирайте деня си мислено, а ако имате нужда, може и да го разпишете в тефтер. Ще усетите, че с времето този навик ще ви е много полезен за организацията на ежедневието и ще ви спести хаотични моменти.

Повторете няколко утвърждения

Изберете си време, в което да си кажете наум или на глас няколко ваши лични утвърждения. Много е подходящо да го правите, докато се гримирате сутрин за работа например. Така ще започнете деня си позитивно, със самочувствие. Утвържденията могат да са от различен характер, но е препоръчително да са едни и същи за определен период от време, за да имат ефект. Ако имате проблем в работата, може да са от типа: "Справям се прекрасно с всяка задача" или "Всичко в работата ми се нарежда прекрасно." Важно уточнение е, че е препоръчително да ги казвате в настояще време, не в минало. Вижте някои от утвържденията на Луиз Хей и може да си харесате тези, които отговарят на вашите нужди в момента.

Отделете 5 минути на проект, който не ви харесва

Всеки от нас има поне по един проект или задача в ежедневието, която не му е на сърце. Отлагането да я свършим обаче оказва много вредно влияние върху настроението ни, дори върху тялото ни, защото само при мисълта за тази неприятна задача, стомахът се свива, сърдечният ритъм се ускорява и усещаме потиснатост. Затова, по-добре се настройте, че днес ще отделите няколко минути на този проект и го правете всеки ден. Само няколко минути, но редовно. Постепенно ще усетите как настройката ви спрямо този досаден ангажимент ще се подобри и с времето това няма толкова да помрачава настроението ви.

Четете поне за 5 минути

В ежедневието, което е все по-ангажирано и затрупано от задачи, ние сме засипани с информация. Но все по-често се улавяме, че скролваме, без да четем и вникнем в текста. Ако нямате време да четете книга, намерете поне няколко минути на ден, за да прочетете интересна статия, но от край до край, без да се разсейвате и да "цъкате". Отдайте тези 5 минути от вниманието си само на един текст.

Разтегнете се за 5 минути

Най-добре е това да стане сутрин. Много често скачаме от леглото, бързайки да пуснем първото кафе, забравяйки, че преди да събудим ума, трябва да разсъним тялото. Започнете с няколко протягания в леглото и след това продължете с 5 минути разтягане. Може в банята, докато миете зъбите или пък докато чакате кафето да стане, но се опитайте да го превърнете в задължителен сутрешен навик. Само 5 минути от времето ви, но за тялото ще е безценно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    4 0 Отговор
    Нужна е Хармония!
  • 2 12343211

    2 1 Отговор
    Отдели пет минути за прочетеното и съм доволен.
  • 3 Упражнения за джедаи

    2 0 Отговор
    Дилайте дълбоко пет минути, а после - пет минути не дишайте.