Last news in Fakti

15 Януари, 2024 17:15 2 706 3

5 неща, които никога не бива да поставяте в съдомиялната

  • съдомиялна машина-
  • дом-
  • домакинство-
  • кухня

Има някои кухненски прибори, пособия и съдове, които нямат място в миялната, ето кои са те

5 неща, които никога не бива да поставяте в съдомиялната - 1
Снимка: Shutterstock

Миялната машина е удобен начин да измиете съдовете и кухненските пособия без усилие, а крайният резултат е повече от задоволителен. За да имате повече време за приятни занимания вероятно ви се иска да сложите всички кухненски пособия в миялната, за да се улесните.

Това обаче би било грешка. Колкото и примамливо да ви се струва да слагате каквото ви падне в миялната, това не е добра идея.

Има някои кухненски прибори, пособия и съдове, които нямат място в миялната. Кои са те?

Прибори и съдове от дърво

Температурата и влагата в миялната машина са високи. Продължителността на цикъла на измиване е дълга, което излага дървените съдове и прибори на това разрушително за тях влияние. Дървото е крехко и податливо на увреждане от вода с висока температура. Колкото по-дълго дървените съдове стоят в тази среда, толкова по-бързо се напукват и увреждат. Затова е добре да се мият на ръка.

Съдове от кристал

Ако имате любими кристални сервизи, които използвате за гости, не ги измивайте в миялната машина след употреба. Кристалът е изключително крехък и нежен материал, който може лесно да се напука, увреди или назъби под влиянието на силната струя в миялната машина.

Кухненски ножове

Големите кухненски ножове, с които режете храната, докато я приготвяте, не трябва да се измиват в миялната машина. Може да изглежда странно, но техните остриета също могат да бъдат затъпени и увредени заради силната струя, влагата и агресивните препарати за измиване, използвани за миялни машини. За да запазите остриетата на ножовете и дървените им дръжки, мийте ги ръчно.

Съдове от чугун

Чугунът е масивен материал, за който не бихте очаквали, че ще се увреди в миялната машина, но не е така. Честото миене на чугунените съдове в миялната може да навреди на повърхността им, да разшири микроскопичните пори в метала, да увреди блясъка на съдовете, особено в комбинация със силните препарати за миене.

Съдове с двойни дъна

Съдовете с двойни дъна, пластмасови орнаменти, разкачващи се елементи, като например чаши за кафе за навън или термоси, не са подходящи за миялната машина. Между отделните елементи се задържат остатъци, мръсотия, препарат за миене, които поставят здравето в риск от бактерии, пише az-jenata.bg. Освен това високата температура, силната струя и агресивните препарати увреждат гумените уплътнения на термоси и чаши за навън, което ги прави неефективни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    8 1 Отговор
    Пране също не се слага:)
  • 2 Чукотка

    3 0 Отговор
    За миялната машина важи същото, както и за пералнята, не слагайте котката вътре.
  • 3 А аз пък да ви кажа...

    1 0 Отговор
    Искам да сложа...,в леглото си,тази от снимката,дето слага чинии,в съдомиялната...