Last news in Fakti

25 Януари, 2024 13:58 1 726 4

Съдовете, които не са подходящи за топлене в микровълнова печка

  • съдове-
  • материали-
  • микровълнова фурна-
  • позволено-
  • забранени-
  • неподходящи-
  • топлене-
  • готвене

Не топлете храната в следните типове съдове, за да не предизвикате опасност за здравето или дома си

Съдовете, които не са подходящи за топлене в микровълнова печка - 1
Снимка: Shutterstock

Времето на съвременната домакиня за поддържане на дома и грижа за семейството в наши дни е ограничено, поради многото различни роли, които изпълнява жената. Това време, което в миналото е било изцяло посветено на дома и семейството, днес е разделено между кариера, личностно развитие, хоби, интереси, приятели, социални роли.

Така възниква необходимостта от помощници на жената в кухнята, които да пестят време и усилия. Микровълновите фурни, които за минута стоплят ястието в чинията, размразяват и дори могат да заменят обикновената фурна и да приготвите много бързо ястие в тях, са едни от тези помощници.

С тях обаче трябва да се внимава и причината далеч не се крие само в микровълновите и спорното им въздействие върху организма. Има храни, като яйцата, които не може да сложите в микровълновата фурна просто така и да ги сварите, без да сте подготвени с правилния уред за целта, тъй като ще експлодират. Има и съдове, които също следва да държите далеч от тази фурна.

Вижте съдове от кои материали не са подходящи за микровълнови, какви рискове крие употребата им и защо.

Съдове, които не са подходящи за микровълнови фурни

Сред съдовете, които ви съветваме горещо никога да не поставяте в микровълновата фурна, са:

  • Всички съдове и чинии, по които има метал или неръждаема стомана

Дори на чинията да има само една лъскава лента, каквато се забелязва по ръба на някои модели, или пък някакъв метален елемент, то образуването на искри в микровълновата ви фурна е сигурно, а това поражда редица сериозни опасности. Металните повърхности отразяват микровълните, което увеличава топлината вътре в уреда и може да доведе до пожар, а това е основната причина подобни съдове да не са подходящи за микровълнови.

Що се отнася за алуминиевото фолио, има такова, с което може да готвите във фурната, и такова, което трябва да държите далеч от нея. Ако изпитвате и най-малки съмнения или ако изрично не е посочено, че е подходящо, не го използвайте, предпочетете предпазливостта.

  • Съдове от пластмаса за еднократна употреба

Използвайте ги наистина еднократно и не ги нагрявайте, тъй като отделят токсини, опасни за здравето. Тези пластмасови купи, кутии и чинии за еднократна употреба не са подходящи за микровълнови фурни.

  • Стиропор

Някои видове стиропор са безопасни за микровълнова печка, но трябва да бъдат етикетирани като такива. Ако липсва специален етикет, не нагрявайте и не поставяйте съда в микровълнова фурна, ако ви е грижа за здравето ви. Той подлежи и на топене, което създава допълнителен риск

  • Картонени чинии

Рискът тук е двоен – може да имат части от метал, които ги крепят, а това поражда риск от пожар, както е и сигурно, че са изработени с помощта на различни лепила, восъци, бои и други, които реално ще мигрират в храната ви и ще създадат и риск за здравето ви. Какво да направите, ако се съмнявате дали съдът е подходящ за микровълнова? Заложете на сигурно, преместете храната в подходящ съд.

Освен кои материали не са подходящи за микровълнови, важно е да сте информирани и кои са идеални за тях. Сред най-подходящите съдове за употреба в микровълнова фурна са тези, изработени от стъкло, керамика, пластмаса, предназначена за многократна употреба и за микровълнова фурна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    2 1 Отговор
    Благодаря Ви
  • 2 УдоМача

    4 3 Отговор
    Ако искате да сте здрави изхвърлете микровълновите си незабавно! Те правят храната канцерогенна, а и унищожават всичко полезно в нея. Дано ме послушате...

    Коментиран от #4

  • 3 Високочестотно променливо магнитно поле

    5 1 Отговор
    В инструкциите за употреба си ги пише, обаче аборигените по тези места обичат експериментите и иновациите, но не и да четат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.