Last news in Fakti

2 Март, 2014 16:50 2 981 0

Силвия Лулчева, Део и Лео готвиха за малчуганите от SOS детски селища

  • сирни заговезни-
  • дрен-
  • деца-
  • sos детски селища-
  • готвачи

Благотворителна инициатива за Сирни заговезни беше в с. Дрен

Светлият християнски празник Сирни заговезни отново обедини някои от най-известните лица и топ готвачи, които посветиха деня си на семействата от SOS Детско селище Дрен. Част от изявените имена бяха актрисите Силвия Лулчева (известна и като Славея Лютова от сериала "Столичани в повече") и Елена Петрова ("Стъклен дом"), певците Део и Лео и шеф готвачите Андре Токев, Димитър Клаклов и Виктор Ангелов.

Всички заедно зарадваха децата, като приготвиха с тях любимите им ястия. Део и Лео мотивираха малчуганите да помогнат на SOS родителите за подреждането на масата, като им обещаха да изпеят няколко песни. Тяхното изпълнение се превърна в концерт и така обядът прерасна в голямо семейно тържество, в което се включиха и малки и големи.

Посещението на звездите и готвачите е част от инициативата „Топла супа всеки ден“, в рамките на която известна марка бульони прави дарение в полза на SOS Детски селища България, предназначено за осигуряването на основна част от тяхното ежедневно меню през цялата година.

Сред любимите ястия на SOS семействата се отличаваха пълнени чушки, зеленчуков огретен, постен гювеч, лазаня, баница и разбира се най-важната част от ежедневното балансирано меню – супа. Лео даде ценни съвети за приготвянето на лазаня, които децата следваха с голям интерес. Най-предпочитаните десерти пък бяха плодова салата в ананас, сладки палачинки и топъл домашен ябълков щрудел.

Малчуганите лично се погрижиха за подготовката на плодовете, а знаменитият готвач Андре Токев им показа как да направят запечени пълнени тиквички с цветни зеленчуци и ароматни подправки. Не липсваше и екзотичният поглед традиционната българска кухня. Виртуозният шеф готвач Виктор Ангелов изненада семействата със своята крем супа от праз с кокосово мляко и оризови кюфтенца, и майсторски поднесената шопска салата с моцарела и авокадо.

Обединените под шапката на кампанията „Топла супа всеки ден“ приятели ще гостуват и в SOS селището в град Трявна в началото на месеците април и май. Заедно с децата те ще приготвят любимите им ястия, като споделят с тях личен опит, свързан с подвизите им в кухнята, полезни съвети как да се научат сами да приготвят балансирана храна у дома и разбира се, ще разказват за своите първи стъпки в готвенето, за да покажат на децата колко приятно и забавно може да бъде то.

Вече 23 години SOS Детски селища България работи за по-доброто бъдеще на деца, лишени от родителска грижа или в риск да загубят подкрепата на своите родители. Българското сдружение е равноправен член на международната организация SOS Детски селища, която обединява самостоятелни национални SOS сдружения в 133 страни. В България Сдружението полага грижи за над 700 деца, живеещи в SOS детските селища в Трявна и Дрен, в SOS младежките домове в София и Велико Търново и обхванати в програмите по подкрепа на семейството и превенция на изоставянето в София, Габрово, Велико Търново и Радомир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА