Last news in Fakti

16 Октомври, 2014 10:52 2 455 6

Бат’ Сали е 240 депутата

  • бат`сали-
  • депутати-
  • избори

Истината е, че и Хеър, и Д'Онт са просто два математически метода за превръщането на гласовете в мандати. Разликата е почти никаква

Бат’ Сали е 240 депутата - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Мнението на Валери Найденов е публикувано във в. "24 часа"

Вече почти седмица България се тресе и стене заради казуса "Бат' Сали" и другите нему подобни. Расизъм ли е това? Или справедлив гняв?

На пръв поглед хората са прави - откъде накъде ще ги представлява човек, за когото те не са гласували? За ДПС в Кюстендил и Дупница са гласували само 800 човека, и те явно купени. Докато средно за 1 депутат са нужни по 15 хиляди гласа.

Интересно как в десетките репортажи, анкети, статии и дискусии в студиото медиите успяват да заобиколят единственото нормално и естествено решение на този проблем - мажоритарния вот. Водещите прекъсват мъдрите глави още на буквичката "м". Камерата заобикаля неудобните плакати. А истината е, че ако хората в Дупница, Кюстендил, Габрово, Ямбол и другите разбунени градове можеха да си избират депутатите така, както си избират кметовете, нямаше да има никакъв проблем. Факт. Истината винаги е това, което говорещите глави заобикалят. Истината е винаги табу.

По принцип Бат' Сали с нищо не се различава от останалите 239 депутати. Нима Вигенин е свой човек в Благоевград? Дори активът на БСП категорично не го искаше за водач на листата, но вотът успя да излъчи от този бивш червен бункер само един депутат - него.

Така са всичките 240. Никой не ги е избрал персонално и с мнозинство. Никой район не ги разпознава като свои. Всичките са набутани във властта накуп и анонимно. Затова одобрението за парламента от години е под 10 на сто и при първия протест на жълтите павета легитимността му се изпарява.

Хората от Дупница и Кюстендил щяха да са прави, ако искаха мажоритарен вот в 2 тура. Но доколкото протестът им е конкретно срещу Бат' Сали като такъв, то това е расизъм. Щом приемаш играта, трябва да приемеш и резултата. Мека Мария са и неопределените призиви: "Искаме смяна на системата". Ако досега не си разбрал каква точно система искаш или ако те е шубе да я назовеш, бягай да си пасеш овцете! Защо си излязъл на площада, защо блокираш пътя към топлите гръцки морета, щом още не знаеш какво точно искаш? Колко години са нужни, за да ти загрее албанският реотан? Пирин и Рила плачат за овчари. Както и Стара планина. Да не говорим за Родопите и Странджа - Сакар, които са на път да ни кажат "чао", тъй като продължаваме да крепим една система, която раздалечава и скарва хората, етносите и териториите, на които живеят те.

Когато се гласува за партийни листи, аномалиите са гарантирани. Причината е очевидна. Ние гласуваме за 31 листи, но после всички гласове се събират в 1 кюп, за да се разпределят мандатите по партиите. Чак след това тези партийни мандати се натаманяват по 31-те листи, отчитайки местния вот. Но местният вот никога не съвпада с националния и просто няма начин да не възникват огромни несъответствия. Има само един лек за тази болест - мажоритарен вот. Всеки район си избира своя представител и няма никакво натаманяване.

Вместо да кажат тази проста рецепта, мъдрите глави се надпреварват да говорят пълни глупости. Например виновна за Бат' Сали била системата Хеър, защото давала предимство на по-малките партии. Дайте да върнем старата Д'Онт. Като че ли беше вчера, когато същите мъдри глави обвиняваха системата Д'Онт, че дава предимство на големите партии. Дайте да въведем Хеър.

Истината е, че и Хеър, и Д'Онт са просто два математически метода за превръщането на гласовете в мандати. Разликата е почти никаква. Просто единият метод в отделни случаи закръгля дробите нагоре, а другият - надолу, но това няма никакво отношение към Бат' Сали.

Бат' Сали е резултат от това, че остатъците от дадени райони трябва да се компенсират в други райони. Методиката е "мейд ин Бългерия" и на това отгоре се пази в тайна. А фактът, че е тайна, говори само едно - че май се натаманява от големите играчи според случая.

Разбира се, основните коментатори по казуса пак бяха обичайните заподозрени - професорите Михаил Константинов и Димитър Димитров. Трябва да е ясно, че те са авторите и на тайната методика, и на всички избирателни закони напоследък. Политиците дават най-общите идеи - те изпълняват. Но понеже политиците са пълни невежи по тази материя, отначало професорите им разясняват най-общите идеи. И накрая - вотът пак ни изненада!

Сега те са върли противници на мажоритарния вот, но ако откъм олигархията задуха друг вятър, пак те ще напишат закона. И ще дадат по 150 интервюта колко спасителна е мажоритарната идея. Ако един проектозакон за смесената система преди години бе наречен "мерцедесът", тази ще стане "ролс ройсът". Или "ситроенът", ако става въпрос за мажоритарен вот в 2 тура, както се практикува във Франция и у нас на кметските избори.

И тогава всички медийни мъдреци от сутрин до вечер ще пеят колко гениална е тази смела и оригинална нова система. И как те винаги са били на това мнение. Миналата година те твърдяха, че при мажоритарен вот в парламента ще влязат само 2 партии плюс ДПС и това ще бъде просто ужасно. Тази година ужасното е, че са влезли 8 партии. Така че научната и публицистичната мисъл в България няма никакви проблеми с адаптацията. Убеден съм, че всички ще ръкопляскат, ако една сутрин Бойко забрани партиите и въведе трудова повинност за всички висшисти. Така им се пада.

Мъдри глави имаме колкото щеш, но какво е мъдростта? Това не са нито знанията, нито интелектът. Мъдростта е пряката връзка с битието. А когато битието постоянно се променя, променя се и мъдростта. Пак факт, само че онтологичен.

И понеже последния път битието наложи за муза Мая Манолова, професорите стовариха вината за казуса “Бат' Сали” на вота от чужбина. Само да се направи отделен избирателен район за българите зад граница - и проблемът ще се реши. Проблемът няма да се реши и това е ясно на всеки, който владее малко аритметика. Просто в едни райони избирателната активност е много висока, а в други – много ниска. Затова гласуващите в Кърджали например редовно отнемат от мандатите в София. Синдромът “Бат' Сали” е неизбежен, докато гласуваме за партийни листи.

Но ако се отвори отделен избирателен район за чужбина, последиците за и без това крехката ни национална сигурност ще бъдат катастрофални.

Колко мандата трябва да се отделят за тази листа? 5, 10, 100? Критерият за страната е колко граждани живеят в дадения район. А в чужбина? Предполага се, че са около 2 милиона. Така че споровете ще продължават във всеки нов парламент и всеки път една определена партия ще успява да увеличава и увеличава влиянието си чрез ловки пазарлъци и извиване на ръце. Идеята е чиста отрова и много ясно защо партиите отказват да я приемат. Засега.

Има само един начин българският избирател да си избере свой депутат – чрез мажоритарен вот в 2 тура. Както си избира кмета. Само тогава хората избират. Само това са избори. При всички партийно-листови системи избират шефовете на мафията, те спускат отгоре списък със своите храненици и ако за някой доверен човек не остане стол – нагаждат го на друго място. Това е истината за Бат' Сали.

И накрая, аз искам да защитя Бат' Сали, този класически българин. Той има пълното право да бъде избран. Ако някой ден спечели избори с 51 на сто в един отделен район с около 20-30 хиляди жители, ще го приветствам като депутат и всеки път, когато се разминавам с него, ще му свалям шапка. И ще се обръщам към него само с “уважаеми господин Александър Методиев”.

Между другото, време е и ромите у нас да си излъчат свои автентични депутати, а не пъстри кръпки към чуждите листи. Нищо не пречи “Столипиново” да си има свой депутат. Или циганският район на Самоков. Дали няма да спрат да си продават вота? Мечтая да видя депутат ром, избран именно от ромите в своя район. Това ще бъде първата стъпка към ромското включване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
  • 2 избор

    2 0 Отговор
    Защо трябва да се гласува в чужбина? Който иска и може, да си дойде в България; дори за да имат право на глас, трябва да има "уседналост". Сега се дават милиони за отваряне на секции, а след това се чудим къде отиват гласовете и защо.
  • 3 haho

    1 0 Отговор
    Много правилно! Браво на автора, "избистрил" е нещата, а този,който не е живял в България последните 6 месеца преди изборите не трябва да има право на глас
  • 4 rashko

    0 0 Отговор
    Абсолютно правилно и логично.И когато някой кандидат за депутат/или партия/ са засегнати от резултата,надига вой и хората без собствено мислене тръгват по лъжите на постоянно властващите.И затова ще си задаваме въпроса защо за 25 години става все по зле.Какво са допринесли хората който са депутати неизменно вече 20,25 години ?
  • 5 пенсионер

    0 0 Отговор
    Много правилно който милее за БГтой ште намери начин да дойде да гласува.Да се отварят секции за моряците и за тези които работят по консулства и посолства.
    След като ДПС може да си докара електората от Турция така и истински които обича БГ ижелае да гласува не е проблем да дойде и си даде вота.Така че никакви секции тол кова много.
  • 6 Toshko

    0 0 Отговор
    Петиция за премахване на новините на турски език по БНТ http://www.peticiq.com/novini_na_turski_ezik_po_bnt_out