Last news in Fakti

15 Януари, 2016 13:18 2 111 1

Македония е окупирана от манипулатори

  • македония-
  • владимир лазаревик-
  • никола груевски-
  • избори-
  • окупирана-
  • манипулатори-
  • опозиция

Големите очаквания за промени в Македония рухнаха като кула от карти, заяви опозиционерът

Македония е окупирана от манипулатори - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македония е окупирана от манипулатори

Македония е окупирана от манипулатори, които са готови на всяка цена да останат на власт. Това заяви в интервю за Факти.бг Владимир Лазаревик, според когото правителството на Никола Груевски финансира медиите и манипулира общественото мнение.

Лазаревик заяви, че следващите парламентарни избори – когато и да се проведат те – ще бъдат най-трудните за страната, защото в тях ще преобладава черната кампания и манипулациите.

Лазаревик сподели също така, че бъдещето на Македония е свързано с Европейския съюз, но докато управляват политици като Груевски, то бъдещето остава неизвестно.

Владимир Лазаревик е лидер на гражданското движение „Има бъдеще" в Македония. Той е част от вътрешната опозиция срещу правителството на премиера Никола Груевски в управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Между 2004-2006 година Лазаревик е съветник на Груевски, а от 2006 до 2008 г. е зам.-министър на здравеопазването.

Той е един от членовете на модерната амстердамска тройка заедно с Никола Димитров и Перо Димшовски, която е силно опозиционно ядро в Македония. Тримата са приятели и колеги, които са обединени от една и съща идея – да потърсят политическа отговорност лично от Никола Груевски, както и от правителството, ръководено от него.

Какво се случва на политическата сцена в Македония?

В Македония през миналата година, пролетта, имаше реален шанс да се променят нещата и страната да отправи поглед към Европейския съюз. Очакванията на много хора, включително и моите, бяха големи. Но за жалост опозицията и гражданските движения не събраха достатъчно сили, за да се справят с недемократичното правителство и малкия диктатор Груевски по по-радикален начин. Той остана на власт цяла година – въпреки че всички имаха възможност да чуят по какъв начин, с какви методи, с какви криминални деяния той се задържа на власт.

Така големите очаквания за промени рухнаха като кула от карти и настъпи период на дълбоко разочарование и безнадеждност между хората, който все още трае. Никой нормален човек не можеше да повярва, че премиерът на една страна – който е хванат да краде и който обвинява чужди държави, че искат да направят преврат в страната – няма да събере сили и да си подаде оставката, за да даде възможност на държавата да продължи напред без него. Но при нас в Македония се показа, че всичко е възможно.

Голямата политическа криза от миналата година условно приключи с договора, подписан между лидерите на четирите най-големи партии. Ключовите условия от този договор, обаче, не са изпълнени.

Вчера Груевски подаде условна оставка, която влиза в сила 100 дни преди изборите. Но до избори няма как да се стигне, защото не са създадени основни условия, които да гарантират тяхната честност и равния шанс на всички участници.

Всъщност, през миналата година се оказа, че Македония е окупирана от едно изключително манипулативно правителство, което е готово на всяка цена и с всички възможни средства да остане на власт и да управлява – и по този начин да избегне отговорност за делата, в които са замесени. Така изразът политическа отговорност в Македония загуби всякакво значение.

Оптимист ли сте, че договореното експертно правителство ще е гарант за провеждането на честни избори?

Аз винаги съм бил голям оптимист, но когато става въпрос за политика у нас, стана ясно, че оптимизмът не е достатъчен да се случат обществени промени. Не са достатъчни и политическите договорености, защото и те се манипулират и хората не знаят за кого да вярват и да се доверят. Медиите изцяло са финансирани с пари от правителството и по този начин са контролирани, опозицията е в много трудно положение. Трудно е да бъдат създадени и нови политически партии. При положение, че се обяви дата за изборите, правителството ще бъде всичко друго, но не и експертно. То ще бъде партийно, и много трудно ще може да се гарантира демократичността на изборите. Аз мисля, че следващите избори – когато и да се проведат – ще бъдат най-трудните, в тях ще има черна кампания и много манипулации.

Най-голямата надежда в момента се намира в Специализираната прокуратура, от която се очаква да започнат процеси срещу ключови членове на кабинета на Груевски – по примера на Румъния и Хърватия. Това може да повлияе на общественото мнение и хората отново да съберат сили за промени.

Очаквате ли бежанският поток да има решаваща тежест в гласуването на следващите избори?

Бежанската криза може да повлияе на изборите в Македония, само ако тя се превърне в по-голям проблем за Германия и Европейския съюз. При това положение, демокрацията в Македония може да стане жертва на интересите на по-силните страни. С други думи, ЕС иска стабилен регион със стабилни правителства. Който може да гарантира това, трябва да управлява. Груевски успява да запази кабинета си чрез подкрепата на албанския партньор Демократичен съюз за интеграция, въпреки съмненията за криминални деяния.  Но това е очаквано, защото те се намират в същия кораб. Опозицията в Македония все още няма партньор от албанска страна, което е голям проблем. Истината е, че много неща в политическия живот в Македония зависят от интереса на албанските политически партии.

Европейско ли е бъдещето на Македония?

Трудно е днес да се предвиди какво е бъдещето на Македония. Жалко е, защото ние като народ – след 25 години независимост – не можем да дадем ясен отговор на този въпрос. За мен Македония няма друг избор, освен да разреши въпросите със съседите и изцяло да се обърне към Европейския съюз. Но докато ни управляват политици като през миналите две десетилетия, нашето бъдеще ще бъде неизвестно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    0 0 Отговор
    недей се плаши
    кр каракачанов и конекрадски ке ви освободят
    само им дайте малко повече динари то напоследък голем апетит ги гони
    давай и не се стискай щото рюснаците имат интерес към тях и може да ти избегат сега е момента