2 959 1

Река Марица – новият път на бежанците?

Река Марица – новият път на бежанците?
Снимки: АП/БТА
Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Река Марица е новият път на бежанците от Турция за Гърция, съобщава в. „Катимерини“. По това време на година бреговете на реката са сковани от лед, а водите са леденостудени.

Това обаче не е достатъчно, за да спре желаещите да започнат нов живот в Европа.

Една година след безконтролното навлизане на повече от 1 милион бежанци и икономически мигранти през Егейско море в Гърция, граничният район на р. Марица отново е обект на растящите потоци от мигранти. Това е до голяма степен се дължи на пропуск в договорената от ЕС с Турция бежанска сделка. Ограниченията, наложени през март за спиране на новопристигналите по море на гръцките острови, не се прилагат към сухопътната граница.

Това означава, че всеки, който влиза в Гърция през р. Марица е в много по-изгодни условия от неговите събратя по съдба, които са избрали пътя през Егейско море. Освен това прекосяването на реката е много по-безопасно от трафика по море.

"Бежанците обикновено преминават в лодки," каза Панайотис Агеладаракис, който е кмет на граничното село Аморио, разположено на 1,5 км от реката.

Данните все пак недвусмислено показват, че тук се оформя новият трафик на бежанци от Турция за ЕС.

Около 655 души - до голяма степен сирийци - бяха арестувани с 33 контрабандисти през октомври. Това е двойно повече в сравнение с месец септември.

Според полицейски извори само за последния месец мобилните патрули на гръцката полиция са попречили на 4000 души да преминат реката. Това е почти три пъти повече в сравнение с лятото, когато преминаването на реката е много по-лесно заради спадналите води.

Панайотис Агеладаракис разказва, че мигрантите се появяват обикновено рано сутрин около местното кафене. Те учтиво молят да се извика полиция. Това се дължи на факта, че те не попадат под този член за връщане в Турция и могат да кандидатстват за преместване в друга европейска страна или за получаване на бежански статут.

Все пак има и други бежанци, които са платили по около €2200, за да бъдат отведени до Солун или столицата Атина, разположена на 1000 км. на юг. Това се прави, защото от тези два град те могат да се сдобият с фалшив паспорт и самолетен билет за Европа.

Началникът на полицията в близкия град Орестиада Пасхалис Сиритудис уточнява, че пристигащите от Сирия, Ирак, Еритрея, Сомалия или Мианмар се третират автоматично като бежанци.

"Всички други мигранти са арестувани и задържани ... и ако те не поискат убежище процедурата по депортиране започва", уточнява полицейският служител. Той посочва, че основната пречка на процеса е, че максималното задържане е за шест месеца, след което, ако мигрантите не са били депортирани – те се освобождават. От своя страна страни като Пакистан рутинно блокират искания за депортиране на задържани в Гърция техни граждани.

Първият сборен пункт обаче е склад на изоставена ферма, близо до железопътната гара на Димотика. Там стените са опушени от запалените от бежанците огньове. По пода могат да се видят използвани бебешки пелени, износени обувки или скъсани дрехи.

От началото на годината около 170 000 души са използвали маршрута през река Марица.

"Вярно е, че миграционният натиск през август е бил по-висок, отколкото през същите месеци на миналата година", каза началникът на полицията. "Но няма индикация, че общият поток се е насочил през река Марица.", смята Пасхалис Сиритудис.

Според условията на сделката март между ЕС и Турция мигранти, които пристигат на островите трябва да бъдат депортирани обратно в Турция, дори ако те са добросъвестни бежанци. За да останат в Гърция, те трябва да докажат, че не само те заслужават убежище и връщането им обратно в Мала Азия представлява риск за живота им.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • сметкаджията
    Отговор
    1 23:19  16.12.16
    От началото на годината около 170 000 души са използвали маршрута...Ха сега 170 000 души да ги умножим по 100 евро като начало ... Ами по 1000 ? Май стана въпрос за сериозен бизнес...Едни правят стачки ,други вдигат пачки...Мммм дааа...

Напиши коментар:


Публикувай