Last news in Fakti

4 Януари, 2017 13:55 2 566 4

Ген. Кирчо Киров: „Ислямска държава“ е пряка опасност за България

  • кирчо киров-
  • ислямска държава-
  • българия-
  • опасност-
  • терористи-
  • спящи клетки-
  • косово

Терористи преминават през територията на нашата страна

Ген. Кирчо Киров: „Ислямска държава“ е пряка опасност за България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Губейки територии, джихадистката групировка „Ислямска държава“ се стреми да изнася своята терористична дейност навън, включително на Балканите. Има пряка опасност за националната ни сигурност, тъй като в Косово има клетки на групировката.

Това заяви в интервю за Факти.бг генерал Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба.

Коментарът му идва на фона на информацията, че един от високопоставените бойци на „Ислямска държава“ Лавдрим Мухаджери се е върнал в Европа с близо 400 от своите подчинени. Има данни, че се намира на територията на Косово.

Как бихте коментирали информацията, че в Косово се намират бойци на „Ислямска държава“. Какви рискове крие това за България и региона?

Информацията, че бойци на „Ислямска държава“ се намират в Косово, не е нова, много пъти е ставало въпрос за това. Нееднократно съм предупреждавал, че на територията на Косово има както джихадистки клетки, така и клетки, които могат да се идентифицират с „Ислямска държава“. Обстоятелството, че толкова хора се връщат, показва две неща“, заяви Кирчо Киров.

На първо място „Ислямска държава“, която все повече бива ограничавана териториално вследствие на бойните действия срещу групировката, се стреми да изнася своята терористична дейност навън. И участието на бойци от региона на Балканите представлява пряка опасност за нашата национална сигурност, защото Прищина е на 60 километра от нашата граница“, каза още бившият ръководител на Националната разузнавателна служба.

Тези хора най-вероятно преминават през територията на нашата страна. Някои от тях е възможно да остават за известен период на територията на България и да контактуват с български граждани, които са в процес на радикализация или са податливи на такива влияния. Всичко това представлява сериозна опасност за нас и за Балканите“, подчерта генералът.

Същото се отнася за Сърбия, Македония, Албания, както и за Босна и Херцеговина, която беше огнището на последната югославска война. Оттам тръгна всичко. По време на войната през нейна територия преминаха над 12-13 000 муджахидини. Една част от тях останаха там, друга част напуснаха.

Има ли на българска територия спящи клетки на терористите?

Такава информация трябва да имат българските специални служби. Сигурен съм, че трябва да имат такава информация и да полагат усилия такива лица да бъдат поставени под контрол“, заяви Кирчо Киров.

Какво знаете за Лавдрим Мухаджери, за когото се твърди, че е в Косово?

Не разполагам с пряка разузнавателна информация. Известно ми е дотолкова, доколкото името му нееднократно е преминавало в различни материали и съобщения, свързани с терористичната дейност на групировката и неговото лично участие в убийства, включително обезглавяване на деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖИЪ

    3 1 Отговор
    мирните косовари , от мирната религия . време е да им спретнат мирно обезглавяване .
  • 2 Васичка Атанасова

    4 0 Отговор
    аз мисля че няма никакъв проблем за българия
    те отдавна са тука шефовете им
    и джипки и оръжие е закупено от българия
    за идил
  • 3 лъва

    4 0 Отговор
    Ами бъдете благодарни на САЩ защото те създадоха и контролират и финансират тия изверги.Пак те отново разпалиха войната в близкия изток с цел пълна дестабилизация на онзи регион както и на Европа.Така те печелят две неща първо разорена Европа и унищожен Близък изток второ така засилват зоната на своето влияние както в политически така и в икономически и военен план.Така че когато дойдат м....лите всеки да от нас трябва да си носи по една мешка с вазелин че иначе на сухо боли.
  • 4 УтиБъч

    0 0 Отговор
    нняяма страшно , бе ей - теа свини не ядат .....