Last news in Fakti

6 Април, 2017 07:44 8 109 25

Европа отглежда собствените си гробокопачи

  • германия-
  • бежанци
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В много мюсюлмански семейства в Германия растат деца, които следват единствено правилата на религиозната общност, а не на правовата държава и модерното общество, предупреждава активистката от турски произход Сейран Атеш.

Сейран Атеш е адвокатка, писателка и правозащитничка от турско-кюрдски произход. Пристигнала е с родителите си в Германия през 1971, когато била 8-годишна. В серия от статии и интервюта тя остро критикува самозатварянето на мюсюлманите в „паралелни общества”, но в същото време търси както причините за него, така и начините да се избегне опасността от радикален ислямизъм.

Заради своите критични възгледи към исляма Атеш от 10 години се намира под специална полицейска закрила в Германия. Доста преди кризата с бежанците и настъплението на ислямисткия тероризъм в Европа тя предупреждава: „Там, където служи единствено за отграничаване, религията всъщност се противопоставя на демокрацията. Там, където иска наказания, религията подхваща война срещу Просвещението и срещу онези свободи, от които се ползват в Германия всички църкви и вероизповедания. Техните истини не са имунизирани срещу критиката. От такава критика се обиждат единствено фундаменталистите”.

"Те не приемат нормите на германското общество"

В няколко берлински квартала има цели улици, където хората живеят в затворени културни общности, казва сега Сейран Атеш в интервю за „Берлинер Цайтунг”. „Турците и арабите там обикновено нямат никакъв контакт с германските си съседи. Това се дължи на факта, че те не приемат нормите на германското общество, в което живеят”, обяснява Атеш.

В берлинския квартал Нойкьолн, където живее голяма мюсюлманска общност, евреите вече не смеят да се показват с кипа на главата, а гейове и лесбийките избягват да се целуват по улицата, твърди Сейран Атеш в „Ди Цайт”. Според правозащитничката, доста мъже-мюсюлмани от Нойкьолн вече имат по няколко „съпруги”. С първата се сключва граждански брак, а следващите се регистрират като „самотни майки”. „В арабските страни единствено богатите мъже могат да си позволят по няколко жени, защото според Корана са длъжни да им осигуряват материално благополучие. В Германия обаче многоженството се финансира от данъкоплатците”, констатира Атеш, имайки предвид социалните помощи за самотни майки.

Тя припомня, че в много мюсюлмански семейства в днешна Германия растат синове и дъщери, които следват единствено правилата на патриархалното семейство и на религиозната общност - а не на правовата държава и модерното германско общество. Появи ли се колебание, изборът обикновено е в полза на Корана, а червената нишка е шериатът. Атеш твърди, че всичко това като на длан се вижда в училищата, където днес вече са всекидневие споровете около участието на момичетата в часовете по плуване и по биология или пък в училищните излети. „Германските училища се подчиняват на изискванията на религиозните родители-мюсюлмани, които освен всичко представят и съответните „правни становища”, подготвени от мюсюлмански духовници. Вече дори четиригодишни момиченца носят забрадки в детската градина.”

Според правозащитничката, проблемът се омаловажава с аргумента, че това били единични случаи, а повечето мюсюлмани просто не искали момичетата им от най-ранна възраст да се сексуализират. „Всъщност в цяла Европа разделението между половете е част от концепцията на паралелните мюсюлмански общества. Там най-сериозно се обсъжда дали една мюсюлманка може да кара шофьорски курсове с мъж-инструктор и дали жените имат право да се здрависват с мъже. В училищните столове храната трябва да бъде „халал”, а дори само фактът, че в менюто присъства свинско месо, предизвиква възмущение у набожните родители. Вече е едва ли не задължително да има молитвени помещения за учениците-мюсюлмани. Коледната украса става все по-малко, затова пък мюсюлманските пости трябва да се уважават”, посочва Сейран Атеш.

"Криворазбрана политическа коректност"

В интервю за „Зюдвест Пресе” по повод изстъпленията в Кьолн правозащитничката казва още: „Тези мъже не уважават нашето общество. На гърба си го изпитват както учителките, така и полицайките. Тези мъже живеят с една представа за разпределение на ролите и за разделение между половете, която за нас е неприемлива. Те са си изградили собствено общество”. Атеш уточнява обаче, че този факт се дължи включително и на изолацията, в която са поставени. Но важна е и обратната страна на медала: малцинствата не бива да получават привилегии по линия на криворазбраната политическа коректност. Пред „Берлинер Цайтунг” Атеш казва: „Когато още през 1990-те години обърнах внимание на този проблем, възмущението беше огромно. Защото политически-коректно разсъждаващите хора мислят по този начин открай време: те вярват, че малцинството заслужава насърчение. Но когато придавам на едно малцинство по-голяма тежест, аз изобщо не го закрилям. Придавайки му по-голяма тежест, ние си затваряме очите пред антидемократичните нагласи вътре в това общество”.

В суровите си оценки турско-кюрдската правозащитничка стига до един смущаващ извод: „Ето как в името на религиозната свобода Европа отглежда собствените си гробокопачи”. Атеш има предвид ислямистите, от които, според нея, се боят и повечето мюсюлмани. Онова мнозинство мюсюлмани, което спонтанно създава паралелните общества, за да си осигури някакъв уют вътре в една чужда култура. „Ето защо паралелните общества не са задължително някакво зло. Те стават проблем единствено тогава, когато подхранват омразата и терора. А едно либерално общество, което приема мигранти, е длъжно да изисква от всички граждани вярност към законите”, призовава Атеш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 картечаря

    65 1 Отговор
    Както казва колегата СНАЙПЕРИСТА - ПАМЕТНИК ЗА ФЮРЕРА
  • 3 миролюбив

    75 0 Отговор
    браво на тази жена ! така трябва! да чете баба ти меркел и да си направи изводите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Morgoth

    44 1 Отговор
    Интересно как успява да съвмести това си мислене и да бъде правозащитничка. Някак сме свикнали правозащитниците да бъдат коне с капаци виждащи проблемите изключително едностранчиво, решенията им единствено с даване на привилегии на малцинствата, а вината винаги и само у мнозинството.
  • 6 колю

    38 1 Отговор
    Нищо по различно от нашите махали.Било то уж турски по махалите в селата или цигански в село и град. По меж
  • 7 колю

    34 1 Отговор
    ду си се женят,масово са самотни майки сменили по няколко мъже и накрая с един ,но без официален брак. Каквото каже ходжата-това е . А той какво е учил и знае? А какво е мешерето? По телевизията ги даваха- държава в държавата и публично заявяване ,че не признават ни съд, ни държавни закони. За какво училище и интеграция да се говори ? Кой и кога ще влезе в тези махали с три етажните къщи и коли по над 70хил лв. собственост на безработни или водещи се на работа примерно във ВиК , със основно образование , някои от тях съветници на кметове на общини. И са си много добре хорицата. Оказва се ,че ние трябва да се интегрираме към такива. Т.е. да се циганизираме без значение на религията. Естествен аналог на такива е мутренската мафия. Тя също е общество със свои правила. Общото е ,че и двете общности си имат излъчени управляващи във четирите клона на властта. За това и процъфтяват и ще се размножават. Просто не трябва да си по средата.
  • 8 FUCK OF

    39 3 Отговор
    КАКТО Е ТРЪГНАЛО СЛЕД 10 ГОДИНИ КЬОЛНСКАТА КАТЕДРАЛА ЩЕ СТАНЕ ДЖАМИЯ И ОТ ПОКРИВА И ЩЕ ПЕЕ МЮЗЕИН......

    БОГ ДА ПАЗИ ЕВРОПА !!!!!
  • 9 НЕЗАВИСИМ

    23 9 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ.

    ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И ПРЕОРИЕНТАЦИЯ ЗА СТРАНАТА!

    ПРЕОЦЕНКА НА ВСИЧКИ ЦЕННОСТИ, КОИТО НИ НАЛОЖИЖА!

    НАЦИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА!

    ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ КНИГАТА ОТ ТИЛО САРАЦИН - "ГЕРМАНИЯ СЕ САМОУНИЩОЖАВА"
  • 10 abv

    18 0 Отговор
    Като са ги приели да си поемат рисковете.

    Коментиран от #11

  • 11 Оптимус

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "abv":

    Те ще си носят последиците, но и ние няма да сме по-добре... проЕС лизачите като търбави ид руги за да получат милиони от юрофуундс са готови да пуснат и десептокони в парламента, камо ли другото? алчните за пари гърла на много служители и там и тук съсипва нас останалите. А алчни гърла в изобилие има. Дамата е написала чудесно предупреждението.
  • 12 Тодор

    21 0 Отговор
    Абсолютно вярно,но на дървени глави можеш ли да дадеш ум!?!
  • 13 българка

    28 2 Отговор
    интересно какъв ум можем да дадем на германците като сме си превърнали държавата в циганско котило

    Коментиран от #20

  • 14 гошо

    4 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=qCwaefEx3-I
    Ето едно интересно видео.
  • 15 буря

    23 1 Отговор
    Бог да пази България ,защото управниците я продават и обезличават.
  • 16 123

    13 1 Отговор
    Меркел няма да е вечна.А след нея какво ?Разпад на ЕС.За сега целта е напълването на ЕС с имгранти .Рано или късно новият Фюрер ще се появи.Не е задължително да е германец. Цивилизационната разлика между религийте неминуемо ще доведе до война рано или късно.Само по този начин ще бъде прекъснато пагубното влияние на неулиберализма.НЕ НА ЕС. С неутралитет към просперитет.
  • 17 123

    9 1 Отговор
    Меркел няма да е вечна.А след нея какво ?Разпад на ЕС.За сега целта е напълването на ЕС с имгранти .Рано или късно новият Фюрер ще се появи.Не е задължително да е германец. Цивилизационната разлика между религийте неминуемо ще доведе до война рано или късно.Само по този начин ще бъде прекъснато пагубното влияние на неулиберализма.НЕ НА ЕС. С неутралитет към просперитет.
  • 18 кроко

    18 1 Отговор
    Тая работа с многоженството и самотните майки има решение, както в България, така и в Германия: и без това се знае кой е бащата, ДНК тест за бащинство, съд с ефективна присъда от няколко десетилентия за опит за измама на държавата И НА ДВАМАТА РОДИТЕЛИ, отнемане на децата и никакъв контакт с другия пол докато имат присъда. Без отпуски, без нищо за да не могат повече да правят деца. А като ги хванат че са се оплождали преди 18 или пък с роднини - скопяване и за жените и за мъжете!

    Има оправия, само че трябват решителни мерки, а на всякъде се шири либерстията и толерастията!
  • 19 Карли

    12 1 Отговор
    БОГ НИ ГЛЕДА ОТГОРЕ И СИ ВИКА- ТЕЗИ ИДИОТИ ИМ СЕ ПОЛАГАТ МЮСЮЛМАНИТЕ С ТАЗИ КУКУФЕЛНИЦА, ЛИЗБИЙКА МЕРКЕЛ.НА НАС В БЪЛГАРИЯ СЪЩО. ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА ИМА МАСОВО ИЗСЕЛВАНЕ НА ГЕРМАНЦИ ПО КРАЙ БАЛ АТОНСКОТО ЕЗЕРО В УНГАРИЯ.
  • 20 Тодор

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "българка":

    Българке,ума който трябва го е дал!Европейците трябва само да се вслушат!
  • 21 джигитЪТ

    8 3 Отговор
    всеки един с акъл в тиквата ще емигрира в канада или австралия.Този континент ще стане ужасен за живот след 20 години.
  • 22 Лупи

    10 1 Отговор
    Мюсюлманските гета са туморите, които са се оформили в момента в тялото на Европа и водят явно към гибелта й.
    Същото важи и за циганските гета у нас, но ние сме над тия неща.
  • 23 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    и тва ще отмине за съжаление пак с изтичане на много кръв и страдания.всъщност върпосните общности нямат алтернатива на самостоятелно съществуване.лесно може да се види кво стана в ислямската държава.за година дори и наи-големите и фенове вече я мразят..турците дето изграждат тези общности знаят много добре кво ги чака там дето тези общности доминират над държавата,колкото и тъпи да се правят.да, има радикали дето сега са на мода и дори успяха в част от сирия и ирак,но без икономика,наука,технологии света на тези пинвини е обречен.справка израел.евреите са 8 милиона изправени пред милиард и нямат никакви проблеми със строевета подготовка. както клатят лодката радикалните мюсулмани могат да доведат като противовес радикален християнски режим и ще потекат реки от кръв.лошата новина за мюсулманите че ще бъде тяхната колкото и да се перят.може спокоино да поемат съдбата на индянците ,особено ако успеят да направят някои грандиозен атентат в европа ,сащ или русия убиваики голямо количество хора.
  • 24 Хасан

    0 7 Отговор
    Стояне, и ти се фашизира.. Ние всичките сме си човешки същества.. Това че българина не прави семейство и деца, защо рома трябва да е виновен.. И крайно време е ромите да ги побългарим..

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    напротив хасане аз съм обективен и гледам нещата без емоции.ти си пример точно по темата.много харесваш ердоган и исляма ама живееш с българка и нямаш никакви мераци да идеш в саудитска арабия или турските селия да живееш нали?демек не си искрен в приказките си щото ако накарат жена ти да носи бурка ,спрат ти възможността за собствено мнение различно от това на имама и т.н. демократични придобивки за които милеят тези хора,много бързо ще ги разлюбиш.при една ортодоксална шериатска държава не чакаи образование,медицина,бизнес...ще живееш като в 15 век и дано да си емир щото ако си от раята ти е спукана работата и ти въпреки че се правиш на тъп много добре го осъзнаваш!