Last news in Fakti

7 Април, 2017 08:00 3 101 0

Без "напазарувани" в новия парламент

  • парламент-
  • народно събрание-
  • депутати
Без "напазарувани" в новия парламент - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Длъжни сме да направим кабинет. Няма нужда от нови избори, само пари да харчим", отсече Борисов. Това погъделичка вродения усет на българина за спестовност. Остава въпросът, за какво ни бяха и тези избори и дали те промениха съществено картинката от есента. Когато патриотите умоляваха Борисов да съставят правителство с мандата от Плевнелиев, Валери Симеонов уверяваше, че ще разполагат с мнозинство от 150-160 депутати. Тогава Борисов бе непреклонен, а сега проекто-коалицията му с патриотите има 122 гласа. Буквално на ръба. Но пък към общата бройка без особени рискове бихме добавили и волевите депутати на Веселин Марешки. С "бензиновата дузина" бройката набъбва до даващите повече спокойствие 134 народни представители.

Можем дори малко в аванс да се поздравим с една малка победа на демокрацията. В новия парламент няма да бъдат "пазарувани" депутати. Във филантропски дух покрай евтиния дизел, хората от "Воля" ще обичат безплатно. Както протестърите мразеха безплатно Орешарски и компания преди 3-4 години. В края на краищата Марешки посочи за покровители на картела на горивата не кой да е, а Нинова и Румен Овчаров. Пък и вече не сме във времето на Борисов 1, когато новите се учеха в движение и действаха малко непохватно, докато се топеше групата на "Атака". Или после, когато групата на клетия Бареков изостави лидера си, като заразно болен, та накрая едва му остана един партньор за сантасе.

Сега идилията привидно е пълна. Може да е безпринципна, но пък да сме принципни е скучно и ангажиращо, а времето ни притиска. Чакайте, как да е безпринципна. Тя е заради стабилността. Ако и това ви се вижда малко, нека да е за Майка България. Лидерите на "Обединени патриоти" могат да бъдат обвинявани във всевъзможни грехове, но и тримата разполагат с така необходимият им политически нюх и инстинкт за самосъхранение. Най-напред това им позволи да запазят коалицията си, макар и с цената на жестоки компромиси и преглътнати обиди. Същият инстинкт продиктува на Симеонов и Каракачанов идеята да предложат практически невъзможната широка коалиция между тях, ГЕРБ и БСП. Лидерите са наясно, че много от симпатизантите им не приемат с ентусиазъм готвеното управление с ГЕРБ. А така участието им във властта щеше да бъде съвсем периферно и размито и дори от време на време можеха да се представят за вътрешна опозиция. Друг е въпросът обаче, че те изобщо нямаше да са нужни на ГЕРБ и БСП, ако двете големи партии се бяха разбрали за коалиция.

Триото националисти прекрасно съзнават, че "Обединени патриоти" изминаха пътя си нагоре. Спорно е колко ще се задържат там и кога ще започне мъчителното слизане, но това изглежда неизбежно. В крайна сметка реална е опасността и за трите партии от маргинализация. Редовите патриоти могат да бъдат спокойни. Няма да останат без партийно представителство. За национализъм винаги има място, особено в наши дни, пък и отреденият ни отрязък от историческо време е повече от подходящ. Ще се появи нова формация, начикена с гайди и ямурлуци, с някой лев от тайнствен кръг и мощна фейсбук подкрепа и нещата ще се случат бързо.

Изразът "политиката е изкуство на възможното" обикновено се използва, когато политиците търсят оправдание за някое свое непопулярно решение. Така и омиротвореният с пет пробации Волен Сидеров обясни сближаването си с Борисов, с който до неотдавна се съдеха. И напомни, че и в други случаи го е подкрепял. Сега дори щели да създадат клауза, която да гарантирала, че няма да се отаже от мандата по никое време, ако пак някой го разсърди.

Но не само Борисов ще се обвързва с клаузи. ГЕРБ ще подпише отделни споразумения с всяка от партиите от "Обединени патриоти", с които да се гарантира, че никоя от тях няма да предизвиква предсрочни избори. Само и само да се избута цял 4-годишен мандат. Всичко това би звучало наивно и в зората на демокрацията, но е факт и четвърт век по-късно. Представете си каква тежест биха имали подобни споразумения - правна, морална или каквато и да е друга. Особено, когато винаги можеш да се оправдаеш с чрезвичайни обстоятелства.

Ако Борисов е джентълмен, а ние не се съмняваме в това, би трябвало да намери уютно място на Ивайло Московски извън парламента, за да компенсира с депутатско място Цецка Цачева за есенния си "маньовър". Все пак тя отнесе повечето хули и подигравки покрай кандидатурата си. Нали не смятате, че изборите бяха предизвикани, за да се отклони вниманието от кърменето в моловете.

Да надникнем какво става извън къщата на новата двойка.

Президентът Радев и служебното правителство на Герджиков не помогнаха с нищо на БСП за изборите, както мнозина очакваха, но пък не спират да печелят точки за Борисов и ГЕРБ дори след вота със странната си хиперактивност преди завръщането на бившия премиер. Всяко решение се приема с присмех от Борисов и сие, а някои, като идеята за тримесечната уседналост, директно отиват в канала като ненавременни и необмислени. Да се чуди човек, как е възможно да си създадеш толкова проблеми в рамките на краткия служебен мандат. Това без съмнение е и въпрос на интелигентност. Нали не допускате, че Бойко ги кара да вземат глупави решения, за да може по-късно да ги отменя тържествено. Само това ни оставаше...

А парчетата от изпуснатото дясно, останали извън парламента, продължават да ревнуват ЕНП от Бойко. Него го уважавали, пък тях ги пренебрегвали. Момчета, простичко е. Спечелете едни избори и ще ви "конграчулират" и вас. Онези може да са задръстени партийци и досадни бюрократи, но са достатъчно прагматични. А Борисов печели редовно, както си знае, и за онези това е напълно достатъчно. Пет пари не дават, че някога искахте да го вкарвате в затвора и защо. Или дали е довършил предговора на "Винету". Вас докъде ви доведе Джеръм Селинджър? Онзи от село ви занули. Докато Борисов бие, така ще е. Тях не ги интересува името на победителя, стига да представлява ЕНП.

Борисов изглежда е по-доволен, че Радан остана отвън, отколкото да е притеснен, че БСП увеличи двойно депутатите си. Със социалистите смята, че ще се справи сравнително лесно. Просто, ако стане напечено, ще се обръща към нацията, че "комунистите клатят стабилността". Видяхме, че това наскоро сработи успешно. Не като билборда "Ще уволня Бойко Борисов" преди време. Те даже са виновни за укривания скок на газа, парното и тока, както ни информира бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Реакция нямаше, пък и изборите минаха. А Радан щеше да атакува непрекъснато, да обсипва Бойко с епитети, да го кръщава с нови прякори.

И ходи се обяснявай на ЕНП, че момчето всъщност си е от нашите, ама от време на време му става нещо...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА