Last news in Fakti

7 Юли, 2017 08:57 4 120 23

Абсурдът на полицейския протест

  • полиция-
  • протест-
  • абсурд-
  • държава
Абсурдът на полицейския протест - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма късмет родната полиция с министрите си. От чуждо тяло, като социолога Румяна Бъчварова, случиха уж на свой, който покрай полицейския протест на свой ред се държи като чуждо тяло. Нея я запомнихме с предизвикалото предимно присмех, но и гняв предупреждение, че критиките срещу министъра ще се считат за заплаха за националната сигурност. А много от подчинените й считаха за унижение назначаването й на водещия пост в министерството.

Какво да кажем за нейния приемник. Безропотно лоялен към шефа и ковчежника му, и демонстративно бездушен към исканията на протестиращите си колеги. Трябвало да се намери основание за исканията им. Аргументи. Лекарите и учителите - и те искали пари. Не можел да разбере поведението на своите. Дали полицаите са имали по-големи очаквания от него или вече няма наивници, които да смятат, че по волята на министър Хикс може да се промени нещо, те си знаят. Помня обаче, че преди петнадесетина години полицаите и пожарникарите се гордееха с огромната популярност на главния секретар на МВР, който днес е премиер за трети път. И имам огромни съмнения, че са съхранили чувствата си към него.

А народът е все по-сам, застрашен и беззащитен. И това е по-лошата новина от тази, че крими контингентът и футболните ултраси злорадстват, как "куките" и "ушев" страдат без дрехи и пари, и си купуват сами кубинки и компютри, за да излязат от кроманьонската ера.

Не се сещам за по-голям позор за една власт от факта, че й протестира полицията. От мизерията на самообслужване, в която минават дните й. Нелепо е органите на реда да поставят ултиматуми на държавата. Така щяло да е на всяко пето число, а от 5 януари всеки ден, ако...Голяма част от населението, която не страда от прекалена изтънченост, очаква от полицията да е истински и безкомпромисен репресивен орган срещу разбойници от всякакво естество. А на протеста видяхме полицаи със сълзи в очите и треперещи бради от унижението да занимават хората с битовите си неуредици. Абсурдно е, нали.

Сутринта един таксиджия наливаше ум и разум на двама оклюмали униформени: Не се коркайте бе, нема да излезете на глава с държавата. Сотаджии търсят навсякъде, ще ви лапнат, като пържена цаца. Бегайте от тая система...

Ами, да станем всички сотаджии. И да се пазим от самите нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоол

    29 11 Отговор
    Кое е наред в територията ни че с милиционерите всичко да е те както искат. И аз искам да няма престъпност и да вярвам в тях, но?
    Заплатите са им високи , бой им трябва.
  • 2 Гост

    33 11 Отговор
    Пари се дават, ако работиш. Повече пари може да искаш, ако работиш добре. Нашите полицаи са типични Ганьовци - ако може грам работа да не свършат, ама една торба пари да взимат - не става ! Освен всичко са и необразовани - какво искат ? Хора с по две висши образования едва свързват двата края, а тия дебелаци тръгнали да искат и да протестират.

    Коментиран от #5

  • 3 321

    25 9 Отговор
    Доста вярна статия.
    Който не плаща за собствена армия - плаща на чужда.
    Който не поддържа собствената си полиция - ще плаща на СОТ/Д.
    А логиката на голия горе е абсурдна. Понеже във всички сектори е зле - и този да не оправяме. Но, все от някъде трябва се почне.
    Пуста българска логика - не искам аз да съм добре, а Вуте да е зле. И кое им е високо казваш - 600 лева за да въртиш смени докато ти се завие свят и да се занимаваш с най-долната измет. Че има издънки - има, но къде няма да не би всички лекари или учители да са свестни? Трудно полицая, който взема по-малко от една чистачка да респектира самозабравили се първенюта с пари и власт. Затова го държат в калта - да не надига зурла.
  • 4 Бай Иван

    26 11 Отговор
    Когато народа стачкува,еничарите го бият.А сега самите те стачкуват и се оплакват.Кой ще ги бие тях?
  • 5 filo

    9 21 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Откъде знаеш кой колко е образован бе разбирачо. Като си некомпетентен в дадена област не пиши, за да не се излагаш.
  • 6 Obey

    23 5 Отговор
    ЗАКРИВАЙ МВР!!!
  • 7 Най висок бюджет

    31 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В България живеят 7 милиона, а скоро казаха, че полицаите (или служителите в МВР) са 45000, което прави на 156 жители един полицай. Нека 20 % са катаджии - 9000, т.е. на 778 жители един катаджия. Тогава в София при 1,5 милиона жители трябва да има 1928 катаджии. Нека работят на четири смени, това прави по 482 катаджии във всеки един момент по улиците на София. По пътя от Надежда до Младост най-много да видя един. Къде са другите? Като цяло явно от 45000 има много калинки, приятели, роднини на шефовете, които взимат големи заплати, но не вършат никаква работа. Така че проблемът е в самото МВР, а не е в незапълнените 1000 бройки, а в излишните назначени. Горанов да им спре парите както на БАН, т.к. не са се реформирали.

    Коментиран от #12

  • 8 Сретан

    32 11 Отговор
    Като не им харесва да напускат...Защо не протестират полицаите в САЩ ...Веднага на съд и БЕЗ ПЕНСИЯ .А тука та привелегиии и каякво ли не ...Два пъти Боко им вдигна Бюджета и парите ги няма пак ...Причината е при тях за да не достигат пари за основни неща Да се саморазследват .
  • 9 случаен

    29 12 Отговор
    О Т В Р А Т И Т Е Л Н И С А!!! Тъпи, арогантни, некадърни, нагли, свикналиш само да плюскат! Дебели, грозни, каквито и униформи да им дадат, файда никаква! Който има доверие на полицията, да си вдигне лявата ръка. В момента "лявата партия" на Корнелийка ги подкукоросва да се правят на протестиращи. А са ортаци с много престъпници, участват в контрабанди, наркотици и всякакви безобразия. Едва ли това е тайна за някого! При положение, че хората знаят за какво става въпрос, да протестираш за кубинки е отвратително!
  • 10 Мигел

    25 10 Отговор
    Що за наглост е това -служителите на народа протестират за пари!Който не му стигат -да напуска,да го видим как ще се оправи в цивилния живот с две мозъчни клетки в главата!Пенсионерите с 200 лева на месец живеят ,те от 1000 се оплакват!Както се казва във един виц вече всички разбрахме какви са полицаите,сега остава да си договорят цената!
  • 11 силово министерство

    13 7 Отговор
    Това е наистина абсурд и от хора които трябва да се грижат реда в държава. Полицаите протестират пред кой. Изнудват МФ за да им увеличат заплатите.
    МФ дава на МВР над 1,2 млрд. лева годишно от нашите данъци. 95% от тях ги вземат за заплати, а плачат за униформи, гориво, условия на труд и т.н. Къде другаде го има това в България. Само те ли работят за тази държава.
  • 12 321

    16 5 Отговор

    До коментар #7 от "Най висок бюджет":

    Как един от драскачите не си направи труда да погледне числеността на МВР, а само пишете глупости и повтаряте чутото по телевизиите.
    https://www.mvr.bg/docs/default-source/structura/spr_31052017.pdf?sfvrsn=535da7a3_2
    49 хил. по щат, от тях незаети 5000 - тоест общо са 44 хиляди. Това обаче е щат на цялото министерство, не на полицията, каквато статистика дават другите държави. В МВР една камара съпътстващи дейности - документи за самоличност, КАТ - регистрациите, тел. 112, гражданска защита, пожарна безопасност, медицински институт, други научни институти, спортни дейности и други. Като сложи и администрацията на министерството - полицаите са не повече от 25 хиляди. На сходни държави Гърция, Чехия, Белгия са по 45 хиляди. Освен това навсякъде има поне по още 2-3 полиции - общинска, федерална, гражданска и всякакви други видове. А знаете ли колко беше щата преди 10 години - 60 хиляди. Като го намалят още малко и съвсем ще ревете, че нямало полиция и нищо не правели...

    Коментиран от #16, #19

  • 13 КЮНЕЦ

    10 0 Отговор
    Всичко води до разделение в държавата...това е положението...!!! НИЕ СМЕ ЕДНО И ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ !!! Държавните институции като цяло не функционират АМА ИЧ !!!
  • 14 Гост

    13 5 Отговор
    В статията има голяма неточност - Радев е бивш военен, а не полицай!
    Но какво ли значение има това, като чета колко злоба, омраза и комплексарщина има в коментиращите?
    Злобни, дребнави и прости душици, които нямат мозък да осъзнаят, че силата на един народ е в единството, а не в злобата и омразата!
    Нека се замислят колко нелепо изглеждат като пишат, че в МВР работят необразовани, глупави и прости хора, без да си дават сметка, че там работят програмисти, експерти по химия и физика, като и учени и научни експерти!
    Боже колко прости, арогантни и жалки същества има у нас!!!

    Коментиран от #20

  • 15 theoldman

    7 4 Отговор
    Държавата ни е болна, а не полицията. Пък що да не опитат да си поискат, само който не е искал не е получил. Всъщност са абсолютно ненужни - ако влезат по циганските гета и прочистат центъра на София от цигани, може и да се навие народът да им дигне заплатите. Но докато си клатат краката имат да чакат...

    Коментиран от #18

  • 16 theoldman

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "321":

    Че те и сега нищо не правят. Не ги защитавайте, а помислете от кой джоб ще дойдат парите за тях - от джоба на данъкоплатеца. Повечето от данъкоплатците в България нямат привилегиите и са с по-ниски заплати от тези на служителите на МВР. Единство - да, но нека помислим и за равенство.

    Коментиран от #21

  • 17 гъст

    1 1 Отговор
    старшинката уенно у-ще говори барза за да не се разбере колко и прозд!!!
    къинка бибиткова-пужарникар!!!
  • 18 годъ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "theoldman":

    Ако помислишн малко ще видиш ,че за да се случи това което искаш решението трябва да бъде взето от същите тези от които зависи и вдигането на заплатите
  • 19 Costelo

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "321":

    Аще коментираш ли процента на разкриваемост на престъпленията? Ако аз не давам резултати в работата си шефа ще ме изгони на третия ден и ще потърси по-кадърен от мен. А в държавните как е? Доживотно осигурено лешперене. Да коментираме ли колко ченгета напоследък изхващаха замесени във всичко от обири и отвличания, до наркотици, трафик на бежанци и т.н. За джебчиите гледа ли репортажа, да ти каже черната маймуна на кого и по колко се отчитат? Аз съм виждал с очите си крадец известен на целия квартал и полицай заедно да пият кафе.
  • 20 домакин

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО СА ПЛАТЕНИ ПИСАРУШКИ, А ИМА И НЯКОЛКО ТИПИЧНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, КОИТО ПИШАТ БЕЗ ДА ИМАТ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС .................. А ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ - ВСЕКИ СЕ ЧУДИ КАК ДА ИЗМЕНТИ ДЪРЖАВАТА И ДА СКРИЕ ОБОРОТА
  • 21 Милен Велчев

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "theoldman":

    Парите на "данъкоплатеца" са за САНИРАНЕ на блокове, за СНЕГОПОЧИСТВАНЕ и т.н. - парите за заплати на полицията са от там, от където са заплатите на учители, лекари, съдии, прокурори ... и т.н.
  • 22 Данаилов

    1 0 Отговор
    Имам новина за всички тук. В МВР има достатъчно пари за полицаите. Безхаберния министър не му изнася да реформира а и не го интересува. Той не е един от МВР и подчинените му ясно го разбират. Кражби, вредни сделки, заплати за излишни служители. Всичко това на гърба на тези които служат. Няма нужда да се взимат още пари от бедния данъкоплатец.
  • 23 До сретан и най висок бюджет

    1 0 Отговор
    Американските полицаи не стачкуват защото всичко им е осигурено и никой не може да си позволи да го пипне или удари цзащото след това всички по фирмите виждате какво става. Недобрата работа на полицаите и недеволството на обществото е именно защото нищо не е осигурено и най- вече защото важи принципа дайте да дадете. Който не му харесва да напуска , да видно последните 5 години близо 10 000 напуснаха и работят нещо друго очевидно заплатите са ниски и на никой не му е приятно непрекъснато да го плюят. Същото важи и за лекарите и медицинските сестри затова отиват да работят навън. Тези с критиките ако желаят да заповядат да работят тази работа и да дадат пример как се работи