5 258 13

Лагерите са били германски. Но е имало и колаборационисти

Германските окупатори извършиха чудовищни зверства в Полша и няма нищо чудно, че поляците реагират с бурно недоволство

Лагерите са били германски. Но е имало и колаборационисти
Снимка: БТА/АП
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша прие закон срещу използването на определението „полски концлагери" за германските лагери на смъртта на полска територия. Законът обаче може да се тълкува и по-широко – срещу тази възможност остро реагира Израел.

За историческите факти в случая просто не може да се спори: масовото избиване на европейските евреи беше замислено, планирано и осъществено от германци. На превзетата от тях полска територия националсоциалистите инсталираха ужасяващите местопрестъпления на Холокоста, лагерите на смъртта Аушвиц, Треблинка, Белзек, Собибор и Майданек и подложиха на не по-малко брутално унищожение тамошното нееврейско население. И трябва да не си с всичкия си, за да отричаш тези факти. Като имаме предвид всичко това, абсурден изглежда фактът, че приетият от полския парламент закон за ролята на Полша в онези ужасяващи събития сега предизвиква една емоционално нагнетена и поради това още по-опасна криза в полско-израелските отношение. А оттук – и в полско-американските.

Германските окупатори извършиха чудовищни зверства в Полша и няма нищо чудно, че поляците реагират с бурно недоволство, когато се използва неправилното определение „полски концлагери". Да, в повечето случаи този израз се използва не за да се преиначи историята, а от безхаберие. Посолствата на Полша по цял свят последователно реагират винаги, когато някъде официално се използва това определение – и неизменно получават подкрепата на Израел. Тъй че дори само по тази причина нямаше нужда Сеймът да приема новия закон – гласуван, впрочем, почти единодушно. Ако този закон беше поне по-точно и по-предпазливо формулиран, щетите щяха да са много по-малки.

Настоящият му текст обаче, който мина през двете камари на полския парламент, представлява истинска опасност за свободата на словото. Защото създава възможността да бъдат съдени и хора, които отварят дума за колаборационизма на поляци с нацистките окупатори. А колаборационисти е имало, редом с героите от съпротивата – както, впрочем, навсякъде из Европа. Още по време на комунистическата диктатура редица достойни противници на онзи режим подхванаха в нелегалност често пъти болезнената дискусия за тъмните петна в полската история. Дискусия, която продължи и в свободна Полша след края на Студената война. От това Полша само спечели – спечели вътре в страната, спечели и в очите на своите външни приятели. Очевидно обаче управляващата партия във Варшава е решила да тури край на тези нагласи.

Полша


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:58  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • пепи
  Отговор
  2 18:52  03.02.18
  Да да ама не.Тези лагери са направени от самите поляци.Германците ги доразвиват.Гетата за евреи са направени от поляци.Тъй че израелците са прави.А и е доста съмнително това число - 6 милиона.То е нямало толкова евреи въобще в Европа по това време.
 • Емил
  Отговор
  3 19:13  03.02.18
  Проблемът не е законът, а че някой (поляците) си позволява да се мери с евреите. т.е. със закон да нарушават Конвенцията за правата на човек и да забраняват изказването на различно мнение! Предлагам в България да се приеме закон, наказващ изказвания, че Цар Борис III не е спасил всички евреи. Грешката е, че се приеха закони "доказващи" холокоста. Всеки има право на собствено мнение по всички въпроси и никой няма право да му отнема правото на гласност!
 • 4 22:08  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 22:09  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 22:11  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 22:15  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • аве фюрер
  Отговор
  8 22:16  03.02.18
  Не е важно чии са били лагерите и кой ги е стопанисвал , лошото е само ,че са били малко на брой за да смогват с работата ...
 • шикългрубер
  Отговор
  9 23:05  03.02.18
  Само не можах да разбера какво общо с темата имат ''достойните противници на комунистическата диктатура''?
 • Гост
  Отговор
  10 23:33  03.02.18
  Цял свят мрази евреите, които се считат за богопомазани и ненавиждат всички останали раси и религии. Защо света трябва да бъде постоянно занимаван с еврейските "нещастия"? Полският и руският народ са дали в пъти повече жертви по време на Втората световна война от евреите, но на много политици не им изнася по обясними причини да признаят истината. Евреите били жертви, но какво са направили самите те за да не бъдат такива? Израел е изкуствено създадена държава, което е довело до геноцида срещу друг народ. Но хората скачат според тоягата и са лесно се манипулират така, че полските концлагери са самата " истина".
 • Снайпериста
  Отговор
  11 07:16  04.02.18
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • LEGIONARIVS
  Отговор
  12 11:09  04.02.18
  доста невежи хорица има, особенно сред тези които симпатизират на хитлер. фюрера е еврейн, какво е ставало в лагерите колко и кои са избивани не се знае, но благодарение на него и всичко тва в момента съществува държавата израел. не ставайте за смях и прочетете малко за родословието му
 • jpower
  Отговор
  13 15:44  04.02.18
  България вече 30 год.е еврейски концлагер...по -лош и от 500 год ""турско присъствие""

Напиши коментар:


Публикувай