Last news in Fakti

11 Май, 2018 19:01 10 335 25

Как се живее в Германия с 416 евро на месец?

  • германия-
  • доход-
  • разход-
  • стоки-
  • мюнхен-
  • лайпциг-
  • дюселдорф

Над 4 милиона души в Германия получават социалните помощи "Харц 4". Как изкарват месеца с 416 евро? Пред "Зюддойче Цайтунг" трима от тях разказват как се живее в Германия с толкова малко пари

Как се живее в Германия с 416 евро на месец? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Разбира се, че може да се живее с 416 евро на месец. Налага се“, казва 58-годишният Томас Г. от Дюселдорф. „Гледам да пазарувам в супермаркети, където стоките са по-евтини. Някои от тези магазини са далечко, но време имам колкото щеш." На пазара го познавали от времето, когато работел като готвач: „Винаги ми дават я банани, я домати. И с това човек може да се нахрани." Трудно става към края на месеца, обяснява Томас. В края на януари например имал пари само за хляб: „Kупих си най-евтиния хляб и го ядох два дни. Но поне не гладувам. Има хора, които са още по-зле.“

Живот в бедност и самота

Храната обаче не е единственият разход, разказва Бахар С. от Мюнхен: „38 евро давам за лекарства, 30 за ток, 40 за телефон и интернет. А с парите, които ми остават, изплащам и кредит“. Бахар не си е купувала нови дрехи от години: „Зимните ми обувки са от сина ми, а якето си го купих за 10 евро от магазин за облекло втора употреба." От време на време жената получава хранителни продукти от една трапезария за социално слаби. Върви пеша 45 минути, за да стигне дотам. От супермаркета си е купила малко пилешко, което ще сготви на три пъти. "Важното е в чинията да имаш нещо, което напомня за месо", разказва Бахар. Един път в месеца си приготвя нещо по-така: „Този месец ще правя пълнени патладжани“.

Преди десет години ѝ поставили диагноза левкемия. Бахар страда от силни болки в гърба и в коленете, но парите не винаги стигат за лекарства. „Когато живееш на социални, ти си не само беден, но и болен“, оплаква се жената. Отскоро Бахар живее в ново жилище: „Спя на матрак на пода, защото не мога да си позволя легло. В кухнята няма шкафове, а в банята липсва огледало.“ Независимо от всичко това новото жилище е по-добро от старото. Там все било студено. Самотно се живее с парите от социални помощи, разказва още Бахар. „Не мога да си позволя да отида с приятели на кафе или на театър. А не искам да ме черпят, защото знам, че не мога да върна жеста".

"В ГДР нямаше безработица"

„По времето на ГДР безработица нямаше", спомня си 55-годишната Катрин Р. от Лайпциг и добавя: „Тогава знаехме как ще протече животът ни чак до пенсията. С настъпването на демокрацията настъпи и несигурността. Тогава загубих работата си“, разказва източногерманката. Първоначално имала доста възможности за работа в далеч по-развитата западна Германия. „Как обаче да се преместя, като по това време отглеждах сама трите си деца?", обяснява жената. Децата ѝ отдавна са израснали и дори сами вече имат деца. „Доскоро работех като домашна помощница. С парите, които получавах, можех да водя внуците на сладолед или на кино“, казва Катрин. В момента обаче пари за внуците няма. Защото когато живееш на социални помощи, ти си обречен на лишения, споделя жената.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насо

    63 11 Отговор
    Да го д......т аз толкова взимам заплата. 99% от тези плевели са българи и такива като нас "европейци", а да не забравим и бежанците. За всичко е виновна баба Меркел елате елате. Вашата м.....
  • 2 Българин в германия

    96 11 Отговор
    Хайде стига глупости, не ми правете сълзливи мелодрами за тези немци! Немците са мързеливи, работа има и то много, просто немците не искат и да чуват за работен ден, който е повече от 8 часа. Или си мислят, че определена работа е под достойнството им. А какво да каже нашият народ, които цепи стотинката на две? Колко много пенсионери има, които получават пенсия и работят допълнително, а като портиери, охрана в училища, чистачки и т.н.. Хора, гледайте си своя народ, не ми гледайте чуждия, те за нас не милеят! Нямам търпение един ден да се завърна за винаги в БЪЛГАРИЯ и да си целуна майка и да се нарадвам на хубавата си РОДИНА!!!!

    Коментиран от #18, #24

  • 3 Бесен Язовец

    70 11 Отговор
    5% от германците! А цяла източна Европа живее и с по малко - заплащатане на месец!!! Благодарение на Западна Европа! И 45% по високи цени на храната!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Bahti

    36 2 Отговор
    Да дойдат тука! Тва е раят тук!
  • 6 ЗайоБайо

    40 3 Отговор
    Какво циврят тия.Много хора РАБОТЯТ за почти същата сума. Касиерки, пощальони и т.н.
    Социалната помощ е ПОМОЩ докато си намериш работа.
    Смотани

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочина

    42 9 Отговор
    Как се живее ли? Всеки ден съм ял пържола, шоколад, пица, пресни зеленчуци. Пил съм бира, ром, Позволялвал съм си ВСИЧКО каквото ми се прияде и са ми оставали пари!!! Чухте ли, обирджии, спекулативни? Дето направихте литър "мляко" от прах с палмова мас 2.50 и литър бензин, половината от който е вода 2.60 /л !!! В тази кочина няма ли закони? Това което се случва в кочината в момента си чиста спекула и легално обиране на българския народ чрез изкуствена инфлация!!!
  • 9 Гого

    27 2 Отговор
    Я да дойдат във България да изкарат с 250 евро месечно ще извият на умряло и после няма да искат да чуват за България!

    Коментиран от #15

  • 10 Диди

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЗайоБайо":

    Така е,но много хора не искат да го разберат.
  • 11 косъма

    12 2 Отговор
    ДА ДОДАТ ПРИ БАБА УНА ДА ИМ ПОКАЖЕ
  • 12 Пешо

    30 3 Отговор
    Сметката му за ток е цели 30 евро,леле мале. Как ги плащат тия сметки.А дрехи не си е купувал не знае откога. Аз пък си купих от магазин на три етажа в центъра на Есен, дънкови къси панталони за 10Евро,и ленени за 13.
    Екстра си се живее в Германия, и храната и лекарствата са евтини дори някои по евтини оттук.
    За пример една и съща пароструика в lidl тук е 230лева, там 90Евро
  • 13 Насо

    22 2 Отговор
    Моята сметка не пада под 60 лв. Имам и парно , което е от 70 до 160 лв. , нямам топла вода. Храната им храна горивата им горива. Тук нафта 2.20 искам да съм немеж ,но тиквата не дава бабата го поздрави ,че се е справил добре с прецедателството. Що не се вземат.
  • 14 SAAB

    19 4 Отговор
    Deutsche Welle
    Четете и учете корана !

    Тоя маТрял борчето ли го поръча ?
  • 15 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    250 при положение че си работещ. А пенсионерите масово взимат по 100 евро пенсия.
  • 16 Колю

    12 0 Отговор
    Следвайки заглавието- по същия начин като в БГ -то ,но тук обърни в лев и разликата е ,че си работещ бедняк ,а не ти ги дават социалните.Работиш и това е 398 лв чисто от минимална работна заплата. Но тъй като на всичко има и 20 % данък добавена стойност то имаш нещо като 320 лв за консумация. С тях ходи на кино за 15 лв билетчето , пий кафе пред автомата с незнайно от къде сипана и кога вода и " живей " трудещи се младежо . А за примерите с възрастните германци- ми 100 ЕU e пенсийката за 40 години труд бе бабче. Яла в България с 450 евро и си царицата на бала и то по черноморието. Наеми си едно бунгало и си ти ,нищо че не си работила за да имаш нормална пенсия в Германия. Зайби я тази Германия . Ние пък ще сме там да работим и после кой от къде е ,щото ако Вие ревете ,ние тук направо вием ама кой ли те слуша ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сибирь

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин в германия":

    Още през 1990 г. ИЗТОЧНОгерманците взеха да се охещат,че са прецакани.Де факто не се обедини германия,а западната част колонизира източната. Закриха производства, приватизираха под масата и т.н.т. В западна германия е друго!
  • 19 Morgoth

    9 0 Отговор
    На скоро писаха, че Германия се нуждаела от 3 милиона работници. При такива нужди нито 58 годишен ще остане безработен, нито болна от левкимия. Безработни там остават само мързеливите, а една заплата докарва поне 1500. Да не говорим пък за последната с трите деца, дето е отгледала - те защо не и помагат? Аз съм едно дете и въпреки това майка ми не е лишена от нищо, хем че пенсията и е много по 400 евро! Бедни има навсякъде, но в богатите страни бедни са само тези които сами са си виновни за това.
  • 20 фак..ти

    10 0 Отговор
    Аман от лъжи,половин България е в Европа и издържа цялата икономика на тази безпардонна държава.
  • 21 Margolin

    7 0 Отговор
    Април месец бях в Германия, Бавария. Като изключим наема за апартамента, почти всичко останало ми се видя на по добри цени или поне на същите като в Бг.Ходих на басейн в града 2 евро за за 4 часа.Къде в София може да се отиде на нов чист басейн за тази цена.Десертчетата киндер шните тук са по 80 Ст едното, там взехме за децата опаковка от 8 бр за 1,10 евро, и много други сравнения направих които сега няма да описвам.За качество не ми се говори. По-късно добро е при тях.
  • 22 Takatuka

    0 3 Отговор
    И въпреки това, Германия си е Германия - НОМЕР 1
    Аз живях там, всичко за което си мечтаех успях да си купя.
    Само едно нещо не ми хареса, че работите са много тежки, не те оставят да блееш. Искат работа. Не всеки издържа там
  • 23 Анонимен

    3 0 Отговор
    Милите те.
    Как се живее в България със 155 лв ?
  • 24 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин в германия":

    А дали България ще я има този "един ден", в който си мечтаяш да се върнеш богат за тукашните стандарти, западен пенсионер или ще се върнеш в превзето от циганите родно село?
  • 25 Патриот

    6 0 Отговор
    Бахти лицемерието!
    В България огромна част от нселетието работи за такива пари.
    А в Германия основните хранителни продукти са пое-втини.
    Защо за хората тук никой не пише?

    И как може такива статии за Германия - идеалът за капитализъм и свобода в Европа?