Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 16:00 3 199 27

Или простотията нас, или ние - простотията

  • простотия-
  • вицепремиер-
  • държава

Простотията в политиката е рак за България и нейните метастази вече се настаняват в най-обикновените граждани

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека като български народ си го кажем честно и ясно:
След просташкото, жестоко, грозно и цинично изказване на един вицепремиер спрямо мъчениците на обществото ни - майките на деца с увреждания и самите деца с увреждания, ние именно като народ сме изправени пред изключително показателен тест.
Или ние сме все още общество и простотията няма място по върховете на държавата ни, или вече не сме общество и сме под просташко робство или под просташко присъствие!
Преди десетина дни написах статус във ФБ:

Или простотията нас, или ние - простотията!
Това е дилема на живот и смърт.
По-долу привеждам този статус отново.
Привеждам и мое изказване от 2008 г. - как аз съм съветвал президента Първанов за хората с увреждания.
Премиерът няма полезен ход - той трябва да се позиционира спрямо този рак на политиката в България - простотията.

Никакви интереси за опазване на всяка цена на правителството, не могат да бъдат поставени над пряката и непосредствената заплаха за националната сигурност - простотията.
Въпросът е вече или - или.
Или простотията нас, или ние простотията!
Простотията няма място по върховете на държавата, защото така неизбежно тя ще стане другото име на държавата ни - рано или късно...

Ето моя статус отпреди десетина дни:

На тази тревожна тема пиша, както може да се види на моя сайт, от 2009 година, от времето, когато простотията, дори преднамерено демонстрирана, се настани постепенно във все по-високите етажи на управлението и започна да се превръща в норма.

Да, не съм аз първият, който казва, че най-опасно заразната социална болест е простотията - тя се препредава и възприема много бързо, още повече, когато се разпространява отгоре надолу в обществото.

Но и аз го казвам, говоря, пиша, бия камбаната...
Не само каквито сме ние, такива стават езикът и поведението ни, но и каквито са езикът и поведението ни, такива ставаме ние.
Не само каквито сме ние, такива стават и политиците ни, но и каквито са политиците ни, такива ставаме ние.

Масово от количество в (зло)качество станаха управленските позиции по всички нива на администрацията в центъра и по места, където се настаняват хора, които не се притесняват от простотията си и я парадират понякога като простащина, та дори се стремят да имитират простоватите, а понякога просташки маниери на тези над тях - на техните патрони и патриции.
Затова все по-често простотията на все повече хора ще избива тук и там като циреи по физиономията на държавата и обществото ни.

България спешно се нуждае от ценностно поставяне на простотията извън закона на обществения морал. Обществото ни е изправено пред жестока дилема, която има катастрофични измерения:
Или простотията нас, или ние простотията!
Това е дилема на живот и смърт!

Първият критерий, по който трябва да бъде шкартиран един висш политик, един политик въобще, е ако демонстрира простотия, камо ли пък простащина - в езика, в маниерите, в менталността, в отношението към отговорностите си.

Простотията в политиката е рак за България и нейните метастази вече се настаняват в най-обикновените граждани, независимо от това какви иначе са те и имат или нямат обща култура.
Враг номер едно на нормалното, демократично, европейско, съвременно наше общество е именно тя - простотията, неумолимо и необратимо преминаваща в екстремната фаза на простащината.
Това е разплатата за системното опростачване на народа ни, превърнато в средство, а все повече и в цел на неговите политици. Решили, че няма нищо по-просто от това - да управляваш прости хора, да ги облъчваш с простащини и да заплашваш България с превръщането ѝ в сива зона на ширещата се безнаказано и безпрепятствено простотия!

*Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво от Германия

    39 2 Отговор
    Точно написано
  • 2 с късото име

    24 1 Отговор
    То ,така!! Ама, как да се преборим с простотията!?? Настанила се е трайно, навсякъде, повсеместно!Как се противодейства , като няма качествено образование, здравеопазване, и стандартът ни на живот е приравнен с африканска държава!При това не от най-богатите такива А липсата на качеството на живот, неминуемо води до опростачване!Как простак, с простотията се бори!? Обяснете, моля??
  • 3 Монтреал

    25 2 Отговор
    Простотия вече се шири навсякъде, но простотията, безочието, арогантността и разбира се хищническата лакомия и алчност в политиката преминаха всякакви граници
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво на автора!!!

    21 2 Отговор
    Досега такъв наглец не е ставал политик!!!! Далавери си мисли, че като е част от световното ултра фашисткото движиние ще има право да се гаври с всеки. Заради такова отвратително изказване в нормална държава щяха да го обесят публично!!!
  • 6 3:0 за простотията

    21 2 Отговор
    За съжаление Простотията нас и то вече 3 мандата !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бах

    5 24 Отговор
    Абе,глупак на статията.Какво квичите.Тези болни деца или подобия на деца на никому не са нужни.И вие го знаете но квичите обратно.Това са НЕДОНОСЧЕТА от майки пушачки,наркоманки и водили приятен живот на времето,а сега дайте пари.

    Коментиран от #12, #13, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 чичо

    7 2 Отговор
    Че тя, простотията по хората ходи.Ние ги вкарваме в парламента.Следващия път пак гласувайте така,че да има коалиционно правителство.Не системата-НИЕ сме си виновни.
  • 11 име

    4 2 Отговор
    слатински , ти си си безгрешният дето ще хвърли камък? хайде кажи кои са добрите ? ти ли си ? ти не беше ли агент от дс?
  • 12 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бах":

    А ти защо реши, че си някому нужен?! И кой си ти, че да даваш оценки на хора, които нито знаеш, нито познаваш?

    Коментиран от #15

  • 13 Лигльо

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бах":

    Дано при някой инцидент да останеш инвалид и тогава да те видим колко си отворен. Ония горе гледа, той забавя, ама не забравя. От сърце ти го пожелавам.

    Коментиран от #16

  • 14 Иван

    2 1 Отговор
    Простотията в БГ наистина е най-опасното нещо за нацията. Всичко друго се решава по един или друг начин, но с такъв изпростял и изпротащен народ, който и да бъде на власт, не може да направи много по простата причина, че трудно ще намери управленски капацитет. 300 хил администрация вкл. полиция и армия и т.н. Окъде ще намериш сред останалите 5 млн в БГ поне 10%-20% от тези 300 хил, които да не са простаци, че и да са морални, за да имаш поне някакво ниво на управленски капацитет, че и да искат да работят на държавна работа, където предимствено се натискат хора с невисоки цели в живота. Как да стане? Просто сме малко като нация. Живея навън и познавам донякъде манталитета в две други държави и смея да твърдя, че такава простащина, на такова високо ниво като процент каквото е в БГ просто няма. Не че няма простаци, но хората масово държат в обществото поне един минимум като стандарт доста по-високо от това, което е в БГ. Но на такава висока позиция да даваш такъв пример и да се държиш на просташки като обикновенна мутра, не става, дори и да има доза истина в това, което казваш. Така още повече подтикваш обикновенните простаци да бъдат такива в живота и още по-нагло да го демонстрират навсякъде.
  • 15 Бах

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ами като се визирам съм направил много в областа на електрониката 35 г.Не мога да Ви обиждам.Но реалността е такава.И няма значение кои или за какви хора става въпрос.Важното е че ние ги издържаме.А те никому не са нужни,само разходи.Колкото и да е трагично.Просто сме бедна държава и не можем да си позволим лукса да ревеме за уродите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БРАННИК

    1 0 Отговор
    Комунделите знаят ли какво е евгеника? "Някой чупи рекорда , някой пада зад борда!" 20 ти век на Щурците

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БРАННИК

    0 2 Отговор
    Всеки ден, когато не съм на работа се грижа със сестра ми за болната ни майка, която е на легло! От държавата ни стотинка! Между другото, държавата не е длъжна да ми помага! Всеки ден я обръщаме, обтриване с мокри кърпички, обработваме гърба и с антидекубитални препарати (много скъпи) лепим бактиграс лепенки (също много скъпи), масажи с специални скъпи кремове против венозен застой, памперси, стерилни чаршафи, смяна на катетър и мн. д-р. скъпи консумативи! Аз да изкарам мама на центъра на Бургас ли?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бах

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "БРАННИК":

    Повечето хора не знаят какво значи,а тези които знаят мълчат,защото е изключително точна наука.Евгениката се развива първо в САЩ , после в Англия и след това Третият Райх я интерпретира.Дори Чарлз Дарвин пише труд по въпроса.Това знаете е сложна материя.Давам пример.В детска градина фигурира едно циганче,след няколко дена всички деца гледат от него и възприемат животинското поведение и се държат като него.Следователно , евгениката в случая важи в пълна сила , тоест разликата между човека и подчовка /низшите същества /. Обратното.Едно бяло дете , турено в група от циганчета или черни , ще бъде изядено , то няма как да им предаде своите ценности.Питайте моите братя Българи защо не си дават децата там където има циганчета , араби и т.н. А после ни казват че мислим фашизоидно.Коя е истината.
  • 26 Бодибилднер

    0 0 Отговор
    Ами няма да падне Валерко щото простотията е издигната в култ именно в империята на злото чиито проводник и агент и лобист на нейните интереси е имено валери симионов. Да и от там той пък има мощна подкрепа и закрила и няма да подаде оставка защото той категорично се противопостави на Южен поток и защити интересите на Маккейн и САщ....същия тоя валерко по същия гнусен и долен начин на връх 140 годишнината от освобождението на ЍБългария нарече руския патриарх -треторазрядно ченге от КГБ и търговец на цигари,да да същото това нищожество и чужд агент към щатското посолство валери симионов! Няма да падне колкото и да е прост защото зад него е САЩ и службите на САЩ и НПОтата на САЩ и валерко е непоклатим докато има САЩ ....той е техен агентн!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.