Last news in Fakti

26 Март, 2019 19:00 4 701 15

САЩ губят битката с Китай за Европа

  • сащ-
  • китай-
  • европа-
  • доналд тръмп

Канцлерът Ангела Меркел отново се противопостави на президента на САЩ Доналд Тръмп, този път в спора около Huawei. Тя обеща да продължи бизнеса с китайската корпорация, въпреки санкциите на САЩ

САЩ губят битката с Китай за Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Алексей Нечаев, Оксана Борисова, ВЗГЛЯД

Във вторник канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, коментирайки въпроса за достъпа на чужди компании до германския пазар и 5G технологиите, заяви: „Ние не трябва да бъдем наивни“ и подчерта, че Германия няма намерение да поставя изкуствени препятствия пред чуждестранните компании. На въпрос за дейността на известната корпорация Huawei, Меркел заяви, че няма намерение да възпрепятства участник само заради това, че е представител на чужда държава. Канцлерът напомни за изискванията на властите на ФРГ към чуждестранните компании, желаещи да участват във внедряването на 5G мрежи, като заяви, че Германия ще действа съобразно с тях. Според думите й, Берлин няма намерение да се отказва от оборудването на китайския доставчик Huawei, но планира да въведе значителни мерки за сигурност.

Както отбелязва ТАСС, сега вече в дискусиите за внедряването на 5G се усеща недоверието на европейците към китайската компания Huawei, след като САЩ я обвиниха в шпионаж, без да представят каквито и да било доказателства и заплашиха компанията с налагане на санкции. САЩ поискаха от всички свои съюзници да прекъснат връзките си с китайската компания.

Трябва да припомним, че още през декември 2018 г., по искане на САЩ, беше арестуван финансовият директор на компанията Ман Ванчжоу, заподозряна в нарушаване режима на санкции срещу Иран. А през януари, по подозрение в шпионаж, властите в Полша задържаха един от служителите на Huawei. По същото време, администрацията на президента Тръмп планира с оглед по-големия контрол и защита от чуждестранно влияние, да национализира 5G мрежите. Това стана известно от доклада на един от американските държавни служители, който попадна в пресата.

Според експертите, този план демонстрира страха пред Китай, защото вече е очевидно, че Америка започна да губи технологичната война с Пекин. Както отбеляза „Газета.ru“, китайският гигант Huawei стана най-големият производител на комуникационно оборудване в света. Що се отнася до американските интернет гиганти, те вече просрочиха всички графици за създаване на 5G мрежи в САЩ. Независимо от това те ще продължат да работят по тях, но много по-бавно и много по-скъпо, отколкото Huawei. Това обстоятелство обаче не смущава Вашингтон, те продължават агресивно да заставят съюзниците си да се откажат от услугите на китайците и да правят бизнес само с американските интернет компании.

Германският политолог Александр Рар нарече спора около Huawei поредния тест, който ще покаже, доколко Германия в частност и Евросъюзът като цяло, могат да отстояват пред САЩ своите пазарни интереси. Пред в. „ВЗГЛЯД“ Рар каза: „Това е много мъчителна тема. Американците водят търговска война с китайците и вече ни предупредиха, че ако немците продължат да работят и по-нататък с Huawei, и ако продължат да дават достъп на китайските компании до европейските пазари, тогава САЩ ще преразгледат сътрудничеството между двете страни в сферата на разузнаването“.

Според Рар, натискът на САЩ се увеличава и то не само заради дейността на Huawei, а и заради спирането на проекта „Северен поток-2“. Германия обаче едва ли ще отстъпи, тъй като самата тя е заинтересована от участието на своя бизнес в модернизацията на Китай, а също така и от участие в други съвместни проекти. Рар допълни, че „Министърът на икономиката на Германия е казал: „ Да, ние ще продължим да сътрудничим с КНР, но разбира се, че ще следим китайските фирми да не навлизат в дълбочина на нашите технически или оперативни файлове“.

Всъщност подобни аргументи имаше още преди десет години по повод отношенията с Русия. Тогава руснаците искаха да участват в покупката на акции от немски компании, напомни експертът. В този смисъл Рар отбеляза, че „Кой в края на краищата ще спечели в този конфликт и възможен ли е някакъв компромис, е много сложно да се предвиди. Вашингтон притиска абсолютно безкомпромисно Европа и не иска да слуша никакви възражения“.

От своя страна, президентът на Центъра за стратегически комуникации на Русия Дмитрий Абзалов сподели пред „ВЗГЛЯД“ следното: „Борбата за 5G всъщност е голямата битка за новия технологичен ред. Това не е просто нова скорост на интернета, това е фундаментално друга индустрия. Това е борба за промишления потенциал и за переспективния технологичен напредък. Американците се опитват да изолират Китай от това конкурентно преимущество, което ще им дадат 5G технологиите. Затова те притискат всички свои партньори да се откажат от оборудването на Huawei. Борбата ще бъде тежка, а територията на Европа ще бъде основното бойно поле. Но американците изостават в новите технологии не само от китайците, а и от корейците. Те нямат решения „под ключ“, а все още развиват процеса. Освен това, американският „ключ“ при всички случаи ще струва много скъпо на купувачите. Китайците вече са изградили цялата инфраструктура. Те сами си произвеждат оборудването и развиват инфраструктурата. Те вече имат готово решението „под ключ“. Американците разбраха това и изпаднаха в паника. Те бяха наясно, че ако сега не спрат Huawei, то след пет години Европа ще бъде напълно покрита от китайците с мрежи 5G. В резултат на това, американците ще загубят най-важното си предимство, достъпа до интелектуална собственост“.

Експертите поясняват, че за Европа е изключително важно да използва новите мрежи в промишлеността си. Това не е просто „умна“ техника, която изгражда вериги от „умни жилища“, „умни градове“, „умни държави“ и „умна битова техника“, а нова система за промишлена употреба. Когато САЩ спряха достъпа на китайците до американския пазар, започнаха да атакуват европейския пазар. Китай стартира преговори с Великобритания, Германия и Франция. И по тази причина съюзниците на Вашингтон пренебрегнаха американските искания за бойкот на Huawei.

Представителите на Великобритания вече заявиха, че макар Huawei, да е китайска компания, те не считат за целесъобразно да се отказват напълно от нейната техника. Градусът на антиамериканската риторика в последните дни явно нараства. Във вторник зам.-председателят на Свободната демократична партия Волфганг Кубик излезе със сензационното искане да бъде обявен за персона нон грата американският посланик в Германия Ричард Гренел. Повод за това стана искането му ФРГ да отделя 2 процента от БВП за отбрана. Кубик възмутено заяви: „Нашата толерантност също има граници. Като американски дипломат, трябва да ви е известно, че не може да се държите като върховен комисар на окупирана територия“.

Забавното е, че Кубик е представител на Свободната демократична партия, която защитава интересите на крупния бизнес, участвала е в правителството на Германия и в сравнение с останалите партии е най-силно ориентирана към САЩ. Пак според мнението на Рар, спорът около Huawei за пореден път доказва, че САЩ правят всичко възможно за разкола на Европа. В заключение той прави следния извод: „Казват, че уж някаква Русия разединява Европа. Празни приказки! Европа я разединяват Америка със своята политика и Китай, защото Пекин на свой ред активно работи с източноевропейските страни… Някои от тези страни открито защитават Китай на европейските форуми, защото получават от китайците сериозно финансиране. Така се получи, че сега вътре в ЕС има страни, които активно си сътрудничат с Китай и страни, като Прибалтика или Полша, които отказват такова сътрудничество“.

Превод: Никола Стефанов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    53 0 Отговор
    Нормално е да губят американците знаят да играят само със санкции и войни в международната политика и търговия,а Китай предлага решения в изгода на всички.Вие кого бихте предпочели?

    Коментиран от #6

  • 2 Рошко

    43 3 Отговор
    Само така краварското виене на умряло почна
  • 3 Джудже

    49 3 Отговор
    Факт е, са САЩ станаха прекалено нагли и искат всички държаеи да им играят по свирката, а който не иска му налагат санкции, а и се опитват да принуждават останалите да ги спазват.
  • 4 Batushka

    34 5 Отговор
    Така е ,империята на злото САЩ ...биха негрите а днес бият съюзниците си мазохисти...но САЩ са бита карта ...Китай ги превъзхожда вече технологично и те от алчност му предадоха технологиите като си изнесоха производството там ...днес ревът ,че ги крадът ...ревът от глупост...а РУСИЯ- като нея няма втора тъй могъща на света ....ПОСЕЙДОН ВЛАДЕЕ МОРЕТАТА.... АРРХХХХХХХ...
  • 5 Европа

    36 1 Отговор
    няма друг избор освен да защитава собствените се интереси, а това минава през сътрудничество с Китай, Русия и част от арабския свят и противопоставяне на краварите, които започнаха търговска война с Европа.
  • 6 1122

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Китаи
  • 7 Ernesto Guevara

    26 4 Отговор
    Корабът на каубойците вече се е срещнал с айсберга и сега се опитва да изпомпва вода от наводненото/задлъжняло/ корито
  • 8 Реплика

    0 7 Отговор
    Никаква битка няма
  • 9 Боооооже

    3 20 Отговор
    Колко трогателно! Руснаците се загрижили за отношенията между САЩ, ЕС и Китай. Товарищи, немайте грижи, тия ще се оправят на базата на взаимната изгода. Вие Фърляйте кинти за пушкала и си гледайте кефа. Някой трябва и да носи и кафетата.
  • 10 Сащ тепърва

    16 1 Отговор
    Още много битки ще загубят .
  • 11 ели

    13 0 Отговор
    Както знаете в момента най-много се ползв G3 и G 4 а новата G 5 е съвсем нова високоскорсна нова страница в IT технолгите.Знам няма да повярвате в 2016 година когато бях в Германия ползваха 56KB което значи немците в IT технолоите са поне 15-20 години изостават и направо минавайки в G5 може би ще наваксат пропуснатото..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не син

    18 1 Отговор
    Прекалено бавно европейците се ориентират кой е истинският им враг. Коварните САЩ ги лъжеха десетилетия с лошите Русия и Китай, Иран и Бен Ладен и други измислени заплахи. Саботираха единството и просперитета не само на Европа, но и на целия свят. Сега САЩ са затънали с астрономически дълг и срив във всички сфери. Досега решаваха проблемите си с войни, но вече и това не помага. Паникьосани са и действията им са изключително агресивни и брутални. Единственият им изход е световна война. Дано народите осъзнаят опасността и масово се опълчат на Империята на злото !
  • 14 ПИТАМ СЕ

    4 1 Отговор
    КАК ТЕЗИ "МРЪСНИ" КИТАЙСКИ КОМУНИСТИ ПРЕВЪРНАХА ДЪРЖАВАТА СИ В ДВИГАТЕЛ НА ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ????

    ЗАЩО РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ГОРБАЧОВАТА ПЕРЕСТРОЙКА ДОВЕДЕ ДО ПЪЛЕН КРАХ НЕ САМО НА ИКОНОМИКАТА , НО И НА ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА ??? Защо довчерашните "ДРУГАРИ" комунисти се превърнаха в едни АЛЧНИ И МИСЛЕЩИ САМО ЗА СЕБЕ СИ ДЕГРАДИРАЛИ СЪЩЕСТВА ЗА КОИТО ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА НЕ ЗНАЧАТ НИЩО??? Не е ли време за нова революция , но по КИТАЙСИ, такава каквато я извърши МАО навремето???
  • 15 Ham

    1 0 Отговор
    Цуни гуни