3 676 30

Една тъжна истина за България

Липсата на нормалност, в която са принудени да оцеляват голяма част от българите, ражда отчаяние и апатия. Но докато не ни интересува как изглежда светът около нас, той ще продължи да се разпада. А с него и ние.

Една тъжна истина за България
Снимка: БГНЕС, архив
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ от Йоанна Елми:

Каква е разликата между българите и другите ли? Клишетата са много, отговорът е един: никаква. Проблеми има навсякъде, неуредици и неразбории - също. Доброто и лошото са черти на човешкия характер, не на определена националност. Но липсата на нормалност, в която са принудени да оцеляват голяма част от българите, ражда отчаяние и апатия, които на свой ред убиват смисъла да бъдеш част от общество и да се бориш за по-добро бъдеще. А това на свой ред затваря порочния кръг.

Как се живее в България?

Науката доказва, че заобикалящата среда е един от основните компоненти, определящи качеството на живот. И когато тази заобикаляща среда се разпада или направо липсва, ефектите се виждат с просто око.

Първи пример: Силвестър Сталоун казал на премиера Борисов, че „нещо, което в Америка става за два месеца, тук те го правят за две седмици“. Дали обаче малката държава България, която очевидно не е в състояние да осигури нормални тротоари по улиците на градовете си, може да претендира за бързина и ефективност?

И отново: кметицата на Париж Ан Идалго съобщи в Туитър, че от 2014 година във френската столица са създадени 30 хектара зелени пространства. Междувременно на обсъждане за бъдещето на Борисовата градина в присъствието на кметицата на София Йорданка Фандъкова граждани попитаха дали са върнати 300 декара зелена площ в парка, обещани още през 2015 година. Този въпрос води до объркване - и до извода, че явно не се знае чия собственост са важни терени в градския парк.

И още: мъничка „зелена“ автобусна спирка, появила се в Стара Загора, се превръща в сензация, която в продължение на дни обикаля медиите и социалните мрежи. Но няма новост, няма революция - подобни решения за градската среда се прилагат в Европа поне от десет години насам. Вълнението идва оттам, че е направено нещо хубаво за градската среда. И хората се радват, защото това е рядкост. Доказателства за което има безчет: на главен булевард в Пловдив слънчев панел и електронно табло стърчат гордо до ръждясала спирка, а „нова“ електронна система за градския транспорт на стойност 20 милиона лева просто не работи. През 2018 година бе обявено, че подобна система за София ще струва 73 милиона лева. Из цяла България новопостроени пътни артерии, които би трябвало да са съобразени със съвременните условия, се превръщат в реки след обилни валежи. Пътеки за слепи свършват в стени, тротоари (когато ги има) приличат на зле нареден тетрис, Ларгото в София се разпада непосредствено след ремонт, а печалната трансформация на „Граф Игнатиев“ вече е увековечена и в изкуството.

Тъжната истина е, че България остава много назад по качество на живот дори в сравнение с държавите от бившия Източен блок. „Индексът на настигането“, който си поставя за цел да сравни до каква степен някогашните държави-сателити на СССР са настигнали другите страни-членки на ЕС, показва, че България изостава значително от своите сестри по съдба. Словения например е на 12-то място по качество на живот, Чехия - на 14-то, а Естония - на 17-то.

Милиарди от ЕС, но

Дори да търсим виновниците за този контраст чак при византийците, съвсем очевидно е къде се крие реалният проблем - в управлението на страната очевидно липсва нужният капацитет, липсва може би и нужното визионерство, за да се върви към този стандарт на живот, който имат другите европейци. Само за 2017 година България е получила от ЕС 1,896 милиарда евро. За икономическа, социална и териториална кохезия за същата година са получени 627 милиона евро, а от новата финансова рамка, която е в сила от 2014 година, общата сума до 2017 възлиза на 4,293 милиарда. Същевременно в страната все още има населени места, до които се стига с допотопен транспорт на преломна възраст и които определено нямат вид на обитавани региони в държава-членка на ЕС.

Дори там, където е положено еднократно усилие за подобряване на градската среда, тя обикновено не се поддържа - и затова бързо се връща към първоначалния си вид. Пример е Дунавският парк в Лом. Мястото е обновено по програма на ЕС с проект на стойност 9 милиона лева, получени като безвъзмездна финансова помощ. Днес лампите ръждясват, пейките се лющят, плочките се редуват с туфи плевели.

Да, имаме си своя дял исторически злополуки, но и настоящето никак не помага. През април Камарата на архитектите в България разкри, че общини масово провеждат обществени поръчки с нереалистични срокове и бюджети, които отиват при определени, „наши“ хора. Очаква се въвеждането на електронна процедура за обществените поръчки да намали възможностите за злоупотреба. Това би трябвало да стане тази есен, но може би е по-добре да имаме едно наум - все пак става дума за държава, която инвестира 2 милиарда в електронно управление, без видими резултати. За сравнение: в Естония, която похарчи 50 милиона за своето е-управление, повечето административни услуги се извършват електронно.

Заслужаваме нормалност

Как да се решат всички тези проблеми, така че средата на живот в България да се промени? Нужна е гражданска активност, която обаче трябва да бъде възпитана, а не редовно обругавана. Нужно е и разумно управление, което разглежда субсидиите за развитие не като ресурс за захранване на властта, а като начин за подобряване на общата ни среда. Защото в крайна сметка управляващите ходят по същите пътища и дишат същия въздух. И най-вече: нужно е всеки един от нас да осъзнае, че заслужаваме нормалност.

Защото докато не ни интересува как изглежда светът около нас, той ще продължи да се разпада. А с него и ние.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Дддддд

  42 11 Отговор
  Гарантирано от ГЕРБ...
 • 2 Така е

  60 3 Отговор
  За съжаление на управляващите не им пука. Колкото и частни асансьори да си направят, селянина си е селянин. Ще ходи във фекалии и нека във всяка стая има плазма, костюми за хиляди, но си остава простак по душа и манталитет.

  Коментиран от #7

 • 3 Пешо

  23 7 Отговор
  В България няма кадри, който могат да гарантират нормално развитие на каквото и да се сети човек, но не разбирам защо му е трябвало на някой да пише тази статия? Няма кой да я прочете и какъв е смисъла от нея?Кучетата си лаят кервана си върви...
 • 4 ПИШМАН бЪлГаРсКи политици

  23 5 Отговор
  Това е България, територия на коато всеки оцелява поединично! Всички виждат, че вървим на кестерме, но ВСЕОБЩА РАДОСТ ОТ РОДНИНИТЕ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ пеят и РЪКОПЛАСКАТ НА ГЛУПОСТТА. ЛошО е , че всичко работещо се скапа целенасочено, за да бъде кубено и приватизирано без пари. Хвалим се с магистрали, ама то пак едни магистрали, слонове са ги мачкали. НЕГЛАСНО НЯКЪДЕ ИЗ РЕГИСТРИТЕ НАВЯРНО ИМА БЪЛГАЛИЯ ЕООД, ПОД КОЯТО ФОРМА СЕ НАМИРА ТЕРИТОРЯТА. КУПУВАМЕ, ПРОДАВАМЕ ,КАКВОТО НИ КАЖАТ НАЧАЛНИЦИТЕ ОТ САЩ И БРЮКСЕЛ. ОТ 30 ГОДИНИ ТЕРИТОРИЯТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПОЛИТИЦИ ПЛУТОКРАТИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ БЕЗ МЕРАК, НО В ПОМОЩ НА ГОСПОДАРИТЕ. ВАСАЛЪТ СИ Е ВАСАЛ , ЩОТО ИМА ГОСПОДАР НА КВАДРАТ.
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 оптимист

  7 19 Отговор
  Айде, айде... като знам какво беше в моя град преди 10 години... сега е рай!

 • 7 ar146ts

  17 1 Отговор

  До коментар #2 от "Така е":

  Вероятно става въпрос за цв.цв.Този екземпляр още с появяването му преди години ,аз съм го оприличил на каруцар.Има тъпа селска физиономия
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 Матей

  16 8 Отговор
  Тъжната истина за България е ,че подредената и напредничава страна допреди 30г. бе изкорубена от мафионерията,всичко по план отвън,от щатите,в чиято сфера на влияние се оказахме.Превърнаха ни в невоюваща Украйна,глуха покрайнина на Европа,проблемен апендикс.

  Коментиран от #10

 • 10 Main Fürher

  13 6 Отговор

  До коментар #9 от "Матей":

  Поредният руски болен мозък.Бойко Борисов-БКП,ДС-Корнелия Нинова-БКП,ДС,- Красимир Каракачанов-ДС,Валери Симеонов-ДС....САЩ ли са ти виновни за това,или БКП и комунягите?Я пак да пием всички какво ще каже болният ти облъчен руски мозък...

  Коментиран от #14

 • 11 Българин

  1 2 Отговор
  Тя да е само една......

  Коментиран от #13

 • 12 Възможно е!

  18 2 Отговор
  Живеем в бунище, което не забелязваме! Огледайте обстановката извън входната си врата! Какво виждате и досега бяхте ли го забелязали? Сигурно гледката не е приятна - изкъртени и мръсни стени във входа, странни надписи, боклуци по земята,... У вас така ли е? Малките усилия на всеки малък човек са от голямо значение, когато надхвърлят границата на личния интерес. Успех!
 • 13 СоцБоц

  10 8 Отговор

  До коментар #11 от "Българин":

  Алююю на Сорос лизачите да замълчат завинаги !!!Няма такава мизерия в Европа, шепа мутри и тяхната свита цицат здраво от бедния народ и ни обясняват колко сме добре. Съд и затвор за Крадците от Гроб и останалите в кенефа наречен Парламент.Слава на БКП!!!

  Коментиран от #18

 • 14 Да си знаеш троле тЬпи

  12 8 Отговор

  До коментар #10 от "Main Fürher":

  1986 година-Бьлгария е на 32 място в светьт по качество на живот. Дотук сьс соросоидните ти партенки.

  Коментиран от #15

 • 15 Main Fürher

  12 7 Отговор

  До коментар #14 от "Да си знаеш троле тЬпи":

  1936 година България е на 5 място в Европа по сила на икономиката,а бг златен лев е по-силен от валутата на Италия,СССР и Франция.Царство България разполага с 3000 немски танка,800 немски Месерщмиц,както и още много други хубави и модерни немски оръжия.Само искам да добавя,че по основи време бг армия има повече танкове от Италия,Франция и само 200 по-малко от Великобритания.След 1944 България разполага с боклука на СССР,а онези велики ракети дето бяха нарязани бяха нарязани не защото САЩ искаше,а защото Гърция и Турция искаха!Днес бг армията е на смешна,не зашото военните ни са смешни,а защото изпозлват техника от памтивека!!!

  Коментиран от #17

 • 16 Main Fürher

  4 7 Отговор
  Хайл Хитлер,Хайл НСГРБ!!! Единствената партия която мислеше за нацията и държавата!
 • 17 Main Fürher

  5 3 Отговор

  До коментар #15 от "Main Fürher":

  6 място*
 • 18 Българин

  2 1 Отговор

  До коментар #13 от "СоцБоц":

  Анджък де.
 • 19 Прост народ

  6 3 Отговор
  Пак да гласувате за боко

  Коментиран от #20

 • 20 onq s konq

  6 1 Отговор

  До коментар #19 от "Прост народ":

  ПОЗНА!...и то от първия път:)
 • 21 Изперкал си яко

  9 5 Отговор
  Напекло те е слънцето, Майн Фюрер. 1930 г. ЦБ е много мизерна и бедна страна с изостанало селско население. Масова имиграция по САЩ, Австралия, Аржентина и където се сетиш. Нямаме и 50 танка, да не говорим за самолет. Износ на мизерията на неграмотните селяни, съсипани от войни, национални катастрофи, въстания и терор. Едва на 9 септември започва възход и процъфтяване на България Но идва 1989, реставрацията на капитализма и отново падаме в поредната катастрофа.
 • 22 критик

  7 6 Отговор
  След като и Дойче веле заявява, че виновници за последното място на България в ЕС са управляващите от ГЕРБ, значи и западът вече е наясно с истинското положение у нас. Само нашият глупав и заспал народ все още ги търпи.

 • 23 матросов

  7 4 Отговор
  Съгласен съм с коментарла че сме от зле по зле Но за сметка на това си имаме БОЙКО -- незаменим единствен блестящ неуморим и т н и тн но -----------ПОЖАРНИКАР
 • 24 3333

  5 1 Отговор
  Добра статия.
 • 25 1488

  3 1 Отговор
  В ЕС ни вкараха царското правителство и правителството на СДС преди това . Те много добре знаеха, какво ще стане ако влезем и го направиха заради дебелите комисионни които получиха. Както винаги политиците ни заробват. Те винаги слугуват на чужди интереси независимо какви.Чудя се кога ще направим както в Армения, да влезе някой в парламента и с автомата да избие всички корумпирани.След това ще бъде в затвора но ще бъде герой, както този в Армения.
 • 26 Въпрос...

  5 0 Отговор
  Питам АЗ къде са парите(ПЕТ милиарда евро-а не ЕВРА)?Птам АЗ има ли Отчет за харчлъка?Питам АЗ , как не ВИ е Срам?Питам АЗ какви сте ВИЕ?
 • 27 Крадлива сврака

  0 1 Отговор
  Нинова знае, къде са фондовете и парите на страната, а и специалистите...техноинпексови!
 • 28 Крадлива сврака

  0 1 Отговор
  Нинова знае, къде са фондовете и парите на страната, а и специалистите...техноинпексови!
 • 29 Крадлива сврака

  0 1 Отговор
  Нинова знае, къде са фондовете и парите на страната, а и специалистите...техноинпексови!
 • 30 Милан

  0 0 Отговор
  Много истинско! Правдиво!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.