Last news in Fakti

30 Март, 2024 16:00 3 767 111

При комунизма БКП управляваше живота ни. А сега го правят няколко нейни клонинга под формата на фасадна демокрация

  • бкп-
  • живот-
  • управление-
  • клонинги-
  • демокрация

Само принудителния вот за политическото представителство на олигархията - в началото БСП и ДПС, а по-късно и ГЕРБ - гарантираше работа и оцеляване

При комунизма БКП управляваше живота ни. А сега го правят няколко нейни клонинга под формата на фасадна демокрация  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера имах време да гледам прокурорката на София в парламента - където бе отказала да се яви. Покрай нейните словоизлияния пак стана дума за (не)случайното разпределение на делата, което на практика мафиотизира съдебната система.
Замислих се как всъщност бе превзета нашата държавност.
Демокрацията като политическа система не може да съществува без свободни индивиди.
В нормалното общество те изграждат хоризонтални структури в икономиката, обществения живот и политиката, които чрез конкуренция избират най-добрия модел на работа или човек за нея и така засилват връзките и силата на самата система. И пречат за концентрация на икономическа и политическа власт.
За беда обаче нямаше равен старт в началото на Прехода и мафията се създаде именно от “по-равните”, за да задуши свободната конкуренция и постепенно да отнеме подарените свободи на българите, които не знаеха какво да правят с тях и затова как да ги бранят.
Като начало, хората няма как да са свободни без свободен пазар, който срещу техните умения да им гарантира независимост от държавата и свобода. При социализма всички бяха на държавна работа и така зависими от държавата. След падането на режима, частният бизнес и пазарната икономика трябваше да донесе свободата. Но с малки изключения, през 90те големи работодатели останаха държавата и едри частни бизнесмени - под крилото пак на държавата - които затвърдиха своя статут чрез приватизацията. А след това чрез обществените поръчки, концесиите и неплащането на данъци, мита и акцизи създадоха олигархични структури във всички сектори на икономиката. Така огромна част от българите трябваше или да работят за тях, или за държавата/общините. И никога не успяха да станат икономически свободни - не да не работят, а да имат избор на работодател. Това е първата загубена (неспечелена) свобода, която попречи да станем нормална демокрация. Работното време на много българи всъщност стана време за ангария на мафията.
Като следствие бе загубена втората свобода - правото на свободен политически избор.
Защото само принудителния вот за политическото представителство на олигархията - в началото БСП и ДПС, а по-късно и ГЕРБ - гарантираше работа и оцеляване. Тези партии и техните проекти продължават да имат над 2/3 от местата в парламента, а техните гласоподаватели да зависят директно или косвено през работодателя от бюджета.
Така се стигна до третата загубена свобода - тази на справедливо наказание на престъпниците или решаване на споровете в съда. Защото чрез финансови и политически лостове, включително неслучайното разпределение на делата, олигархията си създаде собствена съдебна система. Отказът от справедливост е всъщност отказ от защита на свободата на хората да избират как да живеят - и в извънработно време. Защото трябва да се съобразяват да не настъпят нечии интереси на защитени от закона хора навсякъде извън техния дом - в блока, квартала, в училището, на улицата, на пътя и т.н. Така и правото на избор за начин на живот бе също силно ограничено.
И накрая медиите на олигархията ги лиши и от правото на достъп до обективна информация и така от свободата да формират мнение и познание за света, в който живеят. Така се завърнаха и затвърдиха стереотипите за възприемане на света при комунизма - с врагове, които трябва да мразим, за да поддържаме системата вече не на комунизма, а на олигархията. Така и свободата на много българи да бъдат достойни граждани им бе отнета.
Ето така на степени, нашата олигархия ни отнемаше свободите и ни върна постепенно пак към времето на комунизма, когато една партия БКП управляваше живота ни, а сега го правят няколко нейни клонинга под формата на фасадна демокрация.
Но моделът - въпреки “евроатлантическите” одежди - се изчерпва, защото не може да съществува без данъците на свободните хора и фондовете на ЕС, който по дизайн защитава тези свободи.
Бъдещето на българската демокрацията ще зависи от това:
(1) дали новото поколение технологични предприемачи ще помагат на демокрацията (вече го правят)
(2) дали ще влизат повече чужди инвестиции и еврофондове у нас и
(3) дали ще отиват в бизнеси, организации и хора с ценностите на свободата и
(4) дали те ще създадат достатъчно мощни образователни, икономически, политически и граждански структури за защита на Свобода

Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    15 20 Отговор
    Защо руснаците толкова силно желаят българско гражданство?

    Коментиран от #38

  • 2 Акула

    46 41 Отговор
    Комунистите бяха завзели земите, горите ни, имотите ни. Това е чиста кражба.

    Коментиран от #10, #17

  • 3 последователен

    45 39 Отговор
    Ахааа , Дойче веле - рупорът на истинската /дез/информация ! Няма да се чете .
  • 4 Питащ

    53 43 Отговор
    При комунизма , 90 % от населението живееше нормално ! Искахме “демокрация “ ! Колко % от населението сега живее нормално ???

    Коментиран от #7

  • 5 Иго

    50 31 Отговор
    Комунизъм не е имало ,имаше комунистическа партия ,но и в момента има по цял свят ,само в любимата на сглобката фашистка окраина я забраниха !! Живяхме в соца и дедите и родителите ни с руска помощ изградиха прекрасна държава ,без крадливи милиардери и бездомници!! САЩ и запада направиха преврат и унищожиха народа ни !!
  • 6 КОТарАК

    33 35 Отговор
    през комунизма , живота ни го управляваше Масквата , и Коминтерна!!! заради които продадохме МАКЕДОНИЯ-заради едни кебапчета на вересия , които си платихме с ПЕРЕСТРОЙКАТА!!! Да ви са сладки кебапчетата безплТНИ ,русофили!!!! аз ся ям банани!!-но са ми по-сладки

    Коментиран от #33

  • 7 😀😉😀😉

    39 16 Отговор

    До коментар #4 от "Питащ":

    По - интересно е колко от скачащите демократчета се “ развиха” без пречещия комунизъм ! 😉
  • 8 Новичок

    25 6 Отговор
    ЩАСТЛИВА СТРАНА

    Закъсала държава! Продънена хазна!
    И кой ли ще оправи таз глупава страна,
    щом всеки смахнат правник - ерзац специалист
    минава за държавник, дори за финансист?

    Разпъната държава - ограбена страна,
    с закони, ред и право - без никаква цена.
    И куц, и сляп, и блъснат - известно е това
    се учи тук да бръсне народната глава.

    В Дермен дере завършил с успех университет,
    във София се връща велик капацитет,
    и само тъй, от скромност, не става президент,
    а само прост министър в критичния момент.

    Един учил финанси при някой дърт лихвар,
    но се родил със шанс и изскача секретар,
    а друг видял на кино Париж или Берлин
    и ето го - заминал за дипломат във Рим!

    Закъсала държава, затънал параход
    и никой грош не дава за своя „мил" народ -
    министрите в чужбина, избраниците спят,
    а вълчите дружини спокойно си крадат!
  • 9 Госあ

    17 24 Отговор
    Интересува ме, дали БКП е още регистрирана партия. Ако не е, може да се направи нова регистрация. Бих потърсил контакти и подкрепа от ККП за нейното възраждане. Ще бъде изградена със селекция, йерархия и контрол. И понеже все пак комунизма е власт за народа (не на народа, това са лакърдиите на демократите), може да излезе с няколко референдума за членството ни в ес и нато, реиндустриализацията ни и закони за обективната цензура и пропаганда. Не може постоянно такива хелминти да ни заливат с долнопробна пропаганда.

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 не мой да се абите

    27 21 Отговор
    Сега (след краха на Шрлатаните) , такива статийки ще "изникват" по хиляда на ден. Много е забавно , обаче - само ще се хабят , файда - нанай !
  • 12 Аз съм от СССР

    24 28 Отговор
    Комунистите измяна отдавна. Сега ни оправляват от посолството на сащ чрез нпота и директно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Отец Чапаев

    23 21 Отговор
    Лъжливия канадец не е от БКП а от посолствота.
  • 15 Карлсон от покрива

    25 9 Отговор
    Георги Лозанов го каза в прав текст: ако ППДБ изчезнат, умира либералната демокрация, понеже те и само те легитимирали България пред западните ни партньори! И още: в т.н. либерална демокрация винаги, ама съвсем винаги, носителите на либералното трябва да бъдат във властта, а най-добре ще е ако ги назначат за пожизнени началници на кацата с обществения мед!
  • 16 Фактъ

    27 13 Отговор
    БСП - ДПС - ГЕРБ , това са туморите за България ! И досега един примат от Банкя , доказан комунист , работник на комунистическата мафия дърпа държавата и демокрацията назад . Младите , образовани хора са на ход , да сложат памперсите на тези архаични комунистически субекти . За да си отвоюваме свободата и демокрацията .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 реру

    24 9 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    "Интересува ме, дали БКП е още регистрирана партия... Бих потърсил контакти и подкрепа от ККП..."


    Има доста голям избор... остава само желанието да се реализира...
    – Българска комунистическа партия;
    – Съюз на комунистите в България;
    – Комунистическа партия на България;
    – Партия на българските комунисти;
    – ...

    Коментиран от #21

  • 19 оФчара

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Сигурен съм":

    Личи си ,че не си виждал телефон с шаиба,та недей да конкретизираш неща които не са от твоята ,,шарена,,епоха.

    Коментиран от #28, #103

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    15 15 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ ИСКАХА ДА СЕ ДЕКОМУНИЗИРАТ
    ...... И РАШКИТЕ ИМ ПОМАГАТ :))
    .......
    КОМУНИЗМА НЕ МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ , ПОНЕЖЕ Е ИСНОВАН НА ОРИГИНАЛНОТО ХРИСТОВО УЧЕНИЕ,
    КОЕТО ЦЪРКВИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ ИЗВРАТИХА :))
    .....
    ДА ОТРИЧАХ КОМУНИЗМА Е ДА ОТРИЧАШ УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС ДА СМЕ БРАТЯ И ДА ОБИЧАМЕ И ХОРАТА И ВСИЧКО ЖИВО :)

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    18 29 Отговор

    До коментар #18 от "реру":

    Защо не БКП ? От феодална земеделска страна с дребни прекупвачи, въжеплетачи и кожухари, БКП направи България една от трите страни производител и износител на сметачни машини, ензимни препарати и ваксини и участник в най развитата космическа програма за времето си. Разбира се, с помощта на Русия и не само. С Япония сме имали отлични отношения. Ако все още я има регистрирана като партия, още по добре. Би могло наистина да се стартира първоначално с подкрепата на ККП и по нататък да се върнем към добрите си отношения и с великата сила Русия. С Китай и Русия ще можем отново да възродим изгубените си професии и специалисти и да си върнем самочувствието от прислуга на хора с инженерни и изследователски наклонности, които смятам че имаме. Не случайно и до днес японците ни имат уважение.

    Коментиран от #27, #30

  • 22 Фактъ

    21 22 Отговор

    До коментар #20 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Комунистите бутаха храмове , избиваха свещениците , забраняваха на хората да се кръщават в Христовата църква ! Комунизма е сатанинска доктрина , която открадна тайнствата на църквата и си ги преписа за нейни .

    Коментиран от #24, #43, #89

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    13 17 Отговор
    КАКВО КОПИРАХА КОМУНИСТИТЕ ОТ ХЕИСТОВОТО УЧЕНИЕ?
    ....
    ДА СМЕ БРАТЯ - БРАТСТВОТО
    ДА СМЕ РАВНИ - ХРИСТОС НЕ ДЕЛЕШЕ ХОРАТА НА МЪЖЕ И ТЕХНИТЕ РЕБРА ( ЖЕНСКИ)
    ХРИСТОС НИКОГА НЕ Е КАЗАЛ КАКВО ТРЯБВА ДА РАБОТИМ - ДА СМЕ СВОБОДНИ
    ХРИСТОС ИСКАШЕ СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ
    .... ИЗГОНИ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА
    . ХРИСТОС УМРЯ КАТО ИСТИНСКИ КОМУНИСТ ЗА ИДЕИТЕ СИ
    ......
    МУСТЛТА МИ Е , ЧЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ ВСИЧКИ АНТИ- КОМУНИСТИ НЕ СА ХРИСТИЯНИ ИЛИ ПО-ТОЧНО
    СА АНТИ - ХРИСТИЯНИ :))

    Коментиран от #39, #86

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Перо

    18 4 Отговор
    Носители на престъпната олигархия и мафия имат конкретни имена: драгалевският циганин, тиквата и Киро-тъпиро, има и други, но тези са основните!
  • 26 Комунаре

    16 8 Отговор
    Сега има модерно ляво БКП, турско БКП и милиционерско БКП. Всички комунистически партии в източна Европа бяха забранени, дори и в Русия, но тук се разделиха на няколко партии.
  • 27 реру

    20 1 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    "Защо не БКП ?..."


    Изборът е твой... Отговорих ти понеже знам отговрът и за да си наясно със ситуацията. Това не означава че ме интересуват съкровенните ти мисли, мечти и т.н. или да ми изнасяш лекция по политпросвета... Сорри - явно не трябва да отговарям на въпроси, на които знам отговорите... Още един път - извинявай!

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Проучват до девето коляно кой да има и

    4 2 Отговор
    Кой да няма пренареждане перестройка
  • 30 Фактъ

    29 21 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    През комунизма България беше една изостанала , бавно развиваща се страна . Градовете бяха превърнати в бетонни , грозни , панелни гета . Полупразни магазини и сладкарници . На морето почивните станции бяха с варели с вода , който се грееха от слънцето за да се изкъпеш . Никаква екология , шуробаджанащина , доносничество , връзкаратво , милиционерщина . Това беше през руско - съветският комунизъм . Това е истината .

    Коментиран от #31, #46, #73, #90

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 оФчара

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Румен":

    Не не съм с телефон с шайба.Аз съм горе в балкана с оФцете но имам старлинк ,затова имам възможност, да отговоря на тъпият ти въпрос.
  • 33 Ти не само ги

    14 12 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    ядеш бананите, палавнико!
  • 34 Госあ

    12 24 Отговор

    До коментар #27 от "реру":

    Репликирах с най добри чувства. Ако не искаш дискусия, не е нужно. Само ще завърша, че това не са съвсем абстрактни мечти, защото в момента в който се обърнем към Китай и Русия, най малкото заради геостратегическото ни положение, те ще откликнат. И според мен, като начало това трябва да стане кристално ясно на колониалистите, за да не прекаляват с гаврата !

    Коментиран от #49, #91

  • 35 Фактъ

    14 17 Отговор

    До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Изместваш темата . Комунизма е сатанински , анти човешки строй , избил милиони хора в лагери , защото са инакомислещи , християни .

    Коментиран от #47

  • 36 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    Простак 300%
  • 37 85-ти набор

    11 9 Отговор
    Глупости приказва този човек. Все едно не помня моите родители през демокрацията как си намериха работа и без да са от БСП, СДС или ДПС.
  • 38 Идиот

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Те си продадоха имотите

    Коментиран от #78

  • 39 Фактъ

    10 8 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Богохулство в да наричаш Христос комунист !

    Коментиран от #41

  • 40 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор
    АЗ НЕ ИСКАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА СТАНАТ КОМУНИСТИ
    .....
    ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ ЕДНО ПО ДОБРИ БЪДЕЩЕ Е ДА ИМАТ ХРИСТИЯНСКИ МОРАЛ :))

    Коментиран от #44

  • 41 Правил

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "Фактъ":

    е комуни следователно е комунист

    Коментиран от #79

  • 42 ТаУмВзе

    14 8 Отговор
    Да го светна картофа експертен, че Демокрация е имало Само във Атинския полис! Власт на Въоръжените мъже. Тва което бичат краварите като демокрацийка си е Кражбия и Робия. За справка, Саддам го Убиха щото им каза Петрол срещу Злато, не хартия!
  • 43 Де Факто

    12 6 Отговор

    До коментар #22 от "Фактъ":

    Аз и брат ми сме кръщавани в църква при комунизма

    Коментиран от #48

  • 44 Госあ

    10 14 Отговор

    До коментар #40 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Смятам комунистическия за по добър. Впрочем, смятам също така, че морала е дело на хората а не на боговете. Религията трябва да бъде лична духовна чистота, а морала - обществена.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 оФчара

    16 4 Отговор

    До коментар #30 от "Фактъ":

    В тези години ,и комунистически Китай не беше кой занае кво .Ама сега ги виж къде са.Какво ни пречеше да поемем по техния път,,либерална икономическа политика,,Той бай Тодор натам и беше тръгнал,но уви.

    Коментиран от #58

  • 47 Госあ

    8 13 Отговор

    До коментар #35 от "Фактъ":

    Хм ?! Къде го чете това за избитите милиони християни от комунизма ? Аз обаче мога да те попитам колко са избили християните ? И мога да потърся относително достоверни източници

    Коментиран от #52

  • 48 Фактъ

    8 6 Отговор

    До коментар #43 от "Де Факто":

    Аз също , но скрито , на заключена църква . Много от поповете бяха доносници , близки до партията и не ги притискаха много , но при условие , да е на заключени врати .

    Коментиран от #61

  • 49 реру

    26 12 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    "... това трябва да стане кристално ясно на колониалистите, за да не прекаляват с гаврата !"

    Нали знаеш обаче, че извън Московията /княжеството/ всичко друго в РФ от европейската част, та чак до Тихия океан са нейни КОЛОНИИ - завладяни, анексирани, поробени и т.н., на които са наложени насилствено чужд език, култура и обичаи; дадени за заблуда най-различни форми на полусамоуправление; какво става с природните богатсва на тези колонии е излишно да се пише и т.н...

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ха ха

    9 7 Отговор
    верно са клонинги на бкп , но пък всички са на разпореждане на посолството от сащ , техна беше и методиката на прехода и създадените бизнесмен-олигарси , така че всичко представяно като лошо стечение на обстоятелствата , всъщност е добре планирано и изпълнено мероприятие за грабеж и подчинение на редовия гражданин
  • 52 Фактъ

    9 7 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    Сталин колко е избил ? Айде , нали работиш с факти !

    Коментиран от #60

  • 53 Ааааа

    2 5 Отговор
    Къщите ги купиха през 1925, идвайки будалите от Варна, не зная дали са строени от турци, но на два входа, а турците 1925 заминаха за Турция. И в парка имаше голяма чешма, прахме си чергите, имаше джамии и на по късен етап я дадоха на комунист от село, построи къща, зет му умря млад от рак, на ПС братовчед и ме питаха има ли помацивселогледка, омъжи се втори път шекерката мария мед сестра и детеро й глухонямо, така, че който посяга има бог и отмъщава, парка бе пруказка, имаме снимки, а днес минавайки с автобуса ми се плаче. Всичко бе хубаво до 1960 година в Бг и след това е започнало отгоре да се краде и заплатите до 1989 бяха за средно специално 100 лева, за счетоводители и то в богата фирма бехххнит 170, но кой ти даваше да си счетоводител, само бкп бяха, техните си хора, с висше бяха със заплати 170 лева. Днес, канцелариите са хотел приказка на дпсгербсп. Комунистоте си купиха или приватизираха предприятията. И кой им подаде, а свекърва на живка у бкп клуба, а тя при минерални бани златото, старицата най убави помаци, що ви дават, а гражданина, не е от село николово пчеларово кво да ви даде да телесните черни шорти ли нахрицканi
  • 54 Демократ

    9 4 Отговор
    Браво,тези нахалници нямат мярка в лъжите и унижаването на хората,като ги правят на глупаци. Главчев падна от крушата и няма нищо общо с Герб и Борисов. Това,което си разиграва в момента,доказва,че задкулисните сценарии за запазване на мафиотското статукво са правени от професионалисти. Схемите са непробиваеми. Веднага назначиха на отговорните постове верните хора,които в определения момент ще изиграят най-важната роля за пълен контрол на държавата. Основата за това са нечестните и фалшифицирани избори с резултати,които да не допуснат промяна. Отсега се знае резултата. Главчев има богат опит,лошото е че няма нищо общо с Герб. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! 34 години въртене в кръг с нечестни избори,нечестно избран парламент, правителство и т.н. Няма мърдане! Няма успяла държава в света,управлявана от тайни служби,а България е в клещите на КГБ-ДС, които са страшни и безогледни! Пари,власт,контрол!
  • 55 Както се вижда

    8 2 Отговор
    Както се вижда.... Феодализма Продължава!
  • 56 Госあ

    11 20 Отговор

    До коментар #49 от "реру":

    В Русия те съм живял и не мога да коментирам, но аналогичен пример мога да дам с уйгурите в Китай от първо лице. Действително контрола там е доста сериозен, но същите тези уйгури имат няколко атентата в Пекин, последния 2010. Та има защо. Но, днес са им направили инфраструктура от магистрали и летища, а също и курорти (няколко), имат джамии (без високоговорители, разбира се) всички табели са на китайски и арабски и много от тях си говорят на техния език. Та с очите си видях истината за една пропаганда в Европа. Относно Русия, сътрудничеството ни е довело до много школи в България. Руски школи. Например тази по физикохимия е една от най добрите в света. Без никакви съмнения.
  • 57 Сединението прави силата!

    4 2 Отговор
    Сединението прави силата! Феодалите го Разбраха!

    Коментиран от #59

  • 58 Фактъ

    13 11 Отговор

    До коментар #46 от "оФчара":

    Започва да ти просветва . Със затворен пазар , като в комунизма , няма прогрес , Китайците го разбраха . Само страдащите по затворения социалистически строй , немогат да го разберат .

    Коментиран от #65, #92

  • 59 Преписан

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Сединението прави силата!":

    От парламента в Белгия
  • 60 Госあ

    6 12 Отговор

    До коментар #52 от "Фактъ":

    Репресиите и убийствата на Сталин далеч не са били по религиозни причини и честно казано предвид нацистите и ВСВ, мерките му са съответствали донякъде на ситуацията. Разбира се не оправдавам всичките му постъпки.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Име

    12 9 Отговор
    Лудостта е за това - весели околните.

    Най-големият глад - изобщо, даже по-страшен от Украинският Голодомор е при Иван Костов - СДС, както и да е - нещо закърпихме тогава - махна се тоз славен мъж и Стефан Софиянски - ма стана още по-лошо.

    При БКП се хранехме - значи каквото и да е - храна имаше и се слагаше на всеки по масата.

    Това което се сега - и особено при ГЕРБ - тези 12 загубени години на управление, не знам - ще ги извървим отново.

    Защо ни навирате отново ГЕРБ - те са мошеници - да не би да имат вълшебни способности.
  • 63 Екскортьорките

    5 2 Отговор
    на Тиквата и Пеефски
    Про100 Киро,Ристю и Татунчо
  • 64 Ххххххххххх

    5 10 Отговор
    Важното е че жълтопаветниците няма да видят повече власт.
  • 65 Глупако

    6 6 Отговор

    До коментар #58 от "Фактъ":

    стига си писал тъпизми

    Коментиран от #85

  • 66 ХИХИ

    6 3 Отговор
    Не мога да кажа за българските феодали, да, много млади патиха и родители някои от тях, но кво, като им кажехте, работим по 10 часа без осигуровки, преди 15,20 г, а те силните на деня, ще се оплачите, но българина обръщайки се, ще ви унищижа рода, а нищо, че рода им бе от еродити. И така много в ония години християни заминаха за Гърция. Изгониха ги от работа, частника не им дава пари и заминаха и така от селата в града. Така отвън хората на сорос са решили и се е получило. Няма връщане назад. Добре, че западните държави приеха много българи, дали им е Ок на западните управители, но на българите им е хубаво, вместо с висше завършено българско образование да разтоварват тирове с царевица жито и го вързват в торби цял тир на ден за 20 лева, без осигуровки, как да не им е ок, макар 20 г да преминаха през всичко там, от земята ягодите миене на чинии носене на вестници, покани, гъбени фабрики, носене на храна, помощи, бизнеси, работата не тежи, когато народа е сред вас усмихнат, а и работят на 2,3 места, едва ли дете на бкп дс би се хванал да работи на запад, от всичко изброени. И как да имат нямашите, като не им се даваше възможност за изява, но нейсе, всичко е в миналото. Не можем да върнем вренето на зад, нашите деди и родители от войни на тези земи са ни го казвали, млади бяхме и младост не помним, и явно е ген, а днес всеки дс бкп е с имоти в Гърция, а тези част от земите на 10 км от бяло море са били на дедите ни, а в бг ударени от селото на бкп дс, староб
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Енгелс

    12 6 Отговор
    Комунизъм никога не е имало! Авторът изрича лъжи.

    Коментиран от #80

  • 72 Поправка

    11 15 Отговор
    При комунизма БКП управляваше живота ни. А сега го прави ПосолствоТО с няколко нейни клонинга под формата на фасадна демокрация

    Коментиран от #74, #82

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 НЕ ЗНАМ

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "Поправка":

    Някой да ме управлява......сега
  • 75 Фен

    4 4 Отговор
    Ми като го представяте, не пропускайте, соросоид! Виден! Та това му е основният източник на доходи.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Вярно е

    11 4 Отговор
    Много точен коментар. Всичко беше отнето ог БКП/ДС. Личи си всекидневно с майбасите по софийскте улици.
  • 78 Д бил

    12 2 Отговор

    До коментар #38 от "Идиот":

    Още един русофил, който не разбира руски език!
    Разбра ли въобще какво казва кифлата?
  • 79 КВИ КОМУНИ Е ПРАВИЛ, БЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Правил":

    ТОВА СИ ГО ЧУЛ В НАРЪЧНИК НА АГИТАТОРА, КОГАТО ОНЯ ДЕН СТАНАХТЕ ХРИСТИЯНИ.
    ЯКО НЕ СИ ДОБРЕ.
  • 80 А кво беше това

    10 4 Отговор

    До коментар #71 от "Енгелс":

    дето ни го наложиха 45 г. простите каскети??
    И ти не знаеш.
    Комунистическа диктатура му викахте.
    Така повече ли ти харесва.
    Умници. Още не знаете на кой свят живеете.
  • 81 АЛО

    5 8 Отговор
    КЪДЕ ЗАБРАВИ ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ, ЕВРОАТЛАНТИК СИ ПЛЮЙ ПО НЕГО ЕВГЕНИ.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Фактъ

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "Не лъжи бе тампон жълт":

    Внимавай с квалификацийте ! Ясен ли съм тампон !
  • 84 Клонинга на Иван Костов

    5 3 Отговор
    Какъв е ?
  • 85 Фактъ

    2 5 Отговор

    До коментар #65 от "Глупако":

    Смърфиетке ти ли си ма ?
  • 86 Ативай

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Бързо на граматик ,а после и на псухолог
  • 87 12340

    2 2 Отговор
    тоЪ специално, е за управляване в риза без ръкави!
    .... При всички режими!
  • 88 Демокрация

    5 3 Отговор
    Така е при демокрацията, Женчо Кънев. Има си избори и всеки свободно гласува, що ревеш. Или щото не избират от твоите некъпани, грозни жълтопаветници.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Фактъ":

    ама вярно си бил много...остър...
  • 91 може ли

    5 8 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    да ти дам един съвет? Не влизай в никаква дискусия с тоя реру...никакъв смисъл няма, той е от екипа на факти и неговата работа е да стимулира кликбейта...
  • 92 ами

    5 11 Отговор

    До коментар #58 от "Фактъ":

    затворен ти е мозъка....през 1988 г. имахме декар сливи на акорд...текезето се грижеше за тях, нашата работа беше да ги берем...е, когато ги беряхме, на блока стоеше ХОЛАНДСКИ тир, който позннай закъде ги караше...и това всеки ден доде се оберат

    Коментиран от #97

  • 93 Ъхъ

    6 6 Отговор
    И защо изтрихте ком. 89? Какво не ви хареса? Че съм кръстен в църква през 1959 г и че църквата винаги беше пълна с хора по празниците ли? Може ли модераторът да отговори на тоя въпрос?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    Бляк шабат ,тая пак се развихри като церберка!
  • 97 Фактъ

    8 4 Отговор

    До коментар #92 от "ами":

    От кое село си бе текезеасар ?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 безпартиен

    6 0 Отговор
    Има революционна ситуация,но няма нито един революционер!
  • 103 Акула

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "оФчара":

    Вие сте неграмотен, вижте си името.
  • 104 Лицемери и двуличници

    4 3 Отговор
    Толкова десетилетия Европа живя в мир благодарение на Съветския съюз. Който не е бил роден, да ви кажа, в сега разкъсаната бивша Югославия, в разкъсано Сараево имаше Зимни Олимпийски игри, 1983. Как се става град-домакин, на Олимпийски игри? Имаше мир и спокойствие. Това важеше заа цяла Европа, най-вече за източна.
  • 105 Провалихте се

    5 2 Отговор
    Изводите са следните, драги авторе. Или вие сте папагал и грамофонна плоча и за нищо друго не знаете да пишете освен дежурните угодни клишенца и статийки. Или, "комунизма" и неговите идеи са по-силни от вас- Нямате с какво да им се противопоставяте. Нямате мисъл, нито визия нито емпатия само бездушие и егоизъм. Признайте си, комунизма, ако е имало такъв, по-силен е, надви ви и вие писукате...
  • 106 инж. Ганчо Илков

    6 2 Отговор
    Ленин създаде ЧК на Дзерджински. КПСС създаде КГБ. БКП, ДС. ЧК, КГБ, ДС, са създадени с Цел - чрез Репресия и Въдворяване на Инакомислещите, "Строителите" на Комунизма провеждаха Пролетарска Диктатура. Общественоста, насилствено бе Превърната в Пролетариат. Внушаваха и Принуждаваха обикновения Човек да Работи, сляпо Починявайки се на Партийния Секретар и на Началника, без да мисли и чувства. Така, чрез Поколенията се Смачка Манталитета на Българина. Как се става Пролетарии? Чрез отнемане на собственоста върху Средствата за Производство и Предмета на Труда. Противопоставящите - в Концлагери и Изселване далеч от Родните Места. Чрез Агентите на Репресивния Орган, всеки е наблюдаван и в определен Момент, Санкциониран. Държавните Граници не допускаха някой да напусне Страната. Ако все пак, някой нелегално мине Границата, се обявяваше за Държавен Престъпник. Семейството му бива Репресирано и Унижавано. Превръщаха Живота му в Ад. Селянин, лишен от Земята, влизаше в ТКЗС и работеше на безценица бившите собствени Имоти. Така се обезселяваха Селата. В градовете приемаха Селяните с Обиди и с прозвището "Селендури". Предоставяха им Работа от Общ Характер и минимална Заплата (60 - 80 лева към 1965 година). Децата от Училищна Възраст влизаха в Политизирани Структури (Чавдарчета, Пионери, Комсомолци). Всичко беше под Диктаторски Контрол и Вменение за "Светлото Комунистическо Бъдеще!".
  • 107 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На №106 "Ганчо Илков"
    Вярно! Така беше!! На места малко пресилено ,но като цяло така си беше....
    Ха сега напишете, как 2,5 милиона български граждани са извън страната, работят за чужди държави, плащат там данъци, застраховки , осигуровки.......живеят при други политически, социални и икономически условия. И как Републиката в нарушение на Конституцията пилее грешнш пари, уж да не забравят Родината и язика и им дава право да гласуват за български Парламент .
    Напишете колко села за 34 години са напълно обезлюдени ? Колко училища са закрити? И къде е земята на хората2
    Бъдете коректни ! Вярно ,комунистите разполагаха с властта, както сега разни баш-демократи и евро-атлантици. Но комунизъм нямаше, въпреки , че някои "другари" живееха в комунизЪма.. Както сте точен в съжденията и фактите в коментара си, бъдете така точни като опишете сега сиромашка " разгащена" натовска България, която се облизва за Шенгенското пространство , но нещо не я огрява !? И защо Западът ни няма за хора ??? Както и държавата ни – за държава !! И защо на хората не им разрешава да си кажат думата чрез допитване, като в Швейцария , например?? И искат после тези хора да ходят по избори и да гласуват !?
  • 108 За протокола

    1 0 Отговор
    Болшевиките в СССР избиха истинските комунисти и ги замениха с лумпени и касапи, без морал и задръжки, готови на всичко за да угодят на управляващия "бащица".
    Те наложиха същия модел и в България, където идеалистите и комунистите бяха избити или изхвърлени от политиката и обществения живот, където бяха инсталирани неграмотни, но верни на Партията и Вожда хора, отново без скрупули и съвест, които ни управляваха на всички нива. По-умните от тях, но много по- безскрупулни и морално нечистоплътни, бяха в ЦК на БКП, Политбюро, ДС и различните Комитети на ДКМС и БКП. Голяма част от тях и техни близки бяха назначени за бизнесмени и милионери, като някои станаха и олигарси.
    Така, че в моменти нас ни управляват остатъците от мръсната пяна и утайката заляла България след 9.9.1944г.
  • 109 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Всяка една власт в държавното устройство, независимо от идеологии и идеали на тези, които "захапват" властта, след 10, максимум 15 години, се КОРУМПИРА!!
    Комунистите които СССР курдиса у нас / Г.Димитров, В.Коларов, В.Червенков, А.Югов/ си имат своите грехове за насажданее на съветския, сталинския, модел на държавна власт. Те бяха истински идеалисти и вярваха , кой по-вече, кой по-малко, в комунистическите идеи !
    Само след десетина години, властта бе озурпирана от бащите и дядовците на сегашната "мръсна пяна", която ни управлява!! По време на Априлският пленум на БКП, "правите" АБФК / активни борци против фашизма и капитализма / са били по-малко от 3000 човека. В годините преди "перестройката" техният брой надхвърля 20 000 !? Не напразно 30 години вървеше под сурдинка констатацията, че тайфата "наш човек" надмина италианската мафия !! И до ден-днешен се държат едни други, назначават се на висши държавни длъжности по най-нагъл начин и се подсмихват "под мустак" на електората !!На всички е ясно ,защо няма лустрация в държавните органи след 1990 г.! И още по-фрапиращото е, че нашенските демократи и евро-атлантици не дават и дума да се спомене за МАНДАТНОСТ на държавните служители – всички, които са на държавната ясла, разпореждащи се със здравето и живота на простолюдието, не произвеждат нищо материално в полза на Обществото и се имат за ВЕЧНИ !?
    Това се вижда и знае от Брюксел. Ще гледаме Шенген през крив макарон. Ясна е целта на им

    Коментиран от #110

  • 110 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "Шаран БГ":

    Решението е просто - лустрация!
    А после - мандатност, озаптяване на политиците да не се бъркат навсякъде, оздравяване на съдебната система за да може да ги съди и т.н.
  • 111 бай село

    1 1 Отговор
    Единственото хубаво нещо при комунизма беше че бях млад и шикерената пръчка беше много корава.