Last news in Fakti

28 Септември, 2019 20:30 1 440 3

На стаж - в германски манастир

  • германия-
  • манастир

Предназначението на стажа е едно - да се придобие опит и да се направи верният професионален избор

На стаж - в германски манастир - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предназначението на стажа е едно - да се придобие опит и да се направи верният професионален избор. Германските манастири също предлагат тази възможност, при това на много ниска цена.

Как да се направи верният избор, ако става дума за бъдещата професия? Германските абитуриенти нерядко отлагат взимането на толкова съдбоносно решение и работят известно време като доброволци там, където има нужда. Една от най-популярните програми в тази област е т. нар. Доброволна социална година, в рамките на която младежите оказват различни социални услуги срещу определено заплащане. А в програмата участват и религиозните общини в страната. Те предлагат възможността за стаж - от няколко седмици до няколко месеца. Всички желаещи, включително от чужбина, могат да поживеят в старинните манастири, оказвайки помощ на монасите и нуждаещите се.

Манастирите канят

Този вид опит може да бъде полезен не само на абитуриентите. Случва се направеният професионален избор да не е най-добрият, работата да не радва и да ти се иска нещо друго. В манастира остава достатъчно време за размисъл и търсене на нови идеи. Може да се остане от няколко дни (като гост - срещу умерено заплащане, а като помощник - безплатно) до цяла година. При необходимост престоят може и да се удължи.

Този, който се съгласи да помага на монасите в бита и при изпълнението на ежедневните им задължения, получава безплатно подслон и храна. В манастира абитуриентите и студентите могат да минат стаж по професионална ориентация, като работят, например в кухнята, в градината, участвайки в подготовката на църковните служби и на други мероприятия. Този, който реши да остане по-дълго, се включва в педагогическата дейност, в организирането на проекти за деца и младежи, в деловодството.

В някои манастири акцентът е върху работата с подрастващите и семействата, в други - върху оказването на помощ на инвалидите. Към манастирите има библиотеки, музеи, работилници, собствени магазинчета и кафенета, в които се предлагат домашни печива. Всички имат нужда от помощта на доброволците, подчертава свещеникът на манастира "Свети Николай" край Дюселдорф - Феликс Ребок.

Как се избират стажантите

За постъпването на стаж в германски манастир са необходими поне основни познания по езика. А оттам нататък тези познания със сигурност ще се развият, казва брат Бенедикт от манастира "Нютшау" близо до Хамбург, тъй като чужденците-стажанти живеят в общежитие заедно с останалите доброволци, по няколко души в стая.

"В нашия манастир стажантите по принцип работят ежедневно от 8 до 14 часа, но може и да им бъде съставен индивидуален план", пояснява брат Бенедикт. Стажант може да стане всеки независимо от вероизповеданието си, а може и въобще да не е религиозен. Основното изискване е да се споделя християнския мироглед. Има и две важни качества, които бъдещите стажанти трябва да притежават: добросъвестност и изпълнителност. "Смисълът на стажа е в това да проявиш себе си, да се убедиш в необходимостта и целесъобразността на това, което създаваш", смята брат Бенедикт.

В зависимост от това към кой орден е манастирът, на стаж се канят или само младежи, или само девойки. Но в повечето германски манастири приемат всички желаещи.

В манастира може да се напише и дипломна работа

В манастира "Фолкенрода" в Тюрингия студентите могат да дойдат не само за да се запознаят с един нов свят - те могат да напишат там и дипломната си работа. В този случай не се налага да помагат за работата в манастира, но се налага да плащат за престоя си, макар и малко. Но пък могат да потърсят финансова помощ в някоя от многобройните германски фондации.

Освен това, както се надява Феликс Ребок, прекараното в манастира време може да помогне на стажанта да се приобщи към дейността на духовниците. В манастира "Свети Николай" има и възможност да се получи съответното образование, нужно за приемането на свещенически сан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.