Last news in Fakti

12 Януари, 2020 16:11 2 885 24

Отмират ли националните държави?

  • кигай-
  • европа-
  • испания

Усещането за принадлежност към модерните нации се заражда в момента, в който старата парадигма на обединяващи ценности рухва

Отмират ли националните държави? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Гьорлах

Китайската народна република обвини Запада в двойни стандарти: от една страна той критикувал комунистическата държава за случващото се в Хонконг, от друга се обръщат срещу Каталуния, която се стреми към независимост от Испания. Пекин пита защо европейците подкрепят Испания, а не и Китай? И двете страни се борят срещу сепаратисти, които незаконно искат да се отделят от националната държава.

Търсенето на отговор на този въпрос води до дебат, който добре познаваме: какво изгражда една нация? Сред отговорите често се чуват понятията общ език, история и географска принадлежност. Всички те изграждат националната идентичност. Аз смятам, че е редно да се зададе и въпросът кога човек се чувства като част от една нация. Независимо дали в Китай или Испания, нацията е абстрактна величина. Никога един испанец няма да успее да се срещне и да се запознае с всички останали, които се наричат испанци. Същото важи, разбира се, и за Китайската народна република.

Усещането за принадлежност към модерните нации се заражда в момента, в който старата парадигма на обединяващи ценности рухва. Това пише Бенедикт Андерсън в своята книга „Въобразените общности". Схизмата води до загубата на „воъбразената общност" на вярващите. Християнската общност се състоеше от французи, германци, поляци и италианци. С помощта на ритуалния и политически език – латинския, принадлежността към вярата имаше и практически характер.

Откриването на Новия свят поставя основите на новите общности, които са отдалечени от дворцовите общества. По светски и административен път в Новия свят се изграждат самостоятелни общности, въпреки че хората от двете страни на Атлантика говорят едни и същи езици (английски, испански, португалски), имат същата религия и споделят едно и също културно и институционално наследство.

Техническият прогрес на книгопечатането прави всичко това възможно. Чрез превеждането на Библията се зараждат националните езици, които ограждат територия, в която могат да бъдат продавани книги, напечатани на едни и същи език. Това отклонение е релевантно, защото и днес живеем във време, в което технологичните промени поставят под въпрос принадлежността и нови „въобразени общности" биват създадвани.

Автономността на всички права води до несъответствия

Дебатът за националните държави се води ожесточено. Всичко, свързано с глобализацията и дигитализацията, допринася за усещането, че националната държава по начина, по който днес си я представяме, трудно може да допринесе за по-нататъшния прогрес. Наднационалните обединения, като ЕС, стъпват върху националните държави. Чрез хармонизиране едно и също право бива наложено върху територия, обхваща 27 национални държави. В същото време в самите страни-членки се осъществява регионализация.

Каталунците и баските имат собствен език и една различна история от останала част от Испания. Но тъй като не се посяга върху техни конституционно гарантирани права, желанието им за независимост в един свят, който се подрежда по нов начин на база на своите „въобразени общества", звучи анахронично и остаряло. В Китай ситуацията е обратна: Там гарантираните и написани права не се признават. Точно това е довело до днешното самоопределяне на хората в Хонконг като хонконгци, а не като китайци. Собственият език и култура се превръщат в обединяващ символ срещу външното превъзходство. Между другото, със същия ефект, който е често срещан в европейските национални държави: расистко чувство за превъзходство над останалите - в случая в Хонконг с континенталните китайци.

Срещу популисткия антилиберализъм

Светът днес е в постоянно напрежение между обществата на миналото и тези на бъдещето. Националната държава се характеризира с натиск отгоре и отдолу. Едно последващо фрагментиране на националната идентичност по начина, по който го описва Андерсън, не би било устойчиво. В същото време обаче се дискутира дали не трябва да се създаде нова международна институция, която да представлява всички демократични сили, и по този начин да се издигне нов стожер срещу популисткия антилиберализъм. Този дебат ще определя и започналото наскоро ново десетилетие.

Александър Гьорлах е лингвист и теолог. Академичната му кариера включва работа в престижни университети като Харвард и Кеймбридж.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    20 0 Отговор
    ЕЛЕМЕНТАРНО!!! Нациите се формират под въздействие на егрегори на съответния Национален Дух. Няма да изчезнат следващите 2-3000 години.
  • 2 Българина

    12 4 Отговор
    Имах си аз запада да не е лицемерен! Така става при соросоизма и глобализма, няма правила! Все си прави всичко докато някой не го спре. Запада трябва и ще бъде спрян. Фесовете и юдеите ще им разкажат играта както се е случвало и преди
  • 3 факти

    30 2 Отговор
    германистан и френската джамахирия ще се първите държави ,който ще изчезнат след това британиСтан също така.Държави като Полша,Чехия и други в източка ще се запазят.

    Коментиран от #18

  • 4 Българина

    31 3 Отговор
    ЕС е недоносче, то всъщност изпълнява функцията на нато, държавите не се бият! Но всичко останало е пълен провал! Преди 1944 всеки е пътувал из цяла европа без визи както и е търгувал. ЕС е чиста проба форма на контрол над европа от юдеите, за да не ги горим в пещи'

    Коментиран от #19

  • 5 Идиоти

    22 2 Отговор
    Тотална помия от ДВ -опитваща се да ни промива с нео либералните си идиотщини.Патриотизьм и национално достойнство винаги ще има-и точно това е в основите на една дьржавност.Вие като иската си отваряйте границата и ставайте мулти-култи-то се видя,че амуджите ви направиха кьдрави и май това ви харесва...-а на нас не! Така че тези щуротии ги пробутвайте на малоумните немци.,..,,,..
  • 6 Порно

    24 2 Отговор
    Типично за Дойче сере, да обясни как за едни може , за други не.
  • 7 Ал та фанах Атаопънах

    19 0 Отговор
    Ако беше жив Бисмарк, щеше да даде на Дойче веле да вкусат 150% дисциплина.
  • 8 Електрошок

    19 1 Отговор
    ""В същото време обаче се дискутира дали не трябва да се създаде нова международна институция, която да представлява всички демократични сили, и по този начин да се издигне нов стожер срещу популисткия антилиберализъм.""Това изречение не оставя никакво съмнение-световно правителство,съставено от "здравите сили"и еднородна биологична маса-най отвратителния експеримент в човешката история!!
  • 9 Истината

    18 0 Отговор
    Е това ако не е поръчкова статия от "Америка за България" те па на.
    Господин джурналист колко хилки ви платиха за статията. Тя няма нищо общо с искането САЩ да ни напишат нова конституция нали. Ама ич.
  • 10 Не естествено

    14 2 Отговор
    Умира единствено хегемонията на запада и се опитва да съсипе всичко от страх...
  • 11 Хасан

    2 22 Отговор
    Нации под 50 милиона да се разтурят ..няма смисъл просто ..

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Ми хубаво, а измислените нации ? Като пуйките ? Гастарбайтери.
  • 13 Госあ

    4 10 Отговор
    Според руският учен Леонид Гринин, търсенето на перспективи, които пресичат организационните, географските и културните граници, може да помогне за намаляване на недоразуменията и намаляване на негативните аспекти на глобализацията. Глобалната финансова криза само подчертава необходимостта от разработване на местни решения в глобална среда и в същото време да се търсят глобални решения на общи проблеми. Глобализацията се състои в неолитната революция, научно индустриалната революция и научно информационната революция. Глобализацията е самоорганизираща се система и не може да бъде спряна по никакъв начин.

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Биологичната организация е съвършен пример за самоорганизация. Препрограмиране на едноклетъчните, за да възникнат многоклетъчни с йерархични междуклетъчни връзки и разум.

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Каква е идеята на такова йерархично клъстериране на структури и функции - висш организъм или социум. Идеята е, че всеки труд или тип клетка или процес е необходим за функционирането на висшата структура и всеки извършващ определен труд за тази структура е полезен и необходим и трябва да живее достойно. Или - от всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите. Това е социален глобализъм. А капитализма е тумор по своето същество.
  • 16 Българина

    7 0 Отговор
    И кой е казал че антилиберализма е лошо нещо, че да има отпор срещу него? И по една случайност запада трябва да стане мулти култи, но без Израел! Където ще бъде и централата на бъдещото световно правителство официално скоро!
  • 17 Един

    4 0 Отговор
    Доколкото "държавата е инструмент за потискане на народа" чиято основна цел е узаконената експлоатация - т.е. средство за трупане на богатство и окупиране на власт - то тя държавата няма да изчезне скоро!
  • 18 12 udar

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "факти":

    150+
  • 19 12 udar

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    100% Istina !!!
  • 20 12 udar

    2 0 Отговор
    Дойче веле е рупор на Ционизма !!! Нито могат да го скрият,нито искат!!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бояджията

    0 0 Отговор
    ХЪР-ВАРТ И КАИН-БРИДЖ,Ясно какво създават,Боя за пръскане
  • 23 бр вини

    1 0 Отговор
    Погледнете какви ръце,държат планетата

    Коментиран от #24

  • 24 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "бр вини":

    Наблюдателен си ! Спор няма ! 😂 тези наистина прекаляват !