Last news in Fakti

23 Май, 2020 18:37 7 403 32

Сирия: губи ли Асад почва под краката си?

  • сирия-
  • башар асад-
  • хизбула-
  • израел-
  • алепо

Сирийският президент е поставен под силен натиск у дома: Русия и Иран, които продължават да го подкрепят, няма как да решат финансовите му проблеми

Сирия: губи ли Асад почва под краката си? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сирийският президент Башар Асад е поставен под силен натиск у дома: Русия и Иран, които продължават да го подкрепят, няма как да решат финансовите му проблеми. Губи ли сирийският диктатор почва под краката си?

Руският посланик в Техеран Леван Джагарян наскоро отхвърли слуховете, че Русия и Иран са се споразумели за свалянето на Башар Асад, както и че Русия не е доволна от сирийския президент. Дипломатът опроверга слуховете, че Москва и Техеран се били договорили за свалянето на Асад.

Междувременно сраженията в Сирия продължават. Войната се води вече девет години. Русия и Иран вложиха много в тази война и търсят начини да я прекратят. А откакто и на двете страни им се налага да влагат много средства за борба с коронавируса, разходите, свързани със Сирия, тежат много на бюджетите им.

Москва и Техеран остават с Асад

Въпреки това и Русия, и Иран продължават да подкрепят Асад, казва политологът Джулиън Барнс-Дейси. „На Русия ѝ се иска Асад да играе по-конструктивна роля. Но в Москва си дават сметка, че именно той е ключовата фигура в Сирия. Той е в центъра на властта и затова Москва няма да допусне той да падне.“

Барнс-Дейси отбелязва, че и в Техеран продължават да държат на Асад. „Иранското правителство не се интересува толкова от перспективността на системата – националната сигурност е много по-важна. А тя изглежда най-добре гарантирана от Асад. Затова те продължават да са с него.“

Асад посегна и на "свой"

В собствената му страна обаче срещу Асад има недоволство. Братовчед му Рами Маклуф, един от най-богатите хора в Сирия, съобщи, че е разпоредено експроприирането на имуществото му, а самият той е получил забрана през следващите пет години да прави сделки със сирийската държава.

В края на април Маклуф разкритикува в Туитър политическия стил на президента – заради изземването на имуществото му под предлог, че нарушавал митническите разпоредби. През април отряди на милициите нахлуха в компанията на Маклуф „Syriatel“, най-големия мобилен оператор в страната. Много хора на ръководни позиции във фирмата бяха задържани, а впоследствие държавата поиска лицензионни такси, възлизащи на 170 милиона долара. Според Асад, действията на властите срещу компанията били част от борбата срещу корупцията.

Новата роля на Асма Асад

Атаките срещу Маклуф биха могли да означават, че сирийската икономическа политика навлиза в нова фаза, която отрежда водеща роля на съпругата на Асад – Асма. Сирийската преса разпространи нейна декларация, съгласно която в бъдеще президентството щяло да поеме грижата за пострадалите от войната и икономическите реформи.

Изявленията на Маклуф са свидетелство за разногласията, настъпили в сирийския елит около президента, смята Барнс-Дейси. Но те няма да се отразят на Асад. „Президентът държи властта здраво и във вътрешнополитически план. Срещу него в страната не може да се предприеме нищо. И елитът не може да стори почти нищо против неговата воля.“

Всичко това се случва на фона на сериозните финансови проблеми, пред които е изправено неговото правителство. То няма надеждни съюзници освен Русия и Иран, както и свързаната с Техеран организация „Хизбула“. Западните държави са сдържани спрямо политиката, насочена към запазването на властта на Асад.

В Европа са на мнението, че той няма да допусне установяването на траен мир в страната. Към това се добавят и глобалните разходи във връзка с пандемията. ще рече, че Сирия ще продължида изпитва хроничен финансов недостиг.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БРАВО НА АСАД

    51 27 Отговор
    ДЕ ДА ИМАХМЕ НИЕ ТАКЪВ УМЕН И ИСТИНСКИ ПАТРИОТ КАТО АСАД ВМЕСТО НАШИЯ ПРЕМИЕР --- ДОБРЕ ЧЕ Е РАДЕВ ДА НИ ОТСРАМИ НО МНОГО СЕ ТУТКА С ВОЕННОПОЛЕВИЯ СЪД .........

    Коментиран от #19, #20, #26, #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аман бе

    36 5 Отговор
    Истината, само Истината, точната "истина" от дойчетото! Новата журналистика в действие!
  • 5 пожелание

    18 14 Отговор
    Да хвърля пешкира Асад , и всички мигранти обратно в Сирия да се репатрират от Европа !

    Коментиран от #10

  • 6 Ерол

    7 26 Отговор
    Атентата на гара Буново беше дело на Български терористи които заложи бомба в вагон на Турски влак от Истанбул за София при атентата загинаха 157 турски граждани и 7 гявурски терористи които сега лапат в ада

    Коментиран от #9

  • 7 Гербав трол

    30 9 Отговор
    Все още има едни кравари самонастанили се в сирийските нефтени полета и точат ли точат нищо че нефта не е техен.
  • 8 Че Гевара

    37 8 Отговор
    Не Асад а американците загубиха почва под краката си в Сирия. Този конфликт се оказа преломна точка-началото на края на американската милитаристична политика в света.

    Коментиран от #13

  • 9 Мюмюн

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ерол":

    Така беше бързия влак от Истанбул за София беше взривен на товарна гара Буново-север в взрива загинаха 157 турци и 456 деца

    Коментиран от #30

  • 10 Гербав трол

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    Само че от всички мигранти сирийците я имат 1-2% я не. Той какво да ги прави тези мигранти.

    Отделно пък половината от тези 1-2% са джихадисти от ислямска държава и поделенията им.
  • 11 бат Рамбо е гей

    27 4 Отговор
    Краварите и коалицията от 67 държави да платят репарации за дето разрушиха държавата.
    Да платят и откраднатия петрол от там .
  • 12 За Асад не знам

    9 18 Отговор
    Ама на другата руска марионетка в Либия хафтър му подпалиха задните части
  • 13 Русороб

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "Че Гевара":

    Е да де но вагнеровци нещо не смеят да атакуват нефтените полета, там има за жалост една шепа фашисти :)

    Коментиран от #21

  • 14 Хи хи

    10 22 Отговор
    Ердоган е регионален играч, няма кой да му се опре в региона. Скоро всички ще се наредят да му целуват ръка и да искат прошка

    Коментиран от #17

  • 15 Асад

    12 21 Отговор
    Унищожи собствения си народ
  • 16 Един от многото

    20 5 Отговор
    Наследникът на Гьобелс дойче веле не губи кураж и продължава партийната нацистка линия, като не отстъпва ни на йота, а се стреми да го задмине по всички показатели.

    Коментиран от #27

  • 17 Така е

    7 18 Отговор

    До коментар #14 от "Хи хи":

    Съдбата на Сирия е в ръцете на Ердоган. За сега става само това което той иска.
  • 18 Асад изгуби(изби) половината си народ

    12 17 Отговор
    Вие питате за почва. Махнат ли се руснаци и иранци сирийците ще го разкъсат жив.
  • 19 Копейкин

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО НА АСАД":

    Коце, днес чрез форуми ли ще протестираме ?
  • 20 ХАХАХА

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО НА АСАД":

    Асад и патриот...., изби половината сирийци
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 hohoho

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Ххх":

    Май забрави руснаците какъв го ядоха там
  • 23 Скоро

    6 10 Отговор
    Асад ще лази в нозете на Агата. Парите свършиха, иранците и руснаците ще го изоставят. Освен тука поддръжниците му да пускат смс - и, да му събират пари за въже
  • 24 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    8 6 Отговор
    Без да чета статоята а само койня е публикувал мога да заключа следното нещо. “К*р за германя
  • 25 ЦРУ

    5 10 Отговор
    То се знае какво ще стане в тази " СГЛОБЕНА като " ЛЕГО " държава !.....Тръмп е ПИЧ ! ПАЗИ територията на НОВАТА държава Кюрдистан....на исток от р.Ефрат --със петрола ...и гледа как се " НАБУТВАТ Раша и Иран ! ПУТИН стана за смях в Сирия....т.н. му самолетоносач ОПУШИ Европа докато стигне Сирия....от 18 салолета 2 се удариха в него и потънаха.....ханъмата му сваля самолета...САМИ си свалят самолетите ...ЦИРК !!! И Ират и Раша ЯКО се набалбукаха ….следва ФАЛИТ ...и крах и на поповети в Иран...и кгб-иста строен...а Асад ...като Садам !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Европеец

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Един от многото":

    Наследникът на Гьобелс е доста по-на север с нисък ръст е и ходи на високи токове. Толкова лъжи и пропаганда колкото има в неговото царство няма никъде другаде. Като капак финансира всички неофашистки партии в Европа, организира им конгрес в Санктпетербург , но се води антифашист. Докато в Германия дори за носене на пречупен кръст те арестуват. Та кой е наследникът на Гьобелс?
  • 28 Иван

    5 1 Отговор
    Към коментиращите - вие не се кахърете за Асад и Сирия, а си гледайте нашето дередже и нашия вожд!

    Коментиран от #29

  • 29 Иванеее

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    те и за Сирия не се кахърят, те се кахърят за Русия и за Америка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коментатор

    0 1 Отговор
    Коментиращи ахмаци,какво сте задъвкали на Асад онази работа и плачете за Сирия,а не виждате нашето "прекрасно" дередже,голите си задници и вонята на разкапващ се тиквен бостан и то без да сме в деветгодишна война!
  • 32 Италиамо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО НА АСАД":

    Да си имаме Асад, демек Франкенщайн ,който съсипа страната си и продължава да затъва.Над 5 млн сирийци напуснаха Сирия заради ужасите причинени от войната на Асад подкрепян от Русия и Иран.....