Last news in Fakti

22 Май, 2020 08:10 3 991 13

Иран е започнал да се изтегля от Сирия

  • сирия-
  • иран-
  • башар асад

Оттеглянето се дължи отчасти на растящото в Техеран недоволство от икономическия срив заради санкциите на САЩ

Иран е започнал да се изтегля от Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран постепенно се изтегля от Сирия в отговор на израелските въздушни удари и растящото вътрешнополитическо недоволство заради слабата иранска икономика и реакцията на Техеран към пандемията от новия коронавирус, заяви израелската армия, цитирана от Асошиейтед прес.

ado.vbg.slave(9);

След избухването на сирийската гражданска война Израел многократно е нанасял въздушни удари по ирански военни сили в тази страна и по доставки на усъвършенствани оръжия на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, която също е пратила свои бойци в Сирия, предава БТА.

Според израелските военни ирански сили в Сирия се изтеглят към по-отдалечени райони, където са с намалена численост. Това изтегляне не е масирано, но е безспорно, казаха те.

Според тях оттеглянето се дължи отчасти на растящото в Иран недоволство от икономическия срив заради санкциите на САЩ и неспособността на властите да овладеят разпространението на новия коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TEXERAN

    31 13 Отговор
    А дали не се изтеглят защо просто Башар Ал Асад законния президент на Сирия вече няма нужда от външна подкрепа и затова че конфликта в Сирия е към края си?

    Коментиран от #3

  • 2 Не вярвам на

    25 5 Отговор
    "Демократичните мисирки" Всичко е пропаганда
  • 3 Неее

    15 22 Отговор

    До коментар #1 от "TEXERAN":

    Защото Асад няма пари вече да плаща, скоро и Русия ще си тръгне, безплатно и мама на тати не дава

    Коментиран от #4, #6, #9

  • 4 КАСАПИНА

    12 21 Отговор

    До коментар #3 от "Неее":

    Асад свърши парите, защото янките му пазят петрола, а рашките срещу янките са само наблюдатели. Иначе янките имат пет войника там, но имат могъща армия зад тях, американската

    Коментиран от #8

  • 5 Пацо

    12 17 Отговор
    Русия и Иран само трошат пари в Сирия.Асад ги използва.Сащ държат районите с петрол и им гледат сеира.
  • 6 оня с коня

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Неее":

    Русия НЯМА ДА СИ ТРЪГНЕ от Сирия в Обозримо бъдеще,може единствено да Намали присъствието на Жива сила.ЗАЩОТО:1/Русия има сключен договор със Сирия за 49г съществуване на Базите си,където при това Сирийските закони НЕ ВАЖАТ.2/Русия има Договор със Сирия за предоставяне на 25% от ПЕТРОЛНИТЕ ПРИХОДИ на Сирия за Финансово обезпечение на Присъствието си.3/Руското присъствие в Сирия е важен Военно-Икономически Фактор ,превръщайки Региона във Важна Руска СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ.

    Коментиран от #12, #13

  • 7 ...

    6 0 Отговор
    Само България няма войски в Сирия
  • 8 каубоъ

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "КАСАПИНА":

    Искаш да кажеш,че янките окупираха Сирийската територия,понеже имат най ''могъщата'' армия в света ???И са там не за да демократизират,а да ограбват петрола!!! Браво !! С такива приятили като теб,не им трябват врагове.

    Коментиран от #11

  • 9 Ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Неее":

    ти нали си с тате 1 и тате 2
  • 10 Доктор Нирванна Белая

    10 7 Отговор
    Крайно време е и Русия да се изтегли! Крайно време е хората от смесен българо-руски произход да си направят ДНК тест за доказване на географски произход, митохондриална ДНК и ядрена ДНК и да ни кажат в крайна сметка българи ли са или са руснаци и ако се окаже че са българи да дадат писмени обяснения защо се правят на руснаци и работят за Русия и против България?
  • 11 КАСАПИНА

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "каубоъ":

    Янките казаха ясно, че са там да пазят петрола, за рашките нанай
  • 12 ЦРУ

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    ХА-ХА-ХА !.....1/.АСАД пада (изхвърлят го...само пречи )….2/ ...В источна Сирия се образува НОВА ДЪРЖАВА - Кюрдистан....3/-Ново демократично правителство в Сирия АНУЛИРАТ всички договори на Асад…..4 /..Раша се прибира в североазиатската си КОЧИ-А.....5/...Раша фалира (като СССР )….ПУТИН го бесят на Червеният Площад ( като Мусолини...със краката нагоре ) .
  • 13 Казуар

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    А Русия ще развърже ли кесията да плати това което потроши в Сирия.