Last news in Fakti

22 Юли, 2020 13:00 6 427 15

Тайните езици на България

  • българия-
  • карта-
  • диалект-
  • език-
  • жаргон

"Тарикатският език“ на престъпниците през 20 век например вдъхновява софийския жаргон. Благодарение на него днес говорим за "кинти" и "мангизи"

Тайните езици на България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро ви разказахме за Тодор Каневски от родопското село Момчиловци. Той е последният пазител на тайния мещренския език на дюлгерите. Лексиката в него идва от албански и други балкански езици, като дюлгерите гурбетчии са възприемали професионалния език, докато са изучавали занаяти. Мещренския език е фиксиран още през далечната 1901 година от изследователя Стоян Аргиров, а преди това е забелязан и от Иречек. Езикът е използван не само в Момчиловци, но и от дюлгери от Централните, Северните и Западните Родопи, описана е и употребата му в Средна гора и Стара планина.

Използването на таен говор обаче не е привилегия само на дюлгерското съсловие. Тайни говори са имали и други професионални групи - терзии, фурнаджии, гайтанджии, музиканти. Дори престъпниците и бандитите са изградили свой начин на комуникацията.

Пътуващи музиканти са комуникирали на "чалгаджийски език"

В труда си "Към българските тайни езици" Аргиров е описал и чалгаджийския език, който се е използвал от пътуващите музиканти. Думата "чалга", с която днес се обозначава цял популярен жанр музика и субкултура в България и на Балканите, е турска. Оригиналното и значение е музикален инструмент и звукът издаван от него. Аргиров е преброил 163 думи от "чалгаджийския език", като за половината от тях смята, че са "цигански"”, а за думите за тонове и струни приема, че са арабски или персийски.

В книгата си "Българска диалектология" професор Стайко Стойков класифицира "тайните езици" като жаргони.

Народната милиция проявява интерес към езика на крадците и разбойниците и дори издава помагало "Помощни средства при криминалното издирване (речник на тайния говор на българските крадци)" през 1945 г. Част от думите, използвани от крадците, са преминали в съвременния език. Българските крадци са използвали три думи за пари - кѝнти, мангѝзи и трàнци, пет думи за глупав, наивен - бàлама, балъ̀к, бỳтур, ливàда и шапшàл, четири за гледам - дикѝзим, ждрàкам, кирѝзим и скѝвам.

Днес се провеждат "колове" 

Чуждиците играят особено важна роля в сформирането на таен език. Стоян Аргиров посочва етимологията на събраните в Брацигово от него 277 думи от “мещровския” - 147 са албански, 138 са български с условно значение, 30 са гръцки, 26 - турски, 7 - румънски, 4 - италиански и т.н., като само 32 според него са от неизвестен произход. По време на Априлското въстание през 1876 г. заточениците в Мала Азия (Диарбекир), по островите и в затворите на Пловдив и Одрин също си служели с този таен език.

Процесът по създаване на “тайни говори” е естествен и продължава и в наши дни. Част от него са т.нар. групови (или корпоративни) говори, известни и с английския термин slang. Задружният живот, общите интереси, стремежи и желания създават много общо в мисленето, a то се отразява и в речта, отбелязва проф. Стойков. През втората половина на миналия век такива говори са били войнишкият жаргон и езикът на софийските гимназисти, произлязъл от тайния говор на престъпниците - т.нар. "тарикатски език".

В наши дни, ако подслушате разговор между програмисти или други служители в мултинационална корпорация, е възможно да не разберете много. Ще се почувствате все едно слушате дюлгерин, който говори на мещренски. Както строителите и “чалгаджиите” преди век са използвали думи от езика на техните майстори, така сегашните професии използват думи от английския, немския и прочее, говорейки уж на български. Малко примери от корпоративния език - мийтинг, естимейшъни, дивелъпване, диплойване, валю, кол, асесмънт и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пройчо

    43 4 Отговор
    Сйвременен принос към професионалния жаргон на журналистите : "Булю,булю,булю....."
  • 2 От прочетеното

    23 5 Отговор
    ... разбирам, че не става въпрос за език, а за диалекти.

    Коментиран от #9

  • 3 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    автора е изпуснал един от наи-разпространените таини езици този на строителите и днес ползваме мистрия,терзия,маламашка,вария...

    Коментиран от #4, #10

  • 4 NikNay

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Стояне, за теб навярно и инструментоте които назова навярно са някакви магически предмети

    Коментиран от #12

  • 5 ДОМУЗ АГА.

    10 1 Отговор
    А за Копанарският език защо никой нищо не казва.
  • 6 Диалектор

    9 1 Отговор
    Знаете ли как е на момчиловски "Не съм спал цяла нощ"? Ето - "Усовнах опулен".:)
  • 7 .........

    4 1 Отговор
    А няма ли славянски диалекти??

    Коментиран от #8

  • 8 criminal

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от ".........":

    Няма, те са северно македонски.........🤣🤣🤣
  • 9 Gost

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "От прочетеното":

    По скоро сленг. Диалекта се определя от местобитаване, а сленга от групи с общи интереси - професионални, социални и т.н.
  • 10 Стоене

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    като за бивш служител на службите за сигурност ти не си особено умен.
    Статията започва споменавайкис именно езика на строителите или по-точно на мещренските дюлгери.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стоене":

    сега и от службите ли ме направихте служител???хохохох,хахахах....!!!!!езика на мещренските дюлгери е споменат в статията,но аз имах предвид този на трънските,дебърските и т.н. маистори в българия пазели си занаята именно през служебен език,а не чрез регионалния такъв на зидарите от въпросното село.реално мещерския си е албански с някоя и друга местна диалектна дума.

    Коментиран от #13

  • 12 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    точно така магически предмети са.
  • 13 дебърските

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    майстори даже май са арнаути по произход, а не чисти българи, като част от тях впоследствие са се заселили в Родопите.

    А нали преди време пишеше че си се занимавал с т.нар турски въпрос след началото на промените. Значи си ушев.

    Коментиран от #15

  • 14 123

    0 0 Отговор
    Тези послените от корпоративния език са си чисти думи на чист английски в които няма никакъв сланг- и имат пълни и чисти български еквиваленти, но някои искат да изглеждат много интелигентни в очите на други Българи-значение-срещи,изчислявания ,развиване ,изполозване,стойност, телефонен разговор,оценка
  • 15 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "дебърските":

    дебърските маистори не маи ,а юни са били арнаути по произход,само незнам как тия от трън или банско или тия в троян и габрово използващи същия служебен език са станали арнаути и те.смях!ти сигурно си оня дето трябваше да си сложи ник клоун предвид веселиите дето пишеш.особено ми харесва логиката ти.щом съм запознат с турския въпрос и правя хасан на мармалад значи съм ушев!евалата разсмя ме от сърце!