Last news in Fakti

18 Декември, 2012 21:23 1 776 2

Бай Хасансабри: Депутатите все по-рядко се сещат за избирателите си

  • депутати-
  • избиратели-
  • ардино
Бай Хасансабри: Депутатите все по-рядко се сещат за избирателите си - 1
Хасансабри Ахмедов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Народните представители у нас не се интересуват от проблемите на електората и изключително рядко посещават районите откъдето са избрани. Нямат приемни, а през годината идват само веднъж, което е недостатъчно”. Това казва 81-годишният бай Хасансабри Ахмедов от Ардино. Според него депутатите трябва по-често да се срещат с избирателите, да чуят техните проблеми, да разговарят с тях.

„Хората трябва да знаят кой е техният избраник, а не да се срещнат с него единствено по време на предизборни кампании”, казва бай Хасансабри Ахмедов. В продължение на два мандата той е бил председател на Изпълнителния комитет на Градския общински народен съвет - Ардино /1966-1974/ и зам.-председател от 1974 до 1979 г.

Роден е на 6 март 1931 година в град Ардино. Родителите му се занимават предимно с тютюнопроизводство. През 1948 г. е назначен като начален учител в близкото село Ябълковец, въпреки че е завършил само основно образование. Две години всяка сутрин отивах пеша на училище, за да преподавам.  През средата на 50-те години на миналия век е изпратен от местния НАРКООП да учи в търговско-счетоводната школа в Хасково.

През 1951 година създават семейство с Мюнире Солакова от Ардино. Раждат им се трима сина – Шахин, Исмет и Фикрет. Сега се радва на 6 внуци и 2 правнуци. Всичките са завършили висше образование. Най-голямата му гордост са петгодишната правнучка Диляра и шестгодишният правнук Мете.

13 години е бил председател на НАРКООП – Ардино. През 1966 година е предложен за председател на местния Общински народен съвет. Приема предложението с уговорката да продължи образованието си, тъй като няма завършено средно образование. В следващите четири години учи в Икономическия техникум „Алеко Константинов” в Кърджали.

Дълги години е бил и директор на БКС (Благоустройство и комунално стопанство) в Ардино. Пенсионер е от началото на 90-те години на миналия век с пенсия 310 лева.  Над 10 години е бил председател на пенсионерския клуб в града. В момента е председател на контролния съвет на джамийското настоятелство.

За бай Хасансабри Ахмедов сегашното управление на ГЕРБ е провал. „Не се получи онова, което хората очакваха. Държавата е в много тежко положение. Икономиката се влошава с всеки изминат ден. Безработицата продължава да се увеличава, доходите изостават и хората обедняват. Закриват се болници. Отделят се по-малко средства за малките населени места, а повече внимание се обръща на инфраструктурата на големите градове в страната”, коментира днешния политически живот Ахмедов.

„Хората не са против това да се изграждат магистрали, големи спортни съоръжения, но трябва да се заделят средства и за асфалтиране на малки пътища, за пречиствателни станции. Например община Ардино има готов проект за подмяна на подземната канализация за отпадни води с пречиствателна станция в района на Кроячево, за който все още не са осигурени средства от държавата.

Първият етап на водоснабдяването на Ардино е от 1956 година. Тръбите постоянно аварират и е необходимо да се подменят с нови”, обобщава бившият ръководител на градските дела в Ардино. Той е сигурен, че всичко това ще изиграе много лоша шега на правителството на Бойко Борисов на следващите парламентарни избори през 2013 година.

Според него животът в Ардинско през последните години е станал много труден. „Повечето от местните хора са пенсионери, с ниски пенсии и трудно се препитават, трудно заделят средства за здравето си. В още по-неизгодно положение са младите семейства, които имат деца. Безработицата накара младите да търсят своя поминък във вътрешността на страната или в чужбина”, казва Хасансабри Ахмедов.

81-годишният пенсионер оценя и усилията, които сегашното ръководство на община Ардино полага в тежките условия на кризата. Изградени бяха много подпорни стени, асфалтираха се улици”, казва той.
За себе си бай Хасансабри е доволен, че няма здравословни проблеми. Обича много да ходи пеш, непушач е и се храни рационално. Хобито му е движение сред природата. Дълги години е бил ловец. Добре е и с очите, не ползва очила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електорат с изисквания

    0 0 Отговор
    Част от българския народ ,като не е доволна от избраниците си ги сменя -на власт беше БСП, после СДС, после НДСВ,след това ГЕРБ,а друга част гласува само за ДПС вече 20 години.Не знам защо ще се оплакваш и ще гласуваш за едни и същи вече 5 мандата.
  • 2 tati

    0 0 Отговор
    Част от българския народ ,като не е доволeн от избраниците си- ги сменя -на власт беше БСП, после СДС, после НДСВ, след това ГЕРБ,а друга част гласува само за ДПС вече 20 години !!! Не знам защо се оплакваш и отново ще гласуваш за ДПС едно и също ДПС вече 5 мандата ?????