Last news in Fakti

18 Август, 2021 13:00 4 464 40

Политически хаос: Защо България не я чака нищо добро

  • герб-
  • българия-
  • има такъв народ

Самият Румен Радев пък е изправен пред тежкия кръст неговото правителство да е отговорно и за парламентарни, и за президентски избори, докато той е основен кандидат за държавен глава

Политически хаос: Защо България не я чака нищо добро - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На президента не му позволяват да е посредник, а ИТН се държи деструктивно и все повече копира ГЕРБ. От дълбокото разединение между партиите, което е все по-самоцелно, не ни чака нищо добро, дори и след нови избори.

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента трябваше да положи основата за парламентарен консенсус и да бъде трамплин за съставяне на нова власт. Румен Радев дори предварително бе свикал консултации за правителство на днешния ден. КСНС обаче се провали. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна заседанието още в началото му. А след края му, в изявление пред медиите държавният глава призна неуспеха си да намери политическо съгласие за актуализацията на бюджета.

От ДПС, които упорито градят огледален образ на Ахмед Доган в лицето на „олигарха, медиен монополист и НПО-ец“ Иво Прокопиев, провидяха опит за раздаване на милиарди в негов интерес. А от „Има такъв народ“ чрез парламентарната председателка Ива Митева категорично заявиха, че бюджетът е работа на парламента и актуализацията ще я правят депутатите.

Второстепенни сюжети

Междувременно голямата картина на ситуацията и бездруго разсеяна от нов сюжет – има ли двойно гражданство звездата на служебния кабинет Кирил Петков. Темата бе курдисана и на консултативния съвет при президента и Петков за малко да го изхвърлят от него. Въпросът за гражданството му вдигна ИТН, а с бърза атака ГЕРБ го заби в коша на Конституционния съд. Едва ли тази архаична и конюнктурна към началото на прехода норма за забрана на двойното гражданство ще стопи популярността на Петков, но пък е учудващо как може толкова години да се настъпва една и съща мотика? И кога министърът ще проумее, че като те цакат по устав, контранастъплението трябва да е на друг терен.

Разпадането на голямата картина с второстепенни ходове от участниците в нея води до смаляване и изолация на всеки. Неумело поставяйки актуализацията на бюджета задължително пред скобата на уравнението за нова власт с третия мандат, президентът се лишава от ролята на активен конструктор и е по-вероятно да бъде само конферансие и домакин на преговорите. „Демократична България“ и „Изправи се, България! Ние идваме!“ са плътно една до друга, но задълбочаващият се раздор с ИТН и невъзможността да отстъпят третия мандат на БСП заради избирателите си ги обрича да се въртят единствено около оста си.

Поставената в изолация ДПС започва да предприема контролирани истерии, за да не е последната планета в Слънчевата система. ГЕРБ се отдава на стратегическо изчакване, като Бойко Борисов с приглушено ръмжене пази къщата, а парламентарните му палета настървено лаят по улицата. БСП се е вкопчила в третия мандат като паднала от седмия етаж котка, забила нокти в прането по-надолу, защото е най-вероятният губещ от нови предсрочни избори. А при трета загуба вече няма как да не падне главата на лидерката ѝ. Как обаче Нинова ще примири ИТН и ДБ, за да се състави правителство, след като и Радев не може?

Има ли ИТН стратегия?

Единствена ИТН не знае кое животно на коя планета е. Удря здраво по служебното правителство, но подкрепя Радев за втори мандат. Громи ДБ и ИБНИ с такава страст, на която и ГЕРБ завижда. Подрежда се сред партиите на протеста като борец срещу полицейското насилие на ГЕРБ миналото лято, въпреки че сценаристите ѝ не са били дори статисти на площада.

Разнобоят отрежда и различни роли на говорене. Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов се изсули от КСНС, без да каже нищо пред медиите. Парламентарната председателка Ива Митева показа на Румен Радев докъде е президентът и откъде е парламентът. А късно вечерта от Фейсбук-диванчето лидерът Слави Трифонов заяви подкрепата на ИТН за служебния кабинет и президента заради заплахата от нова бежанска вълна.

Дали искрено се е уплашил от случващото се в Афганистан или е намерил удобен повод да позиционира по-ясно партията си, но ходът на Трифонов издава, че той не очаква друго, освен предсрочни избори. При което вече няма как хем да подкрепяш президента, хем да рутиш правителството му. Особено при липсата на парламент и наистина задаващи се Ковид-и бежанска вълни.

Мрачни изгледи

Самият Румен Радев пък е изправен пред тежкия кръст неговото правителство да е отговорно и за парламентарни, и за президентски избори, докато той е основен кандидат за държавен глава. Поради което заяви неохотата си изборите да са 2 в 1. Но ако не са, освен че ще ни излязат по-скъпо, парламентарни избори преди президентските гарантирано ще са с ниска избирателна активност, от която ще спечелят партиите на статуквото – ГЕРБ и ДПС.

Нищожна е вероятността обаче дори и при по-висока активност при двойния вот някой да спечели абсолютно мнозинство. И Радев, ако повтори мандата си, явно пак ще трябва да управлява със служебен кабинет. Защото в 45-ия парламент партиите на промяната не си говореха, в 46-ия се псуват на „предатели“ и „болонки“, а в 47-ия сигурно вече ще се хванат за гушите. Изглежда само силно външно сътресение, което да постави държавата на колене – Ковид, бежанци или не дай си боже военен конфликт, може да принуди партиите да съставят парламентарно правителство.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 3 Отговор
    За нас в малкия бизнес е най добре в междувластието.Оставят ни на спокойствие чиновниците.

    Коментиран от #10

  • 2 МАТЕРИАЛА ТАКЪВ

    20 0 Отговор
    А В ПАРЛАМЕНТА НАЙ КАЛПАВ.НЕ СТАВА БОГАТА ДЪРЖАВА С ГЛУПАВИ УПРАВНИЦИ
  • 3 Цуки

    4 4 Отговор
    Е как защо. Защото е България
  • 4 Tутанкамон

    26 11 Отговор
    България е по зле и от Афганистан,тук власт имат талибаните на ГЕРБ и ДПС,скоро ще настъпи масова емиграция
  • 5 българин

    22 10 Отговор
    Ако талибаните от ГРОБ-Съюз на ДС се върнат на власт, ще бягаме от страната.

    Коментиран от #22

  • 6 Лош материал

    8 15 Отговор
    С любезното съдействие на " Нерушимата Българо-съветска дружба "
  • 7 Ааааа

    9 1 Отговор
    Хубав плакат, да се сложи по граничните пунктове и летища.
  • 8 Българка

    19 4 Отговор
    Адмир5ации за статията и автора й. Напипал е пулса на проблемите и ги е обстрелял в десятка
  • 9 в наши дни

    15 7 Отговор
    като чуя думата българин,се сещам за циганин!
  • 10 Хахаха

    21 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Досега с герб беше добре и пак с тях ще ни е добре, обаче ние не искаме да ни управлява герб напук, нищо, че става по зле. Е, няма такъв народ

    Коментиран от #18

  • 11 Пунта Канна

    22 22 Отговор
    Накрая заради целия хаос ще го отнесе Радев. Със всяка следваща година става все по злобен и неадекватен. Има основания да се притеснява за свободата си след като му свърши мандата.

    Коментиран от #19

  • 12 Миризлив пор

    10 17 Отговор
    Липса на бюджет, от там липса на пари за болниците за кризата с ковид, всички предсказания на врачки и баячки са за пик на "нещото" след около 2 месеца. Реално хората зад Радев си правят тънката сметка - размотаваме до определено време, разпускане на парламента и обявяване на избори след 2 месеца, по него време идва пика на "нещото" и се обявява извънредно положение и изборите се отлагат. Добре дошли в плана "Лукашенко 2"!
  • 13 Българка

    8 10 Отговор
    Доколкото знам Иво Прокопиев беше обвинен и съден. И беше оневинен именно от Пеевско-Доганските съд и прокуратура. А те определено не работят нито за Прокопиев, нито за протеста. Така че всички, които плючт по служебния кабинет и ДБ директно плюят в суратя на Пеевски-Борисов-Доган.
    Съдът каза, че Прокопиев е невинен, не аз, не Иванов, не буля Пена
  • 14 ченгеджийница

    9 4 Отговор
    Защото вярва на чалгари, комсомолки и бивши комунисти.
  • 15 Умен

    13 0 Отговор
    Големи риби се ловят в мътна вода !
  • 16 българка

    11 8 Отговор
    Мисля си, как така вече многократно се случва, върхушката на ДПС да предрича нещо и последващите събития в политиката започват постепенно да клонят към предреченото?! Не мисля, че те са най-големите умници в България! Поради тази причина ми минават следните мисли:
    Ясно е че една постановка започва с идея, написване на сценарий, избор на режисьор и актьори. Идеята и сценария принадлежат на КОЙ. Има един от КОЙ, който е известен - Доган! Той е човекът, който е връзка "сценарист-режисьор" - ДПС! Режисьорът ДПС избира главните действащи лица - преди бяха ГЕРБ, сега са ИТН - актьори /те си мислят, че са сценаристи/!
    За всички поддържащи дейности КОЙ си има хора - навсякъде и във всички институции! Колко бяха експедитивни само, когато решиха да ударят Кирил Петков и Асен Василев!
    Министър Кирил Петков и Министър Асен Василев са хората, които объркаха "сценария на КОЙ"! Те са нашата надежда!!!
    Поведението на Карадайъ и Тошко Йорданов потвърждават горното!
    Мисля, че ДБ знаят КОЙ е КОЙ и затова демонстрират това отрицателно отношение към ДПС. Ако искаме да спасим България от КОЙ, трябва да подкрепим ДБ и ИБГНИ!

    Коментиран от #21, #25, #38

  • 17 удри

    10 13 Отговор
    Залога за Радев е голям. Ако не успее да спечели втори мандат е много вероятно да лежи в затвора заради шпионските скандали. Най-малкото ония с каскета ще иска постоянно задържане.
  • 18 коко

    13 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    На кого беше добре досега с герб ? На тарикатите и крадците май...
  • 19 хи хи

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пунта Канна":

    ценностната ти система е да я сочиш с магарешки инструмент!
  • 20 дай българия

    10 14 Отговор
    Време е Хвърчилото да поеме отговорност. Не да натиска за безпринципно правителство само и само някой друг да носи отговорността от безобразията на служебното правителство за последните 3 месеца.
  • 21 LOSHIA

    17 5 Отговор

    До коментар #16 от "българка":

    РИСТЬО, ДОНЧЕВА, МАЯ ,ХAДЖИГEНOВ ,ВИE УДЪЛЖИХТE AГOНИЯТA НA БЪЛГAРИЯ! ВИE УДЪЛЖИХТE И РAХAТA НA БOРИCOВ. CЛAВИ ВИ ИЗКAРA МРЪCOТИЯТA И КИРЛИВИТE РИЗИ НA ПOКAЗ.ЦЯЛA БЪЛГAРИЯ ГИ ВИДЯ И РAЗБРA КOИ CТE И КAКВИ CТE!!КAКВO И ДA КAЖEТЕ НE CТРУВAAAAAAAA..
  • 22 Емигрант

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    Че ти още ли си в България?!:)Там останаха само некадърници като теб! Стой си там! Такива като теб никъде не ги искат!
  • 23 Чип и Дейл

    9 3 Отговор
    Много добра статия!
  • 24 D W Лошо, тези Новите не ви слушат!!

    11 1 Отговор
    Мъка, Борисов го оставяхте да си краде, но ви слушаше!? Мъка, Мъка!
  • 25 изрод от ГЕРБ

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "българка":

    Мисля че вече всички знаят в ДБ и ИБГНИ КОЙ, КОЙ Е!Кирил Петков и Асен Василев са хора на ДБ и това е обществен тайна! ДБ и ИБГНИ попречиха на уволнението на Гешев! Всичко е ясно троле!! ДБ и ИБГНИ трябва да заменят ГЕРБ,така е решило задкулисието!!

    Коментиран от #31

  • 26 Бамбука

    11 2 Отговор
    Погледни на изток и ще разбереш кои са кукловодите.
  • 27 Гост

    6 2 Отговор
    Елементарен е отговора на тоя въпрос. Защото България е ДПС!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 !!!?

    8 13 Отговор
    Държавата на Радев & Фигуранти = Хаус, Разруха, Анархия !!!?

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    За д- Хаус ли говориш, герберасте? Герберастете, първо научете да пишете на езика, на който говорите и после имайте претенции за власт.
  • 31 00014

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "изрод от ГЕРБ":

    Затова ИТН да не се опъва като магаре на баир, а да подкрепи мандат на БСП -- служебният кабинет с изчистване на ДБ - отрепките. Задкулисието ще увисне.
  • 32 Сър Пичук

    12 0 Отговор
    Според проф. Иво Христов от БСП 80% от българите са дебили.
    Приемайки, че Парламента е средностатистическа извадка на народа, то 80% от депутатите са също такива, което прави точно 192 души. Т.е. дебилите в Парламента имат абсолютно мнозинство и могат да правят каквото си поискат. Дори и нищо нормално да не правят.
    Защо се учудваме тогава, че сме на последно място в Европа по всичко, освен по простотия.
  • 33 Дойчовци

    3 0 Отговор
    И кой е авторът?
  • 34 Илюминат

    9 1 Отговор
    Спрете с тази измислена политическа криза бе, мисири!!! Конституцията е предвидила служебно правителство, него го има и ако хората там работят грамотно, няма проблем и криза!!! Дано се задържи така, поне няма да ни затварят! Никой не смее! Мъдър е българския народ!!! Не излъчва победител и кара политиците да се състезават за електорат! Ако служебния кабинет наложи локдаун, президента ще бъде отговорен и губи изборите! Ако в парламента решат да затворят държавата, тези които го гласуват и те губят изборите!!! Ето че не само няма Никаква политическа криза, а дори напротив! Народа си гарантира свободата като не излъчва победител с мнозинство, а кризата е само в главите на долните политици, защото са принудени да играят по свирката на суверена! Мъдър и далновиден е народа!!! Българите ще пребъдат!!!
  • 35 Талибан

    1 0 Отговор
    А германистан много добро го чака
  • 36 РАДЕВ Е ПОСМЕШИЩЕ

    4 2 Отговор
    НАЙ СЛАБИЯТ И НЕАДЕКВАТЕН ПОЛИТИК, СТРАХУВА СЕ ЗА КОЖАТА СИ И ЗАПЛАТАТА, ЖАЛКА КАРИКАТУРА НА ГАНЬО БАЛКАНСКИ.
  • 37 БСП най крадливата партия

    3 4 Отговор
    ЦЕНИТЕ РАСТАТ ЗАЩОТО РАДЕВ И ЕКСПЕРТИТЕ МУ ОНИВИНИХА КРАДЛИВИТЕ ОЛИГАРСИ И МАФИОТИ И ГИ ПУСНАХА НА СВОБОДА ЯВНО ЗАЕДНО ИГРАЯТ.

    Коментиран от #39

  • 38 Човек от народа

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "българка":

    Много точен коментар!
  • 39 Престъпника от Банкя

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "БСП най крадливата партия":

    С подобен малоуменКоментар герберскатаСган не можете да прикриете вината наЖивотното от банкя! СатрапаВиновен за ужасяващи кражби,престъпен полицейски произвол, накрая по един или друг начин ще си получи заслуженото възмездие!!!
  • 40 Нане

    1 0 Отговор
    транспиранта е ОК! Сека коза си сака пръча ма тука козата е една а пръчове бол ма ялови без топки!