Last news in Fakti

9 Април, 2022 10:39 6 176 49

Защо искането за вписване на българите като малцинство в Конституцията на РСМ е в разрез с българския национален интерес

  • рс македония-
  • българи-
  • българско гражданство-
  • българско малцинство

Недопустимо е българската идея за независима Македония като самостоятелна държава, за която са се борили българските революционери, да бъде употребена по този начин

Защо искането за вписване на българите като малцинство в Конституцията на РСМ е в разрез с българския национален интерес - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече няколко пъти предупреждавам, че искането за вписване на македонските граждани с българско самосъзнание като част от отделен народ в Конституцията на РСМ е в разрез с българския национален интерес. Това предложение не допринася по никакъв начин за защита на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ, но за сметка на това обслужва македонистката теза за автохонна македонска нация и българско малцинство в Македония. С него ние се отказваме от общия етнически произход на македонските граждани, които се самоопределят като българи или македонци и от общия произход на официалните езици в РСМ и РБ.

Използват се две измамни тези за да се рекламира искането за конституционно регламентиране на българско малцинство. Първата измамна теза е, че така ние българите ще бъдем признати за държавотворен народ. В Конституцията на РСМ никъде не се говори за държавотворни народи. Единственият народ, който е изведен на преден план в нея е македонският народ, а за всички други се говори като за граждани, които живеят на нейната територия и които са част от други народи. Ето какво пише в Преамбюла на Конституцията на РСМ:

„Граѓаните на Република Македонија, Македонскиот народ, како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите…..“

Очевидно е, че думата „държавотворен“ е въведена единствено за заблуда и с пропагандна цел, за да се придаде някакво величаво звучене на малцинствения статут, с който ще бъдат отбелязани тези които се декларират като българи в РСМ. Колкото и да се опитват авторите на тази идея да обясняват, че не става дума за малцинствен статут, ако прочетем Конституцията на РСМ, ще видим, че става въпрос точно за малцинства.

Всъщност, с предлаганата конституционна промяна, държавотворността ще остане само за тези, които се определят като част от македонскиот народ, а за тези които се самоопределят като част от българския народ, ще остане утешителната премия да се сдобият с някоя етническа партия или партии, чиито лидери ще могат да договорят за себе си и обкръжението си няколко службици с властите в Скопие. Недопустимо е българската идея за независима Македония като самостоятелна държава, за която са се борили българските революционери в Македония и за която са воювали и пожертвали живота си десетки хиляди български войни през Балканските и ПСВ, да бъде употребена по този начин.

Очевидна измама е и внушението, че с тази промяна ще се защитят гражданските права на хората с българско съзнание, защото досега не били защитени конституционно. В конституцията на РСМ са защитени индивидуалните и колективните права на всички нейни граждани, независимо от това дали принадлежат или не към изброените в нея народи. Нарушенията на правата на хората с българско самосъзнание и досега е в нарушение на Конституцията на РСМ. В нея, както и в нашата Конституция, индивидуалните права на гражданите са развити съобразно Всеобщата декларация за правата на човека. Фалшивата теза, че проблема с правата на българите в РСМ е проблем на тяхната конституция, а не на техните власти има няколко вредни ефекта. Първо, така се оневиняват тези, които противоконституционно са нарушавали и продължават да нарушават правата на нашите сънародници в РСМ, като се лансира измамната теза, че ограничаването на техните права е заложено в Конституцията. Второ, вместо да поставим веднага въпроса за всяко нарушение на правата на българите, които са граждани на РСМ, да настояваме за бързото решение на тези случаи и за незабавното преустановяване на всякакви дискриминационни практики, ние прехвърляме решението на проблема в необозримо бъдеще, когато евентуално могат да бъдат направени конституционни промени.

Ако правата на сънародниците ни в РСМ бяха основният проблем в отношенията ни с нея, то ние трябваше да се борим тя да бъде приета за член на ЕС още утре, защото така всеки неин гражданин ще стане и европейски гражданин, което ще му осигури максимална защита на индивидуалните права. Да, но тези, които са развели знамето в защита на малцинствените права на гражданите с българско самосъзнание в РСМ имат съвсем други цели. С това безумно и противоречащо на националния ни интерес предложение, което се инсинуира от прокремълските кръгове у нас, се цели единствено и само вкарване на още един препъникамък в отношенията ни с нашите съседи. Първо, една конституционна промяна изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички депутати в парламента на РСМ. Така ключа за решението на въпроса се дава в ръцете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която е силно обвързана с Белград и Кремъл и затова тя ще блокира тази промяна, за да блокира приемането на РСМ в ЕС. Чак когато се прецени, че този ключ вече не върши работа за тази цел, македонистите с удоволствие ще подкрепят въвеждане в Конституцията на българско малцинство.

Нека да видим кога, как и защо се появи идеята за определяне на българско малцинство в РСМ. Тя не се споменава нито в спогодбите между нашите две държави, нито дори в Рамковата позиция приета от нашето Народното събрание през 2019г. Тази идея се появява за първи път на Юлски пленум на ЦК на БРП (к) през 1948г., след разрива между Сталин и Тито, когато БКП прави опит за промяна на курса за македонизация на българите от Македонския край. След като БКП заедно с ЮКП провежда престъпната политика на етноцид спрямо българите, за да ги превърне в македонци, решава да замаже нещата като обособи в българско малцинство тези, които са продължили да се самоопределят като българи, въпреки кървавия червен терор. Още тогава Павел Шатев предупреждава, че това решение е груба грешка.

Днес тази идея се лансира от Президента, който последователно прокарва кремълската политическа линия на блокиране с безсмислени или вредни предложения, които са облечени с псевдопатриотичен популизъм. Като основен инструмент за това, Радев използва Консултативния съвет за национална сигурност. Чрез КСНС Радев успя да прокара Рамковата позиция от 2019г., която не надгради по никакъв начин това което беше постигнато от наша страна в двустранните ни споразумения с РСМ, но компрометира нашата позиция като страна, която едностранно преразглежда вече договорени въпроси.

Българската позиция трябва да е за стриктното спазване на подписаните двустранни спогодби, за стриктното спазване на правата на всеки граждани на РСМ независимо от неговата етническа принадлежност и за изкореняването на езика на омразата срещу България, а не да предлагаме редакция на наследената от Югославия концепция за изброяване на народи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 43 Отговор
    Щото в Македония има под 5 хил българи, а в Пиринска Македония към 100хил македонци..

    Коментиран от #6, #12, #20, #21, #37

  • 2 Фют

    25 1 Отговор
    Това е ясно на всички и много плоска и елементарна англо-саксонска партенка.
  • 3 Къде сте бре родолюбци

    33 4 Отговор
    Мекедодия ви върти на малкия си пръст.

    Коментиран от #7

  • 4 Какво да искаме

    20 3 Отговор
    Когато е явно че самите ние не знаем какво искаме. Десетки експерти и всеки със своя теза по темата.
  • 5 Грульо

    39 11 Отговор
    Македонците са българи, затова не трябва да се признава българско малцинство на северномакедонската територия.

    Коментиран от #30

  • 6 АЙДЕ

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    у лево, левчо.
  • 7 хъхъ

    33 4 Отговор

    До коментар #3 от "Къде сте бре родолюбци":

    Разни атлантици призовават незабавно да се откажем от всички претенции и да свалим ветото, напук на Русия.
    Интересно, има ли в Македония подобни отрепки, които да зоват "Македония да приеме всички условия на България, за да падне ветото, иначе обслужваме руските интереси". Предатели антибългарски!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Па така си е

    32 6 Отговор
    Македонскиот народ е част от българскиот народ.
  • 11 XYZ

    21 4 Отговор
    И албанците са определени като малцинство, а всъщност са 1/3 или повече от живеещите в РСМ. Така че твърдението на автора е несъстоятелно!
  • 12 Сандански

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Много точно си го написал, човече. Браво, дано някой от четящите наистина се замисли за това, което си казал, а то е напълно вярно. Ама, на кой, как му изнася.

    Коментиран от #22, #36

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ran

    10 17 Отговор
    И преди и сега Ние не знаем, какво искаме от Македония, оставете да се развиват, така или иначе ще бъдем в един съюз, какъв Ни е проблема!

    Коментиран от #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Долу БКлП

    7 5 Отговор
    Ванчо Сотето - на всека БКП-кражба - мерудия! Долу Българската Клептоманска Партия (БКлП), наследничка на БКП!
  • 18 Пламен

    19 6 Отговор
    Идеята за независима държава е реализирана чрез македонизма.
    Това е горчивата истина.
    Българите трябва да бъдат вписани като малцинствена група в конституцията.
    Дори и 3500, тях, трябва да ги има за да се ползват от правата, както другите малцинствени групи.
    Другите, 90000 взели български паспорти, разбрахме, че са лъжци използвачи.
  • 19 Гост

    19 2 Отговор
    Не бъркайте области с географско наименование, (добруджа, мизия, тракия, македония, трснсилвания, влахия) с държава. Коментарите са безсмислени.
  • 20 Татарина

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ако знаеш само как те искам!
  • 21 Здравей Иван Владиславе

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Същия като него си!
  • 22 А кои са македонците!

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сандански":

    Първо разбери кои са и тогава пиши! Точно македонците ви изгониха от Егея, защото просто не сте македонци! Кръстили сте българския диалект за македонски, а Александър никога не го чувал този език! Спрете да се заблуждавате! Македонците са си в Гърция! Това че българските царе са ви разселили по Македония, не ви прави македонци!
  • 23 Българин 🇧🇬

    16 4 Отговор
    Глупаво ! България за последно имаше шанс за влияние , когато при разпада на югославия Елцин отказа да признае Македония , в очакване България да си я прибере . Но Ж Желев и синият натовски слугинаж скочиха и първи признаха Македония . Елцин беше озадачен , и на другия ден долетя в София . Русия още не си даваше сметка , че Саш и Турция вече управляват в София ! 😠
  • 24 ЖАЛКО

    4 4 Отговор
    И КИРО СЕ ОКАЗА ОТ МАТРИАЛА НА БОКО.НЕ СТАВА.ПРОДАЖЕН.ЖАЛКО.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Браво

    7 5 Отговор
    Ами целта на политиците които се противопоставят на започване преговори и влизане на РСМ в ЕС е повече от ясна..Създаване на предпоставки за етническа омраза, разделение и повод, като в този на Донбас, ротата от Буча, след като прочисти България, да ходи да освобождава българите в РСМ.
    Радев, Нинова, Слави, да питаме докога ще работят за интересите на Империята на злото.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Jacques Yves Moineau

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "ran":

    Проблема е в "българи-фашисти" и "българи татари" в северомакедонските учебници.

    Коментиран от #49

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 там е въпроса

    1 5 Отговор
    На Путин му е удобно Македония да е извън ЕС и в орбитата на Сърбия. Затова в края на краищата се води войната в Украйна.
    Въпроса е дали тези палячовци ще успеят да договорят Македония в ЕС при зачитане на Българските интереси. Правителство на Пунтьорите които момента за съжаление допуснахме да са на власт, трябва да съумее да убеди ЕС и САЩ в това, че уважението към България от страна на РСМ е всъщност излизане от орбитата на Сърбия и с това и отдалечаване от Москва.
  • 32 Татарина

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "джаич":

    И все пак! Много искам да ти взема българския папорт, и да те пратя по Вардарско, там шиптърите ща оправят!
  • 33 ха сега де!

    8 1 Отговор
    Уж имат претенции за умни хора, а говорят простотии! Това, че македонци и българи имат общ произход го знаят и всички тези, който имат интерес да сеят омраза между нас и тях, но хайде накарай някой да го признае на глас, освен българин! Когато македонците престанат да отричат, че сме един народ няма никакво значение дали ще има вписани българи в конституцията им, както са изброени всички останали. В момента фалшификациите са чудовищни и това не може да продължава така! На всичко отгоре във всички държави с които РСМ граничи има наличие на не малки български малцинства, непосредствено до македонските граници. Има една българска поговорка: "Като не можем както искаме, искаме както можем!" На този етап българите се третират като малцинство в държавата и следва да бъдат вписани поне засега като такива, както са всички останали. Това най малкото ще документира наличието на българи в РСМ, което те отричаха напълно, а ако в бъдеще нещата придобият друг характер може и да има допълнителни промени. Точно непрекъснатото твърдение за липса на всякакви българи в РСМ е причина такива да не са вписани в конституцията им. Ако не държим на вписването на българите в конституцията означава, че се съгласяваме, че наистина не съществуват такива в РСМ. Това пък, от своя страна, означава, че не можем да изявяваме никакви претенции за защита на такова население. За какви промени по късно (евентуално след приемането им в ЕС) можем да настояваме ако още сега сме се отрекли от нали

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даааа

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "ха сега де!":

    Да твърдиш, че при сегашните обстоятелства защитата на българите и българщината в РСМ е в разрез с националния ни интерес си е подло национално предателство!
  • 36 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сандански":

    Браво, хайде сега стягай бухчите, и бегом при твойте БЪЛГАРСКИ сънародници в област македония!!! Дано там в БЪЛГАРСКА македония си по-щастлив!
  • 37 Зевс

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ееееее, не се научихте бе!!!!
    Македонци е имало само в древна Елада.
    Вие сте северномакедонско и общо сте 100 000 в целия свят 🤣🤣😂
  • 38 Нещо пак не разбирам за какво иде реч!?!

    5 1 Отговор
    1. От кога нашите възрожденци са се борели за независима от България Македония, че нещо не се сещам ?????
    2. Ако северните макета пречат на българите да работят в техните институции и се оправдават с конституцията си, то на това трябва веднага да се сложи край.
    3. Никой не е казал, че се отказваме от историята и достойнството си за да оправдаем съществуването на една измислена държава.
    4. Не ние искаме да се присъединяваме към северните македонци, а те към нас, така че е време да започнат да изповядват нашите ценности и да спрат да дискриминират гражданите на ЕС.
    5. Докато всичко по-горе не бъде изпълнено няма никакъв смисъл за нас да влизаме в съюз с тях. Ако това ще ги зближи с Путин, Си или Ким, ами те вече са си доста близки по философии. Фон Дер Лай да се оправя с тях. Никого в Европа не са необходими още неграмотни фашисти!!!

    Коментиран от #39

  • 39 Што зборуваш

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Нещо пак не разбирам за какво иде реч!?!":

    "Никого в Европа не са необходими още неграмотни фашисти!!" Тоа ти нас македонците не нарекуваш фашисти?

    Коментиран от #40

  • 40 размисли за тоа уште еднаш!

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Што зборуваш":

    Ти не си вистински Македонец затоа што не си го знаеш полот и јазикот. Вистински Македонец е тој што прв го напишал: „Оти ти е срам да се нарекуваш Бугарин? Ама не го знаеш ни тоа што си српска тараба или како што са ви нарекли Србите "Српска бановина."
    Бидите со здравје!

    Коментиран от #41

  • 41 Да да

    5 7 Отговор

    До коментар #40 от "размисли за тоа уште еднаш!":

    Ти ќе ми кажеш кој сум и што сум. Кој си па ти да ми кажуваш. Мислиш дека со сила ќе ме направиш бугарин? Тие времиња поминаа. Со ветото само си го покажавте вистинското лице.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 България и интерес

    4 1 Отговор
    България след 1989 г. няма никакви интереси, тя само обслужва чужди интереси, по-точно политиците й, а в частност и ние Народът, щом ги избираме, и позволихме на едни 50 хиляди на хранилка от Козяк да ни управляват живота и държавата. Скъпата кола, скъпият апартамент, скъпите екскурзии не правят държава, а нация от консуматори, която логично се стопява драстично, затъваме в собственото си безсмислено битие. Защото смисълът на живота е друг, семейство, деца, българи обичащи Родината и да творим, да създаваме други, подобни на нас светове, този е Божественият смисъл на Творението на Човека, по негов образ и подобие -Творецът. Докато дойде друг народ на тази територия, който ще обича и милее за държавата си, с цената на живота си.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 размисли за тоа уште еднаш!

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Да да":

    Кој е виновен што не си го знаеш потеклото и историјата, а веруваш во српски и руски фантазии?
  • 45 Сергей

    2 1 Отговор
    Война на Украине именно по такой причине и началась. Когда ещё до событий в Донецке Верховная Рада страны признала основным народом украинцев, а русских не признала даже меньшинством. Хотя русских там более 70%. Но Европе на это плевать и на ваше мнение тоже плевать

    Коментиран от #47

  • 46 Gancho

    1 0 Отговор
    Твърдението на Сотиров е смешно. Вече 30 години слушаме тези глупости и ето докъде стигнахме.
  • 47 Gancho

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Сергей":

    Точно сказано, Сергей!
  • 48 Хихата

    1 0 Отговор
    Абсолютно вярно! Това се отнася в пълна сила и за "истамбулската конвенция" - опит да се сегрегират мъжете и жените и да се настроят един срещу друг!
  • 49 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Jacques Yves Moineau":

    Еми така казват българските археологически данни, а не македонските, а за фашистите може би и не е било така но вярно е че са били другари със Хитлера и това е това