Last news in Fakti

17 Април, 2022 10:00 6 485 98

Жалко за българите по кръв, които не могат да живеят в родината на своите баби и дядовци

  • гагаузи-
  • българиу произход-
  • гражданство

Писмо до ФАКТИ от читател гагауз

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Гагауз с български произход съм. Имам апел към вас, както и към всички българи, и се надявам, че моят призив ще бъде видян и от президента на Република България, министър-председателя и всички компетентни органи, отговарящи за проверката и издаването на българско гражданство".

Това пише читателят на ФАКТИ Алексей Иванов в писмо до редакцията. Ето и останала част от изложението му:

"Ситуацията засяга мен и моите сънародници гагаузи-българи, хора от български произход, българска националност. За гагаузите са написани много научни статии и книги в България.
Подал съм всички необходими документи за получаване на българско гражданство, които се изискват от нас, включително акта ми за раждане, акта за раждане на майка ми... След известно време на сайта на Дирекция по българско гражданство статусът ми се променя, където казва „при непредставяне на посочените документи в срок преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена“. Този статус се появява при всички гагаузи с български произход през последните шест месеца. Макар че по-рано България ни призна и одобри издаването на гражданство на гагаузите от български произход.

Решението на правителството да откаже гражданство на гагаузите днес е гръмко казано, на първо място, това е решението на председателя на дирекция "Българско гражданство", подобни незаконни действия от страна на Катя Матева бяха през 2015 г., когато на гагаузите им беше отказано гражданство, затова бих помолил Катя Матева и всички, които се занимават с това, че гагаузите вече да не се смятат за българи, да бъдат по-лоялни и легитимни към гагаузите с български произход. Можете да се свържете и с български историци и сайта на Министерството на правосъдието на България, където ясно е написано: "Гагаузите са българи по произход и молбите им за гражданство следва да се третират равнопоставено с тези на останалите българи.
Не съществуват гагаузи, които не са от българска народност и това трябва да се има предвид при разглеждане на молби за натурализация.

Има и много източници, включително и в интернет, където се сочи, че гагаузите са признати за потомци на българите. Включването на филологическия анализ на ДНК в най-новите генетични изследвания показва, че гагаузите са най-сродни на българите, отколкото на други народи.
Надявам се призивът ми да бъде чут и да вземете мерки, за да обърнете сегашната несправедлива ситуация спрямо нас. Жалко за хора, които са българи по кръв и произход и които искат да живеят отново в историческата родина на своите баби и дядовци, не могат да направят това".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    23 117 Отговор
    Едно време тези са избягали от България. Точка. Така са избрали. А сега искат да ползват правата на всички нас, които сменсе борили до сега за какво ли не. Няма да ви дадем паспорти и живот безплатно! Точка!

    Коментиран от #4, #5, #10, #13, #20, #22, #24, #37, #77, #89

  • 2 Смърт за осрайнските Убийци

    78 31 Отговор
    Да.А най жалко за избитите и живи горени преди 8 години българи в осрайна.Най жалко че покой нямат от отношението и паметта към тях.

    Коментиран от #18, #53

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Може

    75 10 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    да дойде ред някога и ти да избягаш , човек не знае съдбата си и какво го чака !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кики

    40 67 Отговор
    Че какви българи са гагаузите , те говорят турски и са с турско самосъзнание

    Коментиран от #12, #44

  • 7 Тез га ли ба

    29 32 Отговор
    На избиратели на ДПС ми мязат! Да им дадем паспорти и да подсилят сокола ли?
  • 8 БСП на Бунището

    35 25 Отговор
    Те,червените цървули и Олигарси ,прогониха с глад и мизерия три милиона Българи зад граница,та с някакви Гагаузи ще се занимават...
  • 9 Тази Матева

    38 6 Отговор
    Още ли не е изхвърлена от министерството. Толкова много скандали има покрай нея. А сега и това. Чиста провокация. Министъра трябва да вземе мерки
  • 10 Алооо

    49 12 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    А на тези които живеят в Турция и се раждат, автоматично им издават паспорти, това нормално ли е. От Анадола да не би да са по Българи от Гагаузите, ти как мислиш...
  • 11 Гага уз

    10 22 Отговор
    търся гага узка да за фиктивен брак !
  • 12 Нищо подобно

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Първо малко се образовайте по темата преди да пишете глупости
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пара Докс

    38 7 Отговор
    Значи ако си африканец и влезеш през оградата, веднага ти дават българско пребиваване, с последващи възможности, а за хора, които се чувстват българи има един кашон въртели в чиновническите бюра? Не съм забелязал това да е така за турските граждани. Ако гагаузите се определят като турци, България не паспорти, а и хляб и сол ще им даде.
  • 15 Пучо Капучо

    34 5 Отговор
    Гадни, пропаднали политици са наште - хем ги признават, хем им отказват гражданство на бесарабските българи. А същевременно централните части на големите ни градове се напълниха с фалафели от къде ли не...
  • 16 гъзълбаш

    10 12 Отговор
    Германистан ще ви приеме.
  • 17 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Влез в укипедията там пише . Малко се образовай .
  • 18 Убийци долни

    24 11 Отговор

    До коментар #2 от "Смърт за осрайнските Убийци":

    Да нямаш памет и уважение към убитите от осрайнските фашисти Българи преди 8 години,говори за това колко ви е любовта към Родината и Българския народ.За вас родината ви е там дето е келепира.Дето е модерно.Дето сте еврогейции..Пфууу..
  • 19 Шкембе Войвода

    37 6 Отговор
    Доста Гагаузи познавам и са по Българи от Българите. Християнските и Българските традиции ги спазват много, много повече от нас....
  • 20 😈😈😈😈

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    А бе човеко що пишеш без да знаеш . Прочети нещо и после коментирай. Такива спецове сте ми смешни.
  • 21 Тогава защо се водите турско племе

    14 7 Отговор
    Това пропаганда ли е голяма част сте християни ортодохси щом сте християни и сте се родили във България и говорите български не друг език спазвате българските традиции значи може да сте българи
  • 22 Ужас

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Ти пък за какво си се борил?
  • 23 ИВАН

    9 23 Отговор
    Ми като сте българи, що не се наричате българи, ами с някакво гадно име - гагаузи, което ми звучи доста ориенталско и първобитно - гага, баба узи

    Коментиран от #25

  • 24 Копипасте

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Навремето беше по-трудно, но сега, с помощта на Интернет всеки, който иска, може да покаже на целия свят, че е идиот.
  • 25 Копипасте

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "ИВАН":

    По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения.
  • 26 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Огнян":

    Овчо,произход се доказва.Не може : Аз съм еди какъв си по произход,ама няма никъде доказателства за това.И понеже сега виждам някакви предимства от това,веднага ми издайте българска лична карта в която да пише че съм българин,нищо че имам паспорт в който пише друг произход,който като ми го издаваха ,бях съгласен,защото съм роден тук,а не в България.

    Коментиран от #29

  • 27 Ивайло

    10 23 Отговор
    Гагаузите не бяха ли турци християни? Украинските гагаузи не говорят български, те знаят само турски. Не ги щем тука. Мюсюлмани са.

    Коментиран от #50, #52, #78

  • 28 Кравар

    11 9 Отговор
    В момента , в който Молдова бъде приета в ЕС , тези ще престанат да искат бг паспорти
  • 29 Огнян

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Овчо си ти.
    Проблемът е точно с хората , доакзали български произход. Мотат ги целенасочено и това е явно установена политическа линия.
    Специално тези от Украйна и Молдова са най-потърппечши.
    Взем исе информаирай не ми се бутай така неподготвен в раязговора.
  • 30 Алфа херинга

    13 6 Отговор
    Кажете че сте украинци и няма проблем. Сега това е модерно. Ако сте и ваксинирани, ще ви лапнат веднага. Такива нови българи търси Ки.рето
  • 31 ценов

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Е от такива като ДОКОЛКОТО СЪМ ЧУВАЛ ми се драйфа!Вземи попрочети-писанки по темата бол!Дори руснака в прав текст,още от времето на СССР ги признава за чисти българи!
  • 32 Така

    10 16 Отговор
    Мойте деди са участвали в Илинденското възстание, тези са дезертирали в Русия от османците. Измъкнали са се да не ги заколи някой, но мойте деди са останали да се борят. Навлеци на готово няма как да допусна! Няма европаспорти за тези бесраби, гахаузи и тн. Айдееее метла!
  • 33 Познавам доста гагаузи

    13 13 Отговор
    това са чисти молдовци/румънци. постоянно се правят на румънци или българи както им отърва, а самите те са ми казвали, че са турски християни!

    Коментиран от #79

  • 34 Така ев Бг

    7 1 Отговор
    с предимство са Златните Паспорти на руските олигарси-мафиоти и кгб-ци !!
  • 35 ГагаузБългарево

    13 8 Отговор
    гагаузите са работливи, да си идват, в България има нужда от тях, а русофилопутинофилите са мързеливи и безполезни, файда никаква от тях, да се махат ...............
  • 36 Сократ

    11 2 Отговор
    В Молдова консул е един коромпиран луд човек АНГЕЛ МАРИНКОВ, който освен да събира по 500 евро за граждансво, е известен и с това, че насилва младите бесалабки и е ГРЪЦКИ шпионин.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 887766

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Гагаузите са българи,но турците ги ухажват много и искат да ги излъжат,че са турци...хаха,заради геополитиката на Турция...но те са си българско население и мисля,че.имат право на паспорти,за.да не ги прилъжат турците.Турция така прилъга някога кюрдите и после ги изтрепа с милиони,политика.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 MAN

    10 8 Отговор
    БОЙКО ПРАВИЛНО ГО КАЗА ,БЪЛГАРИНЪТ Е КОФТИ М"АТРИАЛ.
  • 41 Сиганин

    3 8 Отговор
    Сега всички сигани ще се юрнат към територията.
  • 42 В.В.П.

    12 5 Отговор
    Гагаузи има в много държави около България.Украйна ,Молдова ,Русия ,.В България има много националности ,които са българи по паспорт .Родината е България..Гагаузите в България ,са българи ,говорят турски ,също така и са източно православни .Обратно на помаците .Обаче са българи.Зашитава ги конституцията на Република България..Има движение и миграция на хора ,през вековете .Бягство от войни и лоши реколти.Както в случая .Да им дадат.

    Коментиран от #63

  • 43 Реалист

    8 9 Отговор
    статията е манипулативна за възприемане на гагаузите от българите като свои:) гагауза си е гагуз:) родния му език е турски:)

    Коментиран от #74

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сократ

    4 1 Отговор
    ГЕЛЕ МАРИНКОВ - лудото е КОНСОЛъТ ни в МОЛДОВА. Той е РЕЗИЛ за цяля България и присъствието му там е еинстнено в негова материална полза.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Фффффф

    6 2 Отговор
    Българската държава признава само цигани и турци за български граждани,но не и самите българи,гагаузи,помаци,турлаци,
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 РЕАЛИСТ

    5 8 Отговор

    До коментар #27 от "Ивайло":

    Какви глупости си написал. Хем пишеш, че са християни, хем не ги искал, щото били мюсюлмани. Истината е, че са православни християни и са избягали заедно с бесарабските българи от османците. Говорили турски език. По добре християнин да говори турски, отколкото помак , който е мюсюлманин.
  • 51 Реалист

    6 1 Отговор
    ше питам един гагаузин у виница или у село българево дали е българин:)
  • 52 На всички тях българският им е майчин

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ивайло":

    Запознай се с някой/я
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Потомци на царското племе

    9 8 Отговор
    От Варна съм, фен на Черно море- Варна. Преди 20-30 години, неграмотни фенове, от провинцията обиждаха варненци (за футболна среща се смята за нормално) скандирайки гагаузи, византийци. Грамотен човек, ще ви каже, че така наречените гагаузи са част, от българският етнос, говорят не турски а османски. Каква е разликата? Съвременният турски е като сегашният македонски, измислен е след 1925 г. когато се създава Р. Турция, зети са думи, от Тюркмениста и Средна Азия прибавят ги към арабските и персийските думи в Османският език и се ражда сегашният вече не Османски а Турски език. Защо гагаузите говорят на Османски, щом са българи Християни? Защото живеят покрай морето а не в провинцията (континенталната част). Покрай морето се говори на държавният език (Ос. Им) е просъществувала до 1925 г. Сега целият свят говори английски, защото "морето" е виртуално (Интернет). Но българите са си българи, както и всички други нали така. Генетически, верски и териториално Гагаузите са българи, някой казват преки потомци на царското племе на Аспарух (Исперих).

    Коментиран от #57, #65

  • 55 Гагауз ери

    7 19 Отговор
    Гагауз да се наричам първа радост е за мене ние гагаузите сме тюрки като нашите братя от Турция една кръв най близки от всички трябва Булгар да се осъзнаете че сте тюрки а не славяни никаква славянска кръв не тече във вас нашата майка е Турция не България

    Коментиран от #61

  • 56 за съжаление

    3 6 Отговор
    В България законно избраното правителство беше узурпирано от безродния пРезидент и банда мошенници за кефа на Москва. Тогава нещата не бяха напълно ясни, но сега разбираме че лъжите не са били просто алчност за власт, а целенасочена политика на Москва за дестабилизиране на България превантивно преди нападението над Украйна. Това няма да продължи вечно, но ще трябва да се борим за осъзнаване на по-елементарната и корумпирана от социализма маса, която позволи това да стане. Българските ценности, доколкото бяха останали, бяха методично заличавани в продължение на 30 години по телевизията. Тогава мислехме че това просто е социалистическото разбиране за "класовата борба". Но не е било само това.
  • 57 Иван Марков

    6 7 Отговор

    До коментар #54 от "Потомци на царското племе":

    Напротив , аз съм гагаузите и нашият език е чист турски тоест старотурски . А за османския език той е езика на двореца в османската империя , език който се говори от от хората в двореца език създаден от Осман включващо в себестойност Персия Арабски . Но народа в империята говори Турски както и голяма част от простолюдието не разбира османски . Османски език се изучава в момента в училищата в Р.Турция . Дядо ми е разказвал за османски който няма нищо общо с турския . Гагаузите са Тюркско племе така както и прабългарите .
    Четете енциклопедия на английски ще разберете .
    Аз съм Гагаузи и моя език е тюркски и да аз дъм християнин.

    Коментиран от #62

  • 58 Gen Gurko

    5 12 Отговор
    Тези като макетата ще искат паспорти само за изгода за ЕС. Досега къде дремахте бе? Никакви българи. Българите са си в България, както навремето покойния Кенан Еврен казваше : турците са си в Турция. Толкоз.
  • 59 до читател гагауз

    4 5 Отговор
    Човече,
    те управляващите сега и досега ,
    се отнасят еднакво зле и към всички българи и български граждани.
    Не е ли да ,,усвоят присвоят отнемат и каквото още ти дойде на ум,,
    не ги бива за друго.
    Предполагам,че просто ни управляват други хора,не българи и не от България.
    Всичко е ,,ала бала,, упражнения за балъци,вече съм на 65 и все е така от как се помня.
    Преди ни управляваха комунисти,борци против фашизма,след това ни управляваха децата им,сега ни управляват внуците им.
    Аз в къщи в двора си един фургон не мога да си сложа без да ме ,,изрекетират,, цяла плеяда тарикати.
    БЯГАЙ от тук някъде другаде.
  • 60 Как не ви е срам,БЕ,

    6 5 Отговор
    управляващи!!!Гагаузите са си българи.Как няма да им дадете гражданство? Пфуууу,как не случихме на Правителство!
  • 61 От внуче дядо не произхожда.

    4 7 Отговор

    До коментар #55 от "Гагауз ери":

    Ха,ха, ха!
    Има някой който трябва да се осъзнае, помисли дали не си ти!
    Най вероятно си служител на Мит е обединената държавна специална служба на Турция).
    Турция е сериозна държава, със сериозна пропаганда. Ето веднага реагират. Така или иначе гагаузите няма как да са турци, защото са Християни, турчин -християнин е нонсенс. До 19 в. че и до първата четвърт на 20 в. националността се е определяла по Вярата. Християните са наричани, от Османската държава Румелииски народ, ще рече Римски, ще рече Християнски народ. Християнските народи са Българи, Гърци, Арменци Сирийци и т. н.. Турският народ е от 1925 г. А Българският от хиляди години. От внуче дядо не произхожда.
  • 62 Сарай,

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "Иван Марков":

    Не казваш, от къде си, но явно турската пропаганда те е засегнала. Лъжа е че Османският се е говорел само в двореца (дворец казват руснаците, да не си руснак?) на османски е Сарай, знам го защото дядо ми говореше Османски, от който произлиза Турският. Правиш ли разлика? Дядо е от Североизточна България, обясняваше на турци, от Турция коя дума какво означава веднъж. И да ти кажа, нямаше съмнение, че е българин. Покойник е вече, но беше готин пич!
  • 63 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "В.В.П.":

    От тюркски племена българи викаш:) че и турски говорят:) ти турски знаеш ли??

    Коментиран от #64

  • 64 В.В.П.

    3 5 Отговор

    До коментар #63 от "Реалист":

    Говоря и турски ,цигански.български,френски ,испански ,Все пак съм циганин от Изт Румелия.Реален циганин.Хехе.
  • 65 Тоалетна хартия

    6 5 Отговор

    До коментар #54 от "Потомци на царското племе":

    Що за глупости пишеш!!!! То излиза, че в Одринска тракия всички са говорили само турски!!! И да ти кажа, не всички българи са избягали след кланетата на турците...Моите идват след 1925г. До тогава са живеели В Одринско- Мармара.....От гръцко, дядоми, по време на Втората световна се връща в Гърция, като част от коменданството в Драма с идеята ,скед войната да се върне в Кукуш- Килкис, в бащината си къща...Гибим войната и пак се връща в България...... Таааа, кажи ми, колко гагаузи ,след като са избягали от България са се били за България???!! Тия само гледат да спасят кожата. Трябват им паспорт български за да бягат пак!!!Изобщо не им пука за България!!! То и на над 100хил.макета им дадохме паспорти и какво стана!!!

    Коментиран от #71

  • 66 уточнител

    3 1 Отговор
    В Английските учебници, за тяхно удобство, всички народи северно от Персия са наричани Тюрки. По същия начин германските историци, за удобство, наричат Источната Римска Империя Византия. Просто за да различават за кого иде реч. Византийците обаче са се наричали Римляни, а на Български - Ромеи. Царската фамилия в Русия са Романови. И днес, името Роман е популярно в Русия.
  • 67 възпоменание

    5 2 Отговор
    Преди деветосептемврийския преврат, централний пложад пред кметството се е наричал Мегдан. В събота сутринта е минавал доктор да види дали всички дворове са подредени и чисти. След това на мегдана, е имало музиканти които са свирили хора и ръченици, които днес наричаме народни. Хората са се събирали и са танцували. Така е живеел българския народ преди падането под комунистическо робство. След това с настъплението на Новоговора, Мегдана става Площад. Събота хората извършват почистване наречено вече Ленински Съботник. Свирят комунистически песни и пляски които не стават за танци на Български хора и ръченици. Българската култура е подтисната, а при Слави направо опростачена.

    Коментиран от #68

  • 68 Е що така

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "възпоменание":

    На Слави чалга опростачването бе възможно и стана през Либералната демокрация, не през социализма, както и гей парадите, циганизацията, наркотиците-деградацията и неграмотността, но за тях си прописнал да кажеш?!
  • 69 Крум, Омуртаг, Персиян, Борис, Симеон,

    8 2 Отговор
    Днес се смята, че съвременните нациите в Европа, започват да се формират през 19 век, това е вярно с едно изключение. Това изключение е Българската нация. През 19 българската нация се възражда, докато другите се раждат, правите ли разлика? ДНК изследванията показват, че всеки четвърти българин има гените на хората живели по нашите земи преди 7-8 хил. години. Ще рече, че сме местен народ. И почти 100% съответствие с хората живели преди 1000 г. Което ще рече, че нацията ни се е формирала, във времето на Крум, Омуртаг, Персиян, Борис, Симеон, Петър, Самуил, Петър-Делян. Гети, Мизи (траки) Готи, (баварци) Авари, (тюрки) Арийци ( оно-гури кути-гури), Словени (анти венети). Това са племената, от който е произлязла Българската нация. Погледнете картата на Европа, 8-9 век. След покоряването на Аварският хаганат, от Крум (Б-я) и Карл Велики (Франкската империя) има само три държави, третата е ИРИ, която може да се каже, че е васална на България, защото след като Крум си прави сребърна чаша, от главата на Никифор, десетки години ни плаща данък. Крум въвежда закони общи за всички племена и облича армията в общо облекло (аварското), като най подходящо, за война. Следващите владетели, въвеждат обща религия и азбука (Глаголица в началото и Кирилица малко по-късно).
  • 70 Михаела

    4 7 Отговор
    Гагаузите са си чисти българи, и за да си запазят религията и живота е трябвало да говорят на турски. Ако някой те чуел да говореш на български и ...ножа.
    Прабаба ми е от Брестак(гагаузко село) почина на 96 г. И много добре си спомням като малка, какво е разказвала на моите родители -едно време какво е било.

    Коментиран от #72

  • 71 Североизточна България

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Тоалетна хартия":

    Североизточна България не е в Тракия бе човек. Българите живеят покрай западното и северното крайбрежие на Черно море, от хиляди години. Виж на картата, къде е била Стара Велика България. Гагаузите са в Добруджа и по на север към Одеса. Някой са се върнали в Б-я след Освобождението други са останали, където са били. Дядо ми на който съм кръстен е от Тулча например български град, в устието на р. Дунава, сега се намира в Румъния.
  • 72 Имах съученик, от там

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Михаела":

    Да така е имах съученик, в техникума, от село Брестак. казваше да не го обиждаме на турчин, че да не извади ножа.
  • 73 stan40

    6 3 Отговор
    Чували ли сте за град Каварна? Местните са българи- християни,, говорили са и турски, и са така наречени гагаузи. Една село на 6 км. от Гр.Каварна по посока на нос Калиакра - село Българево е населено от "гагаузи". При тях българското е "120 процента". Простотията унищожава България!
  • 74 stan40

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Отидете в град Каварна и с. Българево на църква на Великден, за да се запознаете с гагаузи. По-голяма простотия небях чувал!
  • 75 stan40

    3 0 Отговор
    Аз да не знам, че тъста ми не е българин, защото е гагауз. Що за простотия? Ще взема искам от МВнР да издадат документ на сина ми, че по народност и "гагауз" вместо българин, за да може по-лесно да емигрира, за да се отърве от българската простотия.

    Коментиран от #85

  • 76 Владислава

    5 4 Отговор
    Учих някога в Москва. Имах колежка, на име Кирекя Христева, която беше гагаузка от Бесарабия, Украйна. Говореше само турски (освен задължителния руски), но не знаеше български. Разбираше се без проблем с колегите от Азербейджан. Казваха, че езиците им почти не се различават. Да, гагаузите са турци християни, но са си турци. Няма нужда да идват в България. Да ходят в Турция, чийто език разбират без проблем и лесно могат да научат съвременния турски. А гагаузите, които си живеят тук от векове, си говорят български и няма проблем да си живеят тук.

    Коментиран от #80, #81

  • 77 Пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Трябва да се птиеме закон за единнограбданство. Както в Австрия. Или си българин , или друг. Какви са тези измишльотини с деойно гражданство.
  • 78 stan40

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ивайло":

    Артиста Николай Урумов е българин, гагауз. Може да прочетете автобиографията му!
  • 79 stan40

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Познавам доста гагаузи":

    Явно никой не познаваш, а се опитваш да лъжеш. Гагаузите са чистокръвни българи , източноправославни християни. Женен съм за гатаузка по бащина линия. Синът ми е четвърт гагауз, който дори не знае, че дядо му е гагауз, защото той се е българин.
  • 80 stan40

    3 3 Отговор

    До коментар #76 от "Владислава":

    Попитайте артиста Николай Урумов дали е българин, защото е гагауз. Жалко, че такива като вас са учили в Москва и са определяли съдбата на българите. Ако бях глупав колкото вас, трябва да кажа на сина си, че той не е чист българин, защото дядо му - тъста ми е гагауз. От такива "умници " като Вас държавата ни е на това дередже.

    Коментиран от #83

  • 81 "Вятър те вее на бял кон"

    3 3 Отговор

    До коментар #76 от "Владислава":

    Владиславо,
    "Вятър те вее на бял кон"

    Човек, който си няма никакви грижи и се носи през живота самоуверено и без каквато и да било мисъл или тревога за бъдещето. Използва се най-често с леко пренебрежение за някой лекомислен и вятърничав младеж, с намек, че въпросният не може или не бива да бъде обвързван със сериозни отговорности и очаквания.
    Била учила в Москва, значи хабер си нямаш, от науката история. Азербайджан е една, от държавите в Осм. империя, говорели са османски, също както още поне 26 съвременни държави, но това не прави нашите гагаузи азербайджанци или турци. Езика е важен, но не е определящ, виж украйнците, половината говорят руски, но се бият срещу руснаците. Следиш ли новините?
  • 82 Алекс

    0 0 Отговор
    Здравейте, имате ли контакти с Николай Урумов?
  • 83 Владислава

    6 3 Отговор

    До коментар #80 от "stan40":

    Който живее тук се е българизирал и знае български. Но защо да ги внасяме отвън? По-добре да дойдат българите от Украйна, които и български знаят, и са християни.

    Коментиран от #84, #87

  • 84 123

    8 2 Отговор

    До коментар #83 от "Владислава":

    Гагаузите от чужбина са същите българи като останалите от Украйна. Всички гагаузи са християни! Няма гагаузи мюсюлмани!!!
  • 85 Кенан Еврен

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "stan40":

    Въпросът е къде ще емигрира? Да не стане от малък трън на голям глог? С български паспорт е по-лесничко май,а?
  • 86 Владислава

    6 3 Отговор
    Ето колко е трудно да бъдеш жена в България. Особено, като се добавят и мъжете гагаузи от този форум и други етноси. Става тюрлю гювеч. Настървени, зли вълци срещу агне. Ох, ориенталщината е жива повече от всякога на нашата територия! Манталитетът трудно се променя. Мда-а, трудно е да си дама сред гагаузи ли бяха, кви бяха. Сред вас жената може да бъде само робиня, да си трае и да ви мрази тайно, докато ви надживее. Не ми пука за всички вас.

    Коментиран от #88, #90

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 123

    2 3 Отговор

    До коментар #86 от "Владислава":

    Казахте, че гагаузите не са християни, значи са мюсюлмани? Махай се оттук! Няма гагаузи мюсюлмани
  • 89 Komapak

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Това че си имал късмета да се родиш в България не те прави привелигирован. За уточнение, можеше да сее родиш и в Папуа Нова Гвинея, нали? Като човек, който пътува постоянно в цяла европа, мога да кажа, че си е доста сериозна привилегия свободното придвижване. По принцип тези българи имат право на българско гражданство, нк аз бих им поставил условие да живеят минимум 5 години в България. Защото ми е пределно ясно, че в момента в който имат български документ и ще щипнат за Европа. На мен ми изглежда логично.
  • 90 Агенция Reboot.

    2 3 Отговор

    До коментар #86 от "Владислава":

    България оглави класация на най-добрите държави за работа за жени в Европа

    България оглави класация на най-добрите държави за работа за жени в Европа
    27 авг 2021 |

    България оглави класация на най-добрите държави за работа за жени в Европа

    © Rebootonline.com

    България се нарежда на първо място сред най-добрите европейските държави за работа за жени.

    Страната ни получава общо 236.6 точки от възможни 300 в класацията на дигиталната PR агенция Reboot.

    Коментиран от #91

  • 91 Коко

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Агенция Reboot.":

    Виждам, че тук се е събрал доста аристократичен клуб от млади и стари маркизи, графове, принцове и други подобни. Етикет, възпитание, умове, способни да решат самостоятелно хипотезата на Пуанкаре, и каквото си щеш от този порядък. Ум да ти зайде!
  • 92 ДО г-н Гагауз,

    0 1 Отговор
    Ама тук искаха по 5000€ за да издават паспорт. Събирай € и се надявай. Успех българино!
  • 93 ццццц

    2 2 Отговор
    Гагаузите са турско племе, да се обърнат към Ердоган. Не можем да прибираме всякакви, само защото сме много ларж

    Коментиран от #94, #95

  • 94 123

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "ццццц":

    Българите на Аспарух също са били тюркско племе, от което произлизат сегашните българи и гагаузи, ние сме от един род... - wikipedia
  • 95 123

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "ццццц":

    Всички, които бяха с Аспарух, всички българи. Именно тези народи са дали името България! учи история
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 ComfortablyNumb

    1 2 Отговор
    Ай полека с тия гагаузи - българи!? Гагаузите са турци-християни , само че Турция не става в момента за емиграция - с падането на лирата и "гениалното" управление на Ердоган - два пъти по ниска средна работа заплата от България та за това е това българеене на гагаузите. Ако дойдат в България стават електорат на ДПС . България няма обединяваща държавна идея и всеки иска да е нещо друго. Помаците говорещи САМО български и в общи линии поне младите не са религиозно и дори така ги дърпа към Турция и ДПС ... Очаквам скоро да се появи и иредентизъм и сепаратизъм по морето ( и без друго много хора са половин гърци ) ако продължи тая злобна злонамерена кампания срещу "лайноморието" и "бетономорието" и "батките от Бургас" и мутрите и без друго майните и софето разбират българското море като чуждо нещо...

    Коментиран от #98

  • 98 123

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "ComfortablyNumb":

    Българите от Аспарух са били тюркско племе, прабългари, стари българи. От българите произлязоха сегашните българи и гагаузи, един народ са!