Last news in Fakti

27 Юни, 2013 11:36 1 838 9

Протестиращи, непротестиращи и манипулатори

  • протестиращи-
  • непротестиращи-
  • манипулатори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филип Цанов, председател на НГС „Природата за хората и регионите”

След няколко дни на затишие и ослушване от началото на протестите, сега политолози и социолози не слизат от екраните на телевизорите. Някакви си Дайновци, Коларовки, Кръстевци, Минчевци и тем подобни, които от години безкритично и натрапчиво шестват и господстват по медиите, словоблудстват, заклеймяват и менторстват, се присламчиха по стар техен обичай към кауза и хора, които сигурно не искат да имат нищо общо с тях. Отново самонадеяно и безпардонно натрапват мнението и вижданията си какво става в България и как да се преодолее политическата криза. Недъгавото ни развитие в последните 20-тина години се дължи в голямата си степен на неверните им и сбъркани тези и прогнози за Прехода и начините и формите за развитие на икономическия ни модел и гражданско общество. Но за жалост от тези избавление няма. Властта им в медиите е всеобхватна и друго мнение почти не съществува. Много бързо към протестите  се присламчиха и техните протежета, активистите на партиите, загубили изборите. Вместо да се скрият в миша дупка, че с тъпотиите си и с поведението си в продължение на години докараха нещата до там, че никой да не им вярва за нищо, използват сега ситуацията да си лепнат физиономиите в началото на всяка новинарска емисия или публицистични предавания. Партиите, които сега демонстрират единство и намерение за сговор като ДСБ, България на гражданите, ПП Зелените да отговарят на въпроса защо това не го направиха преди изборите? Вместо Кънев, Москов, Грозев ясно, открито да кажат: „Ние се отказваме от партийната субсидия и с този акт ще покажем новия морал в политиката и в отношенията между политици и гражданско общество”, те обикалят студията и искат нови избори и нов избирателен кодекс. Тези партии нямат право на поправителен. Имат право да изчакат срока, както е по Конституция – 4 години, и през това време да убеждават нас, Гласуващите, колко са готини, красиви и умни и че заслужават да управляват страната. Всичко друго, което се прави, е демагогия, анархия, неспазване правилата и законите на Републиката и не трябва да има подкрепа.

От 13 дни медиите – електронни и печатни, ни заливат с информация за протестиращите. Къде са се събрали, какви плакати са написали, каква сценка са изиграли, колко кучета и колички има на протеста, какви са маршрутите, коя част на София е затворена? Почти не остана протестиращ, който да е бил вече на екран или в студио в БНТ, БТВ, Нова, ТВ 7, Канал 3 и коя ли не телевизия. Може би голяма част от протестиращите са недоволни от липсата на представителност. Факт е, че около 50% от имащите право на глас действително нямат представители в парламента, същото се отнася и за софиянци. Но това не е поради липса на възможност да изразиш своя вот и гражданска позиция. От 23 години в правото да избираш и да си избиран сме свободни. Това, че не си отишъл да гласуваш, независимо каква е причината, е твой личен избор. Никой не трябва да се сърди защо резултатите от изборите са такива и защо в момента ни управляват БСП, ДПС и Атака. Така са устроени всички демократични държави в света, каквато е и нашата. Малцинството е длъжно и трябва да се подчини на мнозинството. В миналото останаха Октомврийската революция, Деветосептемврийският преврат, когато малка група хора наложи диктата си на цели държави, общества и поколения. Такова нещо е недопустимо да се случва. Гласът на протеста се чу – Пеевски не е шеф на ДАНС, министър, за който излезе нещо е отстранен, ще отстранят и областни управители. При всяко грешно и подозрително решение обществото явно ще реагира незабавно като коректив. И изходът на управляващите и на властимащите, от тук нататък без значение кои са, е един – да се съобразят. А, че така ще се случват нещата е напълно ясно.

Но е задължително да се чуе и гласът на непротестиращите - тези, които не са длъжни, нито някои може да ги накара, а много и не желаят да излязат на улицата и не са съгласни с протестите. Хората, с право на глас са 6 250 000, гласувалите на последните избори са 3 633 000. За 13 дни никъде не се чу дори гласец, камо ли глас от тези, които не протестират. Потребителите на интернет са над 3 милиона. С натискане на един клавиш засвидетелстваш подкрепа или обратното. Защо само 30-40 хиляди са активни във фейсбук, при положение, че там са милион българи? Защо от 6 250 000 само 15-20 хиляди излизат на протест?
На тези въпроси не се дава отговор, не защото не може да се даде отговор, а защото шестващите по студията и по медиите манипулатори  не желаят да отговорят.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    0 0 Отговор
    Абсолютно е прав човека-адмирации.
  • 2 Дани

    0 0 Отговор
    "Защо само 30-40 хиляди са активни във фейсбук, при положение, че там са милион българи? Защо от 6 250 000 само 15-20 хиляди излизат на протест?"

    Аз си задавам същия въпрос ...
  • 3 @Papi

    0 0 Отговор
    В момента "Зелените" си менят кожата на всеки изгрев. Тоест като видят партията или олигарси като Прокопиев, които ги огрява веднага ще се набутат там. После Тома Белев намигва както на всички интервюта като ощипана госпожица и гледа встрани с периферията си за златна мина. Протестиращите или по-точно платените от тях никога няма да разберат защо ги извеждат навънка докато техния вожд бенбения Белев си съска с опашка! Отврат!
  • 4 Сава

    0 0 Отговор
    В момента протестите не излъчват истинското желание на всички българи. Смятам, че наистина хората, който са на протестите са хора, чиито глас не е чут. А какво всъщност става с хората, които подкрепят правителството и иска да се даде шанс за развитие?
  • 5 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    България може да се превърне в просперираща държава само: при 100 % мажоритани избори с оценка/ предпочитание на предпочитаните кандидати. А това изисква и електронно гласуване. Това е истината! Старата система, дори с леки промени, само ще подържа статуквото респективно мизерията в обществото. Хора помислете задълбочено и ще осъзнаете тази истина! Замислете се защо темата за мажоритарните избори не се обсъжда от основните партии?
  • 6 Хари

    0 0 Отговор
    В момента пак ще се използва народа заради лумпените като някакъв измислен реформаторски блок, който уж щял да бъде демократичен! Алооо, Тома Белев и Москов ли ще ми говорят за демокрация? Хора, които си грабят държавата ни като за последно! Измекяри!
  • 7 Гергана Василева

    0 0 Отговор
    Медиите са абсолютни продажници, коя от коя по-продадена, и то си личи. Всички малко или повече от много манипулират с броя на протестиращите. TV7 се опитаха да скрият протеста в първия ден. BTV казваха, че протестиращите са малко или че намаляват, докато те с всеки ден ставаха все повече и бяха многобройни. Прави са от Атака да се опитват да се борят срещу това.
  • 8 Agent

    0 0 Отговор
    Депутатът от левицата и секретар на БСП по медийната политика Антон Кутев: "Кои са хората на протестите? Говорим си за умните, образованите, за по-заможните в София. Ами нали точно техните данъци искаме да вдигнем? Много ясно сме заявили, че с промяната на плоския данък облагането на доходите на хората над 4500 лв. се вдига. Ами нормално е да протестират. Открай време това е формата на класова борба всъщност"
  • 9 Alexander Anguelov

    1 0 Отговор
    Най-важното: определяне на проблема – защо България е в това състояние след 24 години? Моята гледна точка: съществуващата избирателна система е най-голямата измама на прехода.

    Нека всички се обединим в търсене на решения: обединението е силата на програса
    Партиите разделят народа! Защо: разделяй и управлявай/подчинявай!

    Има два изхода: избор на личности при 100 % мажоритарни избори в два тура по австралииски модел, при задължително гласуване. Само при 100 % мажоритарни избори има истинска конкурениця на личности. нали? Кой се страхува от истинска конкуренция и защо? Проблемът: партиите се страхуват от промяна на тяхната приоритетна позиция, поради това правят всичко да потушат тези разговори. Хора мислете разумно и непозволявайте да ви мамят ако мислите за просперитета на вашите деца.

    Другият вариянт е: президентска република - президента формира правителството. Тъй като президента се избира мажоритарно от цялата страна има прово да формира правителство.