Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 16:00 1 924 29

Д-р Любомир Канов: България е аграрна страна с развита филмова индустрия.

  • кино-
  • изкуство-
  • икономика-
  • д-р любомир канов

Една дълбока и безнадеждна досада, примесена с тъга

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли е моя работа да се произнасям за българското киноизкуство. А и рядко гледам неговите разнообразни постижения, поради което е възможно да греша. Но когато се случи да ги гледам, ме прорязва една дълбока и безнадеждна досада, примесена с тъга.

Това коментира във "Фейсбук" д-р Любомир Канов.

Тъгата е заради проблясъците на талант, заровен дълбоко в пясъците на бездарни сценарии, скудоумие и сюжети, сякаш изсмукани от пръстите.

Защо “Роза Дамаскена”. Защо? Та тя не е даже “една българска роооза”, както обичат да пеят комунистите на своите конгреси за нея и за нейният “ароматен глас”. Тя е сирийска роза. От Дамаск.

А дестилацията и екстракцията на розово масло, както и всички процеси, включително фракциите на ракията и всички концентрати са изобретени от арабите и се извършват в аламбик.

Ал амбик —арабска дума. Ал—кохол, също арабска дума. Захар, шекер, шугар—пак арабско изобретение. Ракия —турска или може би монголска дума, не е съвсем българска. Но да оставим това. Става дума за филмите.

Розовото масло е изконна българска гордост. Още от Бай Ганьо с мускалчетата, а и от преди това. Законна гордост впрочем, защото ароматната сирийска роза добре се е развила в Розовата Долина и е донесла поминък и доходи на работливото ѝ население в миналото. Произвело е то доста масло, та като дошли “освободителите” върху съветските танкове, си присвоили няколко тона от него с цена по-висока от златото. И доста тютюнец също —ориенталски, от най-добрите сортове си взели безплатно. Нейсе. Било каквото било.

Но не това е сюжетът на този филм, а други високи и благородни страсти и вълнения, изиграни и изречени с патетична, неестествена интонация, изучавана прилежно в театралните акдемии.

Няма как и да бъде иначе, когато единственият смислов център, около който се мотае въображението на сценариста е “една българска роза дамаскена” и оттам нататък се започва мержелеене в пустотата.

Или да вземем виното. Добре, правени са много симпатични филми за виното и за лозята, за връщане, фигуративно казано, “към корените”, за корпоративният, загубил душата си индивид, който наследява лозето на вуйчо си, екологичен симпатяга, умрял с кърчаг вино в ръка под асмата, който накрая прозира истината и започва да копае лозето на вуйчо си. Умилително и гледаемо, без особени интелектуални претенции.

Има разбира се и чудесни филми за виното, “Sideways” ми идва на ум, преведен мисля като “Отбивки”. И много други, малко или повече качествени филми.

Но ето, започва сериал за виното и у нас. Заимстват се някои конфликтни моменти, сценарият скача в екологично-изедническата фабула без да се колебае, защото сега така се прави. И разбира се в Мелнишката лоза, защото тя е широка и известна още от времето на Михаил Палеолог и с мелнишкото вино може да се свири на гайда, но не вярвам да му се размине и на Мавруда. Чисто български сорт и той, от “маврос”, което на гръцки означава черен, без да задълбаваме повече в ампелографията. Важното е за сценария да търси нещо вълнуващо-патриотично и конфликт на идеалистичното с комерсиално капиталистическото. Няма лошо.

Така е правилно и комисиите, одобряващи сценариите обичат това. Може би го смятат за високо, некомерсиално изкуство, което даже да не е особено гледаемо, изпълнява социална функция и възпитава морално. Дано да е така!

Филм центриран около хубавото българско агнешко, малка драма на честен фермер, задушаван от новозеландски хищен внос, изнемогващ на върха на планината, заибиколен от своите каракачански кучета засега не съм гледал, макар че е възможно да е правен. Но българските овце вече толкова намаляха, че може би темата вече не е актуална.

В едно обаче съм почти сигурен. Предстои да бъде написан филмов сценарий за българското кисело мляко. Ще бъдат загатнати образите на Иля Мечников, Асидофилус булгарикус и д-р Стамен Илиев. Действието ще се развива в мандра и ще бъде изключително драматично. Ще има юмручен бой между чуждопоклонници на йогурта, местни производители на кисело мляко с каймак и чужда агентура с натовско финансиране от диверсионната група “Данон”.

Вероятно ще има хора, които ще го гледат.
България е аграрна страна с развита филмова индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ Шебек

    16 1 Отговор
    Иска ни се да е аграрна.Най-джагалската държава в Европа.

    Коментиран от #4

  • 2 Жена Зелена

    13 8 Отговор
    България е ритана мачкана и подигравана от Американците и е една порно смъртно обществена дженд пропаганда инквизиция и нарцистична порно клоака на Сащико

    Коментиран от #25

  • 3 др Ливайн

    19 0 Отговор
    българия е окрадена страна с развита фиктивна индустрия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    22 1 Отговор
    Какво ви филмово изкуство в тая дупка? Един свететен фим не направиха наще момчета от Ню Бояна, само някакви евтини нискобюджетни посткомунистически продукции, в които Ганчо винаги играе ролята на статист / руснак, покосяван от демократичните куршуми на Рамбо. БГ сериалите са същата пародия, елементарни перални за пари със съмнителен произход,
  • 6 БГ Шебек

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жена Зелена":

    Абе не става въпрос за американците бе човек.
  • 7 Сандо

    22 1 Отговор
    Този добре ли е?Аграрна страна,която внася 80 процента от храните за да изхрани населението си е всичко друго,но не и аграрна!Всъщност това страна ли е?

    Коментиран от #16

  • 8 Адам Хилтън

    11 0 Отговор
    Колкото парламента е място на интелектуалци! хах
  • 9 А беше

    12 1 Отговор
    А беше индустриална страна,даже и с филмова суперпродукция - "Хан Аспарух"... единствена.
  • 10 Име

    2 2 Отговор
    Не разбрах какво се казва, но така или иначе имаме и сценарии, животът е доста интересен. То срещу какво да се бори главният герой - нали трябва да се каже лице в лице - какъв е мързелът на хората в днешно време и как не си подредим иначе скромната държава и постоянно има скандали и вихрушки.

    Според мен прекалено се усложняват нещата - хората може да искат да погледат и по-обикновен филм. Един сериал задържа вниманието, независимо какво. Много е трудно да се изгледа сложна творческа композиция и т.н.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защото

    1 1 Отговор
    Канов е производител на вино и има специален сантимент от психологична гледна точка
  • 13 7373737372772

    4 1 Отговор
    Само селото ше управи държавата!
  • 14 Аналогии по д-р Канов

    4 0 Отговор
    България е демократична страна с не до там развита филмова индустрия.
  • 15 между_другото

    5 0 Отговор
    Името на българският вариетет на маслодайната роза е "казанлъшка"🌹🌹. Карл Линей е бащата на систематиката. Учи се в училище.
  • 16 мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Мутроаграрна и мутромилиционерска.
  • 17 МАРКСИСТ

    7 1 Отговор
    Да, индустрията пада двойно спрямо преди 1989г., киното няколко пъти, агро секторът пада точно три пъти, и животновъдството пада три пъти, и производството на храни. Социалното строителство пада 60 000 пъти, толкова апартамента годишно получаваха работническата класа, сега нула. От 1975г. от 500 000 автомобила до 1980г. автопаркът става на 1-милион, по 100 000 коли годишно, нови, сега нови за работниците нула. Сега работниците имат 2-милиарда лева, в банки, преди 35 г. имаха 9-милиарда лева - струващи покупателно колкото сега поне 50 милиарда. Социализмът дали е национализъм? Сега пазарна икономика и капитализъм, ни медали от спорт, ни войска, ни българи по футболният терен, ни патриотични филми по кината.

    Коментиран от #21

  • 18 Гост

    6 0 Отговор
    Какво кино, какви пет лева, САМО сцени със сексуално съдържание, НИЩО друго, та даже и те не стават!
  • 19 Знайко

    6 0 Отговор
    "Д-р Любомир Канов: България е аграрна страна с развита филмова индустрия."

    Браво на Касов, точно е уцелил проблема. Аз бих казал България е една селскостопанска държава с развита и скъпо платена ХАЛТУРА.

    България трябва да развива ЧИТАЛИЩА и УЧИЛИЩА както е правила през Възраждането.

    А не кино и театри с некадърни актьори и режисьори както прави сега.
  • 20 Зевзек

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "БеГемот":

    "говеда има ама мляко не дават..."

    Най не ми били говеда, най ми били овце.
    И много овчари се натискат да доят стадото, то не беше Бойко, то не беше Румен Радев, то не беше Кирчо, то не беше Карти, то не беше Копейсцкин ... воеводата Джамбаз Дамаджан
  • 21 Живял по времето за което говориш !

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "МАРКСИСТ":

    Ха ха ха ха ха ха . . . . Ти ме уби бе човек! Ха ха ха ха ха .Явно (ако си живал тогава, сме живели в някакви две съвсем различни Българии! А ако някой ти е казал, че е било така, тогава разбирам! Ха ха ха ха ха ха ха ха!!!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХАХАХА

    1 1 Отговор
    Поредният асквил на поредния русофоб ,соросоид на хранилка.
  • 24 Моля да се публикува в "ЛОВЦИ НА БИСЕРИ"

    1 1 Отговор
    Д-р Любомир Канов: България е аграрна страна с развита филмова индустрия.
    Предварително благодаря!
  • 25 Аде де

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жена Зелена":

    Да не па само някои от/в България.
  • 26 Шаро

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Живял по времето за което говориш !":

    Така беше!!! Ако ти не си го видял така, явно не си живял в България тогава!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лоев

    0 0 Отговор
    И на тоя предците са аграри като всички ви
  • 29 Опен

    0 0 Отговор
    Тя филмовата индустрия е за аграри принципно. Не съм видял някой с плувен басейн и тенис корт да седи и да гледа по два часа глупави филми