Last news in Fakti

13 Април, 2023 13:01 4 671 23

Незабавна отмяна на Закон за защита от домашното насилие

  • закон-
  • защита-
  • домашно насилие

За последните четиринадесет години, този закон е претърпял няколко изменения в посока все по-стриктното и бързо реагиране на случаите на домашно насилие, но въпреки това продължава да се работи в тази посока

Незабавна отмяна на Закон за защита от домашното насилие - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Със съкращението ЗЗДН се означава Закон за защита от домашното насилие, който е предвиден за незабавна защита на жертвите на домашно насилие, както и за превенция от последваща ескалация на насилието в домашни условия.

За последните четиринадесет години, този закон е претърпял няколко изменения в посока все по-стриктното и бързо реагиране на случаите на домашно насилие, но въпреки това продължава да се работи в тази посока. Особено интензивни и показни бяха тези усилия през 2022 година, когато тогавашният правосъден министър Надежда Йорданова многократно посочваше новите предвидени изменения по този закон, като изграждане на информационна система, която да поддържа статистика за различните случаи на домашно насилие, както и засилване защитата на жертвите на домашно насилие и увеличи обхвата на тази защита. Предлагаха се и мерки, които да подобрят и забързат съдебните производства в случаите на предоставяне защита на жертвите на домашно насилие. Само че, при сега съществуващия ЗЗДН, единственото, което може да се подобри в този закон е обвинените в домашно насилие директно да отиват в ареста, на базата на една декларация, от страна на пострадалия. Така пряко щеше да проличи абсурдността на този закон, естеството на който влиза в явни противоречия с основни принципи на правото.

Според сравнително краткия Закон за защита от домашното насилие, обнародван още през 2005 година, малко преди приемането на България в Европейския Съюз, принципът, че всеки е невинен до доказване на противното е сериозно нарушен. С молба до съответния Районен съд и декларация от молителя за извършеното насилие, всяка една реална или мнима жертва на домашно насилие, може да ограничи правата и да постави в сериозно юридическо затруднение, с труднопридвидими последици, всеки един истински или нарочен за такъв извършител на домашно насилие. Преведено на реален език, това означава, че една сутрин просто може да се събудиш и да разбереш, че срещу теб има издадена заповед за незабавна защита. Това би могло да означава, че например трябва незабавно да се изнесеш от семейното жилище или че нямаш право по никакъв начин да виждаш и доближаваш детето си, защото срещу теб има подадена молба и декларация, на базата на която има издадена заповед за незабавна защита от съответния Районен съд, т.е. ти си осъден без да знаеш за това. Всичко това, повтарям, може да се случи, на базата на една молба до съда и декларация, т.е. на практика може да бъдеш осъден, без си разпитван, без да е чуто твоето мнение, без си имал възможност да се защитиш и най-вече без да си разбрал. Предполагам, че дори и тези, които не са запознати с правото, виждат тук едно пряко противоречие с неговите основни принципи. Ако не вярвате, че нещата по ЗЗДН стоят така, попитайте който и да е адвокат, юрист или просто човек запознат с този закон.

ЗЗДН е част от гражданското законодателство в Република България, но при негово нарушаване от страна на обвинения, следват мерки по наказателното законодателство в нашата страна. Тоест, ако продължим реда на мисли по-горе, може да се окажете несправедливо обвинен и на практика осъден, а след това много лесно може да попаднете под ударите и на наказателното производство. Или с други думи, ако един ден просто решите да приберете детето си след училище, както правите всеки ден или сте правили в продължение на много години, може да се окажете в ролята на престъпник, който може да бъде наказан със затвор от една до три години, за своите действия. Ако мислите, че това е някаква шега – не е шега, а напълно възможна реалност, според сега действащия Закон за защита от домашното насилие.

Привеждам тези примери и правя всички тези обяснения, за да разбере нашето общество, защо случаите на домашно насилие, особено в последните две години, се увеличават, както драстично и броя на убийствата на жени, вместо те да намаляват, въпреки съществуващите закони и превенции, въпреки увеличаващият се брой на организации и НПО-та, които работят по превенция и защита на жертвите на домашно насилие.

ЗЗДН дублира, т.е. припокрива на практика законите от нашето законодателство – гражданско и наказателно. Тоест в Наказателен кодекс си има членове и точки за насилие, като то не трябва да се дели на домашно и не домашно. Сигнал за насилие се подава от жертвата на такова или от свидетел. Ако реално има насилие, то степента се определя като лека, средна и тежка телесна повреда и се повдига обвинение според това и т.н.

Ясно е, че ЗЗДН няма как да бъде премахнат изцяло. Да приемем и че по-голямата, дори огромната част от тези, които подават молба за незабавна защита са истинска жертва на домашно насилие. Но въпреки това тази декларативна и бих казал пожелателна част, с подаването на молба и декларация, трябва да отпадне от този закон, понеже действително дава възможност за злоупотреба, за изнудване, обикновено при последващ развод или друг вид дела и влиза в противоречие с основните принципи на правото.

ЗЗДН дава и широка възможност на неправителствени организации, юридически лица с нестопанска цел, известни като НПО-та, на юридически лица регистрирани по реда на Закона за търговския регистър и доставчици на социални услуги, лицензирани по реда на Закона за социалните услуги, да разработват и организират изпълнението на различни програми свързани с лица извършители и жертви на домашно насилие. Ежегодно със закона за държавния бюджет на република България по бюджета на Министерството на правосъдието се определят средства за финансиране на проекти на тези юридически лица с нестопанска цел. За съжаление този неправителствен сектор, се оказва неспособен за дейност по предотвратяване на случаите на домашно насилие, както показва и статистиката от последните години. Нещо повече – случаите се увеличават. Публичното вменяването на българската жена на ролята на жертва, както виждаме все по-често напоследък, са пагубни за българското общество. Вменяването на българката на това, че е жертва, внушаването на това, че мъжът в семейството е неин изконен враг и по презумпция насилник, крайното еманципиране на жената, има фатални последици върху българското семейство, тази основна клетка не само на българското, но на всяко едно общество. И всичко това се спонсорира от националният бюджет.

Статистиката на увеличаване на нещастните случаи, на убийствата, на броя на жертвите на домашно насилие, показва, че се върви не в правилната посока. Промените в ЗЗДН трябва да са точно обратните на тези, които се предлагат в момента и които за щастие не бяха приети от Българския Парламент в края на януари месец, 2023 година. Трябва да се работи точно в обратната посока – не на по-нататъчно фрустриране, чрез задълбочаване на ограниченията, което довежда до все повече жертви, а в посока на възможност за диалог и разбирателство и изясняване на възникналият конфликт и случаи на насилие, без допълнително юридическо утежняване на казусите. Изясняване и разрешаване по възможно най-безболезнен и за двете страни начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    24 8 Отговор
    Отмяна на дискриминиращото законче и приемане на Истанбулската конвенция, в която се набляга най вече на изджандеросването на дечурлигата ви. Животинките също имат права!
  • 2 Дедо ви

    24 42 Отговор
    Толкова дълги статии вече никой не чете. Ако някой е прочел статията открай до край без да пропуска нищо нека ми сложи минус.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 честен ционист

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Аз я прочетох, НПО-то плаща на брой думи, дедка.
  • 4 Емили от централния

    10 9 Отговор
    Истанбулската конвенция щеше да предпази оня перко, де за 20лв игра пес в мола.
  • 5 Това е работа

    35 2 Отговор
    извън страната. НПО-та искат да прокарат Истанбулската конвенция с най-опасните й последици за демографията, която така и така е почти умряла в у нас. За това "ръчкат" и правят абсурди в закона. За да избухнат някога хората и искат промяна! И хоп, тези идват с "готовия отговор" - Истанбулската. Била вече в много европейски страни, западналите са я приели и било всичко "добре"! И да ни я набутат и на нас. Децата да си изрязват органите по желание и родителите нямали право да се намесват. Било "насилие", ако не им даваш да се "самоопределят"! Пълна лудост!
  • 6 Гост

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Прочетох и сложих минус. Статията всъщност е много показателна за недостатъците на този закон и как "борбата" срещу домашното насилие в България всъщност ... увеличава жертвите на домашно насилие. И да ЗЗДН, не напразно е наричан първа стъпка към развода, именно заради големия брой злоупотреби с този закон.

    Коментиран от #7

  • 7 напомня ми на

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    закона за движение по пътищата (дигаме глобите,дигаме жертвите) закона за самозащита (гръмни ме да те гръмна) и законите за забранените вещества ( колкото по-строги, толкова повече пада границата на възрастта и се увеличава броя на зависимите) дали без да искат го правят това или само аз ги виждам тези неща хммм

    Коментиран от #19

  • 8 Домашно насилие

    19 1 Отговор
    има и с никакъв закон НЕ може да се премахне. Който усети, че има опасност да бъде жерта на насилие, може просто да се изнесе от дома, в който живее. Там може да му се помогне, къде да отиде? Ако са непълнолетни деца, то много внимателно да се проучи всичко. Децата могат да фантазират и преувеличават. НО, ако има сериозни основания, то да се отделят на време някъде при роднини или близки и да се наблюдава обстановката. Състояние на детето? Реакция на родителите? Или потенциалния насилник? Ситуацията с времето сама ще се разкрие. НО лишаване от родителски права трябва да е най-, най-крайна мярка.
    Каква Истанбулска? Тя няма нищо общо с домашно насилие. То е само прикриетие на ужаса, който тя отваря в обществото за всички!
  • 9 Реалист1

    15 2 Отговор
    Доколкото си спомням според този закон се смята за домашно насилие ако имаш малко дете и откажеш да го ваксинираш. Отнемат ти го а родителите ги осъждат. И тровят детето с ваксините.
  • 10 редник

    7 8 Отговор
    Андрей Киряков, археолог.
    -------------------------
    Хм...
    Някой знае ли за прием в специалност "Археология" в наши дни има ли изпит по български език?
    Чудя се, защото авторът е изписан като редактор тук, а не е наясно с членуването - ето два примера:

    "И всичко това се спонсорира от националният бюджет."
    "...и изясняване на възникналият конфликт..."

    Може би и за този автор ще е полезна една следдипломна квалификация... 😉

    Коментиран от #21

  • 11 всички са равни

    15 0 Отговор
    пред закона независимо дали са мъже, жени или други хора а не за даден пол условни или оправдателни присъди
  • 12 ЗДМПТ

    16 2 Отговор
    Закон за домашното мърморене и психо тормоз. Ежедневно , ежечасно , вменяване на вина , в продължение на години и толерирано за нещо нормално .Водещо до съответната реакция наречена "домашно насилие" от жертвата (съпруг) , която се превръща в "насилник" и обвиняем. Съответно демотивация за семейство.
  • 13 Така се почва развода, модерно е

    23 0 Отговор
    1. Декларация с невярно съдържание до Районния Съд
    2. Заповед за защита на децата и родителя от женски пол спрямо родителя от мъжки пол
    3. Дело за развод, по вина на родителя от мъжки пол
    4. Децата остават без биологични бащи като се появява пастрок
    5. Но всичко е точно (няма здраво семейство, няма я основната единица на обществото и следва ...)
  • 14 Никой

    3 9 Отговор
    Ще отнемете и последните надежди на мъжа ,че е МАЧО. Ще отнемете сеира за комшии и приятели. Ще ги направите още по големи комплексари от сега.Милитенките са свикнали / де автомобилче,де колибка,злато ,околосветско и други джунджурии / да си купуват жени като кардарашите и калайджиите,само дето не ги търсят на пазара в Хасково и Стара Загора. Разликата е ,че нашите се калайдисват от Фейсбук и Инстаграм,сега и Тик ток и се плющ.т преди брака ,докато на горните е забранено до като се задомят / продадат / и всичко в кеш ,в брой и на ръка.
  • 15 Здрав Разум

    11 5 Отговор
    Надявам се обществото все повече и все по-често да се вслушва в гласа на здравия разум и на истинската законност, за което авторът заслужава едно голямо БРАВО! Изглежда, че днешните либераллевичари отхвърлят някои основни принципи на правото: презумпцията за невиновност, а също и неоспоримото твърдение, че ако един закон не е санкция на морала, то той не е никакъв закон. Като всички други крайни левичари те се припознават и за някакви хора, носители на сръхистини, на някакви аксиоми -- вкл. и в правото. Те са и непогрешими, и се изживяват като някакви пророци на единствената и принадлежаща им по право истина за всичко и за всички. Този им криворазбран аналитичен подход ги води и в горния случай по обратния път: има насилия, сл. има насилници и жертви. Който е по-силният физически, е насилник; който е по-слаб -- е жертва. Жертвата се страхува от насилника, така че трябва да и дадем възможност да го посочи по безопасен за нея начин. С което вече сме издали и присъдата, въпреки че нито има някакви доказателства, нито двете страни са равнопоставени, нито има арбитър.
    Мисля, че не само този сбъркан ,,закон" трябва да бъде отменен, а и всякакви други документи, основаващи се на подобни неистинни предпоставки. Тук дори не ни трябват някакви специалисти; достатъчно е да бъдат приложени принципите на логиката. Докато не остане никаква ,,работа" за измислените НПО; истинските НПО имат съвсем други основания за съществуването си: да бъдат функция на гражданското об

    Коментиран от #20

  • 16 Здрав Разум

    6 4 Отговор
    Докато не остане никаква ,,работа" за измислените НПО; истинските НПО имат съвсем други основания за съществуването си: да бъдат функция на гражданското общество и истински коректив на управлението!

    Коментиран от #17

  • 17 "истинските НПО имат

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Здрав Разум":

    съвсем други основания за съществуването си: да бъдат функция на гражданското общество и истински коректив на управлението!"
    Такива не сме виждали? Има някакви богаташи, които организират и финансират, а те имат съвсем други, техни си представи, за какво са организирали тези НПО. И резултатите в обществото са повече негативни, отколкото да допринасят за нещо по-добро!
  • 18 Нямаме Закон за НПО

    16 0 Отговор
    Хр. Иванов с ДБ искаха И.конвенция в България. И точно те прокарват тези закони за домашното насилие. За това и искат съдебна реформа и промяна на Конституцията..., и отворят вратите на Ада..
  • 19 Същото е

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "напомня ми на":

    и със Закона за защита на животните. Ако се спазва няма да има проблеми и всички техни защитници от НПО, дружества ще останат без работа, затова правят така, че проблема винаги да съществува.
  • 20 При кoнфликт

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Здрав Разум":

    oбикнoвeнo мъжкaтa cилa пoбeждaвa, нo нe винaги e тaкa. Имaх cъучeник чиятo мaйкa(120кг.) рeдoвнo биeшe дрeбния cи мъж(50кг.). Кaтo нaпрaви 60г. чoвeчeцa oткaчи и cпря дa гoвoри дo cмъртa cи. A инaчe cъм виждaл мъжe-кaнaри кoитo cвивaт уши кaтo уплaшeнo кoтe oт дрeбнa и врeднa жeничкa. Тoвa cъщo e тoрмoз зaщoтo нe ce виждa oт пръв пoглeд, мъжът нe ce oплaквa oт cрaм, a тoрмoзa e пocтoянeн.
  • 21 ПарапетПетко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Не съди, за да не бъдеш съден!!!
    И ти и автора имате по една грешка. Аз също често правя такива грешки.
  • 22 Точен

    2 0 Отговор
    Авторът е напълно прав. Тези изродени репресивни закони създадоха хранилки на де що има "жълтопаветници" в широкия смисъл на понятието. Джендърски антисемейни НПО-та, психолози, психиатри, социални работници. Последните професии вече иззеха ролята на прокурора и съдията и от техните субективни становища зависи дали ще останеш без дом, семейство, деца, работа, бъдеще. И да знаете - колкото повече се усложнява едно законодателство и се затормозяват вътрешните отношения между хората, толкова повече се разбива и атомизира обществото, а оттам и държавата. Което е и крайната цел на глобалистите-сатанисти - с витиевати закони, напудрени с привидно хуманни заглавия, да ви постелят с цветя пътя към АДА.
  • 23 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Абсолютно си прав. ЗЗДН е едно противно законче,което изцяло противоречи на основни принципи в правото и конкретно на презумпцията за невинност до доказване на противното. Тази презумпция ясно е закрепена и в нашата Конституция. Сега всяка татуирана и силиконова фльорца може да осъди мъжа до себе си с една лъжлива но украсена от адвокат жалба, без да сочи никакви доказателства. В баналния случай,обикновено се призовава друга подобна нейна приятелка, която като свидетел потвърждава лъжите и фалшификациите в жалбата за упражненото насилие и мъжете биват осъждани и отстранявани дори от своите собствени жилища,като борбата е предимно за това. По късно решението по ЗЗДН се използва при завеждане дело за развод при което мъжете биват осъждани за прекратяване на брака по тяхна вина с всички неблагоприятни за тях последици- родителски права,издръжка и ползване на семейното жилище от съпругата с татуировки,силиконови устни и бразилско дупе/ това ни се показва ежедневно по всички сайтове и телевизии/. Само такива хубавици биват канени по тв студията от нашите примерни,честни и етични журналисти. На този цирк трябва да се сложи разумен край.