Last news in Fakti

23 Април, 2023 16:00 16 900 54

България: Крадат и преяждат с власт, а после ни презират

  • герб-
  • дб-
  • пп-
  • евгений дайнов-
  • българия-
  • власт-
  • корупция-
  • политици-
  • бсп-
  • русия-
  • слави трифонов-
  • георги първанов

Завъдили сме тук каста хищни паразити, които крадат от нас и преяждат с власт, а после ни демонстрират колко ни презират

България: Крадат и преяждат с власт, а после ни презират - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Интересно е да се наблюдава как презрението към обикновените хора, което развиват други обикновени хора, преяли с власт, променя външния вид, телесната комуникация и дори начина на говорене на преялите.

Пример. Наскоро включих предаване на руската пропагандаторка Олга Скабеева. Бях вече забелязал, че в последните два месеца – т.е. откак се оказа, че руското „стратегическо настъпление“ в Украйна се свежда до неуспешни опити за превземане на три села – с нейния говор нещо става.

Новомосковски диалект

По принцип Скабеева говори на „новомосковски“ диалект. На него се изразяват селяни, попаднали в Москва и издигнати до позиции толкова високи, каквито не са си дори представяли, че съществуват. Този диалект променя звука „т“ в „ц“ и „д” в „дз”, а гласните „и“ в „ы“ и „е“ в „э“. Досадно е за слушане, но все пак се разбира. Продължаваше да се разбира и в последните месеци, макар с всеки изминал ден диалектът да ставаше все по-рязък и агресивен.

Тези дни обаче, в първата минута-две от въведението на Скабеева аз нищо не разбрах. Новомосковският ѝ диалект бе деградирал до някакви татарски звуци, които просто не можех да подредя в руски думи. Накрая си пренастроих ушите – добре, слушам новомосковски диалект с татарски каданси – и започнах криво-ляво да я разбирам. Та се присетих за това, с което започнах – как обикновени хорица, внезапно преяли с власт, променят дори езика, на който общуват, за да предадат презрението, което изпитват към онези себеподобни, които са останали долу - в калта, от която преялите са се изтръгнали.

Новоговор в България

У нас първопроходец в това отношение беше Георги Първанов. Към края на втория си президентски мандат той създаде „движение АБВ” и го обяви за наследник на едновремешното ОФ: максимално широка организация, в която БСП да си намери скромното място. Убеден в успеха на това си начинание, в говоренето си Първанов внезапно деградира към високомерно-презрителна реч. Тъй като у нас новомосковският диалект, с всичките си богати възможности, не съществува, Първанов измисли собствен такъв. Започна да говори отривисто, през стиснати устни, като съгласните буквално ги изстрелваше с кратко надуване на бузите.

Преди това бях виждал на живо как дребен началник в дребен град надува бузи за важност. Влизам в кабинета му, той вдига поглед към мен, намества се по-авторитетно на стола и си надува бузите. Но изстрелване на съгласни като от въздушна пушка, с кратко издуване на бузи – това си е патент на Първанов.

Очевидно, докато простото надуване на бузи има за цел да утвърди визуално авторитета на надуващия, Първановото откритие имаше за цел да изрази по максимално достъпен начин неговото презрение към адресата на говоренето му. Не след дълго същото отривисто говорене, съпроводено с надуване на бузи при изстрелването на съгласни, се появи при Бойко Борисов и легионите негови имитатори в средите на ГЕРБ. И Първанов, и Борисов бяха по едно десетилетие в политиката преди да открият този презрителен новоговор.

Когато презираш хората, на които говориш

А на Слави Трифонов му се случи в минутата, в която стана политик. Вижте отново всичките му възвания, правени от дивана. Когато не вика „Македонияааааа”, надува бузите при всяко изстрелване на съгласна по посока на зрителите. Когато викаш по опонента, това означава, че си му ядосан; а това обозначава базисно уважение към него. Не би те ядосал, ако го смяташ за нещо като насекомо. Когато цедиш гласните през зъби, а съгласните изстрелваш като с въздушна пушка, тогава сигнализираш, че презираш адресата си.

Дори и без да са усвоили този новоговор, българските овластени индивиди намират начин да ни съобщят за това си презрение към нас, които им плащаме заплатите. През 2020 година, например, когато видяха, че няма да падат от власт поради протестите, изобилно ни съобщаваха, че сме „тиня”, „стадо”, „терористи”, „наркомани” и какво ли не още. Напоследък малко се укротиха, защото цялата власт вече не е в техни ръце. Свърши времето, резюмирано от депутата Емо Ротманса като: „Властта е наша, гората е наша и правим с нея, каквото си искаме”.

Хората, които заграждат гледки

В последно време щафетата на презрението поемат техните приятели с дебелите портфейли. Обявяването на дюните зад Каваците за строителна площадка, демонстративното застрояване на петорно защитената местност „Поляните” в Синеморец – всички такива неща ни съобщават едно: „Вие там си негодувайте. Бърборете си за закони и други умно-красиви евро-джендърски глупости. Ние правим, каквото си искаме – и го правим там, където най-много ще ви заболи”.

Тук има някаква политическа диалектика. Подобно презрение към гражданството демонстрират единствено онези, които са натрупали своето богатство с кражби от същото това гражданство. Едни са крали публични - т.е. наши средства; други крадат общото ни достояние, природната среда. Поредният застроител на Поляните дори е успял да открадне полагащата се на всички ни гледка към скалното образувание „Корабите”. Заградил е гледката с ограда. Вече само той може да си я гледа.

Не съм забелязал подобно презрение от страна на състоятелни хора, които са си направили парите по правилата, т.е. произвеждайки, а не крадейки стойност. Напротив, повечето такива хора са подчертано уважителни и учтиви. Не ги виждаме често, тъй като не се пъхат пред камерите и не правят безобразия на публични места.

Задачата на следващото десетилетие

И така стигаме до важно заключение. Завъдили сме тук, в собствената си страна, каста хищни паразити, които крадат от нас, а в замяна на това на всяка крачка ни демонстрират колко ни презират. Докато тази каста не бъде изрината – към Дубай ли, към Южна Африка или към килиите на бай Ставри – тя ще продължава да инжектира отрова в обществения организъм.

Това изриване, мисля, е задачата на следващото десетилетие. За нейното изпълнение няма кой да ни помогне отвън. Силно вероятно е на такива като Олга Скабеева да им бъде намерено мястото в хода на задаващите се след войната международни съдебни дела. Но в нашия случай спасението на давещите се ще си остане в ръцете на самите давещи се.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 160 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики, Коки, Лори и Парапетка - шампиони

    95 64 Отговор
    За 8 месеца пепетата с подкрепата на дебетата и импексова биха гербавите по кражби и лъжи.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 родител

    130 23 Отговор
    Щом тиква управлява държава 15 год. ,пишете я бегала !!!Вместо подем се получи пълна кражба и разруха на всичко ,а колко милиарда откраднаха , и Господ не знае , но и над милион млади избягаха от хунтата ,която беше обсебила всичко .!!!

    Коментиран от #54

  • 4 Дайнов

    126 41 Отговор
    Абе льольо, къде я гледаш Скабаева? Нали спряхте руските телевизии?!!!
  • 5 Българка

    55 52 Отговор

    До коментар #1 от "Кики, Коки, Лори и Парапетка - шампиони":

    Набеждаването е углавно престъпление по НК. Дай факти, примери, доказателства. И не използвай долните опорки на гербавите си началници, които се опитват да овъргалят в собствените си мушенгии хора от ПП-ДБ.

    Коментиран от #50, #53

  • 6 Ммм...да

    120 4 Отговор
    Истината е ,че простите индивиди са повече от разумните хора в България.Държава пълна с простаци, няма как да просперира.

    Коментиран от #11

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    74 17 Отговор
    Дайнов, Дайнов, на чужд гръб и сто тояги са малко❗️От Берлин е ноо лесно майна, да се прайш на милозлив, и ти, и Смилов, и онази другата кратуна, ахъм❗️Елате тук ве, по домашни чехли ако трябва но елате тук ве, погледнете “корупционната ламя” в очите ве, аман заман от патреоте, доброжелателе, и баш айдуци от Търну Магуреле та до Столицата❗️

  • 8 Въртят, сучат

    101 25 Отговор
    Все Русия им в главите. А паразитите се завъдиха след като си унищожихме индустрията и земеделието и останахме на късата каишка на евросубсидиите.
  • 9 горски

    82 24 Отговор
    Скункса Дайновски ,упрекна политическите порове в лоша миризма...Каква съдба,каква ирония...
    Що ни занимават изобщо с миризливото си блато,предатели и и лицемери долни.Ако някой повече краде и мами,завист в другите поражда .....А предателството,това е библията на господаря отвъдморски...
  • 10 ха ха ха

    48 2 Отговор
    Говорът е функция на мозъка. Не се чудете, че някои не могат да говорят, от дефектиралите чипове е. 😄
  • 11 не е само България

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ммм...да":

    Балансът навсякъде е такъв.
  • 12 Истина ви казвам - ИС ХС

    73 15 Отговор
    Харесва ми коментара на господин Дойнов за 12 годишните грабежи на ГЕРБ. Всичките 650 хиляди подкрепящи тази партия не са грабили. Според мен 50 хиляди са строили магистрали, санирали са сгради, къщи за гости и са местни дерибеи, футболни фенове на подпомагани клубове, и още и още.... 600 хиляди са екзалтирани некомпетентници, подкупени при избори и фалшиви гласуващи.
  • 13 Перо

    63 20 Отговор
    Съветският възпитаник сигурно добре е усвоил руския за толкова години! Както казваха някои интелектуалци от онова време, добре е човек да знае руски и английски, езиците на нашите приятели и нашите врагове. Сега времената, приятелите и враговете се смениха, но интересите и езиците останаха същите и активно руския пак се ползва, но в обратна посока, заедно с набитото им в главите! Не знам обаче въпросния индивид, дали е учил англ. ез или само му е набивано ЦК на КПСС, защото е силно озлобен за пропуснатото време, а освен с политика за друго не става! Не съм имал случай да видя коментари за други страни! Плюването по капитализма, стана плюване по Русия! Вълкът козината си мени, но нрава не!

    Коментиран от #19

  • 14 стоян георгиев

    45 17 Отговор
    Много активен напоследък Дайн офф,изглежда сега момента е такъв,че ден година храни и гледат да захлебят.
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    33 13 Отговор
    Дайнов знае, в Берлин е удобно. бас, на каса Белгийска Бира че Дайнов е един краснописец който няма да доживе нито ние ще доживеем да маршируваме с украинските танкове на Червеният Площад в Москва.
    Казвам го това с голямо омерзение към наши, русо фашистки и украински нацисти в купом.
    Но парите не миришат, Евгений❓
    Пфу
  • 16 Прав си Дайнов, внуците на простаците

    44 7 Отговор
    от махалите, нагли и залегнали пред съветската власт ни сътвориха всички тези гадости, които вече наистина не се търпят ! Селянин е гордо име на тези, които стояха в основата на българския просперитет преди 9 септември. Не е важно дали си завършил на Запад, важно е какъв тапир е бил дядото ти !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Раша на бунището при ссср

    19 37 Отговор
    Руснаците в раша са към 2 милиона,останалите са пришълци,печенеги,монголо татари,мюмюни,които заграбват Украйна на викинга Рюрик киевска рус

    Коментиран от #21

  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    26 4 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Трикът е да бъдем разделени, след това настървени и след това, боевете започват, мдаа, виж русо фашагите, но виж украинските фашисти, сега погледни българските фашаги, българските червено/кафяви руссфашисти и списъкът продължава от “оградата до свечеряване, само за да осъмнем със същата злоба и предубеденост, но парите не миришат, миришат ли парите никой няма да ги носи в банката дори и изпрани❓
    Сега, да си припомним някои истини, а те са:
    “Едновременно сь свикването на Цариградската Конференция вь 1876 година, която трябваше да изработи проекта за преобразуванията, необходими да се въведать вь Европейска Турция, бе заповядана и мобилизация на русската армия.Най напред се формируваха вь корпуси войските оть Киевския, Харковския и Одеския окръзи, а именно:
    “15-а и 36-а пехот. и 7-а кавалерийска дивизия —VII корпусъ”, списъкът продължава с цялата Русска Имперска Армия❗️
    Няма Украйна, няма Окрайна,
    “тъй щото, всичко в Действащата Дунавска Армия влязоха 7 армейски корпуса съ всичката придадена тямь артилерия и кавалерия.”
    ❗️забел. опитал съм се да представя оригиналният правопис и пунктоация
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мюмюн

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "Раша на бунището при ссср":

    Е що така грубо се изразяваш?500г ,че и повече сме били приятели,че даже и роднини.
  • 22 Име

    15 3 Отговор
    Защо включи Русия в началото - иначе е в 10-ката - явно толкова време трябва да се напише нещо - около 1 година - има потенциал, нищо че е с академично образование.

    Започва да вдява - то не остана и временце.

    Коментиран от #25

  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    24 7 Отговор
    Сега, ще направя едно необосновано предположение, за Боко Тиквата че той тези милиарди €€ не ги е откраднъл сам и занесъл някъде из Банките на Петролните Емиратства, че голяма част откраднатите милиарди
    €€ евро са върнати в Германската Бундес Република във формата на подкупи и на сметката на някоя Фондация под формата на пожертвувания❗️
    Дайнов❓

    Коментиран от #51

  • 24 ха ха

    18 0 Отговор
    трудна работа ще е изриването на споменатата група , постоянно им организират курсове за обучение , а който изкласи го назначават като служител за усъваршестване на наглото и крадливо състояние на духа
  • 25 защото

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Име":

    Сме от едина и съща матрица.
  • 26 Иван

    34 3 Отговор
    Много добре написано управляват ни някакви примати жадни за пари и власт нямат ни майки ни бащи жалка картина най добре терминал1

    Коментиран от #30

  • 27 Евгений

    20 11 Отговор
    Продайнов
  • 28 Алфа херинга

    32 11 Отговор
    Този евроатлантик, много ги разбира диалектите на руският език. Да не е пребоядисан комуняга, лапащ хамерикански пари.
  • 29 Иван Радоев

    21 12 Отговор
    Дайнов много ги разбира комунистическите похвати, ама през соца не сме чули да е много ербап, иначе най много до овчар на Миндя да се издигне
  • 30 позеленял

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    кога ще им правим изпращане ?
  • 31 Веселяка

    3 13 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, глупаци 🤣

    Коментиран от #48

  • 32 Тъпчо

    16 8 Отговор
    С толкова много думи нищо съществено. А всъщност простият народ си избра комунистите за не знам кой път и сега се тюхка моли се на Господ и скача като изоглавен със звънци да гони злото, което сам си докара.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 кои

    17 4 Отговор

    До коментар #32 от "Тъпчо":

    не са комунистите, я да чуем ... има розови комунисти, деца на номенклатурата, това са христо бойкикиев, свирчев, панев, този дайнов син на списвач в работническо дело и бивши членове на бкп като буци
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вярно

    10 0 Отговор
    Точна дисекция на проблема, а той се създава от ,, законотворците,, и техните чиновници слуги
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Селянин

    16 1 Отговор
    Докато не се намали драстично броя на неефективната държавна администрация нищо няма да се промени , те ще си останат твърд електорат.
  • 40 Щ+Щ

    12 7 Отговор
    Поредният ТурлюГювеч на празноглавеца дайнов
  • 41 Паразит е той се

    18 5 Отговор
    Дайнов е дърт тъмночервен номенклатурен паразит- преди 10.11. 1989 и след това . Плуж . к .
  • 42 Браво

    11 3 Отговор
    Този жалък човечец......
  • 43 Оруел 1984

    16 4 Отговор
    Браво дайнов,как гледаш руска телевизия,и че я коментираш.Нали я забраниха твоите работодатели.Демократите следват деянията на своите комунистически създатели.Заглушават.А утре и лагери за инакомислещите.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ганю

    6 3 Отговор
    Кики, Коки, Лори и Парапетка е това е путк...джийска работа
    затова всичко в Бг е таковано защото работят с ония си работи
  • 46 Възмутена

    6 2 Отговор
    Какво общо има Олга със българските хищни паразити?Ще гледаме в ,,чужда паничка?,,
  • 47 Пропаганда

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "ганев":

    Защото Русия не желае България да избира своя път ,а да бъде в нейната орбита, русофили комунисти,чакате руската армия да влезне в България и да започнете с издевателствата,лагери за превъзпитание на инакомислещи,конфискация и разстрели.
  • 48 Майтапчии

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Веселяка":

    Те на майтап решават съдбата на България.
  • 49 Ани

    9 2 Отговор
    За мен е неприемливо някой в качеството си на Министър Председател на България да прави изяврение пред Файненшъл Таймс че България била най-корумпираната държава. Естествено инвестициите ще секнат.
    Типове наследници на онези които доносничеха срещу българите пред "руските братя" сега ходят да клепат България по света.
    Имала съм случай народителска среща да слушам екзалтирана майка която призовава учителката да пише повече двойки на детето и защото тя не можела да се справи със собственото си дете.
    За мен само такава майка може да гласува за ПП и пропадналата им пасмина.
  • 50 уточнител

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Всички знаем за колажите на спящия Бойко и записът когато Кирчо се подпира на парапета на Лена.
    Остана да разберем как ще реагирате ако публикувам снимка когато спите в леглото? Например някой от Вашите кумири. Те ще ме обвинят в заплаха за живота.
    Да напомним на прокуратурата че НСО е на подчинение на Радев. Това не е политическо решение и той е криминално отговорен за това.
  • 51 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Предположението е верно. Казах .
  • 52 рвкрвк

    0 1 Отговор
    Заглавието е топ 10.но я си казал истини, я са ви отрязали главата И без закани. Човек, като е чист и неправедливо набеден и съгласен да умре за народа или убит, както е било 1945 и преди 1944-2023. Поне не посягайте със заплаха млъкни "" "" "Защо да МЛЪКНА, откъде идват зсканите факти бг точно на този сайт бе изписано. Това че се шегуваме и не ви е до шега си е ваш проблем, ние можем 25 г да стоим заложници у домовете си с тежки операции 1994, не е лошо да ни убиете, ще ви бъдем благодарни не посягайте на близките ни, ако може, нищо в бг голям процент не е, диктатурата е с пъти по лоша от мен
  • 53 да ти имам кодекса

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    А простотията е пословична особено в гласоподавателите на Измамата .
  • 54 Киро праведният

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    Няма да се притесняваш! Всичко ще се оправи! Само да взема пак властта! Видя! Вкарах Боби и съдружниците му за 24 ч. в ареста! Вярно че след това той ме осъди , но не мен а ,държавата така че ти ще плащаш! Това стана защото цялата съдебна власт е корумпирана! Гласувай за мен! Заедно ще победим! Цялата съдебна власт ще сменим! И тогава ще настане такъв живот...!