Last news in Fakti

24 Април, 2023 09:50 35 404 99

Приближаващата пенсионна криза и кога ще разберем, че плуваме без бански

  • златин съръстов-
  • криза-
  • пенсии-
  • разходи

Пенсионният проблем има валидно решение. То не е сложно, но не е и лесно, защото изисква ясно намерение и дисциплина да заделяме

Приближаващата пенсионна криза и кога ще разберем, че плуваме без бански - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е страната с най-бързо намаляващо и застаряващо население в Европа и едни от най-ниските пенсии. Населението бързо застарява и това означава по-малко работна сила, повече разходи за пенсии, повече разходи за здравеопазване и дългосрочна грижа за възрастни и стагнация на икономиката. До 2050 г. един от всеки трима българи ще бъде по-възрастен от 65 години. Страната ще загуби около една трета от трудоспособното си население.

Понастоящем на всеки един пенсиониран се пада около 1.15 работещ. След десет години това съотношение ще 0.85 а след още десет 0.7. Още сега около 50% от разходите за пенсии в страната се покриват от бюджета а не от вноските за социално осигуряване.

На фона на тази картина знаете ли колко ще е пенсията ви? Само тези, които са професионално ангажирани в областта могат да отговорят смислено на този въпрос, но най-грубо тя ще е едни 30% от сегашната заплата в сегашни пари. Номинално сумата ще доста повече, но покупателно приблизително 30%. Сега прегледайте внимателно разходите си и преценете кои 70% от тях можете да елиминирате. Картинката, която се получава не е розова дори и след като махнете разходите за отглеждане на децата, които тогава ще са израснали и транспорта от и до работа. Най-общо 30% от сегашната заплата ще стигнат за ток, вода, отопление, храна и лекарства. Това е от държавата и допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Трудно с такава пенсия ще можем да си позволим пътувания, почивки, хоби и други развлечения. Да не говорим за единични непредвидени разходи като лечение и хоспитализация.

Имаме ли други резерви?. Имаме, но недостатъчни и в неправилната форма. Българинът не заделя за късните си години или ако спестява го прави икономически неефективно. Най-често грижата за късните години се свежда до покупката на недвижимост. В голяма част от случаите това не върши работа, защото добрите имоти, които лесно могат да се реализират или да се отдадат под наем, не са по джоба на средно-статистическия работещ. Отделно българинът трудно се разделя с недвижимости при нуждата да подсигури допълнителен пенсионен доход.

Осъзнаването на проблема не се свежда единствено до финансова грамотност. В действителност поведението и финансовата дисциплина са най-голямото препятствие. С наближаването на възрастта за пенсиониране тежестта на проблема се изостря. Това е свързано със скъсяване на хоризонта, т.е. времето през което последващото натрупване от заделеното да работи в полза на инвеститора. Сложната лихва или доходност е толкова по-мощен фактор, колкото повече време е оставена да работи. Например за един млад човек на 25, след завършване на университет, е достатъчно да заделя около 150 лева на месец, които при 8% доходност за следващите 40 години ще доведат до фонд от 280,000 в допълнение на държавното и допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Ако човек е на 35 и започне едва тогава да се грижи за късните си години, заделянето следва да e 250 лева, за да се постигне същия ефект. Ако стартира на 45 години сумата е вече 420 лева, а при 55 години – 1000 лева на месец.

Какво е решението? Допълнително доброволно лично пенсионно осигуряване посредством качествен продукт. Такива имаме сред американските и европейските пенсионни продукти. Или ако искаме да се пенсионираме като американски или европейски пенсионери е един достоен и нормален стандарт на живот трябва да си купим съответния американски или европейски продукт. Това е възможно посредством инвестиране в широко разгърнати взаимни инвестиционни фондове в акции. Да в акции, защото имат по-висока доходност от облигациите, и когато са много на брой рискът им за по-дълъг период е относително нисък.

Кога да започнем подсигуряването за да не осъмнем с 70% срив в стандарта ни на живот? Правилният отговор е вчера и това не е шега. От примерните изчисления става кристално ясно, че колкото е по-дълъг хоризонтът до пенсиониране, толкова тежестта за подсигуряване на нормални старини е по-малка. Тези пенсионни стратегии разчитат основно на сложната капитализация аналогично на сложната лихва.

Колко да заделяме? Отговорът на този въпрос, както е видно от примера, зависи от възрастта ни и хоризонта до евентуалното ни пенсиониране. Сумата обаче следва да е поносима и устойчива във времето, т.е. да можем да си я позволим. Едни допълнителни 7% от нетния ни доход се считат за стандартни за България след като отчетем, че част от дохода ни така или иначе отива в държавната пенсионна система и като вземем предвид и инвестициите в собствено жилище, които също са форма на спестяване.

Как да заделяме, най ефективно и адекватно? Редовно, всеки месец и на еднакви вноски, които евентуално да могат да бъдат увеличени с нарастването на дохода. Това е така, защото равните вноски инвестирани на пазара неутрализират неговите колебания. Когато е пазарът е надолу, с една и съща вноска купуваме повече дялове от фонда си. Точно обратно се случва, когато пазарът е нагоре. Като цяло в резултат от тази стратегия излиза, че към датата на пенсиониране сме закупили дяловете си във фонда под среднопазарната му стойност изчислена за целия период на заделяне.

Проблемът с пенсиите е пренебрегван. Шокиращо е обаче, че българските граждани не се възползват от членството на България в ЕС дори след повече от 15 години след присъединяването ни. Ето защо идеята за спестявания и инвестиции е сведена само до границите на България. Това е ограничаващо и пречи на диверсифицирането или с други думи разпределянето на риска. Доходността на българските пенсионно-осигурителни дружества не е блестяща. Причините за това са много, но в същото време под 3% от трудещите са наясно, че биха могли да се осигуряват допълнително във фондове от други страни членки на ЕС. Такива вече са налични и развиват активно дейността си в България. Разнообразяването на инвестициите е едно от базовите условия за успешната инвестиционна стратегия и постигането на ефекта, който се цели. Около 95% на сто от трудещите обаче дори не знаят в кой пенсионен фонд отиват парите им по втория стълб на осигуряване.

Въпреки наличието на решения, българинът дори и информиран не се възползва от тях. Една от причините сочена за бягство от проблема е недостатъчните доходи. Винаги има нещо по-важно, но ако сме честни със себе си винаги можем да открием едни 7% ако елиминираме излишните и импулсивните покупки. Друга една сочена причина е инфлацията, но инвестициите в акции посредством акции са инфлационно защитени. Те са стока. Все едно притежаваме някаква идеална част от апартамент – в случая компания. Причина, която също често се изтъква е, че пазарът може да се срине. Да, но ние не сме спекуланти в случая. Интересуваме се от дълги хоризонти. Нека да вземем, който и да период от 15 г. в Европа или САЩ за последните 100 години и ще видим, че няма доходност по ниска от 7.5%

Реалността е, че след пенсиониране българите остават на грижите на синовете и дъщерите си. Дори и негласно, подкрепа се очаква. В днешните стресирани и динамични времена обаче, наследниците им имат други и много важни ангажименти, например да се грижат за собствените си деца и тяхното образование, което не е безплатно. Загърбването на пенсионния проблем поставя наследниците на пенсионираните пред много неприятен избор. Кое по-напред, собствените ми деца или собствените ми родители?

Пенсионният проблем има валидно решение. То не е сложно, но не е и лесно, защото изисква ясно намерение и дисциплина да заделяме. Времето тече бързо и колкото по-рано се погрижим за себе си, толкова по-полезни ще бъдем за нас самите и близките си, за да не излезем от басейна на трудовата ни активност и да се окаже, че сме плували без бански.

Златин Съръстов е доктор по икономика и преподавател в УНСС по дисциплините свързани с банковото дело. Притежава над 25 г. опит в областта на инвестиционното банкиране, корпоративните и личните финанси. През последните години активно се занимава с темата за личната финансова подсигуреност и свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви продажни

    175 14 Отговор
    Младите бягат от мащехата си България, стрите чакат на заслужена и плащана дълги години пенсия, но и нея изядоха и яде огромната администрация! Бягайте младежи, делеч от татковината си - ваш враг!!!

    Коментиран от #85

  • 2 Стоянов

    189 15 Отговор
    Най-новата новина - НЯМА да увеличават пенсиите, понеже са толкова некадърни, че отново най-бедните хора трябва да платят за неумението им да управляват държавата, за кражбите на милиарди, извършени от ГЕРБ. Кога Владислав Горанов ще влезе в затвора? 700 милиона лева народна пара открадна!

    Коментиран от #79

  • 3 Лошо Седларов лошо

    182 7 Отговор
    Плащаш над 40 години и хоп няма пенсия или е вид просене! Време е да се намали администрацията и структури като училища,кметства,полиция,пожарни, министерства,агенции безброй и мн. др., за това младите бягат!

    Коментиран от #16, #34, #74

  • 4 1300 години беге

    98 21 Отговор
    1300 години безмислено съществувание
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    185 8 Отговор
    Кой КРАДЕ парите ни ❓😈❓😈❓
    Добре го започна , ама що сви в глухота уличка 🤔
    Ако един младеж на 25 започне да се осигурява -
    500лв месечно заедно с работодателя
    500×12×40= 240 000лв когато е на 65
    ( трябва и поне лихва от 2,5% за периода ) та сумата става около
    500 000 лв ❗
    Възрастните мъже живеят средно
    7 -8години след пенсионна възраст - 100 пенсии !
    Дори с 1 000 лв пенсия - 100 000 лв ще види от своите 500 000лв ‼️
    Къде са парите ни, крадци❓❓❓
    После ние не сме можели ....

    Коментиран от #8, #17, #21

  • 6 Потедният

    55 7 Отговор
    експерт...по тикви
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    71 9 Отговор
    Прочетох ви.......Словоблудството.пари се Заделят,когато ги изкарваш по много...тогава заделяш,когато ги изкарваш по малко или не заделяш или малко заделяш или вадиш.Финансови безхаберници,ако нямате много хобита,живота с времето е ви се види .....ад!Описах ви,лъжата с пенсионните вноски,които ви сервира държавата.Най голямата лъжа,на каквото се осигуряваш това ще получиш я опровергах,вчера връщайки се от гроба на дядо ми.Вземете молива,наплюнчете го исметнете :Колко пара внася един ГОИ,за периода на пенсиониране и колко пара внася"Слуга" на недосегаеми.......ще видите ясно,че за годините до пенсиониране 3та категория дават или равно или повече сумарно пари в кочината наречена от недосегаеми държава.Докато тези "Слуги" се пенсионират с 11,6г по-рано и ПОЛУЧАВАТ ОГРОМНИ ПЕНСИИ спрямо гоите 3та категория не виждам как ще има социална справедливост.Лично аз съм да отидем при падишаха....ЕС да управлява тук....На запаД е по добре,там се краде ПО-МАЛКО!

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    66 4 Отговор
    Трябва да се напънем до 88г да откараме....За да жустираме по тези закони.Кефя сена тъща ми.....кара 92г и им еЛА мам.....Желая на всеки да ги ......пре..бе държавните мошенници!
  • 10 Леля Гошо

    53 1 Отговор
    Ще разберем че плуваме без бански когато някоя риба ни се завре в .... задния джоб.

    Коментиран от #42

  • 11 Нямаме Закон за НПО

    103 3 Отговор
    Проблема е, че страната ни още няма закон за НПО.
    През 2020г. България е раздала 21 милиарда за социални помощи!!!
    Това знаете ли го?
    При Орбан в Унгария има примери за разумна политика по този въпрос:
    " Навремето той бе казал, че ромите също трябва да работят, за да има в Унгария достатъчно данъкоплатци. "От престъпност не може да се живее! Също и от социални помощи"
    или:
    "Общественополезният труд е задължителен за получателите на социални помощи - който отказва да работи в комуналните услуги, губи правото на помощи."

    Но забележете, в Унгария има закон за НПО-тата. За да стане тава при нас, първото нещо е да се въведе закон за НПО.

    Коментиран от #15, #45

  • 12 Запознат

    82 4 Отговор
    На Сорос и Клаус Шваб не им трябват пенсионери.
  • 13 Пенсионер

    119 4 Отговор
    На този Златин трябва да му се отнеме дипломата. Абсолютен некадърник. Не пенсионерите са виновни за дереджето, до което е доведена държавата. Причината е в гигантската корупция и безконтролното крадене и изнасяне на огромно количество пари по офшорки и западни банки. Този процес трябва са бъде спрян и нещата ще си дойдат по местата.
  • 14 РЕШЕНИЕ

    66 6 Отговор
    Спиране на кражбите, но с Гешев няма да стане!
  • 15 Пенсионер

    85 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нямаме Закон за НПО":

    Скоро няма да бъде въведен такъв ЗАКОН, както е в Унгария, защото няма да може да се краде! НПО-тата са идеалната форма за ПРИКРИТИЕ по кражбата и усвояването на огромният отклонен многомилиарден публичен ресурс, впоследствие складиран по офшорки и западни банки.
  • 16 пзззззт

    59 6 Отговор

    До коментар #3 от "Лошо Седларов лошо":

    точно училищата трябва да се намалят, сега децата олигофрени , тогава ще я втасаме тотално или ергенът и тубата ще ги учат да пишат и четат

    Коментиран от #33

  • 17 Именно

    86 6 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За тия пари си купих 3 апартамента във времето и затуй никога не съм се осигурявал за пенсия.Това съм го сметнал още преди 35 години.Наемите,които вземам сега са далеч над 1000 лв месечно.Пък и след като се спомина остават за децата.Никво намерение да храня мързеливи и безработни!

    Коментиран от #53, #70

  • 18 Уорън Бафет

    22 49 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Преди да се правиш на финансов експерт и да оплюваш автора, направи един докторат по финанси и тогава се прави на експерт. Проблемът е, че ние българите в мнозинството си нямаме никаква финансова грамотност, нищо, че уж сме експерти по всичко от астрономия до финанси и футбол. Ако човек на 30 г. заделя по поне 100 лв. месечно за пенсия като ги инвестира в индексен фонд като SP 500 или акции на компании като Coca-Cola, на 65 години ще е милионер със сигурност и каквато и да е инфлацията ще има достойни старини. Уорън Бафет сложил 100 долара за някакви акции на 11 г. Като станал на 40 г. се оказало, че има 400 000 долара от тази инвестиция. Наскоро, един човек от нашия Атланта се оказа наследник на богата баба. Баба му, обикновена учителка заделяла по 20-30 долара на месец, като с годините стигнала 100 на месец за акции на Coca-Cola. Починала на 92 г. Сега тези мижави уж вноски са 10 милиона долара наследство. Така че, не слушайте неграмотници, а истински инвеститори.
    Запомнете, бедните харчат целия си доход, средната класа пести пари в банкови сметки и дюшеци, за да ги изяде инфлацията, богатите ИНВЕСТИРАТ.

    Коментиран от #23, #25, #30, #41, #75

  • 19 Анонимен

    67 5 Отговор
    Съкращаване на администрацията, там осигуровки не се плащат, пенсиите са им напълно незаслужени. Трябва да се преизчислят и старите пенсии на бивши държавни чиновници, които са погрешно отпуснати или да си платят със задна дата и лихви неплатените осигуровки, които бяха платени от бюджета. Това е справедливото за момента. Ако не се направи, така или иначе ще има колапс и никой нищо няма да взима.
  • 20 Моляяяя

    57 0 Отговор
    За кви 8% доходност говори тоя при това,че само инфлацията е 35%?
  • 21 чети е рап0н

    69 11 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    НОИ е Понци схема. Новите играчи плащат на старите, когато новите са по-малко от старите идва момент, в който всичко се срива. Така или иначе в момента моите пенсионни вноски отиват за двама пенсионери, а не по моя лична сметка. Трябва да вкарат закони както в Западна Европа и САЩ, собвстенва пенсионна инвестиционна сметка, всеки влага колкото иска и колкото може, на края тези пари са за бенефициента, не за някой дето си е бъркал в носа цял живот и сега пенсия иска.

    Коментиран от #47, #48, #77

  • 22 Даа!

    54 0 Отговор
    Четири метров чаршаф, за да ни убеждават,колко е " полезно" да снасяме на някой играч милиарди,който той да върти,за да чакаме,да паднат на коча топките- евентуално.Много са скромни.Някакви си мижави 150-250 лева месечно.Ти ми дай да въртя забележете- чужди стотици милиони ежегодно,и чакай да станеш на 67-70 ( натам върви пенсионната възраст) , да а ти дам от тях нещо.Така било на запад? Да де,но колко " могъщи" фондове именно там изгърмяха- не се споменава.Те не губят,защото парата не е тяхна.Докато пробират каймака- добре.Утре скочат в някои рискови активи- фалит.Но те не губят Губят каракудите,който скачаха от прозорци,пред влака,метрото,защото оставаха без стотинка. По добре да ги събирам( ако мога) 480 месеца.х 200 лв= 96 бона.Плюс лихвите.
  • 23 Пълни глупости пишеш

    63 2 Отговор

    До коментар #18 от "Уорън Бафет":

    Това ако беше така всички 8 млрд души на планетата шщяха да са инвестирали в кока кола и да са милионери и по цял ден да пият кока кола!Инвестициите са като блек джек.Питай и тия къде са инвестирали милиони,та дори и милиарди и са загубили всичко!!!
  • 24 Благой от СОФстрой

    21 17 Отговор
    Колкото по малко население на териториятаBG толкова по малко поражения върху прекрасната флора и фауна!
  • 25 Баща ти

    31 1 Отговор

    До коментар #18 от "Уорън Бафет":

    А един мармот завиваше шоколад в станиол…
  • 26 Ха Ха ХА

    23 5 Отговор
    Важно е ....чекмедже войвода да сЪ повдига на пръсти !
  • 27 007

    8 2 Отговор
    Пак ни е ЕС и НАТО
  • 28 Перничанин

    34 0 Отговор
    Сега не разбрах, аз ли да си заделям при положение, че държавата няма да има. Тогава защо сега внасям? И 8% доходност звучи добре на книга, дал Бог всеки му от хора без до такива с висше!
  • 29 Аз Кочо

    32 0 Отговор
    Да плуваш без бански няма нищо лошо. Лошото когато си се направил на инвеститор-тарикат с безплатни пари които вече ги няма. Та като разбереш че това е станало ще трябва да излезеш на плажа по голо. упе..
  • 30 Аз Кочо

    27 1 Отговор

    До коментар #18 от "Уорън Бафет":

    Що не инвестирал сега в акции? Инвестира в крипто или имоти. Като станеш Уорън Бъфет ела да почерпиш. Един съвет, добре е да имаш сух прах на паник разпродажба
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Руси

    74 0 Отговор
    Сега разбрахме!!!!
    Няма увеличение на пенсиите ,защото депутатите си вдигат заплатите!
    Какво ви е мнението за депутатите?????
  • 33 Даскали богати, ученици неуки!

    47 3 Отговор

    До коментар #16 от "пзззззт":

    Те щото сега са професори, пълни неграмотници с вискоки учителски заплати без покритие!

    Коментиран от #61

  • 34 Умен ли

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Лошо Седларов лошо":

    Че кой учи в БГ, всики учат в ЕС и др. бели държави!
  • 35 Клетва

    58 1 Отговор
    Къде са парите на пенсионерите? През соца казваха, че ги инвестира ли в икономиката, ама Костов като приавантизира ДМА тата не върна партите на пенсионерите, а ги разграбиха с мистър 10%. Къде е сега Костов, който промени правилата при пенсиониране и отсече главите на хорицата? Той не само нагло и брутално устрои поколенията си, ами и сега е Гуру, който дава благословии на ДБ. През какво ли не се мина, преживяхме мутрите, преживяхме Виденовата зима, преживяхме Банкянския, който къташе паричките за показатели, а за баба, дядо, тате и мама ядец. Как се живее с 200 лв бе малоумник? Държа хорицата десет години на ръба, за да покриваш критерии. Не ти пукаше, твоите мама и тате не са живи за оплакване. А, ти с колко живееш драги, дори и да не е вярно онова за чекмеджето, само заплатите ти стигат? Но не, ти нямаш душа и сърце да обичаш клетите. А, оня с юмрука и неговите шарлатани довършиха пъкленото. Затова всички тези ще си отидат прокълнати.
  • 36 Кви 8% доходност,кви 5 лева?

    38 0 Отговор
    От актуална статия в друг сайт:"Тежката финансова криза е стопила спестяванията ни за втора пенсия с 10,79% през 2022 г. Тази година също започва с отрицателна доходност за универсалните фондове..."
  • 37 гост

    46 0 Отговор
    Шегаджия е писалият памфлета - "8% доходност за следващите 40 години" !
    А 800% инфлация, защо не е сметната?
  • 38 Клетва

    31 1 Отговор
    Къде са парите на пенсионерите? През соца казваха, че ги инвестира ли в икономиката, ама Костов като приавантизира ДМА тата не върна партите на пенсионерите, а ги разграбиха с мистър 10%. Къде е сега Костов, който промени правилата при пенсиониране и отсече главите на хорицата? Той не само нагло и брутално устрои поколенията си, ами и сега е Гуру, който дава благословии на ДБ. През какво ли не се мина, преживяхме мутрите, преживяхме Виденовата зима, преживяхме Банкянския, който къташе паричките за показатели, а за баба, дядо, тате и мама ядец. Как се живее с 200 лв бе малоумник? Държа хорицата десет години на ръба, за да покриваш критерии. Не ти пукаше, твоите мама и тате не са живи за оплакване. А, ти с колко живееш драги, дори и да не е вярно онова за чекмеджето, само заплатите ти стигат? Но не, ти нямаш душа и сърце да обичаш клетите. А, оня с юмрука и неговите шарлатани довършиха пъкленото. Затова всички тези ще си отидат прокълнати.

    Коментиран от #43

  • 39 Въпроси

    45 1 Отговор
    Нямало пари за индексация на пенсиите с 12%. А имат ли право по закон да неприложат швейцарското правило, защото този % отговаря на ръста на инфлацията? Кой си позволява да умува по този въпрос и знае ли, че това засяга интереса на 2 млн души? Не дърпат ли тия лъва за опашката и докога той само ще ръмжи, има ли още търпение? Май не!
  • 40 пенсионер

    35 3 Отговор
    само в България може да работиш в образователната система 25 години и това не ти носи нищо за пенсия отказаш се от пенсията и си поисках личните осигуровки да ми ги върнат и се отказвам от всякакъвж вид пенсия като разбрах че ще получа пенсия близо до социалната отговориха ми от нои, че парите били в общия кюп цитирам показзах им месечните си извлечения ,че личните ми осигоровки са вървели по определени сметки на УППФ както лични в една сметка така работодател в друга пак на УППФ и как може да са в някакъв общ кюп много странно като има конкретни сметки и конкретна банка .обърнах се към омбуцмана тогава Манолова .отговори ми ,че за съжаление такова било БГ законодателството ни и да съдя държавата в Страсбург да ама не да се заведе иск трябвало някаква цифра между 4000-4500 евро отговорих и да ми ги даде назаем па ако ги осъдя ще ги върна, нямала да тегля кредит ми каза!!! Това е държавата ни и в сверата на образованието ако нямаш 31години и 8 месеца няма стаж той бил в общ кюп държавата ни краде и дере всички са крадци и лъжци....да си купят свещи с парите ни
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    42 1 Отговор

    До коментар #18 от "Уорън Бафет":

    Финансови Неграмотнико,излез с калкулатор и сметки.Кока кола е същия мираж,като това да внасяш по-големи осигуровки.Не си дал една данна!Мога да ти напиша фуражке,какво дава един Самоосигуряващ се за 39,6г и един държавен плъх за 27г на държавата.Ще видиш,неграмотнико колко неправилно се дават високи пенсии на "слуги"недосегаеми!Като голям финансов специалист,доказал на практика,че ГОИ може да има по повече имоти и хартия от недосегаем ви съветвам да не си купувате стаж,да не внасяте МАксимални вноски по ДОО и да се грижите за здравето си.Те нямат за цел да доживеем до 88г,но напук на тях Трябва!

    Коментиран от #56

  • 42 а знаеш ли го

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Леля Гошо":

    о не е риба плувай ,плувай казал тоя дето бил на гърба и го измлатил......
  • 43 Колония БГ

    59 2 Отговор

    До коментар #38 от "Клетва":

    Извратеният олигархичен капитализъм в България се роди на практика за 4-те години на US Костовото управление - чрез потресающа мегакорупция, невиждан грабеж на националното богатство, създавано от поколения българи и ограбване на спестяванията на населението.

    ..и този е още на свобода..
  • 44 АБЕ

    47 1 Отговор
    ако намалят държавната и общинската администрация пенсиите ни ще станат добри в една средно голяма община администрацията в кметството е по голяма от администрацията в общината Лондон в общините има излишна администрация като се започне от 3-4 зам. кметове със секретарки и секретари и стигнем до социалните дето в стая са по 5-6 всички с компютри и си редят по цял ден пасианси кипи безмислен труд съпроводен с луд ентусиазъм как ще стане...

    Коментиран от #46

  • 45 Колега

    42 10 Отговор

    До коментар #11 от "Нямаме Закон за НПО":

    прав сте. Но за тази цел трябва да свалим тези от власт и да сложим Възраждане. И тогава да си плюем на ръцете и да се заемем с НПО-тата. И с крадците на прехода.

    Коментиран от #51

  • 46 Сакън!

    27 1 Отговор

    До коментар #44 от "АБЕ":

    Че то ако вземат та да изпъдят некадърните чиновници, то ние хептен без чиновници ще останем!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 1 Отговор

    До коментар #21 от "чети е рап0н":

    РАП-он е оня дето е напълнил фур-ната на ма-кя-ти ❗
    Когато аз съм чел за схемата Понци , ти още си бил в мечтите на РАПоня ‼️
    Айде малко по-спокойно, а лалугерчо‼️

    Защо вече ДВАДЕСЕТ години пълнят една каца , задължително от родените след 01.01.1960.г. ❓
    Защо след като от там няма изплатен и един лев , парите не се увеличават ❓

    Коментиран от #60

  • 49 Кой серсем написа тази статия?

    27 0 Отговор
    Кой серсемин? Къде си видял ти бре аланкоолу 8% годишна доходност? Знаеш ли, че пенсионните фондове от втория стълб са почти всичките на загуба? Заделяй за крадливата администрация на държавата, заделяй за крадливи пенсионни фондове, заделяй за крадлива здравна каса и най -накрая даже ще те накарат да си купиш и ковчегът от предварително заделени пари ако някой крадлив банкер не ги е откраднал до тогава. Аз ще ви дам един друг съвет - злато купувайте, но не сега. Сега се дуе балонът на войната и на златото, защото тези които накупиха на по околко хиляда долара за трой унция, а именно големите инвеститори, сега трябва да го продадат поне на двойна цена. Инвестиционното злато е поскъпнало за около 20-тина години с около 500 процента. От почти нищо друго не можете да имате подобна доходност , освен от бело и от крипто напослеък и то защото мафиотите решиха да се разплащат с крипто. В момента, в който мафията се откаже от разплащания в крипто, повярвайте криптото ще отиде в историята и то за много кратко време!
  • 50 Руси

    33 0 Отговор
    Сега разбрахме!!!!
    Няма увеличение на пенсиите ,защото депутатите си вдигат заплатите!
    Какво ви е мнението за депутатите?????
  • 51 Сиси

    20 15 Отговор

    До коментар #45 от "Колега":

    Не говори глупости. Възраждане за нищо не стават. И те мечтаят да се докопат до властта и напълнят чекмеджета с пари. Този филм вече го гледахме.
  • 52 а е чао

    13 20 Отговор
    Нищо ви няма щом гласувате за копейката. Чакайте сега да ви възроди и пари ще.ви даде и деца ще.ви направи.
  • 53 Мммммм, дааааа

    35 5 Отговор

    До коментар #17 от "Именно":

    И аз така правя, обаче и наемите са като неизвестна в математическо уравнение. Ако нямаш наематели, нямаш и кинти. Затова човек трябва да се осигурява. Истината е, че болшинството хора не се осигуряват на пълния си доход, а на минимална заплата, защото остатъка получават на ръка. Това е изгодно за работодателите, но не е и за работниците. Работодателят скатава данъци и осигуровки и му остават пари за Бентлита и почивки по екзотичните острови, а работникът живее с илюзията, че всичко в живота му е наред. До момента, в който се окаже, че вече не е в състояние да работи, но и няма заделени кинти. Затова начинът е да се накарат работодателите да излязат на светло по отношение на получаваните печалби, респективно раздавани на работниците заплати, за да се отчисляват и реалните данъци и осигуровки.
    Но докато у нас има страх от работодателите и на тях се гледа като на свещени крави, нещата няма да се оправят.

    Коментиран от #54

  • 54 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 2 Отговор

    До коментар #53 от "Мммммм, дааааа":

    Осигуряваш се минимално,купуваш жилища в софия,казанлък и земя -максимално....може би по добре ,гаражи.....като гледам що коне са на поляните....А,живееш в Санданскипрез зимата и ахтопол през лятото.....Това пожелавам на всеки , без държавните търтеи!
  • 55 Анонимен

    27 5 Отговор
    Населението застарява защото политиците са безотговорни и не им се търси отговорност
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Скапана

    18 3 Отговор
    Държава

    Коментиран от #80

  • 59 МАЛКА пенсИЯ

    20 1 Отговор
    А КЪДЕ СА,ВНОСКИТЕ,ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ???????????????????????????????СИЧКО,ФАЛИРАЛО,СЪВЕТВАТ,ТЕ ДА ПИЕШ,СТУДЕНА ВОДА,И ПО-ВЕЧЕ ДА НЕ ТЪРСИШ!СЪЩОТО,БЕ С ОБЛИГАЦИИТЕ,ПРЕДИ,А СЕГА,С БОНОВИТЕ КНИКИ.
  • 60 пак съм я

    13 1 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като си ги чел толкова, защо питаш къде са ти парите? Парите ти ги нема, нема и да има.
  • 61 Писач

    14 4 Отговор

    До коментар #33 от "Даскали богати, ученици неуки!":

    Много високи заплати ! Допреди няколко години един общ работник печелеше колкото учител, то и сега е така.Вие на каква заплата ще се съгласите да обучавате, да търпите и да отговаряте за 20 деца?
  • 62 С ТЕЗИ ИЗБРАННИЦИ - КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ

    12 0 Отговор
    НИЕ ПЪК СЕ ДАВИМ НА СУХО ! А ТЕ СА ЗА КЛОНИРАНЕ ВЕДНАГА !
  • 63 ХАХАХА

    20 1 Отговор
    Колко съм щастлив ,че се пенсионирах,не работя ,пенсията ми не е висока ,но никога не съм се чувствал по свободен и независим . Жалко за следващите поколения, пенсия ще видят на мукавей!

    Коментиран от #69

  • 64 Бай той Толстой

    21 6 Отговор
    Друго си е американски или европейски мошеници да ви откраднат парите за пенсия -някак си по-евроатлантическо е.
  • 65 макс

    16 1 Отговор
    Държавният апарат отдавна се е срастнал с бизнеса,затова и процентът на сивата икономика е много висок.Когато този сив процент изсветлее,ще има пари за пенсии.С тези партии които в момента са на власт това няма да се случи.Има доста хора,които трябва да посетят Бай Ставри.

    Коментиран от #76

  • 66 Иво

    11 0 Отговор
    Тази американска психология не върви в България. Нашият народ няма да ползва чужди инструменти "за да се подсигури". Българинът е мнократно лъган, продаван и препродаван от ръководителите си и е научен единак с дебел врат. Сега се чудят как да осъвременяват старите пенсии, а преди 2000г. ТРЗ-та се чудеха какво фокуси да въртят, за да не плащат осигуровки върху допълнителните възнаграждения. Аз и не само аз през целия стаж съм имал 1/2 съвместителство и извънредни дежурства, а се оказа, че за пенсия има вноски само върху основната заплата. Дори имаха и правило като си осигурен на едно основание, няма нужда от друго. Личните коефициенти, на тези които избраха 3 от тези тъмни години се определяха в началото браншово по средна брутна за отрасъла (за който Мика Зайкова казваше, че е резултативноостатъчна величина - здравеопазването), а след това се мина към средна брутна за страната и медицинското съсловие стана с минимални пенсии... Ха сега се чудете що няма лекари и сестри.
  • 67 То от ум

    7 1 Отговор
    Кой е бил без бански, хорааа?! Евин плаж и нов фолклор е това. Споделяне на странно главоболие. Как се става елитен изтръпнал индивид иначе... /Стил Вампир/. Нема такова нещо като прекъсване между поколенията, нема. Миражи са това. Ся може би правят златния милион, ама то като си си прав като директор цял живот, така става. Избираш, избираш и после гледаш тъпо празни улици.
  • 68 Иво

    13 1 Отговор
    Другите глупости, които се сътвориха са вдигането на пенсионната възраст, а в същото време ограничаването с таван на осигурителния доход на 3400лв. уж че някой умишлено щял да си вдигне пенсията, като го внася последната година, а на никой не му светна, че за да стане това, ще са нужни средно от последните 10г. и при 51% адекватност на пенсионната към осигурителния доход това прави 1734лв пенсия. Явно някой иска да тръби, че прави нищо... и че пари за високи пенсии няма. НСИ в началото казаха, че 1002 човека получават тавана от 3400, а след това се поправка, че били 3-ма. И един да е нека обяснят как се получава това от 2400лв осигурителен таван до вчера и гласувана от парламент пожизнена президентска пенсия 1500лв. Не е ли време някоя веща финансова институция да се произнесе по идиотските статистки, които бълва този институт след като се оттърваха от Ренета Инджова? Опитът показва, че тук не може да има пенсия над опредлената 1730лв, дори с ковид добавките. А тогава и бюджета би изглеждал другояче. Ас. Василев им посочва грешка от 4млрд, а не смята, че те просто са заделени за увеличена вноска в НАТО, която те скоро ще направят тихомълком, след решението на среща на 31-е (вече), на която щяло да се гласува мин. 2% от БВП. Ако сумата е в евро, за нас ще са 4% Много го е еня някой за еврозоната...
  • 69 До ХАХА

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "ХАХАХА":

    Ми! То па с ишиас и пенсия голяма далавера!
  • 70 Уцелил си щот беше евтина издръжката

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Именно":

    Парно,ток,т.н..И това до сега.Дртж три апарта под наем в хубава държава,да видим къде ти излиза сметката И кат ти треснат данъка,стаа още по- неефективно.За тва на хората им спъват за пенса и после си я зимата и ..пак с данък.Други слагат кинти на фондове Пак данък,пак тесла.С годините напред и тука става така.
  • 71 Ами да

    13 0 Отговор
    А нещо за инфлацията, която най-вероятно ще обърка всички тези сметки и ще обезсмисли предложените спестявания!? Според мен, най-правилно е да не се разчита на пенсионната система, който може, разбира се! Другото си е непредотвратима беднотия!
  • 72 егати

    6 6 Отговор
    Нищо не стават българите стават само за сапун друго нищо боклуци крадлив народ .фълшив народ с фалшива държава
  • 73 бъдещ пенсионер

    4 0 Отговор
    Пет пари 5пари, не давам за вас, и вас, и за вас.....
  • 74 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лошо Седларов лошо":

    "Време е да се намали администрацията и структури като училища,кметства,полиция,пожарни, министерства,агенции безброй и мн. др., за това младите бягат!"

    Да време е да се намали броя на учителите, во да се повиши качеството им. Един учител трябва да може да преподава по няколко предмета например едновременно по:
    математика и физика
    биология и химия
    английски и немски
    ...
  • 75 опетков

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Уорън Бафет":

    Не бих искал да ви обидя, но написаното от вас е лъжа и глупост. З Америка може донякъде да е в сила, в което много се съмнявам, но за БГ е невалидно. Бедният човек не може да забогатее от тези т.н. "инвестиции". От тези вложения печелят само брокерите. Нещата така са уредени, че на всеки 5-10г. идва една борсова криза, която изяжда всички инвестиции на бедняците. Имам личен пример с една сума, която "инвестирах. След 5 години ивестицията набра известна сума, която беше нулирана за месец. Сега чакам следващото "набиране" като всеки наивник.
  • 76 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 2 Отговор

    До коментар #65 от "макс":

    А защо бизнеса трябва да ти плаща осигуровки. Когато работника сам си плаща бизнеса няма да укрива осигуровки . Ще ги укриват работниците, защото ще осъзнаят глупоста на това да плащат огромни осигуровки сега и когато остареят един ден да получават мизерна пенсия. Защото броя на пенсионерите ще надвишава броя на работещите и защото пенсионните фондове ще са фалирали и "изгорили" спестяванията за пенсия.

    Трябва работниците и чиновниците, и... сами да си плащат осигуровките, трябва да си получават цялата заплата и сами да си плащат осигуровките. И трябва да имат избор какви пенсионни осигуровки да плащат, като все пак трябва да има някаква минимална пенсионна вноска и да не може да се плаща по-малко от нея.
  • 77 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "чети е рап0н":

    И като станеш на 66 годии и стане голяма финасова криза, подобна на тази от 1929 г. или 2008 г и вземе да ти фалира "собствената пенсионна инвестиционна сметка", какво ще правиш?

    1. Ще се научиш да не ядеш, ще се научиш да не ползваш електричество, ВиК, топлофикация, ще се научиш са спиш на пейките в парка...?

    или

    2. Ще ревеш държавата да ти отпусне социална пенсия, ще ревеш, че е малка социалната пенсия ...
  • 78 Българка

    16 1 Отговор
    ЗАЩО не пишете за тези, които доведоха българите до просешка тояга ?????? Най-бедните ,най-лъганите и най-НАГЛО ограбени сме ние обикновените българит от ДРУГАРИТЕ ЧЕРВЕНИ и сини и пембени !! Защо НЕ бяха ОСЪДЕНИ тези КРАДЦИ и ЛЪЖЦИ ????? Това, ако беше в ЗАПАДНА държава досега всички щяха да са в ЗАТВОРА !!! Да, ама НЕ и в България !!! Отгоре на това сега си живеят охолно с нашите пари !! И отгоре на това ДЕПУТАТИТЕ си увеличиха ЗАПЛАТИТЕ !!! ЗАЩО ???????????????? Руската мафия и българската си приличат по това,че унищожиха от продължават да унищожават СОБСТВЕНИЯ си НАРОД !!!! То и другаде има МАФИЯ, но сънародниците им живеят по-добре !!
  • 79 Българка

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Стоянов":

    А преди ГЕРБ ,кои управляваха ?????? Много по-рано ни ОГРАБИХА ЧЕРВЕНИТЕ ДРУГАРИ ОЛИГАРСИ !! !! През 90-години имаше много гладни и обеднели пенсионери и работещи бедни !!! Изобщо медиите НЕ отразяваха какви престъпления вършат управляващите заедно с бизнесмените !!! По време на ПРИВАТИЗАЦИЯТА в България политиците и техните приближени разграбиха всичко,а българите им работиха за жълти стотинки !!! НЕ се извърши и ЛУСТРАЦИЯТА както в другите държави !! Извърши се най-голямото престъпление срещу българите !!! И НЯМА нито един ОСЪДЕН за това !!
  • 80 Българка

    14 0 Отговор

    До коментар #58 от "Скапана":

    СКАПАНА ДЪРЖАВА, защото НЯМА нито един осъден за ГЕНОЦИДА над българите извършен от нашите политици !!! И защото всичко копираха от Руските олигарси !!!
  • 81 Шаран БГ

    13 2 Отговор
    Майката му е да си ДЪРЖАВЕН служител – и заплатата прилична и осигуровките ти ги плаща бюджета !! После , това е много важно за управляващите – колкото по-вече държавни служители, толкова по-вече избирателни парламентарни гласове !! То така или иначе за партийните избраници нормален българин не ходи да гласува. И властимеющите не ги интересува много.много производствения сектор – той съществува , според тях, само да осигуурява достатъчно данъчни приходи. И за това нямаме свястна промишленост, да не говорим за липсващото селско стопанство.
    И е малко странно, как така И.Й.Костов получава ПЕРСОНАЛНА ПЕНСИЯ ОТ 4000 ЛЕВА Защото остави стотици, че и хиляди българи без прилични пенсии за вложения от тях труд. О-о-о, вярно, тяхния труд е бил за комунистическа държаваа, а това що бе" комунистическо" някой го ИЗПАПКА и вече го няма. Така че и прилични ,нормални за нормален човешки живот на пенсионери бивши трудещи се не бива да има. После, важното е, че те с прилични темпове пълнят гробищата.........в наше село го разширяват за трети път !?
  • 82 Ламби Светков

    9 0 Отговор
    Нещо пропусна Съръстов.
    Здравния фонд- прелян в бюджета,
    пенсионния фонд- прелян в бюджета,
    това са пари който трябва да носят приходи, а са изядени от управляващите.
    Демографска криза- също резултат от управлението на некадърници.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Българин

    5 0 Отговор
    Ограбена от комунистите държава е на туй положение
  • 85 Да бягат

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "тикви продажни":

    казваш... и къде да се скрият ? При Макрон или при Трюдо ?
  • 86 БПФ

    8 1 Отговор
    Някой да обясни защо 1 100 000 лица са извън пазара на труда, тоест те са на 15-64 години, но не учат, не работят и не допринасят нищо, но висят на гърба на държавата и работещите.
    Крайно време е да се каже истината: колко ни струват ежегодно т.нар. "роми".
  • 87 Йо Несбьо

    4 0 Отговор
    Много ме дразнят е те такива "опитни". Гледал съм доста такива фондове, защото аз инвестирам по малко. Навсякъде е написано, че доходността в миналото не гаранция, че такава ще бъде постигната в бъдеще.

    Представете си вариант, при който сте инвестирали 100 000 лева в акции и изведнъж удари нова икономическа криза! Или вариант, при който цял живот спестяванията ви нарастват, акциите ви носят нови доходи и точно да се пенсионирате и курсът им вземе, че спадне!
  • 88 Йо Несбьо

    6 0 Отговор
    Пропуснах втория съществен момент. Първият е в непредвидимостта дали няма точно при твоето пенсиониране да се появи голяма икономическа криза. Вторият е настоящата инфлация.

    Какво инвестиране, щом лихвите в банката в Европа са от порядъка на 5%, а инфлацията е 16-20%? Това на практика означава, че твоите 100 лева до края на годината вече са 86 лева. Ще те спасят ли предполагаемите 8% доходност?

    И най-важното - за да инвестираш, трябва да имаш какво да инвестираш. С масовите доходи от 750 лева бруто, що за инвестиция ще проведеш?!
  • 89 Апологетчо

    7 1 Отговор
    Аман от такива "сиви" анализи! ЗАЩО
    1.Никой мастит икономист не коментира изядените милиарди от пенсионния фонд от Дянков!!!???
    2. Не се отчита факта, че САМО в БЪЛГАРИЯ и Унгария данък печалба е 10%, а във всички останали държави от ЕС е над 15%!!!??
    3.Защо пенсионните фондове на другите страни се инвестират правилно и носят допълнителни приходи, а у нас се крадат!!??
    Да не говорим за факта, че ковид вълната мина, а бизнеса се ползва с още с данъчни преференции и облекчения! Никой не говори за повишаване контрола върху укриване на данъци, върху намаляване дела на сивата икономика, увеличаване на наказателната отговорност за укриване на данъци и т. н. и т. н.!!!!
  • 90 Гахтан

    7 0 Отговор
    Същия този И. Костов , преди време писа в един сайт , че ако някой го набеди за приватизацираните от него сделки , са кражби , щял да го съди ! Не врат , а шия ! Какво чакаме от такива арогантни управляващи , които мислят , само и единствено за своята душичка ! Накупиха имоти ( дворци ) за наследниците си тук и в чужбина , не им пука , щом няма съд за тях ! Кучетата си лаят , кервана продължава да си върви !
  • 91 Шемет

    6 0 Отговор
    Мъка мъка заради мръсни долни и алчни политици съсипаха на хората живота и ни обричат на мизерия до кога ще търпим!
  • 92 Професор

    4 1 Отговор
    В САЩ с 312млн.население има 800000 държавни чиновници, в Нидерландия с 16млн.население има 20000държ.чиновници,а ние със 7 млн.население 440000чиновника...от 45 до 50пъти повече,отколкото в горепосочените държави.Решение:само с големи и разумни реформи и съкращения,оттам ще дойдат парите и държавата ще се оправи.Само воля и желание трябват.Дерзайте господа политици,че възмездието ще настъпи скоро,но в ущърб за вас!

    Коментиран от #99

  • 93 Махмуд

    0 2 Отговор
    Браво на г- н Саръстов.
    Отлична статия с ясни, точни и истински аргументи и предложения.
  • 94 Симеоне

    1 0 Отговор
    Който иска да бачка щом сте толкова големи работохолици.
    Досега богат работник не съм видял.
    Почивката ражда шампиона.
  • 95 Симеоне

    1 0 Отговор
    Който иска да бачка щом сте толкова големи работохолици.
    Досега богат работник не съм видял.
    Почивката ражда шампиона.
  • 96 Жорж

    0 2 Отговор
    А кога ще върнат откраднатите милиони от Борисов и Горанов. Да ги върнат в бюджета и парите ще са достатъчни за всички разходи.
    Да но веднъж вече като са изнесени за Дубай в услуга на господарите връщане явно няма.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Вирус

    1 0 Отговор
    Тоя за фондовете заговорил че те са поредна пирамида направена с държавни пари от вноските
  • 99 опетков

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "Професор":

    Написаното от вас не отговаря на истината. В числата които цитирате за България са включени всички държавни служители в това число учители, лекари, което не е правилно. Абсолютно невярно е и твърдението, че в Нидерландия имало само 20000 "чиновника".