Last news in Fakti

25 Април, 2023 11:00 3 497 13

Мъжът, жената и пребитото магаре

  • магаре-
  • мъж-
  • жена-
  • домашно насилие

В това отношение днешните българки има много какво да учат от техните баби и прабаби

Мъжът, жената и пребитото магаре - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Умелото управление на едно семейство е почти изцяло привилегия и задача на жената. Говорим за онова невидимо насочване и подреждане на събитията, зад които стои умелата женска преценка и умелата женска ръка.

Мъжът е грубата сила, мъжът е двигателят, който постоянно работи, но какъв курс ще поеме машината, семейната, зависи до голяма степен от жената. Или като друг пример, може да сравним мъжът с едно товарно животно, или ако щете, малко грубо, с едно магаре.

На жената трябва да е ясно, че на това магаре трябва да се дават ясни и конкретни задачи, т.е. : „Занеси това от точка А до точка Б”. И когато магарето точно и съвестно изпълнява задачата, жената не трябва да му се кара. Само че жената, възложител, започва с реплики: „А ти не се ли сети преди това да минеш през майка ми и да оставиш еди кое си там?”. Не, магарето не се е сетило. И започват едни излишни препирни и скандали при положение, че този който трябва да свърши работата, я изпълнил както трябва и както му е казано. Обаче жената има някакви други представи.

Давам този пример, един от хилядите, който може да се даде, за да покажа, че жените, а в случая българките, не умеят да ръководят правилно семейството, не умеят да направляват правилно работната сила на магарето. В това отношение днешните българки има много какво да учат от техните баби и прабаби или пък от техните съвременнички по света, макар че светът с бързи стъпки се универсализира.

В много случаи е по-добре да се използва дори подвеждане и манипулация, но не за лични цели, а затова да вървят работите и нещата в семейството в правилната посока. Това е по-добре, отколкото ежедневното използване на „груба сила”, от страна на жените, с постоянното хокане и биене на магарето. Само че, днешните българки нямат никаква дипломатичност, те нямат и добра финансова култура, за това например как се управлява семейния бюджет, те нямат и елементарната доза съчувствие и импониране, т.е. желание и разбиране, че трябва да се помага на партньора, за да вървят общите работи напред.

Те използват само примитивния метод на „бой”, т.е. скандали, сърдене и всякаква друга „груба сила”, за да накажат горкото магаре, да го карат да върви напред или накъдето те искат. А има толкова много други методи, само че за тях се иска такт и мисъл и пак да повторя и известно уважение. И в резултат на постоянното биене на магарето, в крайна сметка имаме несвършена работа и едно пребито магаре, омаломощено и с оклюмали уши, което дори и да иска, не може да свърши повече работа. И всичко това, в резултат на гордото и умело поведение на днешната българка.

И накрая имаме и тези случай на „домашно насилие”, понеже постепенно се стига до момент, в който се разбира, че и магаретата все пак имат някакво достойнство…


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адаша

    15 4 Отговор
    Една жена проходи ли- не ми я хвали.
  • 2 СИНЯ ЖЕНА 👩

    3 3 Отговор
    АБЕ КАТЕГОРИЧНО КАРТИЧКАТА ,Е НАЙ ВАЖНОТО НЕЩО ЗА ЕДНА ЖЕНА КАТО МЕНЕ 👩👩
  • 3 Сила

    23 1 Отговор
    ТОЧНО.... селски пръчки с необосновани претенции

    Коментиран от #4

  • 4 Ето това

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    е резултатът от т.н. "еманципация" и от латино сериалите в началото на прехода...
  • 5 Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾

    13 9 Отговор
    Майкте не могат да възпитават мъже в България.
    Те възпитават мухльовци, които кастрират през първите им 18г, с понякога и цял живот.
    И понеже не може да набият майка си. Всичкия бой дето са ѝ го спестили отива върху жените им, като почнат да им се налагат, както ги е контролирала майката им.
    И тия жени като им се роди син започват да го кастрират от най-ранна детска възраст уж да го направят добро момче, но го превръщат в насилник.

    Коментиран от #7

  • 6 Стига де

    13 9 Отговор
    Много заблуден автор на статията. Магарето много го мързи и нищо не върши за семейството: играе компютърни игри, тренира във фитнеса, на по биричка... нищо не е научило от дядо си магарок, който се е скъсват от работа. Даже магарето не иска семейство че това е демоде. И кой тогава и с какво може да го насочва? Няма спасение! Семейството е умряло! Хайде, със здраве!
  • 7 Селчо

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾":

    Не знам по себе си ли съдиш, но аз си мисля, че синовете се възпитават от бащите, а майките възпитават дъщерите... Гледам около мен и едните и другите." Момите", вече майки, цял ден седят с количките в градинките, забили очи в телефоните си. Даже не поглеждат към децата, ако те играят наоколо, нито разговарят с тях, нито ги напътстват ако правят нещо неправилно. Дали готвят, дали се грижат за домакинството - идея нямам. Сега нали всички си поръчват храна - намерили са му цаката. "Момчетата" вече мъже, някои от коити все пак работят и те като се върнат от работа отиват в градинките да пият бира с приятели и така до вечерта. Разговарят ли, общуват ли помежду си и с децата си - кой да ми каже ?

    Коментиран от #12

  • 8 Мисли

    3 5 Отговор
    и анализа на една Мисирка.....
  • 9 Вън БХК от България

    9 0 Отговор
    Тук никой от коментиращите нищо е разбрал. Прочете внимателно последното изречение.
    Текста е сарказъм, подигравка към „домашно насилие” ...и подкрепящите НПО-та

    Коментиран от #10

  • 10 Напротив

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вън БХК от България":

    Казано е достатъчно ясно и точно, за да се разбере от всеки, който е живял в традиционно българско семейство. И още нещо. Ако семействата изграждаха своите взаимотношения на ,основата на библейските ценности, те биха живели в мир, хармония и любов. Ето какво Бог препоръчва: вие мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд, и отдавайте почит на тях като на сънаследници на дадения чрез благодат живот: И още: Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;
    Но нали сега живеем в "модерни" времена и нови стереотипи берем плодовете на това, което сме посяли.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ироничен

    0 0 Отговор
    Снимката беше хубава, коментарът - донякъде верен, но посредствен. Умният мъж не може да бъде направляваното магаре, усеща се.